Profily, historie

Seznamte se: Kde leží Gipuzkoa? Baskická provincie produkuje špičkové trenéry

Mezi Pyrenejemi a Atlantikem leží nádherné Baskicko, region rozkládající se na území severního Španělska a jihozápadní Francie. V této autonomní španělské oblasti najdete provincii Gipuzkoa, která se ukazuje jako líheň špičkových fotbalových trenérů.

Fenomén, jehož rekord Haaland jako jediný nepřekonal. Pan střelec Dixie Dean

Norský ledový anděl Erling Haaland (22) ve své první sezoně v dresu Manchesteru City naprosto ohromil. Všechny bez výjimky. Vyhrál, co se dalo, dohromady nasázel napříč soutěžemi 52 gólů, z toho 36 v Premier League, čímž překonal její historický rekord (34 gólů). Vygumoval ostatně všechna maxima. Až na jedno. To nejtěžší. Drží jej Dixie Dean. Kanonýr Evertonu zvládl v lize 60 branek. Milník mu s největší pravdědobností zůstane už navždy...

Amatérský EuroSkauting - Denil Castillo

¡Hola amigos! Po delší prodlevě se opět vracím s představováním mladých hráčů z Jižní Ameriky. Tentokrát jsem se rozhodl pro podstatně komornější, zato však detailnější analýzu jednoho mladého ekvádorského fotbalisty.

Dino slaví padesátiny. Pět nejslavnějších momentů kluka ze Smetanovy Lhoty

Od slavného prvního rozhovoru v Ďolíčku z jara roku 1995 uplynulo už skoro třicet let. Od té doby prožil Jan Koller ve své kariéře mnohé. Skromný útočník na hřišti mohl vypadat jako někdo, kdo by měl dělat cokoli jiného, jen ne fotbal. I tak si ale získal slávu a uznání fandů po celém světě. Ve čtvrtek historicky stále nejlepší střelec české reprezentace oslavil padesátku.

Inter - AC Milán. Pět legendárních zápasů, které psaly historii Derby della Madonnina

Ta největší klasika italského fotbalu byla vždy plná emocí. Dva týmy, jeden stadion, hvězdy světového formátu, spousta trofejí. Když se hraje "Derby della Madonnina", je Milán na nohou. Livesport Zprávy přibližují pět nejzajímavějších zápasů historie vzájemného měření sil Interu s AC Milán. Od hattricku Amadea Amadei, přes Ronalda, Clarence Seedorfa až ke Zlatanu Ibrahimovičovi.

Bamba se těší zájmu velikánů. Byl hubený a nevýrazný, ale žil svůj sen, tvrdí Poletto

Ibrahima Bamba bezpochyby není ve Vitórii tím nejsledovanějším. Rozhodně nepatří mezi to nejžádanější zboží na přestupovém trhu. Tak jako tak se ale svými výkony dostal do hledáčku Barcelony, PSG, Arsenalu nebo Atalanty. Pro klub z Guimaraese může znamenat dvacetiletý defenzivní záložník nebo stoper zlatý důl. Přitom zprvu se o jeho kariéře hodně pochybovalo.

Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika

Jižní Korea načíná druhou desítku svých účastí na světovém šampionátu s tím, že na jednu stranu ví, co čekat, a na stranu druhou vlastně ne tak úplně. Na jednu stranu totiž po dlouhé době zaměstnává trenéra s čitelným rukopisem, který je na stranu druhou prvním trenérem v historii země, jemuž bylo dovoleno ve funkci završit komplet celý čtyřletý cyklus...

Představení stadionů mistrovství světa 2022

Už jen pár hodin nás dělí od zahájení kontroverzního mistrovství světa v Kataru, přičemž jedním z hlavních terčů kritiky byly stadiony. Pořadatelská země při přidělení pořadatelství prakticky žádnými vhodnými nedisponovala a vše se tedy muselo vybudovat na zelené louce, což pochopitelně není zrovna ekonomicky zodpovědné - vždyť také náklady na letošní šampionát více než desetkrát převýšily dosud nejdražší turnaj v Brazílii před osmi lety.

Představení účastníků MS 2022 - Uruguay

Na letošním mistrovství světa se představí několik týmů, které lze bez přehánění označit za černé koně turnaje. Mluví se například o Dánsku, Srbsku, Chorvatsku, ale zapomínat se nesmí také na třetí nejméně lidnatou zemi (po Kataru a Walesu), která se na turnaji představí - Uruguay.

Představení účastníků MS 2022 - Ghana

Černé hvězdy jedou na letošní MS ve zvláštní pozici - zlatá generace je (skoro) definitivně pryč, na Afconu to letos byla tragédie, ale při pohledu na soupisku se přesto vkrádá pocit, že bychom tento tým možná neměli až tak úplně podceňovat.

Představení účastníků MS 2022 - Kamerun

Žádný africký tým nemá na mistrovství světa bohatší historii než Kamerun; Nepřemožitelní Lvi se na největším fotbalovém svátku představí už poosmé. Přesto jim ale fanoušci, analytici i sázkaři letos shodně předvídají hladký konec už ve skupině. Podaří se svěřencům někdejšího skvělého obránce Rigoberta Songa překonat očekávání?

Historie míčů pro mistrovství světa - od Tienta v roce 1930 po Al Rihla v roce 2022

Trenér německé reprezentace Sepp Herberger v roce 1954 o fotbale řekl toto: "Míč je kulatý a zápas trvá 90 minut." Tento legendární citát však platil spíše pro několik prvních mistrovství světa, kdy byl míč všechno, jen ne dokonale kulatý.

Představení účastníků MS 2022 - Brazílie

Anglie o sobě může tvrdit, že je kolébkou fotbalu, tím pravým symbolem sepjetí národa s fotbalem je ale podle mého názoru hlavně Brazílie. Dodnes ještě pamatuju, když jsem jako malý sledoval fotbalové reklamy s portugalským heslem "Joga bonito", tedy "krásná hra". Jako správný staromilec musím říct, že mě mrzí, že právě "Joga bonito" (a teď nemyslím ty reklamy) se tak trochu z profesionálního fotbalu vytratila...

Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko

Ani archetyp stability nemůže v Kataru pochopitelně chybět. Z vrcholných turnajů vynechalo Švýcarsko za posledních 18 let pouze Euro v roce 2012. Jinak nikdy nemělo potíže se na MS či ME kvalifikovat. Stejně tak prokazuje stabilitu také v Lize národů. Od jejího založení v roce 2018 se pořád drží v Lize A.

Představení účastníků MS 2022 - Maroko

Co máme na MS čekat od Maroka? Ještě pár týdnů zpátky to vypadalo jako triviální dotaz: Co asi jiného, než atraktivní, leč neefektivní fotbal s létajícími wing-backy, spoustou nedotažených (polo)šancí a následným brzkým vypadnutím? Jenže pod novým trenérem Regraguim se Lvi z Atlasu rázem stávají mnohem nečitelnějšími...

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele