Profily, historie

Představení účastníků Copy América 2021 - Kolumbie

Pro Kolumbijce je fotbal jednoznačně sportem číslo jedna. Zároveň tato druhá nejlidnatější země Jižní Ameriky disponuje dostatečným zázemím a lidskými fotbalovými zdroji. I proto je pro Kolumbii velice špatnou vizitkou, že na Copě triumfovala pouze jednou, a to na domácí půdě v roce 2001.

Představení účastníků Copy América 2021 - Ekvádor

Tým ze západu Jižní Ameriky je v posledních letech na vzestupu. Ekvádorský mládežnický fotbal patří v současnosti mezi jihoamerickou špičku, letos na mládežnickém kontinentálním turnaji budou opět patřit mezi favority, a úspěšní mladí reprezentanti se začínají prosazovat i na seniorské scéně. Ještě nikdy v historii se Ekvádorcům nepodařilo Copu ovládnout, dosud nejlepším umístěním je nijak závratné 4. místo. Povede se jim toto umístění letos vylepšit?

Představení účastníků Copy América 2021 - Venezuela

Země s obrovskými zásobami ropy, nádhernou přírodou a bohatou kulturou v současné době zejména díky nekompetentnímu vedení skomírá. A bohužel to platí i pro fotbal. Po éře oblíbeného trenéra Rafaela Dudamela, který díky koncepční práci a propojení seniorského a mládežnického výběru udělal z Venezuely progresivní mužstvo s líbivým herním projevem, přichází éra Portugalce Josého Peseira. Ten navíc bude mít situaci extrémně ztíženou. Venezuelu totiž těsně před zahájením turnaje těžce zasáhl Covid-19.

Představení účastníků Copy América 2021 - Brazílie

Přivítejte největšího favorita na titul letošní Copy América! Výkony Brazílie na kontinentální scéně jsou už nějakou dobu dominantní a prvotní hypotéza tak není nepodložená. Stále však v očekávané cestě za titulem stojí mnoho faktorů. Zaprvé Brazilci samotní patrně nebudou v ideálním psychickém rozpoložení.

Představení měst Euro 2020 - Baku, Ázerbájdžán

Baku, hlavní město Ázerbájdžánu, je pro většinu Evropanů exotickým místem na mapě pořadatelských měst tohoto mistrovství Evropy. Počet obyvatel se uvádí 2.262.600 (2018), rozloha 260 km2, leží 28 metrů pod hladinou moře a jeho název pochází z perštiny. Původní perské názvy jsou Bad-kube, tedy "město, kde fouká vítr", nebo také Baghkuh - "Boží hora".

Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko

Role obhájců titulu. Výhoda nebo spíše prokletí? Výhoda asi těžko, speciálně v případě Portugalců, kteří se ke svému premiérovému triumfu slavně "proremizovali”, což se věru těžko napodobuje. Prokletí už možná ano; však v celé historii evropských šampionátů dosud obhájili jenom Španělé roku 2012 se svou dynastií. Ovšem nedá se o menší dynastii hovořit i zde?

Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko

Maďarsko prožívá po letech strádání fotbalové znovuzrození. Dřívější fotbalová velmoc se totiž kvalifikovala na druhý evropský šampionát v řadě, což se jí podařilo poprvé v její historii. A že to byla pořádná jízda, o tom by vám maďarští příznivci pověděli své - národní celek totiž pro své fanoušky v boji o postup připravil doslova infarktové představení se sladkou tečkou na závěr.

Představení účastníků Eura 2020 - Francie

Málokdy je turnajový favorit ještě před výkopem tak zřejmý jako letošní Francie. Úřadující mistři světa za ty tři roky nejenže neoslabili, ale spíše naopak vypadají ještě silnější než v Rusku. S návratem Karima Benzemy, hrajícího v životní formě, působí soupiska Les Bleus takřka neporazitelně...

Představení účastníků Eura 2020 - Německo

Joachim Löw se rozhodl uspořádat velkolepou rozlučkovou párty, po níž definitivně ukončí své téměř 15leté působení ve velíně národního týmu. Na svůj mejdan nakonec pozval i svěřence, od nichž se před nějakým časem odloučil, přičemž po opětovném shledání doufá, že Mats Hummels a Thomas Müller jeho rozlučku kolegiálně podpoří. Bude však harmonie mezi Löwem a "ztracenými reprezentanty” úspěšně obnovena?

Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko

Na Švédy jsme si už za poslední dobu na turnajích zvykli. Jejich poslední neúspěšná evropská kvalifikace se datuje do let 1994-95, kdy zčásti nahrazovali celou jednu generaci, která jim vynesla dva nejpamátnější turnaje v řadě. Zároveň jsme si na ně zvykli jako navýsost zapomenutelné výběry, což ale po minulém MS neplatí a platit by nemělo i nadále...

Představení účastníků Eura 2020 - Polsko

Žádný jiný tým na turnaji nepoznal svého současného lodivoda později než Polsko. Jiní nedávno dosazení trenéři jako Tarkovič nebo Page navíc aspoň byli součástí nedávných či posledních trenérských ansámblů, takže se s týmem nemuseli dlouze seznamovat. To Paulo Sousa přišel v březnu do úplně nového prostředí, což z polského výběru činí ten vůbec nejméně čitelný...

Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko

Před deseti lety Španělům vrcholila mimořádně silná generace okolo kapitána Ikera Casillase a tým z Pyrenejského poloostrova patřil před každým šampionátem k těm nejžhavějším aspirantům na vítězství. Španělsku se v tomto období také povedla věc málokdy vídaná, když jeho fotbalisté ovládli hned tři velké turnaje v řadě.

Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko

Rok 2021 pre slovenskú reprezentáciu vôbec nezačal dobre. Zverenci Štefana Tarkoviča sa kvalifikovali na Euro napriek kolísavej forme prostredníctvom play-off a marcové duely na štarte kvalifikácie na MS 2022 ukázali, že Slovensko sa ešte musí zlepšiť. Z dvoch zápasov proti Cypru a Malte sa očakávalo šesť bodov, ale nakoniec boli iba dva: a to po dvoch vydrených remízach.

Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko

Před třemi roky se naposledy na velké světové akci sešlo trio Rakitić-Modrić-Mandžukić, kterému do té doby mohlo být — a také bylo — předhazováno, že se v momentu zvýšených očekávání železně drobili, a hle, byla z toho parádní jízda do finále. Ono drobení však vždy primárně platilo hlavně pro mistrovství Evropy, kam Chorvaté opět necestují dobře naladěni...

Představení účastníků Eura 2020 - Anglie

José Mourinho se před pár dny nechal slyšet, že trénovat Anglii je spolu s koučováním Brazílie ta nejtěžší reprezentační práce ze všech. Je pravda, že na lavičce Albionu se před současným koučem Garethem Southgatem vystřídala četná řádka jmen, z nichž část rozhodně nedosahovala velikosti této výzvy. Nic to ale nemění na tom, že Three Lions na velkých turnajích zkrátka něco svazuje.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele