Ruská Premier Liga souhrn - 8. kolo

02.05.2008, 15:05, aktualizováno 03.05.2008, 18:58
Komentáře a souhrny
Luč Energija obrala dvěma rychlými góly o body favorizovaný Lokomotiv. Saturn nepotvrdil roli favorita a doma jenom remizoval s Chimki. FK Moskva konečně zabral, když vyhrál na hřišti Nalčiku. Kazaň přišla o svoji neporazitelnost, Spartak Moskva si ze hřiště Rubinu veze vysokou výhru 3:0.

Křídla Sovětů Samara - Amkar Perm 2:0

02.05.2008 13:00

Góly: 17. Oleg Ivanov, 74. Anton Bober

V osmém kole nejvyšší ruské soutěže si poradila Krylja Sovětov Samara na svém hřišti s Amkarem Perm v poměru 2:0. Tři body domácím svými góly zajistili Oleg Ivanov a Anton Bober.

Domácí tým začal Amkar od prvních minut přehrávat, ale většina útoků hostujícího brankáře Vladimira Gabulova neohrozila, obrana Amkaru byla pozorná a šance Samary likvidovala. V šestnácté minutě však defenziva hostí výjimečně zaváhala a domácí toho hned využili, když se Oleg Ivanov zavěsil do vzduchu a hlavou poslal míč za záda gólmana Gabulova.

V průběhu první půle nebyl fotbal příliš záživný. O ojedinělý záblesk se postaral Sikimič po centru Starkova. Hostující hráč však svůj pokus nasměroval nad bránu.

Na začátku druhého dějství se o vyrovnání pokoušeli postupně Dujmovič, Drinčič a Pejev, ani jeden z nich však balon mezi tři tyče nepropasíroval. Čtvrt hodiny před koncem opět z ničeho nic udeřilo domácí mužstvo. Anton Bober předvedl skvělou individuální akci, po které nedal Gabulovi žádnou šanci - 2:0.

Čtyři minuty před koncem přivítali domácí fanoušci na hrací ploše českého záložníka Jiřího Jarošíka, jenž vystřídal Alexandra Belozerova. Žádná branka už ovšem nepadla, a tak si Samara odnesla z dnešního utkání plný bodový zisk.

Po tomto zápase se Samara dostala na o skóre před svého dnešního soupeře.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - Spartak Moskva 0:3

02.05.2008 14:00

Góly: 20. Welliton, 65. Nikita Baženov, 69. Aleksandr Pavlenko

Spartak Moskva přerušil vítěznou šňůru Rubinu Kazaň, když zvítězil na jeho půdě 3:0.

V úvodu Rubin předal iniciativu Spartaku, domácí jim dovolili po dlouhou dobu držet míč na svých kopačkách, Spartak si vytvořil optickou územní převahu, ale v první patnáctiminutovce si šanci nevytvořil. Naopak obranu moskevského celku zaměstnával Turek Karadeniz. Poté zahrozil dvakrát Spartak, poprvé vnikl Baženov do pokutového území Rubinu, po kontaktu s protihráčem spadl, ale píšťalka sudího Ivanova zůstala němá.

První branka přišla ve 20. minutě, na dlouhý pas Pavlenka si naběhl rychlonohý Brazilec Welliton a chladnokrevně překonal 33letého brankáře Kozka. Po inkasované brance musel Rubin vyložit větší aktivitu směrem dopředu, ale ohrozit svatyni Pletikosy se svěřencům kouče Berdijeva nepodařilo. Spartak se mohl dostat do dvoubrankového vedení, ale Baženov z podobné akce, jaká byla k vidění u prvního gólu Spartaku, neobstál. Reálnou vyhlídku na vyrovnání měl Rubin krátce před koncem poločasu, Rebrov by faulován těsně před pokutovým územím, ale Gruzínec Kvirkevlja nastřelil jen zeď.

V druhém poločase se Kazaňští prakticky hned od hvizdu tlačili před branku Spartaku, odměnou jim byly nebezpečné momenty, z dobré pozice nepropálil Pletikosu útočník Gökdeniz Karadeniz. Neuspěl ani Rebrov, když i jeho hlavičkový pokus vychytal gólman červených křídel. Převaha Rubinu byla natolik velká, že Spartak byl zakovaný do defenzívy. Ale když vyrovnání viselo na vlásku, udeřil Spartak podruhé, Pavlenko skvěle našel na pravém křídle Baženova a ten skvělou střelou z prvního doteku překonal Kozka. Autor dvou přihrávek Pavlenko v 70. minutě přidal třetí branku, která definitivně rozhodla o osudu utkání, Spartak skvěle vyřešil brejkovou situaci a Kozko byl bezmocný.

Zbývajících 25 minut se dohrávalo z povinnosti, Rubin se sice snažil vstřelit kontaktní gól, ale z tříbrankového manka byl očividně zaskočen. Spartak se tak stal prvním přemožitelem Rubinu v tomto ročníku a připsal si veledůležité tři body za vítězství 3:0.

Více informací k zápasu

Šinnik Jaroslavl - Dinamo Moskva 2:0

02.05.2008 15:30

Góly: 75. Zdravko Lazarov (pen.), 81. Denis Bojarincev

Výsledková mizérie Dinama Moskva pokračuje, tým kouče Kobeleva nevyhrál už potřetí v řadě. V pátečním ligovém utkání nestačil na Šinnik Jaroslavl 0:2. Lodivod domácích Ivan Ljach tak zažil povedený trenérský debut.

Šinnik vletěl na favorizované Dinamo od úvodního hvizdu a v prvních šesti minutách mohli vsítit tři branky. Laizāns měl dva nebezpečné pokusy, ten druhý skončil na břevnu. Střelu Djordjeviće zneškodnil skvělým zákrokem Šunin. S přibývajícími minutami se Dinamo oklepalo z šoku v podobě nebývalé aktivity Šinniku a začalo vyrovnávat hru, Kirill Kombarov si nepřišel na gólmana Stepanova. Také Šinnik opět zahrozil, Djordjević mířil nad.

Závěr prvního poločasu už byl v režii Dinama. Po přihrávce Danniho střílel nepříliš zdařile Keržakov, Stepanov chytá. Odpověděl domácí fotbalista Bojarincev, ale Šunin stejně jako jeho protějšek se překonat nenechal. Poslední slovo mělo Dinamo, gólman Šinniku zneškodnil dalekonosný pokus Kolodina.

Úvodní minuty druhého dějství už takové tempo neměly. Skutečně nebezpečný pokus přišel až za deset minut, Keržakov obehrál Stepanova, ale z úhlu se mu síť nepodařilo rozvlnit. Keržakov byl strůjcem další šance Dinama, když přihrával Semšovi, Alexej Stepanov si připsal další důležitý zákrok.

V 75. minutě fauloval Čerkese v pokutovém území veterán Točilin a kopala se penaltu. Tu Lazarov chladnokrevně proměnil a poslal Šinnik do vedení. Dinamo se nestačilo vzpamatovat ze šoku a Šinnik vedl 2:0, z pravého křídla centroval Chazov na neobsazeného Bojarinceva, který poslal hlavičku za záda Šunina. V závěr utkání mohlo Dinamo alespoň snížit, Keržakov ale z výhodné pozice mířil mimo. Šinnik si připsal druhé vítězství v tomto ročníku a první pod trenérem Ivanem Ljachem, který nahradil na lavičce Jaroslavli odvolaného Jurana.

Více informací k zápasu

Spartak Nalčik - FK Moskva 0:3

02.05.2008 17:30

Góly: 20. Roman Adamov (pen.), 24. Roman Adamov, 61. Dmitrij Godunok

FK Moskva se dočkalo prvního vítězství v tomto ročníku, moskevští porazili Spartak Nalčik po výborném výkonu 3:0, střelecky se zaskvěl především útočník Adamov, který rozvlnit síť soupeře celkem dvakrát.

Přítomnost Adamova a Bystrova v základní sestavě byla mimořádně důležitá pro granátově červené. První jmenovaný poslal FK Moskva v 22. minutě do vedení, když proměnil penaltu a připsal si první branku v tomto ročníku. Koneckonců Moskvané mohli skórovat už v předcházejících minutách, ale chyběla jim přesnost v koncovce. O dvě minuty později přidal Adamov druhou branku, dalekonosnou střelu Bystrova vyrazil Chomič před kopačky Adamova a ten se zachoval v koncovce chladnokrevně.

Trenéru Jurij Krasnožanovi poté došla trpělivost a stáhl ze hřiště útočníka Kažarova, který neustále diskutoval s rozhodčím. Do konce poločasu mohlo FK Moskva navýšit vedení, nebezpečnou střelu Kalešina ale Chomič zpacifikoval.

V 60. minutě se dostalo FK Moskva do vedení 3:0, dezorientovaného Chomiče překonal Dmitrij Godunok. Domácí se hnali za kontaktním gólem, ale střely končily všude, jen ne v brance Ževnova, přihrávky zase na kopačkách soupeře. FK Moskva zřídkakdy využívala otevřenou obranu domácích, ale přeci jenom mohl skórovat aktivní Bystrov, na Chomiče si nepřišel.

Nalčik zahrozil po střele Amisulašviliho, Gruzínec nastřelil břevno. Posledních patnáct minut proběhlo v pomalém tempu, FK Moskva se neměli proč hnát dopředu, Spartak Nalčik zase odpadl.

Více informací k zápasu

FK Saturn - FK Chimki 2:2

03.05.2008 12:00

Góly: 2. Marko Topić, 34. Marko Topić - 11. Andrej Stěpanov, 82. Eldar Nizamutdinov

V podmoskevském derby se FK Saturn rozešel smírně s FK Chimki 2:2. Za domácí se dvakrát trefil Topič, za hosty Stepanov a Nizamutdinov.

Už ve druhé minutě útočník Saturnu Marko Topič využil chyby obránce soupeře a po centru Angbwy otevřel skóre přesnou hlavičkou. Oba týmy hrály ve vysokém tempu, nabídly mnoho zajímavých momentů a vyrovnávající branka už v 10. minutě to jen potvrdila, Nastja Čeh našel Stepanova a ten překonal českého brankáře Antonína Kinského. Poté tempo hodně opadlo.

Marko Topič byl střelcem i druhé branky Saturnu, ve 34. minutě mu Jakubko po centru Ivanova šikovně přenechal míč a chorvatskému kanonýrovi nedělalo problém rozvlnit síť.

V 55. minutě nahradil Kiričenko Slováka Jakubka, na druhé straně barikády zase Pilipčuka vystřídal Efstafjev. Saturn se tlačil na polovinu soupeře, kde si však nebezpečné momenty nevytvářel. V 83. minutě FK Chimki nečekaně vyrovnalo na 2:2, Kinský špatně odhadl situaci, když si myslel, že bude u míče dříve než Nizamutdinov, opak byl pravdou a domácí za to draze zaplatili. Saturn chtěl vrátit vedení na svou stranu, vytvořil si několik nebezpečných momentů, ale kýžené branky se nedočkal. V závěru utkání byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující Nikoforov.

Podmoskevské derby se ani zdaleka nepodobalo derby, chybělo tempo a nebezpečné momenty, převládaly spíše individuální chyby a řada nepřesností.

Více informací k zápasu

Těrek Groznyj - Tom Tomsk 1:3

03.05.2008 14:30

Góly: 75. Viktor Zemčenkov - 11. Igor Strelkov, 64. Igor Strelkov, 67. Anton Archipov

Těrek Groznyj podlehl v dočasném azylu na stadionu v Pjatigorsku Tom Tomsku 1:3. Tomsk se může těšit z prvního vítězství venku v tomto ročníku.

První příležitost si vypracoval Igor Strelkov a hned rozvlnil síť, Tom se dostal do brzkého vedení 1:0. O chvíli později po faulu Ilieva na Adžindžala kopal sám postižený penaltu, Lika však vystihl směr jeho střely a podruhé v krátké době se překonat nenechal. Ve 25. minutě se osmělil i Těrek, Lachijalův povedený pokus chytil Mandrykin. Tomsk odpověděl dvěmi zajímavými momenty, střely Volkova a Klimova Lika bravurně zpacifikoval. V závěru poločasu i jinak trpěliví fanoušci Těreku začali na své hráče pískat.

Kdo čekal, že se Těrek v druhém dějství zvedne, mýlil se. Hosté předváděli svůj nejlepší fotbal v této sezóně. Nicméně vyrovnat mohli domácí po střele slovenského obránce Radoslava Zabavníka, který nastřelil tyč, vzhledem k průběhu zápasu však spravedlnost nezůstala slepá. Postupem času se na hřišti přitvrdilo a rozhodčí Nikolajev vytáhl na obou stranách několik žlutých karet. Marnost domácích se ještě prohloubila v 64. minutě, Klimov vysunul levonohého Strelkova a ten střelou pod břevno vsítil svou druhou branku v tomto utkání.

Leonid Nazarenko poté ve snaze udělat něco s nepříznivým vývojem poslal na hřiště Bouliho a Dolgova, ale místo aby snížili, inkasovali třetí gól, který jim definitivně zlomil vaz. Z nevinně vypadající situace se trefil Archipov. Na 1:3 z pohledu Těreku snížil v 75. minutě střídající Zemčenkov.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - Luč-Energija Vladivostok 2:2

03.05.2008 17:00

Góly: 21. Dinijar Biljaletdinov, 55. Dinijar Biljaletdinov (pen.) - 80. Georgij Bazajev, 81. Aleksandr Tichonoveckij (pen.)

Fotbalisté Lokomotivu ztratili slibně se rozvíjející zápas a přestože vedli o dvě branky, jen remizovali s Luč – Energijí Vladivostok 2:2. Fotbalisté z Dálného východu si tak připsali první bod ze hřišť soupeřů.

Lokomotiv vletěl na outsidera od první minuty, Samedov poslal do šance Syčeva, na kterého zapomněl obránce Luče, kanonýr Lokomotiv ale branku přestřelil. Hosté se čas od času vydali k brance Levenece, nicméně akce nedotáhli do finální fáze. Přestože se Lokomotivu nepovedlo vsítit rychlou brankou, dočkali se ve 20. minutě, když akci Janbajeva přesně zakončil kapitán domácích Biljaletdinov. Lokomotiv o chvíli později mohl přidat další branku, ale pokus Syčeva jeden z hostujících zadáků blokoval. V závěru prvního dějství si hosté vytvořili nebezpečnou příležitost, Gurenko poslal nebezpečnou přihrávku Ševčenkovi, ale jmenovec slavnějšího Andreje na míč nedosáhl. Poslední slovo patřilo Lokomotivu, Torbinskij pálil nepřesně.

Po deseti minutách druhého poločasu přidal Lokomotiv druhou branku, Dacosta fauloval Syčeva a penaltový exekutor Biljaletdinov se nemýlil. V minulém kole neproměnil penaltu Odemwingie, tentokrát už neměl dost odvahy své předchozí zaváhání napravit. Lokomotiv vedl 2:0 a o vítězi málokdo pochyboval.

Luč – Energija se však nevzdala, Šešukov poslal hlavičku do břevna. Na druhé straně mohl zvýšit vedení Biljaletdinov. Zdálo se, že Lokomotivu výhru nikdo nevezme, domácí hráči byli aktivnější, ve vyložené šanci poslal Odemwingie hlavičku vedle tyče Čechovy branky. Nedáš – Dostaneš, chvíli nato Vladivostok snížil, po ose Ševčenko, Gvazava a Bazajev se trefil poslední jmenovaný. Lokomotiv se nestačil vzpamatovat a bylo vyrovnáno, Vladimír Bezborodov nařídil po faulu Sennikova na Ševčenka pokutový kop a střídající Tichonoveckij jej s přehledem proměnil. Trenéru Vuličovi tak vyšla střídání, obranu Lokomotivu pokořili dva střídající hráči.

Po vyrovnávající brance Lokomotiv veškerou svou aktivitu vydal směrem k obraně Luče a na zadní vrátka trochu zapomněl, těsně kolem tyče směřovaly střely Tichonoveckého a Bazajeva. Lokomotiv ztratil slibně rozvíjející se duel a jen remizoval s Vladivostokem

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň870114:521
2.Lokomotiv Moskva843110:515
3.Dinamo Moskva842211:914
4.Spartak Moskva834114:1013
5.Krylja Sovětov Samara841311:713
6.Amkar Perm841310:613
7.CSKA Moskva73227:411
8.Tom Tomsk83148:1010
9.FK Saturn82339:99
10.Těrek Groznyj73047:139
11.Šinnik Jaroslavl822410:128
12.Zenit Sankt-Petěrburg61417:77
13.FK Moskva81439:117
14.Spartak Nalčik82155:117
15.Luč-Energija Vladivostok81347:116
16.FK Chimki813410:196
Zbývající zápasy
04.05. 17:00CSKA Moskva - Zenit Sankt-Petěrburg

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

teda,nečekal jsem,že se Spartak střelecky probudí zrovna proti Kazani

Reagovat
smazaný uživatel

konečně tu kazaň někdo porazil....

Reagovat
smazaný uživatel

přemejšlel jsem,jestli kazan na tiket nebo ne... A nedal...

Reagovat
fantomas

byl to pěkný zápas, Rubin nebyl minimálně v druhé puli nijak horší, jen nedávali to, co Spartak jo...moc krutý výsledek vzhledem k prubehu zápasu

Reagovat
M11

tj.. moc krute vystrizliveni...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty ses díval?

Reagovat
fantomas

jo, na tom snad neni nic zvlaštniho ne

Reagovat
smazaný uživatel

Tak i FK Moskva se konečně dočkali vítězství.

Reagovat
Kapřík

U nich by člověk už nedoufal...

Reagovat
Shevchenko

Tady jenom důkaz toho, jak je letos Zenit výborný.

http://youtube.com/watch?v=7_XvBxn9MRs

Reagovat
smazaný uživatel

Bláznivý zápas, ale hrál se už minulý rok...

Reagovat
Shevchenko

letos - letošní sezóna - letošní pohár.

Reagovat
smazaný uživatel

Rubin sice prohrál, ale náskok na čele se jen nepatrně snížil, Lokomotiv i Dinamo klopýtli. V posledních třech kolech před Eurem je ještě čeká FK Moskva, Nalčik a Šinnik. Takových šest - sedm bodů podle mě můžou získat, jsem si jistý, že ztratí s FK Moskva.

Proti Spartaku hráli dobře, ale hosté je porazili jejich zbraní. Spartaku se povedlo vsítit úvodní branku poté stáhli do defenzívy a nakoenc dvakrát udeřili z brejků - tak, jak to má ve zvyku v tomto ročníku právě Rubin.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele