Skotská Premier League - preview 16. kola

29.11.2008, 09:01, aktualizováno 29.11.2008, 09:01
Previews
Rangers zavítají v šestnáctém kole skotské nejvyšší soutěže do Edinburghu na stadion Hearts of Midlothian. Vedoucí Celtic hraje doma s Inverness. Falkirk může v případě vítězství nad Hibernianem poskočit z desátého místa až na jeho pátou pozici...
Heart of Midlothian - Rangers FC  (sobota 13:30)
Hearts se v nové sezóně daří, nyní si ale změří síly se silnými Rangers. Ti se stále drží na druhé příčce ligy, čtyři body za vedoucím Celticem a nehodlají prohrát ani tentokrát.

Hearts zvítězili ve čtyřech posledních ligových kolech, tentokrát je však čeká soupeř z kategorie nejtěžších, Rangers FC. Ani v minulém kole svěřenci kouče Csaby Laszla nezaváhali a zvítězili 2:1 nad Falkirkem.

"Jestli můžeme vyhrát nad Rangers? Bude to pro ně nebezpečné, můžeme se k nim dostat hodně blízko. Rangers jsou také pod tlakem, umíte si představit, co se stane, když ztratí body? V našem prvním zápase proti Rangers jsme měli dost šancí, ale stejně jsme prohráli. Teď musíme něco dělat," řekl Laszlo. Po pěti týdnech by se mohl do hry vrátit záložník Laryea Kingston, Michael Stewart je však suspendovaný a zraněný je Mike Tullberg.

Protože má Celtic úchvatnou formu, stejně dobře musí hrát i Rangers, pokud si chtějí udržet naděje na ligový titul. V minulém kole zvítězili 2:0 nad Aberdeenem a stejný výsledek by Rangers jistě nevadil ani proti Hearts. Do hry se navíc vrací Saša Papac a Madjid Bougherra. Steven Davis je však stále kvůli osobním důvodům mimo hru a Kenny Miller má zraněné lýtko.

Pedro Mendes připouští, že v tomto zápase jsou důležitější body, na úkor pěkné hře. "Právě teď jsme v situaci, kdy je výsledek nesmírně důležitý. Ale víme, že jestli nebudeme hrát dobře, šance na vítězství bude nižší," prohlásil Mendes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.50 - 1.60
více informací
Celtic FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Na Celtic Park v sobotu ve čtyři hodiny zavítá osmý tým skotské ligy Inverness, který čeká těžký souboj s mužstvem Gordon Strachana, jenž si ve Skotsku stále udržuje velkou suverenitu.

I přes sérii jedenácti vítězných ligových utkání v řadě panuje v táboře Celticu velmi skleslá nálada. Tým ze skotské metropole totiž v úterý nestačil v Lize mistrů na dánský Aalborg a s pohárovou Evropou se pro tento ročník loučí. Útočník Georgios Samaras zdůraznil, že po takovémto zklamání musí Celtic získat pro své fanoušky treble. "Je to obrovské zklamání. Teď se musíme soustředit na domácí ligu a získat titul. Pro fanoušky bychom měli vyhrát i oba poháry," prohlásil řecký hrot.

Obránce Hoops Garry Caldwell, jenž si v úterním střetnutí nešťastně vsítil vlastní gól, nabádá své spoluhráče, aby se soustředili na domácí ligu a čtvrtým titulem v řadě vybojovali další účast v evropských pohárech. "Víme, že Liga mistrů je úžasná soutěž a nám se v ní poslední dva roky velice dařilo. Nyní se musíme povzbudit a zvítězit ve skotské Premier League. Vím, že to ale bude velmi těžké. Liga mistrů je velmi náročná soutěž, nemůžeme zkrátka očekávat, že se vždy probojujeme mezi nejlepších šestnáct týmů Evropy," vysvětlil skotský zadák.

Inverness po nevydařeném utkání proti Hearts minulý týden sehrál skvělou partii s Kilmarnockem, který porazil 2:1. Pokud budou chtít svěřenci Craiga Brewstera zvítězit i nyní, budou muset hrát na sto dvacet procent, proti Celticu se totiž jinak vyhrát nedá. Navíc proti Calley mluví i statistika vzájemných zápasů, za poslední čtyři sezony dokázal Inverness proti Celticu získat pouze pět bodů. V týmu nejsou hlášena žádná čerstvá zranění. Mimo hru je pouze Phil McGuire, který má potíže s kotníkem. Na hřišti se objeví i Ross Tokely, jenž si ale od příštího týdne začne odpykávat dvouzápasový trest.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.17 - 6.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aberdeen FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Aberdeenu ani Motherwellu se minulé kolo nevydařilo, o to více si budou chtít chuť napravit ve vzájemném zápase. Oba kluby myslí jen na výhru, která by je posunula do vyšších pater tabulky.

Aberdeen v minulém kole podlehl 0:2 silným Rangers a propadl se na sedmou ligovou příčku. Kouč Jimmy Calderwood je nejdéle sloužícím manažerem v Pittodrie od dob Sira Alexe Fergusona a doufá, že se tým v této sezóně zlepší.

"Můj čas v Aberdeenu je skutečně báječný. Po cestě jsme byli nahoře i dole, ale je to skvělý klub k práci, doufejme že v budoucnu budeme víc nahoře," řekl Calderwood. Útočník Darren Mackie by se měl vrátit do sestavy a hrát proti Motherwellu. Stále mimo hru jsou však Jamie Smith, Bertrand Bossu, Stuart Duff a Tommy Wright.

Motherwell v minulém kole naprosto propadl, na vlastním hřišti podlehl 1:4 Hibernianu a na tým se snesla vlna kritiky. Mak McGhee nebyl vůbec nadšen hrou svých svěřenců a zdvojnásobil tréninkovou zátěž. "Viděl jsem důvody, proč jsme tak minulý týden hráli. Část z toho byla odlišnou přípravou. Hráli jsme dva zápasy s Old Firm a potom jsme vypadali při prohře s Falkirkem unaveně. Trénovali jsme dvakrát v pondělí, úterý a ve středu, zaměřili jsme se na zápas," prohlásil McGhee.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.15
více informací
Hamilton Academical - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Na půdu posledního Hamiltonu, který stále čeká na čtvrté vítězství v lize, přijede v sobotu šestý celek skotské ligy Kilmarnock vedený zkušeným manažerem Jimem Jefferiesem.

Hamilton se minulý týden proti Dundee United mohl konečně radovat z vítězství, to by si ale nesměl Brian Easton vstřelit vlastní gól a darovat tak celku z Tannadice Parku bod. Nicméně pro Accies má v současné době i jeden bod cenu zlata, protože v boji o záchranu je každý bodový zisk dobrý a tým Billyho Reida ztrácí na jedenáctý St. Mirren právě jeden bod. Do kádru domácího týmu se po odpykání trestu vrací Martin Canning, na listině karetních hříšníků se naopak místo něho objevil Simon Mensing, jenž v posledním ligovém duelu viděl červenou kartu.

V týdnu se v táboře Hamiltonu objevily velice zajímavé informace, které směřovaly ze španělské Barcelony, která má podle všeho zájem získat do svých služeb největší talent týmu - irského záložníka Jamese McCarthyho. "Barcelona se mě zeptala, zda bych je o Jamesovi trochu více neinformoval. Je to jeden z největších španělských klubů, ostatně i ostatní týmy, které mě kontaktovaly, nejsou žádnými fotbalovými trpaslíky. O Jamese má totiž zájem i pár anglických celků. On si ale momentálně své působení v Hamiltonu užívá. Je to poprvé, kdy hraje proti takovým klubům, jako jsou Celtic nebo Rangers a jeho výkony jsou fantastické. James je neskutečný talent, je dobrý ve všech aspektech hry," řekl hráčův agent George Gray.

"V jeho věku nenajdete lepšího hráče a pamatujte, že mu je pouhých osmnáct let. Vím, jaké talenty skrývá třeba anglická Chelsea, ovšem žádný z nich není tak dobrý jako James. Dovedl bych si představit, že by přestoupil do většího klubu a každý týden by trénoval v nejlepších tréninkových centrech na světě. On se však brzy dostane hodně nahoru, stejně tak se stane stavebním kamenem irské reprezentace. James je jeden z největších talentů na světě, o tom není sporu," dodal Gray.

Forma Kilmarnocku se stále ne a ne zlepšit, Jefferiesův tým z posledních deseti zápasů získal pouze devět bodů za tři vítězství, minulý týden nečekaně podlehl na vlastní půdě Invernessu 0:1. Lodivod Jim Jefferies nyní řeší otázku, koho proti Hamiltonu postavit do brány, protože brankářská jednička Alan Combe kvůli problémům se žebry do utkání nenaskočí. Náhradní gólman Damien Rascle je ale prý připraven za svého "parťáka" zaskočit. Dlouhodobě zraněni jsou David Lilley, Danny Invincibile a Allan Johnston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Falkirk FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Falkirk nastoupí v šestnáctém ligovém kole proti Hibernianu, jenž v minulém zápase konečně ukázal svoji ofenzivní kvalitu. Hibs by rádi prokázali ve Falkirku stejnou formu, s jakou zvítězili nad Motherwellem.

I když Falkirk urputně bojoval, na body to proti Hearts nestačilo. Falkirk soupeři podlehl 1:2. Trenér John Hughes si myslí, že Hibernian je silným soupeřem a ví, že jeho hráči se budou muset mít na pozoru. "Hibs uhráli minulý týden ohromný výsledek, ale často neporazíte týmy vstřelením čtyř gólů. Ukazuje to kvalitu v jejich útočné hře, zvláště potom u Riordana a Fletchera. Tito hráči jsou nebezpeční už když dostanou míč a chci abychom jim uzavřeli cestu," dodal Hughes. Kouč Falkirku bude postrádat čtyři velice důležité členy týmu, přesto zachovává klid. Mimo hru jsou Neil McCann, Tom Scobbie, Carl Finnigan a Brian Allison.

Hibernianu bylo před minulým kolem vyčítáno, že neprokazuje své kvality, což bylo ale po posledním výsledku zapomenuto. Hibernian předvedl v Motherwellu ofenzivní smršť a svého soupeře srazil na kolena výsledkem 4:1. Kouč Mixu Paatelainen v týdnu prozradil, že nechá odejít útočníka Stevena Fletchera do většího klubu, ale až po další sezóně u Hibs.

"Sám Steven je velmi oddaný týmu. Trénuje opravdu dobře. Musí ještě trochu zapracovat v tréninku a také během zápasů," prohlásil Paatelainen. Hibernianu budou chybět tři hráči. Sol Bamba má zraněné koleno a Fabian Yantorno s Deanem Shielse laborují se zraněním kotníku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
více informací
St. Mirren FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Předposlední mužstvo tabulky skotské ligy přivítá ve svém stánku St. Mirren Stadium čtvrté Dundee United, které prožívá mírnou ztrátu formy.

St. Mirren se pomalu, ale jistě blíží k samotnému dnu tabulky, na poslední Hamilton má náskok už pouhý jeden bod. A pokud nezačne ihned sbírat body, hrozba v podobě sestupového místa se za chvíli vyplní. Saints naposledy vyhráli v devátém kole nad Hamiltonem, od té doby zaznamenali pouze jednu remízu s Hibs a samé porážky. Naposled nestačili na Celtic, se kterým se ale velmi drželi a hodinu s ním hráli velmi vyrovnanou partii.

Dundee si minulý víkend téměř odneslo ostudnou porážku s Hamiltonem, v poslední minutě utkání si však hráč Accies vstřelil vlastní branku a United se po remíze 1:1 rozešli s Hamiltonem smírně. Manažer Levein byl po tomto utkání však velmi rozčarován tím, jak hráči Hamiltonu ke střetnutí přistupovali a jak ke konci zápasu zdržovali. "Nevím, o co Billymu Reidovi šlo, ale co předváděl, bylo otřesné. Jsem z toho zápasu velmi znechucený. Skvělý fotbal? Tak ten to nebyl ani náhodou, Hamilton se pouze pokoušel udržet vítězství trapným zdržováním," usoudil manažer Terrors.

United tak poslední dva zápasy nedovedli do vítězného konce a nyní budou chtít pro své fanoušky opět ukořistit všechny body. Pokud tým Craiga Leveina zahraje jako v posledním vzájemném duelu se Saints, budou určitě jeho příznivci spokojeni, Dundee totiž na svém hřišti porazilo St. Mirren 2:0. Hostující tým se bude muset obejít bez Prince Buabena, jenž je v karetním trestu. Naopak do sestavy možná Levein zařadí Roye O'Donovana, který je v mužstvu na hostování.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC15131139:1540
2.Rangers FC15113134:1136
3.Heart of Midlothian1582517:1826
4.Dundee United1565420:1723
5.Hibernian FC1554619:2219
6.Kilmarnock FC1561814:2119
7.Aberdeen FC1553715:1818
8.Inverness Caledonian1552817:2217
9.Motherwell FC1552817:2317
10.Falkirk FC1544718:2116
11.St. Mirren FC1533910:1912
12.Hamilton Academical15321013:2611

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele