Skotská Premier League souhrn - 1. kolo

09.08.2008, 15:37, aktualizováno 11.08.2008, 22:54
Komentáře a souhrny
Nováček skotské nejvyšší soutěže Hamilton Academical vstoupil do sezóny skvěle, poradil si s Dundee United a díky skóre dokonce po úvodním kole vede tabulku. Z nejtěsnějších vítězství se radovali také dva nejvážnější kandidáti na titul Celtic a Rangers, po třech bodech získaly i Hearts, Kilmarnock a Inverness.

Falkirk FC - Rangers FC 0:1

09.08.2008 13:30

Góly: 64. Andrius Velička

Hrdinou Rangers v zápase proti Falkirku se stal litevský kanonýr Andrius Velička, jenž si za glasgowský tým připsal premiérový gól. Blíže výhře byli přitom domácí, kteří ale neproměnili penaltu.

Na Rangers se projevilo, že jim chybí hned několik hráčů základní sestavy. Kenny Miller má zraněné stehno a David Weir s Nacho Novem si odpykávají trest za karty. Do útoku Rangers se tak postavila dvojice Andrius Velička s Krisem Boydem a na pozici středního záložníka odehrál premiérový zápas Madjid Bougherra. Na druhé straně se představili také nové posily, Jackie McNamara a Lee Bullen.

Rangers vstoupili do zápasu aktivněji, Lafferty našel před bránou Papace, jenž ale tváří v tvář brankáři nemířil přesně. Darren Barr poté mohl být rád, že se vyhnul trestu za faul na Boyda. Falkirk byl také nebezpečný, Aafjes našel Higdona, který ale svoji střelu namířil vysoko do hlediště. Probuzený Falkirk dále trápil provizorní obranu Rangers, která postrádala několik zraněných hráčů a gólman a zároveň kapitán Rangers, McGregor musel několik střel zneškodňovat.

Domácí málem přišli do vedení po špatné zpětné přihrávce Daillyho na McGregora, větší příležitost se ale zrodila na kopačce Aafjese, jenž mířil těsně vedle brány. Na druhé straně si Olejnik lehce poradil se střelou Thomsona. Nejblíže gólu byl Falkirk v 50. minutě hry, když Whittaker fauloval v pokutovém území McBridea, následnou Higdonovu penaltu ale McGregor chytil.

Gólový okamžik přišel v 64. minutě, kdy se Thomson s Laffertym zapříčinili o gól Veličky, jenž už neměl s proměněním šance žádné problémy. Za neutuchajícího potlesku odešel později Velička ze hřiště, kde ho nahradil Darcheville, ovšem výsledek zápasu se už nezměnil a Rangers si zajistili tři body.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Hibernian FC 1:0

09.08.2008 16:00

Góly: 80. Jamie Hamill

V prvním kole skotské Premier League se na Rugby Parku střetl domácí Kilmarnock s Hibernianem a byli to nakonec domácí, kdo si díky hubenému vítězství připsal první tři body. Přitom to dlouho vypadlo na remízu, ale v 80. minutě se prosadil střídající Jamie Hamill.

Nepříznivý výsledek příliš nepřidal na atmosféře v kádru Hibs, jelikož tým nevyhrál ani jeden z osmi přípravných utkání a ve své mizérii zatím pokračuje i v lize. Pod palbou kritiky se tak ocitl manažer Mixu Paatelainen.

Celé utkání načal prvním výraznějším zápisem do análů domácí debutant Manuel Pascali, jenž za neohrabaný faul na Davida van Zantena obdržel žlutou kartu. O více než deset minut později měl šanci otevřít skóre bývalý útočník Killie, ale nyní již hájící barvy Hibernianu, Nish, ale po dobré Fletcherově přihrávce ze 17 metrů v brance trefil pouze brankáře Combeho. O pár chvil později už musel Combe předvést o něco těžší zákrok, když na něj pálil sám Steven Fletcher.

Hra pomalu nabírala na tempu, hrálo se nahoru dolů a přibývalo ostrých zákroků. Na to doplatil domácí Killie, když musel hřiště opustit obránce Ryan O'Leary poté, co se střetl v souboji s Nishem. Nahradil ho Frazer Wright. Kilmarnock pomalu začal přebírat iniciativu a tlačil se dopředu, ale centr Garryho Haye z levé strany v pokutovém území nikoho nenašel.

Ve 31. minutě se také projevil talentovaný domácí playmaker Mehdi Taouil, jenž si sklepl Fowlerovu přihrávku, obešel obránce Chrise Hogga a z více než 30 metrů vyslal na brankáře Andyho McNeila parádní střelu, kterou musel hostující gólman vyrážet na roh. Kilmarnock zakončil první dějství ve velkém tempu, ale nakonec ještě mohl v závěru inkasovat. Se střelou střídajícího Rosse Chisholma, jenž po půl hodině hry vystřídal zraněného Stevena Thicota, si ale poradil brankář Combe.

Druhý poločas začal v podobném duchu jako skončil ten první. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a na obou celcích bylo vidět, že chtějí vyhrát. První výraznější šance přišla v 54. minutě, kdy před šestnáctkou seslal k zemi Deana Shielse Pascali a pro Hibernian se rýsovala slibná standardní situace. S ní ale nepříliš povedeně naložil Steven Fletcher, který branku přestřelil.

Po hodině hry vystřídal unaveného hostujícího O'Briena Filipe Morais. O tři minuty později to byl ale Nish, kdo se stal smutným hrdinou okamžiku. Na rohový kop Shielse si naběhl kapitán hostů Rob Jones a jeho hlavička směřovala do branky, když se ale do dráhy letu míče připletl Nish a nechtěně míč "vyrazil".

V 67. minutě pokoušel štěstí domácí záložník Craig Bryson, ale jeho dalekonosná rána z více než 35 metrů o kousek minula McNeilovu svatyni. Poté musel na druhé straně předvést dobrý zákrok brankář Combe, když na něj vystřelil Morais. Hra se opět přesunula na druhou stranu, kde ve vlastním pokutovém úřadoval gólman McNeil, jenž musel likvidovat pokus Dannyho Invicibila, který pálil z velké blízkosti.

Kilmarnock se snažil strhnout vedení na svojí stranu i po zbytek utkání a snaha se vyplatila v 80. minutě, kdy Fernandezův pas skvěle zužitkoval Hamill a střelou podél brankáře hostů stanovil výsledek utkání.

Rozhodčí sice nastavil ještě čtyři minuty, ale spíše než aby útočil Hibernian, aktivnější byl Kilmarnock a výhru si také nakonec pohlídal.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Motherwell FC 3:2

09.08.2008 16:00

Góly: 25. Michael Stewart, 40. Audrius Ksanavičius, 82. Saulius Mikoliūnas - 33. David Clarkson, 81. David Clarkson

Hearts vstoupili do éry nového kouče Csaby Lászla vítězně, když porazili 3:2 v prvním ligovém kole Motherwell. Výhru zajistil domácím až v 82. minutě Mikoliunas.

Maďarský trenér Csaba László vedl v tomto zápase Hearts poprvé a lepší výsledek si snad ani nemohl přát. Začátek zápasu byl vyrovnaný, první větší šanci ovšem měli domácí, se Ksanaviciusovou střelou si ale Smith poradil. Postupem času se Hearts dostávali do větších příležitostí a to hlavně díky souhře Molea, Ksanaviciuse a Drivera, která slavila úspěch ve 24. minutě, kdy míč dopravil do sítě Stewart. O chvíli později mohli domácí vést už 2:0, Driverova střela ale jen orazítkovala tyč.

Ve 33. minutě bylo vyrovnáno. Po přesné přihrávce Hughese dostal míč Clarkson, jenž z malé vzdálenosti prostřelil gólmana Hearts. Motherwell měl velkou příležitost ke vstřelení gólu z volného kopu, Hughes poslal míč na Clarksona, útočník hostí ale mířil vedle. Ve 40. minutě nastala chyba v obraně Motherwellu a před bránou zůstal zcela osamocený Ksanavicius, jenž dokázal prostrčit balón až za gólmanovi záda - 2:1. Druhé půle byla plná strategických střídání a méně gólových šancí. Mark McGhee dělal co mohl, aby své svěřence přinutil k vyšší aktivitě.

Ještě 10 minut před koncem zápasu byl výsledek stále stejný, ovšem než dostal míč nebezpečný Clarkson a prostřelil brankáře Bankse - 2:2. Konec zápasu se blížil, Hearts se ale přece jen o další minutu později podařilo ukořistit tři body. Náhradník Mikoliunas dostal míč a přesnou střelou překonal Smithe, čímž zajistil domácím výhru 3:2.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Inverness CT 0:2

09.08.2008 16:00

Góly: 27. Andrew Barrowman, 90. Roy McBain

Inverness se postaral na stadionu Aberdeenu o velké vítězství, poprvé v historii totiž dokázal svého soka na jeho hřišti porazit. Góly se o to přičinili Andrew Barrowman a Roy McBain.

Aberdeen šel do zápasu s přáním neutrpět po 17 zápasech s Invernessem porážku a už od prvních minut měli domácí velké šance. Mark Kerr se dostal k míči a poslal nebezpečnou přihrávku, na kterou ovšem nikdo z domácích hráčů nedosáhl. Inverness ale začal s nátlakem a nebezpečný byl nový útočník hostů, Andrew Barrowman. Obrovskou šanci měli hráči Invernessu po chybě gólmana Langfielda, McBainovu střelu ale dokázali obránci Aberdeenu odrazit. Ve 20. minutě se hostitelé málem ujali vedení, po rohovém kopu Smithe dostal míč Severin, jehož střelu ale zblokoval mimo bránu McBain.

Další velkou šanci měl Jeffrey De Visscher, jehož nebezpečný výstřel musel vyrážet Fraser. Průlomový okamžik přišel ve 27. minutě. Imrie uvolnil Tokelyho a jeho centr doplachtil až v Barrowmanovi, který poslal hosty do vedení 1:0. Aberdeen se pokusil srovnat, Mulgrewův volný kop ale zablokoval Imrie.

Do druhé půle poslal kouč Aberdeenu Mackieho a ihned se dostavila jeho šance, z hranice pokutového území ale Mackie nemířil přesně. Aberdeen se jen velmi těžce dostával k ohrožení brány Invernessu, jenž předváděl velmi dobrý výkon. Zvýšit vedení mohl ještě Imrie, mířil ale nad bránu. Aberdeen se stále snažil o vyrovnání a myslel tak jen na útok. Imrie poté dostal balón a chytrou přihrávkou našel zkušeného McBaina, který ve svém třístém startu za klub zvýšil na konečných 2:0 pro Inverness.

Více informací k zápasu

Celtic FC - St. Mirren FC 1:0

10.08.2008 13:30

Góly: 62. Barry Robson (pen.)

Obhájce titulu vstoupil do nového ročníku skotské Premier League vítězně, aneb Celtic porazil nejtěsnějším možným rozdílem St.Mirren. Celý zápas rozhodla v 62. minutě kontroverzní penalta, která byla nařízena za faul na Vennegoora of Hesselinka a hostující obránce Haining dokonce dostal červenou kartu. Pokutový kop nakonec s notnou dávkou štěstí proměnil Barry Robson a zelenobílým připsal tři body.

Utkání načaly dvě střely z hostujících kopaček, ale jak pokus Garryho Bradyho, tak ani střela Stephena McGinna větší problémy brankáři Borucovi nenadělaly. Jenže tyto dvě střely byly na dlouho dobu vše, co diváci v Celtic Parku mohli sledovat. Až v 17. minutě totiž došlo k dalšímu ohrožení branky, ale Scott McDonald svůj pokus z více než 30 metrů poslal mimo branku.

Ve 26. minutě byl v šanci opět nejlepší skotský střelec v loňské sezoně McDonald, ale i tentokrát hlavičkou minul branku. O chvilku později poprvé zvedl fanoušky ze sedadel Aiden McGeady, jenž po individuálním průniku do pokutového území soupeře vybojoval rohový kop. První dějství nebylo oku diváka příliš lahodící, když se již žádné další vzrušení neudálo.

Druhý poločas začal hořce pro domácí Celtic, když jen díky skvělému zákroku polského gólmana Boruce byl stav stále nerozhodný. Povedenou akci totiž v šestnáctce předvedli Mehmet se Stephenem O'Donnellem, z čehož vyplynula následná střela Angličana, kterou z branky parádně vytěsnil Boruc.

Ale právě šance St. Mirrenu nakopla domácí celek a o chvilku později se mohl radovat, jenomže obránce Gary Caldwell svojí hlavičkou branku neohrozil. Po deseti minutách hry se v pokutovém území po souboji s Howardem poroučel k zemi Vennegoor of Hesselink, ale rozhodčí Smith nedovolený zákrok nezpozoroval a nechal pokračovat ve hře.

Nizozemský kanonýr byl nakonec za své úsilí odměněn penaltou v 62. minutě, kdy byl faulován při souboji s Hainingem. Rozhodčí Smith navíc dokonal zpackanou vteřinku hostujícího stopera červenou kartu, díky které se Haining předčasně odebral pod sprchy. K exekuci pokutového kopu se postavil Barry Robson a se štěstím prostřelil brankáře Howarda. Míč se totiž téměř zastavil o nohy brankáře a chvíli poskakoval po čáře, ale nakonec do branky přeci jenom zapadl.

Pojistit vedení Celtiku mohl o pár minut později Vennegoor of Hesselink, ale z osmi metrů hlavou minul. St. Mirren se nechtěl vzdát a přesto, že měl na trávníku o muže míň, bojoval až do konce. V 84. minutě se pokusil zvrátit nepříznivý výsledek střídající Mark McAusland, když hlavičkoval po rohovém kopu nové posily Toneta Gileraa, ale nemířil přesně. O minutku později pálil mimo Mehmet a Celtic si již poté těsné vedení uhlídal.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Dundee United 3:1

11.08.2008 20:45

Góly: 29. Tony Stevenson, 39. James McArthur, 63. David Graham - 23. Mark McLaughlin (vl.)

Nováček skotské Premier League Hamilton Academical hned v úvodním utkání ukázal, že nechce dopadnout jako minulý rok Gretna a díky brankám Tonyho Stevensona, Jamese McArthura a Davida Grahama porazil Dundee United 3:1.

Hráči Hamiltonu, hladoví po vítězství, se do utkání vrhli s vervou a hned ve čtvrté minutě měl brankář hostí Zaluska plné ruce práce, když vyrážel střelu Davida Grahama, která mířila do horního rohu brány. Další ohrožení hostující branky přišlo, když se do zakončení hlavou dostal Chris Swailes, polský gólman byl ale opět pozorný. Skóre se poprvé měnilo ve 23. minutě když hostující Willo Flood poslal nebezpečný balon do pokutového území Hamiltonu a obránce McLaughlin si před dotírajícím Feeneym srazil míč do vlastní brány.

Odpověď ze strany Accies přišla po šesti minutách. Tony Stevenson si postavil míč k přímému kopu a parádní střelou přes zeď překonal Lukasze Zalusku. Dokonalý obrat přišel šest minut před přestávkou a opět u toho byl Stevenson, který z další standardní situace našel přesným centrem hlavu Jamese McArthura a ten poslal domácí do vedení.

V druhém dějství se United vehementně snažili o vyrovnání, Offiong ale v 62. minutě proti českému brankáři Tomáši Černému ve službách Hamiltonu neuspěl. Zato David Graham o minutu později na druhé straně hřiště z hranice velkého vápna mířil přesně a střelou k pravé tyči zvýšil už na 3:1.

Dundee se pokusilo odpovědět hlavičkou kapitána Lee Wilkieho, Černý ale předvedl vynikající zákrok a balon vyrazil, poté zneškodnil i pokus Francisca Sandazy. Těsně před koncem neuspěl ani domácí mladík James McCarthy, jenž z vápna mířil těsně vedle.

Pro někoho je možná vítězství Hamiltonu překvapením, každopádně svěřenci Billyho Reida si vyhrát zasloužili, protože United po většinu utkání přehrávali a po prvním kole se usadili na čele skotské Premier League.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hamilton Academical11003:13
2.Inverness Caledonian11002:03
3.Heart of Midlothian11003:23
4.Celtic FC11001:03
Rangers FC11001:03
Kilmarnock FC11001:03
7.Motherwell FC10012:30
8.Falkirk FC10010:10
St. Mirren FC10010:10
Hibernian FC10010:10
11.Dundee United10011:30
12.Aberdeen FC10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rangers v prvnim kole splnily ulohu favorita ..ale s odřenýma ušima ..Jinak sem zvědavý jak se povede Hamiltonu.v roli nováčka by mohly být tuto sezonu příjemným překvapením ..

Reagovat
smazaný uživatel

favorit vyhral ... hra sice vyrovnana ... ale vyzdvihol by som brankara Rangers,navratilca do SPL Velicku a na druhej strane bol super a podla mna hrac zapasu Latapy ... ten dnes bol super ..

inak povinne 3 body aspon te tesia ... Lets Go Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

McGregor je špička. Nebýt loňského zranění, tak si myslím, že mohl teď chytat za Spurs

Reagovat
smazaný uživatel

ale zas aj druhy golman je dobry...minuly rok ked sa zranil McGregor chytal a chytal moc dobre podla mna ... Neil Alexander ... ale suhlas jednicka je v Rangers jasna ....

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic nehrál moc dobře, ale i šťastná výhra se počítá

Reagovat
smazaný uživatel

Je teprve začátek sezony, takže těžko dělat soudy. Každopádně Celtic musí přidat, hra nic moc, Boruc byl skvělý. Snad to půjde líp když se vrátí S. Nakamura. Takže - let´s go bhoys!

Reagovat
smazaný uživatel

jee hamilton je prvni

Reagovat
smazaný uživatel

Utkání Hamilton - Dundee Un. jsem sledoval v TV a musím říct, že brankář domácích Tomáš Černý se velkou měrou zasloužil o výhru nováčka. Pokud bude v těchto výkonech pokračovat bude brzy v hledáčku kvalitnějších klubů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele