Skotská Premier League - preview 13. kola

11.11.2008, 08:41, aktualizováno 12.11.2008, 08:18
Previews
Tradiční dvojka Celtic, Rangers se už odtrhla od zbytku ligy a sama bojuje o první místo. Celtic zatím vede o dva body, ve třináctém kole dnes hostí Kilmarnock, Rangers hrají v Motherwellu. Hearts přivítají poslední Hamilton, Dundee se střetne s Hibernians a Inverness poměří síly s Falkirkem.
Aberdeen FC - St. Mirren FC  (úterý 20:45)
V úterý večer proti sobě na Pittodrie Stadium nastoupí dvě mužstva, kterým zatím sezona nevychází podle představ. Aberdeen přivítá St. Mirren.

Aberdeen se nachází až na osmém místě tabulky, což pro svěřence Jimmyho Calderwooda určitě není uspokojivé postavení. Dons se hlavně výsledkově nedařilo v druhé polovině září a na začátku října, kdy červení prohráli čtyři zápasy po sobě, poté následovaly dvě výhry a remíza, v posledním kole však přišla prohra 1:2 s Dundee United. Kapitán týmu Scott Severin ale svému týmu věří a doufá, že rozporuplný start do sezony se svými spoluhráči ukončí. "Myslím, že lidé na špatné výsledky zapomenou a my budeme mít šanci ukázat se v dobrém světle. Vždy když přijdou nový hráči, potřebují čas, aby se v týmu aklimatizovali. Nejtěžší je se pak sehrát se zbytkem týmu. Všechny posily si vedly v uplynulých zápasech dobře a věřím, že se naší hře přizpůsobí," ujistil fanoušky Severin. Na listině zraněných stále figuruje Jamie Smith, jenž má problémy s lýtkem. K zápasu nenastoupí ani Stuart Duff, Tommy Wright a Bertrand Bossu.

St. Mirren je na tom v tabulce ještě o něco hůře, než jeho soupeř. The Saints se nachází až na předposledním místě a pokud se nechtějí propadnout až na úplné dno skotské Premier League, musí bezpodmínečně bodovat. Rozhodně nesmí podat takový výkon jako v minulém utkání proti Hearts, kdy doma prohráli 0:1. Proti St. Mirrenu mluví i statistiky vzájemných střetnutí, tým Guse MacPhersona od svého postupu do skotské nejvyšší soutěže nedokázal proti Aberdeenu ani jednou zvítězit, a to už se s ním v lize utkal sedmkrát. Hostujícímu manažerovi bude opět k dispozici posila ze Celticu Scott Cuthbert, jenž scházel v posledním ligovém duelu kvůli chřipce.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.45 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Celtic FC - Kilmarnock FC  (středa 20:45)
Souboj týmů s odlišnou momentální formou bude dnes k vidění na Celtic Parku, kde skvěle hrající Hoops budou čelit Kilmarnocku, kterému se v poslední době vůbec nedaří.

Celtic o víkendu s přehledem zvítězil 2:0 nad Motherwellem a jeho vítězná série stále pokračuje. V tabulce se navíc pořád hřeje na prvním místě o dva body před Rangers. Listina zraněných hráčů Celticu se pomalu začíná zužovat, na soupisku se vrací Glenn Loovens, Shunsuke Nakamura i kanonýr Georgios Samaras.

Manažer Gordon Strachan však stále uvažuje, že tyto tři hráče raději proti Kilmarnocku do základní sestavy nezařadí. "Loovens, Nakamura a Samaras jsou zpět, ale na tréninku nesmí jít do žádného kontaktu s druhým hráčem," upozornil Stratchan.

Poté, co měl Kilmarnock sezonu perfektně rozjetou, se zaseklo hnací kolo a Killie začali prohrávat a bez bodu odešli ze hřiště v posledních třech ligových zápasech. Dnes navíc nastoupí proti momentálně nejlepšímu skotskému klubu, a tak se zisk alespoň bodu při tak mizerné formě moc očekávat nedá. Navíc od sezony 2001/2002 nedokázal tým Jima Jefferiese nad Celtikem zvítězit.

Pokusit se v Parkheadu o zázrak pomůže Kilmarnocku uzdravený Manuel Pascali, chybět ale manažeru Jefferiesovi bude Jamie Hamill, který si ve víkendovém zápase proti Rangers, který Killie prohráli 0:4, poranil kotník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Hamilton Academical  (středa 20:45)
Odpoutat od posledního místa se pokusí dnes Hamilton na Tynecastle Stadium, kde bude čelit domácímu Heart of Midlothian.

Hearts se stále drží v kontaktu s příčkami zaručujícími Pohár UEFA, momentálně okupují čtvrtou pozici a třetímu Dundee United doslova dýchají na záda. V posledním střetnutí porazili 1:0 St. Mirren na jeho půdě a pokud dnes vyhrají, mohli by naskočit na vítěznou vlnu.

Hearts budou muset zápas zvládnout bez Sauliuse Mikoliunase, který si ve víkendovém utkání zranil koleno a mimo hru bude zhruba dva měsíce. K dispozici nebude ani záložník Michael Stewart, který obdržel v duelu se Saints červenou kartu a dostal třízápasovou stopku.

Hamilton se nachází ve velice nepříjemné výsledkové krizi, když alespoň remízou z posledního ligového zápasu proti Falkirku ukončil sérii pěti proher za sebou. Pochopitelně se tak nachází na posledním místě skotské ligy. Když dnes ale vyhraje, může se v případě proher St. Mirrenu a Falkirku posunout na desátou příčku. Manažer Hamiltonu Billy Reid nemá žádné nové marody, na listině zraněných zůstává akorát Chris Swailes, jenž má potíže s kolení šlachou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Hibernian FC  (středa 20:45)
Dundee United už devět zápasů za sebou neprohrálo. A právě před touto sérií, zhruba v půlce října, prohrálo se svým dnešním soupeřem Hibernians. Hibs tenhle fakt určitě těší, jenže formu na to zopakovat tento skalp moc nemají, v lize totiž nedokázali zvítězit už čtyři utkání po sobě.

Domácí se budou muset obejít opět bez zraněného útočníka Jona Dalyho. Irský rodák chyběl kvůli zranění třísla skoro dva týdny, o víkendu proti Aberdeenu, proti kterému mimochodem Dundee zvítězilo 2:1, byl ale fit. Zdravotní problémy se ovšem vrátily a Daly si tak v základní sestavě nezahraje. Otazník visí i nad Stevenem Fletcherem, jehož bolí poraněný kotník.

Trenér Craig Levein, i když hosté naposledy potvrdili menší krizí domácí prohrou s Inverness, před soupeřem své svěřence varoval. "Vždyť se Hibs budou chtít odrazit zpátky. I my víme, že když někdo prohraje doma, vždycky se chce vrátit v následujícím utkání co nejrychleji tam, odkud spadnul," ví Levein. "Teď chceme po tom zklamání vyhrát každé utkání," potvrdil útočník Hibs Steven Thicot.

Mandarinky, jak je Dundee někdy přezdíváno, nemají navíc s Hibernians na svém stadionu příliš dobrou bilanci. Z posledních devíti zápasu nedokázali ani jednou vyhrát. "Je to mužstvo plné talentovaných hráčů, nepotřebujeme to připomínat. Mají hodně dobrou ofenzivní lajnu," vidí sílu soupeře Levein. "Musíme hrát zodpovědně, pokud chceme ze zápasu něco získat."

Hosté můžou počítat s již uzdraveným Yvesem Ma-Kalambayem, jenž byl po poločase s Inverness střídán. Na Tannadice Parku nebude mít trenéra Paatelainena lehkou práci. Dundee totiž doma letos pouze jednou prohrálo, ačkoli i on venku ze šesti zápasů prohrál pouze jednou.

Hráči pod finským mužem nemají jistotu, zda-li nastoupí hned od začátku. Steven Thicot přiznal, že určitý problém mu to způsobuje. "Žádný hráč není spokojený, když nezná svou budoucnost. Jen manažer ví, jestli nastoupím," prohlásil francouzský záložník ve službách skotského klubu. "Já ale na sobě tvrdě pracuji a snažím se myslet pozitivně. Sezóna je dlouhá, trenér nás v ní využije všechny a já jsem na to připravený," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.35 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Motherwell FC - Rangers FC  (středa 20:45)
Další body v boji o titul si bude chtít připsat Glasgow Rangers, který zajíždí na půdu Motherwellu. Domácí naposledy podlehli Celtiku, když ale předvedli celkem solidní fotbal. Dařilo se Rangers, ti doslova rozdrtili Kilmarnock na jeho hřišti 4:0.

Rangers prodloužili svojí šňůru vítězství a po jasné výhře nad Kilmarnockem si udrželi dvoubodovou ztrátu na vedoucí Celtic. O vysokém vítězství 4:0 rozhodli jezdci až ve druhém poločase, když se postupně trefili David Weir, Kris Boyd, Kenny Miller a Steven Whittaker.

Ve Skotsku se schyluje k tradičním boji o titul mezi Celtikem a Rangers, jezdci jsou zatím na druhém místě, ovšem s náskokem deseti bodů před třetím Dundee. Rangers hrají v boji o titul s "výhodou" menšího zápasového vytížení, jelikož nehrají evropské poháry, narozdíl do Celtiku, který bojuje v milionářské Lize mistrů, i když zatím neúspěšně.

Domácí se přes prohru 2:0 se Celtikem drží v první polovině tabulky, konkrétně na pátém místě s pouze tříbodovou ztrátou na třetí Dundee United. V Motherwellu zatím vládne relativní spokojenost, ztráta na evropské poháry není nikterak velká.

Motherwell v souboji s Rangers naposledy dokázal vyhrát před šesti lety, senzaci tenkrát jedinou trefou obstaral James McFadden. Rangers jinak ve vzájemných duelech dominují, ikdyž loni favorizovaný Glasgow Rangers třikrát těsně vyhrál a jednou dokonce remizoval.

Motherwellu bude chybět suspendovaný útočník David Clarkson, což pro tento tým citelná ztráta. Clarkson obdržel v utkání proti Celtiku červenou kartu. Mimo hru je pro zranění také kapitán Stephen Craigan, naopak do kádru se vrací McGhee. Týmu z Glasgowa bude chybět Kevin Thomson, jenž si proti Kilmarnocku poranil koleno. Uzdravený je i Brahim Hemdani, ale do utkání nejspíše ještě nezasáhne, zatímco Steven Naismith je plně k dispozici.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.80 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inverness Caledonian - Falkirk FC  (středa 20:45)
Celky z dolních pater SPL si to rozdají o velmi důležité body, otázkou je, kdo je papírovým favoritem. Falkirk je desátý s pouhým dvoubodovým náskokem na sestupující Hamilton, Inverness po překvapivých třech bodech z Hibernianu opět ukázal, že když jde do tuhého, tak umí zabrat a možná právě jim se více věří na bodový zisk.

Falkirk v průběhu dokázal zabrat a ze čtyř utkání vybojoval osm bodů, ani jednou neprohrál. Pravdou je, že se jeho výkony horší, minule v Hamiltonu vydřel pouze bod za remízu. Navíc sedí mu spíše defenzivně laděná mužstva, což se o Caledonianu rozhodně říct nedá, hráči jdou do všeho po hlavě a snaží se co nejvíce pobavit diváky i třeba na svůj účet.

Loňský vzájemný souboj dopadl lépe pro hosty, kteří na Caledonian Stadium vyhráli těsně 1:0, avšak jinak se mezi těmito celky zrodily spíše divoké výsledky. St. Mirren se stále trápí převážně v útoku, za dvanáct kol si připsal pouhopouhých osm gólů a v tomto ohledu si jako jediný zástupce SPL doposud nepřipsal dvojciferný počet vstřelených branek. Naopak Inverness se "pyšní" druhou nejhorší obranou hned po Hamiltonu a je známý tím, že často je obětí debaklu od jiných soupeřů.

Domácí v sestavě postrádají Tama Scobbieho (natažené tříslo) a Brian Allison (poraněná noha). Chřipka postihla důležitého hrota Carla Finnigana, dále chybí i Michael Fraser, kterého by měl nahradit stejně jako v duelu s Hibs Ryan Esson. "Nyní jsme níže, než by jsme si představovali, což nás trochu straší, ale všichni doufáme, že se v nejbližší době posunem výše. Proti Inverness musíme hrát ne velmi vysoké úrovni," domnívá se kapitán Falkirku Darren Barr.

Kouč Craig Brewster se musí obejít pouze bez obránce Phila McGuira, který se léčí od října, nicméně velmi brzy se už zapojí do tréninku, žádná čerstvá zranění ani nemoci kluboví lékaři nehlásí. "V této sezóně jsme už proti Falkirku hráli skvěle, v lize jsem zvítězili, v poháru nám nepřálo štěstí. Máme velice dobré výsledky doma, potřebujeme ale najít větší chuť po vítězství, jako třeba jezdci Formule 1, pak můžeme podávat stabilně skvělé výkony," věří si Brewster.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC12101131:1331
2.Rangers FC1292130:1029
3.Dundee United1254317:1419
4.Heart of Midlothian1252513:1717
5.Motherwell FC1251616:1816
6.Kilmarnock FC1251611:1616
7.Hibernian FC1243513:1715
8.Aberdeen FC1242611:1414
9.Inverness Caledonian1241714:1913
10.Falkirk FC1233615:1812
11.St. Mirren FC123368:1212
12.Hamilton Academical1231811:2210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

doufám že to Aberdeen FC vyhraje typuji 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Dons musí skončit v první šestce.....byla by škoda, kdyby se jim to nepovedlo

Reagovat
stas87

mne by bolo zasa luto keby st.mirren spadol

Reagovat
smazaný uživatel

Dufam,ze Hearts konecne zaberie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele