Skotská Premier League - preview 12. kola

08.11.2008, 09:21, aktualizováno 08.11.2008, 08:38
Previews
I po dvanáctém kole bude ve Skotsku vést Celtic, nic na tom nemůže změnit ani dnešní výhra Rangers. Loňský vicemistr jede na hřiště aktuálně patého Kilmarnocku, pokud zvítězí, na Celtic bude ztrácet dva body.
Hamilton Academical - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Souboj dvou týmů z dolních pater tabulky se uskuteční na půdě Hamiltonu, tudíž na New Douglas Park, poslední a zároveň domácí celek Academical přivítá desátý Falkirk. Oba týmy potřebují nutně zvítězit aby se jejich špatná pozice v lize zlepšila.

Hamilton už šest zápasů nezískal ani bod a jeho postavení v lize je více než tragické. S devíti body jsou domácí fotbalisté na posledním místě, na předposlední Inverness Caledonian sice ztrácí jeden bod, ovšem v týmu to zatím nevypadá na nějaké závratné stoupání tabulkou. Hamilton navíc neuspěl ani v domácím poháru, kde ovšem podlehl ve čtvrtfinále Glasgow Rangers.

Falkirk si sice vede o něco lépe než Hamilton, ale ani on se nemůže pyšnit nikterak skvělými výsledky. Pravdou je, že Falkirk v posledních zápasech zabral a připsal si čtyři body, čímž se odpoutal z ligového dna. Hosté dokázali zvítězit na půdě Kilmarnocku 2:1 a se třetím Dundee United dokonce remízovali 0:0, což byl pro Falkirk úspěch. Sezona je ještě strašně dlouhá, ale pokud by Falkirk pokračoval v posledních výsledcích určitě by zaujímal jiné, než desáté postavení v tabulce.

Bilance vzájemných zápasů je v celku vyrovnaná, ikdyž poslední výhru si připsal Falkirk, ten loni na domácí půdě Hamilton znemožnil výpraskem 4:1. Na New Douglas Parku však Falkirk prohrál 1:0.

Manažer Falkirku John Hughes vítá návrat Jackieho McNamary, ovšem postrádat bude duo obránců Tama Scobbieho a Briana Allisona. Mimo hru je také útočník Carl Finnigan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.15 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dundee United - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Třetí celek soutěže Dundee United hostí prozatím nepříliš úspěšný Aberdeen. Domácí Dundee je už šest zápasů bez porážky, ovšem naposledy jen dvakrát remizovalo, hosté z Aberdeenu zase budou chtít potvrdit vzestup formy.

Dundee sice patří třetí příčka, ovšem na dvojici Celtic – Rangers ztrácí až příliš mnoho bodů. Rozdíl mezi třetím Dundee a druhými Rangers činí deset bodů. Právě s Rangers se domácí utkali v minulém kole a po velmi dobrém utkání zaslouženě remizovali 3:3. Bod z Ibrox Parku dává Dundee velké naděje v této sezoně něco dokázat.

Manažer Aberdeenu Calderwood by rád navázal na poslední dvě vítězství proti Falkirku a Kilmarnocku, Aberdeen v těchto utkáních zvítězil shodně 1:0 a alespoň si částečně vylepšil špatný vstup do letošní sezony. Nyní čeká Celderwoodovi svěřence cesta na půdu Dundee, tam se hostům příliš nedaří, vyhrát tam dokázali naposledy před třemi lety, to Aberdeen vyhrál 1:2. Hosté doplácejí především na špatnou ofenzívu, Aberdeen je totiž celkem, který dal společně s Hamiltonem druhý nejmenší počet branek, horší už je v tomto ohledu pouze St.Mirren.

Hostům bude chybět Stuart Duff, který má problémy s kolenem a nejspíše ho čeká operace. Dále do utkání nezasáhne trojice hráčů Jamie Smith, Bertrand Bossu a Tommy Wright. Na rozdíl od Aberdeenu domácí tým nikoho nepostrádá, takže by měl být kádr pro toto utkání kompletní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hibernian FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
V zápase proti Hibernianu si bude chtít Inverness napravit chuť po debaklu od Rangers, nečeká ho ale vůbec lehký zápas. Hibernianu se zatím daří a nebýt remízy se St. Mirrenem, zařadil by se na třetí příčku tabulky.

Hibernian mohl v minulém kole díky výhře nad St. Mirrenem poskočit už na třetí příčku tabulky, ovšem utkání neskončilo podle jeho představ. Ani jednomu z týmů se nepodařilo vstřelit gól a Hibernian tak ukořistil jen bod za bezbrankovou remízu. Manažer Mixu Paatelainen varuje své hráče, že Inverness může být velmi nebezpečný. "Chceme hrát dobře, o tom není pochyb, ale Inverness sem přijede dvakrát tak nažhavený, kvůli minulému týdnu. Hodně nám to ztíží a jsem si jistý, že se nás pokusí zatlačit. Mají ve svém mužstvu silné hráče a bude to jistě obtížné utkání," řekl Paatelainen. Do sestavy Hibs by se po zranění mohl vrátit zotavený Alan O'Brien.

Inverness chtěl Rangers překvapit, ovšem pět inkasovaných gólů během první půle není nejlepší vizitkou na zápas proti Hibs. Invernessu se utkání vůbec nevydařilo a proti dalšímu soupeři se ukáže, jak se hráči s drtivou prohrou vyrovnali. Manažer Craig Brewster bude dělat změny a jako první podle všeho přijde na gólmana. Fraser bude sedět jen na lavičce náhradníků a příležitost ukázat se dostane Ryan Esson. "Michael ví, že pozice gólmana je velmi odpovědná, stačí udělat chybu a zaplatíte za ni gólem. Michael byl v této sezóně skvělý, ale možná přišel čas pro Ryana," řekl Brewster.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 4.55
více informací
Celtic FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Celtic má v tabulce dvoubodový náskok před Rangers, ale pokud o něj nechce přijít, musí uhrát dobrý výsledek proti Motherwellu. Ten se díky dvěma výhrám z posledních kol vyhoupl na čtvrtou ligovou příčku.

Celtic má v nové sezóně skvělou formu, kterou potvrdil vítězstvím 2:0 nad Hearts, i v Lize mistrů remízou 1:1 s Manchesterem United. Všichni fandové před zápasem proti Motherwellu netrpělivě očekávají, jak dopadne situace ohledně zraněného gólmana Artura Boruce. "Artur půjde v pondělí na operaci. Nemám žádnou představu, kdy by se mohl vrátit zpět do hry. Nastoupí místo něho Mark Brown, který je na to připraven. Nikdy jsem neviděl nikoho tak připraveného na tuhle příležitost, jakou má on," řekl kouč Gordon Strachan. Mimo hru jsou kromě Boruce i Aiden McGready, Glenn Loovens, Marc Crosas, Georgios Samaras, Jan Vennegoor of Hesselink a Chris Killen.

Motherwell se v poslední době zlepšil a problém mu nedělal ani zápas proti Hamiltonu, který skončil 2:0. Kouč Mark McGhee věří, že Celtic je po zápase proti Manchesteru United unaven, čehož by mohli jeho hráči využít. "Myslím, že středeční noc si vezme na konci zápasu svoji daň. Problém je, že bychom mohli být do té doby poraženi. Celtic bude hodinu určitě velmi dobrý. Pokud by jsme byli ještě dalších dvacet minut ve hře, měli by jsme velkou šanci na vítězství," řekl McGhee.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.23 - 5.50 - 8.50
více informací
St. Mirren FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Hearts po dobrém vstupu do nového ligového ročníku poněkud přibrzdili, šanci vrátit se na vítěznou vlnu mají ale proti St. Mirrenu. Ten je ovšem v tabulce jen o dva body za svým sobotním soupeřem.

St. Mirren nastoupil v minulém kole proti Hibernianu a uhrál s ním remízu 1:1. Utkání proti Hearts bude zároveň jedno z posledních, které se odehrají na Love Streetu. V lednu se St. Mirren přesune na zcela nový stánek a fanoušci doufají, že jejich hráči se v posledních zápasech ukážou vítězně.

"Fanoušci chtějí, abychom vyhráli každý zápas, ale víme že to není možné. Hearts jsou dobrým týmem a kvůli svým zdrojům chtějí skončit v tabulce třetí. Chceme tento zápas vyhrát a víme, že to můžeme dokázat, i když to bude velmi obtížné. Pokud ale budeme hrát naši hru, máme naději na dobrý výsledek," řekl záložník Garry Brady. St. Mirrenu kvůli zranění chybí čtyři opory - David Barron, Stephen O'Donnell, Tom Brighton a španělský záložník Antonio Tonet.

Hearts nezvítězili již pět utkání v řadě a nic na tom nezměnil ani zápas s Celticem, i tak ale neztratili svěřenci kouče Laszla šanci na třetí ligovou příčku. Csaba Laszlo přivítá zpět uzdravené záložníky Kingstona a Obuu. Další středopolař Christos Karipidis je však kvůli zranění svalu mimo hru, Marius Zaliukas je suspendovaný a nad startem křídla Cesnauskise visí otazník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.25 - 2.40
více informací
Kilmarnock FC - Rangers FC  (neděle 15:00)
K velmi těžkému utkání přijedou Rangers na Rugby Park, kde je čeká domácí Kilmarnock, jenž chce v tabulce poskočit na pohárové příčky.

Svěřenci Waltera Smitha měli v týdnu na programu odložený zápas devátého kola skotské ligy proti Dundee United, který ale Jezdci nezvládli, jak si před zápasem představovali, a s Terrors pouze remízovali 3:3. Vedoucí Celtic včera proti Motherwellu nezaváhal a Gers na své rivaly ztrácí už pět bodů. Dnes by tak měli Rangers bezpodmínečně zvítězit, zvlášť když s Kilmarnockem naposledy prohráli v roce 1994.

Manažer Smith ale upozorňuje své hráče, že Kilmarnock se od posledního zářijového utkání, ve kterém Rangers zvítězili 2:1, velmi zlepšil. "Tuto sezonu si vedou moc dobře. Poté, co ke klubu přišel Jim Jefferies, šel Kilmarnock výkonnostně velmi nahoru. V neděli to bude těžký duel, každopádně se ale na něj těšíme," řekl Smith, jenž nemá hlášena žádná nová zranění. Na listině zraněných je stále Brahim Hemdani, který by ale měl být do deseti dnů fit. Po zranění kolenních vazů se na soupisku vrací Steven Naismith.

Kilmarnock okupuje stále relativně dobré páté místo. Bodový rozdíl mezi druhým a osmým mužstvem tabulky činí pouhé dva body, Killie se tak bez problémů mohou v případě vítězství, na které čekají už dva zápasy, posunout na třetí pozici. Naposled podlehli na Pittodrie stadium Aberdeenu. Na hrací plochu by se měl vrátit Frazer Wright, jenž se zotavil ze zranění lýtka. Diváci ale na hřišti neuvidí Manuela Pascaliho, který je v trestu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 3.80 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC1191129:1328
2.Rangers FC1182126:1026
3.Dundee United1144315:1316
4.Motherwell FC1151516:1616
5.Kilmarnock FC1151511:1216
6.Hibernian FC1143412:1515
7.Aberdeen FC1142510:1214
8.Heart of Midlothian1142512:1714
9.St. Mirren FC113358:1112
10.Falkirk FC1132614:1711
11.Inverness Caledonian1131712:1810
12.Hamilton Academical1130810:219

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele