Skotská Premier League preview - 38. kolo

17.05.2008, 08:31, aktualizováno 22.05.2008, 08:17
Previews
Skotská liga jde do finiše. Skupina o titul dohrává své zápasy až dnes kvůli účasti Rangers ve finále Poháru UEFA. A právě Rangers budou bojovat na hřišti Aberdeenu o titul. Druhým uchazečem je Celtic, který jede do Dundee, oproti Rangers má však při bodové rovnosti výhodu lepšího skóre.
O titul
Aberdeen FC - Rangers FC  (čtvrtek 20:45)
Rangers čeká ve čtvrtek velmi důležitý zápas, přijede na hřiště Aberdeenu s cílem získat tři body. Domácí dokončí sezónu na šesté pozici, body ale nebudou chtít dát soupeři zadarmo.

Aberdeenu už v této sezóně o nic nejde, to ale neznamená, že by svěřenci kouče Calderwooda zápasy vypouštěli. Například v minulém zápase pořádně potrápili třetí Motherwell, který nakonec zvítězil jen 2:1. Po dvou zápasech se do sestavy vrací Zander Diamond a týmu by měl jeho návrat hodně pomoci v defenzivě. Po dlouhodobém zranění by už také mohl naskočit do zápasu i záložník Jamie Smith. Hrát by měli také Lee Mair a Jonathan Smith. Naopak jen z hlediště budou zápas sledovat obránci Andrew Considine a Richie Byrne a kvůli zápasech za reprezentaci nenastoupí ani Sone Aluko a Josh Walker. "Hrajeme proti Rangers v pravou dobu. Mám mnoho známých, kteří jsou velcí fandové Celticu. Nepochybně dostanu před zápasem několik textových zpráv, ve kterých bude, abych hrál co nejlépe. Rád ty lidi potěším," sdělil Zander Diamond.

Rangers potřebují v posledních utkáních vítězit, v minulém kole dokázali porazit 3:0 St. Mirren. Nyní je čeká Aberdeen, proti kterému mají v této sezóně dobrou bilanci, dvě výhry a remízu. V plné síle ale Rangers nenastoupí, otazník visí nad startem obránce Papace, který zápolí se zraněním stehna. Do sestavy se vrací Carlos Cuellar, který ale díky svým schopnostem možná hraje jeden z posledních zápasů ve Skotsku, v létě se možná přesune do anglické Premier League. Zápas bude nepochybně hodně zajímavý, pro Rangers je to jeden z nejdůležitějších zápasů roku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 4.00 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dundee United - Celtic FC  (čtvrtek 20:45)
A je to tady! Poslední ligové kolo skotské Premier League. Jeden z trojice dnešních zápasů se odehraje na Tannadice Parku, kde domácí Dundee United přivítá rozjetý Celtic, kterému titul nečekaně téměř padl do klína.

Ještě tak před měsícem a půl v titul Celticu věřili jen ti největší optimisté, zelenobílí zbytečně ztráceli body a Rangers hráli ve skvělé pohodě a na čele tabulky si drželi pohodlný náskok. Nebyl tedy žádný důvod, proč by mistrovská trofej neměla skončit na Ibrox Parku. Jenže jak se říká, ve fotbale je možné všechno a po dvou "Old Firm" soubojích, které se odehrály v Parkheadu se začaly v táboře Celticu protrhávat mračna a vysvítat paprsky naděje. Poté mužstvo Gordona Stratchana začalo hrát parádní fotbal a vyhrálo po městských derby i další dva zápasy, Gers naopak zřejmě kvůli nabitému programu jen remízovali v Hibernianu a Motherwellu a dali Celticu zelenou. The Bhoys nyní drží sérii šesti vítězných utkáních v řadě a pokud si dnes připíše sedmý triumf bude titul putovat s největší pravděpodobností do zelné části Glasgow, jelikož v tabulce před posledními zápasy mají Celtic i Rangers shodně 86 bodů. The Hoops však mají o čtyři góly větří rozdíl mezi vstřelenými a inkasovanými góly, což je za současného stavu rozhodující faktor, který rozhodne o prvenství v soutěži. Prakticky Celticu stačí v souboji s Dundee uhrát nejtěsnější výsledek a mohou začít slavit, je totiž velice nepravděpodobné, vyloučit to však nemůžeme, že Jezdci nasázejí Aberdeenu pětigólový příděl.

Minulý týden prožil celý Celtic velmi nepříjemnou událost, ve čtvrtek totiž zemřel ve věku 51 let na rakovinu kůže Tommy Burns, dlouholetý hráč i manažer Celticu. Kapitán týmu Stephen McManus prohlásil, že zisk mistrovského titulu věnuje právě tomuto skvělému muži: "My jsme říkali od začátku sezony, že když nám lidé budou stát za zády, vydáme ze sebe vše. Ale teď se věci změnily a určitě v dnešním zápasy bude Tommy náš hnací motor." Ze smrti klubové legendy byl velmi zdrcen i Gordon Stratchan. Tommy Burns nebyl pouze trenér prvního mužstva, ale byl to zároveň velmi dobrý kamarád manažera Celticu. "Musíte si pamatovat to, že Tommy nikdy nikoho o nic během svého života nežádal. To co Tommy chtěl bylo, aby všichni kolem něj byli spokojeni. A tak dnes podáme nejlepší výkon, on by pro nás udělal to samé," řekl se smutným výrazem ve tváři Stratchan.

Vypadá to, že pro The Bhoys tedy nakonec dopadne vše dobře, Gordon Stratchan však naléhá, aby se jeho tým nespokojil ze současnou situací a hrál na plný plyn. Hostujícího manažera žádné statistiky v podobě čtyřgólového náskoku nezajímají. "Budeme hrát tak jak jsme hráli po dobu celé sezony. Nebudu vymýšlet žádné speciální taktické plány. Řekl jsem, že jsme Celtic, prostě budeme normálně hrát," zavrhl nudnou taktickou bitvu manažer zelenobílých.

Během týdne se objevily spekulace o novém hráči, který by mohl Celtic pro příští sezonu posílit. Je jím chorvatský záložník Ognjen Vukojevic, jenž bude reprezentovat svou zemi na nadcházejícím Mistrovství Evropy. "Rád bych se přidal ke klubu, jakým je Celtic. Je to světově známý klub a byla by pro mě čest za ně hrát," sdělil pro skotský tisk současný hráč Dinama Záhřeb. V táboře hostujícího týmu se v posledních dnech hodně mluvilo i o brankáři Arturu Borucovi, jenž byl spojován s italským velkoklubem AC Milan. Polský reprezentant však tyto pochybnosti popřel. "Pokud jsem si vědom, zůstávám v Glasgow. Žádný jiný klub mě nekontaktoval a tak vše zůstává při starém," uklidnil domácí příznivce Boruc.

Celtic bude moct do dnešního zápasu nastoupit v plné síle. Po zranění se vrací pravý obránce Andreas Hinkel. Tlačenice je ve středu záložní formace, jelikož se Gordon Stratchan musí rozhodnout, jestli dá dnes důvěru opět Barry Robsonovi nebo zda na hřišti uvidíme Scotta Browna. Vzájemné zápasy hovoří lépe pro Celtic, jenž svého dnešního soupeře dokázal dvakrát porazit.

Dundee dnes už prakticky o nic nepůjde, maximálně si budou chtít svěřenci Craiga Leveina pojistit čtvrtou příčku před dotírajícím Hibernianem, před kterým jsou United jen zásluhou lepšího skóre. Domácí tým nezažil pocit z vítězství už šest zápasů v řadě a bude se muset velmi snažit, aby se jejich čekání neprodloužilo až do další sezony. Dundee bude scházet kapitán Lee Wilkie, jenž si odpykává karetní trest. Graig Levein místo něj do středu obranné formace nasadí Garryho Kennetha. Do sestavy se naopak vrací Mihael Kovacevic.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 4.50 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hibernian FC - Motherwell FC  (čtvrtek 20:45)
Ve skupině o titul se utkají dva kluby, bojující na předních ligových pozicích. Kouč Hibernianu prohlašuje, že si jeho tým chce zajistit čtvrtou příčku ligy, domácí tak nesmí proti Motherwellu zaváhat.

Hibernian v minulém kole podlehl 0:2 Celtiku a nyní tak potřebuje své zaváhání napravit výhrou. Nebude to ale lehké, kouči Paatelainenovi chybí hned několik hráčů. Mimo je suspendované duo Martin Canning a Ian Murray. Merouane Zemmama je zraněný a pravděpodobně se nestihne zotavit ani Kevin McCann. Útočník Nish věří, že jeho tým dokáže čtvrté místo získat, čímž by dostal větší finanční odměnu za umístění. "Myslím, že se nám daří hlavně díky manažerovi, který přišel a ihned jsme šli nahoru. Ukazujeme obrovské zlepšení a příští rok by jsme měli posbírat ještě více bodů. Ve čtvrtek si chceme zajistit čtvrté místo a myslím, že manažer postaví nejsilnější sestavu. To že jsme doma, nám zápas ulehčuje. Tento zápas chceme za každou cenu vyhrát," řekl Nish.

Motherwell měl v minulém kole také těžkého soupeře, vedoucí tým ligy, Rangers FC. Hráči ale předvedli dobrý výkon a se silným soupeřem uhráli remízu 1:1. Proti Hibs by měl nastoupit i Bob Malcolm, Paul Quinn ale už v této sezóně nenastoupí. Vzájemné zápasy vyznívají lépe právě pro hosty, kteří zvítězili v této sezóně dvakrát, zatímco soupeř jednou. "Všichni z týmu jsou vyhlídkou na evropský fotbal nadšeni. Mnoho hráčů tu příležitost nikdy nedostalo, je to pro nás velká věc," prohlásil Darren Smith, který v této sezóně podával na křídle Motherwellu dobré výkony.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC37275583:2686
2.Rangers FC37275584:3186
3.Motherwell FC371761448:4657
4.Dundee United3714101353:4652
5.Hibernian FC3714101349:4352
6.Aberdeen FC371481548:5850

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám, že už to Celtic urve! tip: 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

nemusis sa obavat..Rangers si to sami pokazili...ale nebude to spravodlive ak celtic vyhra titul..rangers boli cely rok lepsi...ale za chyby sa plati ....

Reagovat
satan_666

tipuju titul pro Rangers,Celtic by nemusel vyhrát v Dundee

Reagovat
smazaný uživatel

Zatim to vypada velice zajimave 55min 0:0 jak Celtic tak Rangers.

Reagovat
smazaný uživatel

Už je to v suchu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele