Rubiales kvůli líbání hráček po finále MS z čela španělského svazu neodstoupí

25.08.2023, 14:18, aktualizováno 25.08.2023, 20:20
Aktuality
Luis Rubiales (© AFP)

Předseda španělského fotbalového svazu (RFEF) Luis Rubiales nehodlá rezignovat kvůli aféře, kterou vyvolal jeho polibek na ústa jedné z hráček po nedělním finále mistrovství světa. Řekl to na zahájení mimořádně svolané valné hromady, která se jeho chováním při slavnostním ceremoniálu zabývala. Rubialesův konec ve funkci požaduje už i státní Národní sportovní rada a reprezentantky ve společném prohlášení uvedly, že dokud zůstane Rubiales v čele svazu, nebudou hrát za národní tým.

"Neodstoupím. Budu bojovat až do konce," citovala zahraniční média jeho vyjádření na valné hromadě. Rubiales podle agentury AP vidí sám sebe jako oběť "falešných feministek" a o očištění svého jména je odhodlaný bojovat i u soudu. "Tady nejde o spravedlnost, ale o společenskou popravu," dodal.

Polibek označil za lehoučkou pusu, která byla spontánní, vzájemná, euforická a se souhlasem. "Měla by mě odsud dostat taková lehoučká vzájemná pusa? Neodstoupím," zopakoval Rubiales a za svůj proslov si podle agentury Reuters vysloužil potlesk od převážně mužského osazenstva sálu. Uvedl rovněž, že fyzický kontakt iniciovala Jenni Hermosová a na otázku, zda jí může dát pusu, prý odpověděla "ok".

Ministryně práce Yolanda Díazová označila projev za nepřijatelný. "Vláda musí jednat a přijmout naléhavá opatření: beztrestnost za macho jednání je u konce. Rubiales nemůže pokračovat ve funkci," napsala Díazová na sociálních sítích.

Rubialesův odchod žádají i samotné španělské mistryně světa. Ve společném prohlášení prostřednictvím hráčské unie FUTPRO celkově 56 fotbalistek, včetně kompletního třiadvacetičlenného kádru z MS, uvedlo, že dokud zůstane šéf svazu ve funkci, nebudou reprezentovat.

Vláda už dříve uvedla, že bude požadovat, aby se incidentem zabýval sportovní tribunál. Pokud se podaří prokázat, že polibku nepředcházel oboustranný souhlas, může být Rubiales souzen podle zákona o sexuálním násilí, který v zemi platí od loňska.

Pětačtyřicetiletý Rubiales vyvolal svým jednáním při dekorování novopečených světových šampionek ostrou kritiku. Při předávání medailí španělským reprezentantkám, které ve finále MS v Sydney porazily Anglii 1:0, každou hráčku těsně objal a všechny líbal na tváře. Jenni Hermosovou ale navíc políbil přímo na ústa.

Španělská ministryně pro rovnost Irene Monterová to na sociálních sítích označila za formu sexuálního násilí. Podle premiéra Pedra Sáncheze šlo o nepřijatelné gesto a Rubialesova omluva, s níž po vypuknutí skandálu v pondělí přispěchal, byla nedostatečná.

Zástupci španělské profesionální ženské ligy na sociálních sítích uvedli, že budou požadovat Rubialesovo odvolání. Pro exemplární trest se s odstupem vyslovila i Hermosová. V prvním vyjádření, které zveřejnil svaz, incident zlehčovala. Podle sportovního webu Relevo ale svaz hráčku k vyjádření donutil, vedení RFEF to pro agenturu AP popřelo.

S funkcionářem navíc zahájila disciplinární řízení i světová federace FIFA. Bude zkoumat, zda Rubiales neporušil "základní pravidla slušného chování" a zda se nechoval tak, že "znevážil fotbal a/nebo FIFA". Časový rámec disciplinárního řízení komise neoznámila.

Autor: ČTK

Komentáře (74)

Přidat komentář
vilp

Nikdy neodstoupím, nikdy! Nech si to všichni zapamatují!

Reagovat
Csaplárova past

Sorry jako

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Pepe1911

... a všichni si to zapamatovali

Reagovat
smazaný uživatel

A co na to ta hráčka? Ucukla a seřvala ho? Stěžovala si? Brala to jako kompliment?

Reagovat
Kejza

Bože, to je bojovník.. Stačilo nebejt kokot a nemusel ze sebe dělat mučedníka.

Reagovat
Dirtyfoxx420

Nejak tuhle kauzu nechapu, nemam moc info, videl sem jen video kde se raduje s tou Hermosovou a nevypadalo to, ze by ji to vadilo. Muzete mi nekdo vysvetlit, co se teda hroti?

Reagovat
John Obi Mikel

Pak prohlásila, že jí to vadilo.

Reagovat
Rudnevs

"My union, FUTPRO, in coordination with my agency, TMJ, are taking care of defending my interests and being the interlocutors on this matter," Hermoso said in a statement on Wednesday.

Hermoso, who plays her club football in Mexico with Pachuca, said on an Instagram Live video that she did not like the kiss, but later released a statement through the RFEF downplaying the incident.

Také trošku zvláštne výpovede, na to, že ona je hlavná “obeť” by som čakal, že bude angažovaná viacej. Ťažko vlastne povedať, či jej to nevadilo. Nakoniec teda asi aj vadilo. Minimálne už len kvôli tomu, že by si trénera ináč zastala.

Reagovat
Kiss Me Polka!

"but later released a statement through the RFEF downplaying the incident" to bylo dementovano. to rekl jen rfef, ze ji to nevadilo, jeji slova to nebyla (https://www.reddit.com/r/soccer/comments/15y6cr8/relevo_the_statement_released_by_the_rfef_on/).

tady mas cele jeji vyjadreni https://www.reddit.com/r/soccer/comments/161864m/jenni_hermoso_comunicado_oficial/

Reagovat
Rudnevs

Diki

Inac pozeram, ze som o nom vyssie pisal ako o trenerovi, ale nakoniec je to prezident zväzu. Nejak som si to vobec neuvedomil az doteraz

Reagovat
samoyed

Ten jeho proslov je asi ta nejsilenejsi vec co jsem letos videl. Typek si musel dat pred tim lajnu nebo nevim.

Reagovat
patas92

The kiss was consented. She (Jenni) was the one who lifted me up and brought me closer to her body. And I said to her: 'a little bit?' and she said, 'okay'.

Reagovat
Kiss Me Polka!

jenni is okay no?

Reagovat
Jordi Alba

Tak to aby jsi se šel projít, je skoro konec srpna.

Reagovat
valloire

co je na tom? povídej

Reagovat
Gazdo

Tu bude dobra diskusia

Reagovat
Rudnevs

Nemyslím si, už sú tu o tom tri články či koľko, ale nikoho to moc nezaujíma. Neni to PL, takže tak…

Reagovat
Neutron

Reagovat
Eichel

Reagovat
fabec1222

Mužská síla

Reagovat
ACSeRw!n

Dino nedej se

Reagovat
vceradnesazitra

Já říkám STOP utlačování bílých heterosexuálů

Reagovat
Manik...

Reagovat
Ladas321

Vyhodit ho a jako bonus ho dostat k soudu. Ještě si tu bude hrát na oběť ten odporný, slizký hajzl.

Reagovat
pobody's nerfect

A přitom mu by stačilo vyhonit

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Tady by měla být rezignace snad samozřejmost, to jeho chování je absolutně odporný a nedůstojný, a nejde jenom o tu pusu. Ostuda pro celé Španělsko.

Reagovat
valloire

Reagovat
Kucka

Reagovat
pistacik11

Dosť na hovno doba, 15-20r dozadu by sa nad tým nikto ani nepozastavil… Dnes už by sa ani 3/4 filmov z tej doby ani nedalo natočiť. Také bláznivé či horúce strely by už dnes určite nevznikli, lebo hy sa hocijaké organizácie hneď šli súdiť.

Reagovat
M.Vaza

Tam už chyběla jen černoška, které by třeba jako jediné pusu nedal, to je pak rovnou na sebevraždu..

Reagovat
Rudnevs

Akože toto je fakt také trošku divné, tréner žien a ide bozkávať na pery o polovicu mladšiu hráčku, nechápem, čo si akože myslel Ale inak s tou dobou súhlas

Reagovat
vladino10

Ale no tak Rudy ty keď budeš starý cap tak by si nechcel ochutnať pery (prípadne aj iné časti) mladej futbalistky? Ktorá je tomu otvorená a súhlasí s tým? Rudy no tak...

Reagovat
Rudnevs

Kebyže mám toľko peňazí ako Rubiales a som bývalý futbalista a prezident španielskeho zväzu, tak kebyže chcem, mám toľko báb, že až z nich budem otrávený. Nevravím, že sa za prachy dá kúpiť zdravý vzťah, ale tak nejaka Irénka alebo Vlastička sa vždycky najde…

Reagovat
vladino10

až teraz čítam, že slečna asi až tak otvorená nebola no...

Každopádne, ja si myslím, že tie dostupné ženy za peniaze chlapov až tak nezaujímajú. Nedá ti to pocit že si niečo dobyl.

Reagovat
Kucka

Tak v tom je hlavní problém, že Rubiales nechtěla.

Reagovat
Kucka

*Hermoso ofc

Reagovat
Rudnevs

Neviem to mi už príde ako trošku psycho, keď si to niekto potrebuje vyslovene až takto dokazovať. Myslím, že keď môže mať so svojim postavením viac než dosť viac než pekných žien, malo by mu to stačiť Aj tak si nemyslím, že promiskuitný životný štýl niekoho spraví dlhodobo šťastným.

Reagovat
Pan.Antonin

Bláznivou střelu chtěj dělat jako remake

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna včera jsem se díval na Návštěvníky z roku 1993 a hned třikrát je tam výraz buzerant jako urážka .. to by dnes už neprošlo.

Dneska by za prvé hrabě Gondfrua byl černoch a za druhé Žakuj právě ten buzik ale jako doopravdy

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
monty25

Hráčky se vyjádřily dost jasně...

https://twitter.com/soccerdonna/status/1695139356250460422

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mass

Jako že ty španělský hráčky nechtějí hrát dokud nebude Rubiales odvolán je trest nebo odměna? To je jako když mi žena vyhrožuje, že se se mnou nebude bavit

Nejvtipnější mi na tom přijde, že on vypadal jako velký podporovatel ženského fotbalu a jezdil na jejich zápasy na Nový Zéland a teď mu to nejspíš zničí kariéru.

Reagovat
monty25

Tak to je snad samozřejmost, když nějaká reprezentace hraje na MS a postoupí do závěrečné fáze turnaje, tak jsou hlavní představitelé těch jednotlivých svazů přímo na místě. To bych rozhodně nebral jako nějakou zásluhu. Naopak ty hráčky moc nepodpořil při jejich sporu s trenérem Vildou, když ho ponechal ve funkci. Nakonec to naštěstí pro Španělsko dopadlo tak, že reálně jim chyběly "jenom" tři hráčky základu (ostatní z těch 12 bojkotujících by buď střídaly, nebo by se do nominace ani nedostaly). Španělky mají navíc tu výhodu, že u nich je z čeho vybírat. Stačilo ale, aby se nevrátila třeba Bonmati (nejlepší hráčka turnaje) a troufám si říct, že bychom se dneska bavili o jiných mistryních světa.

Reagovat
Kiss Me Polka!

jsem cetl, ze dokonce meli mit dohodu, ze kdyz daji qf, tak vilda skonci, a dnes mu mel rubiales slibit smlouvu na 5 let plus mel byt on, kdo vyvijel na hermosu tlak, aby udelali to spolecne vyjadreni s rubialesem..

Reagovat
monty25

Já četl, že mu slíbil smlouvu na 4 roky, ale jinak to sedí.

Reagovat
Mass

Podporovatel ženského fotbalu nerovná se tomu, že vyhoví některým hráčkám, když chtějí odvolat svého trenéra. Povinný to není, třeba já bych tam nejel a řekl, že šetřím peníze svazu.

Mmch o čem byl ten spor s trenérem?

Reagovat
monty25

Vilda je tak trochu despota. Krom toho, co je uvedeno v článku, měl být taky problém s jeho přístupem k léčbě zraněných hráček...

https://spanelskyfotbal.cz/clanky/rebelie-ve-spanelske-reprezentaci-hracky-odmitaji-hrat-pod-trenerem-jorgem-vildou

Nakonec si myslím, že obě dvě strany kvůli MS částečně ustoupily a hlavně se z těch 15 hráček vrátily tři dost důležité včetně Bonmati. V průběhu turnaje bylo ale pořád znát, že hráčky s trenérem prostě nejsou na jedné lodi. Třeba po vyhraném zápase se radovaly zvlášť hráčky a zvlášť realizační tým. Když postoupily do semifinále, tak se Vilda po zápase radoval a čekal, že k němu přiběhne nějaká hráčka a ono nic. Jinak nemůžu zpochybnit, že měl Vilda během MS i dobrá rozhodnutí (třeba v ČF a SF využil jako žolíka Salmu Paralluelo a ona v obou zápasech dala gól), ale vzhledem k té atmosféře v týmu je hodně názorů, že ten úspěch je spíš navzdory němu než díky němu.

Reagovat
Mass

Nedivím se, že se neraduje s hráčkami.

A ty obvinění sou legrační, vážně nevim, jak by mi mohl trenér zkontrolovat tašku, kdybych mu řekl, že mu jí neukážu. Nebo že je prý nutil, aby mu říkaly, co dělají ve volném čase. Jak je k tomu nutil, svítil lampičkou do očí a když mu to neřeknou, tak pujdou na dvacet let do vězení?

Reagovat
monty25

Spíš hráčky se neradovaly s ním...

https://twitter.com/barrademig/status/1689846658111262720

Reagovat
Mass

Sice tady vypadá trochu zklamaně, ale možná že mu to zachránilo kariéru, kdyby na nějakou třeba šáhnul, mohl být na Rubialosově místě on.

Reagovat
Mass

Jinak teda díky za objasnění případu, už tuším, odkud vítr fouká.

Reagovat
Moshe Dajan

Španělsko vypadá jako stát snů, když se tam zásadně "neodstupuje" za polibek po výhře MS. U nás neodstoupí ani taková zkorumpovaná másla jako Rakušan, Blažek ani Vaňková, proč by měl Rubi?

Reagovat
Kiss Me Polka!

protoze jsi pica

Reagovat
Rudnevs

Španielsko je krajina, kde sa ti hocikto môže nasťahovať do domu a ak ho do 2 dní nevyhodíš, už ho vyhodiť nesmieš. Štát snov pre mňa znie ináč.

Reagovat
Kucka

Cože?

Reagovat
Neutron

he?

Reagovat
Rudnevs

Týka sa to domov, kde vlastník nemá trvalý pobyt (napr. chaty, dedičstvo, letné sídla a pod.). Keď ti dom niekto začne okupovať, majiteľ ho môže do 48 hodín vyhodiť a zavolať naňho políciu. Potom už nie. Môžeš ho udať na súd a vymáhať si riešenie, to však trvá pár mesiacov, až dva roky. Dovtedy ho tam musíš nechať bývať. Nesmieš mu odpojiť vodu, plyn, elektriku ani k nemu byť násilný, inak má právo on udať teba.

A je to tak preto, lebo právo na strechu nad hlavou je v ESP nadradené právu na osobný majetok. Pôvodný zámer bol, aby domy platobne neschopných ľudí nezhabali banky a tí ľudia aby neskončili na ulici. No teraz sa to začalo vo veľkom zneužívať a mnohé gangy si na tomto veľmi zarábajú.

Reagovat
Neutron

fiha. Toto som nevedel a uprimne to zneuzitie sa proste hned aj ponuka. Podla mna je to riadna blbost.

Reagovat
Kiss Me Polka!

to je totalni retard ta tiskovka byl level trump po prohranych volbach

Reagovat
bartes

začalo to "nevinným" polibkem a skončí to veřejným lynčováním

Reagovat
valloire

To je něco. Taková kravina a tolik povyku. A ještě takovej nátlak. Neustupovat a poslat do prdele.

Reagovat
oli9

Reagovat
Jordi Alba

Právěže to skončí pravděpodobně jeho koncem. Co jsme si tu vytvořili, to máme.

Reagovat
valloire

Bohužel.

Reagovat
teenz

Reagovat
eder
Reagovat
Pony Slaystation

První ženský, kterým vadí líbačka od Johnny Sinse

Reagovat
Rox

Škoda, že to není naopak a muzskej tým Španělska nevyhrožuje odstoupením kvůli nějaký frajerce To by bylo zajímavější.

Reagovat
oli9

A tohle z toho udělala média nerozmazavat se hovna tak by na to každý po zápase ihned zapomněl a každý by slavil. Ale bohužel dnešní doba je už taková.

Ve Španělsku a jizanskych státech je úplně normální, že se pomalu "cizí" lidi kteří přijedou na návštěvu nebo na nějakou oslavu pomalu líbají na tvář, pro příchodu nebo odchodu.,kdo tam byl určitě ví . Tímto ho nechci jen obhajovat. Ale spíš mi to přijde jako super aféra na jeho odvolání.

Místo toho aby se slavilo tak se řeší hovna..

On si to mohl odpustit. Ale myslím, že euforie, štěstí, radost udělala své..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele