Skotská Premier League souhrn - 13. kolo

10.11.2007, 18:16, aktualizováno 11.11.2007, 18:08
Komentáře a souhrny
Glasgowské týmy Celtic a Rangers mají o víkendu volno a pozornost se tak soustřeďuje na jiné kluby. Hibernian podle očekávání vyhrálo na hřišti poslední Gretny a na třetí příčce má stejně bodů jako Rangers. To samé platí po výhře nad Kilmarnockem i o Dundee United. Po nepovedeném vstupu do sezony se směrem vzhůru protloukají Hearts...

Dundee United - Kilmarnock FC 2:0

10.11.2007 16:00

Góly: 8. Noel Hunt, 90. Prince Buaben

Dundee United dokázalo popáté v řadě vyhrát v domácím prostředí, tentokrát to odnesl Kilmarnock. Dundee vedlo už od osmé minuty a celý zápas se Kilmarnock marně snažil vyrovnat, v poslední minutě zápasu ještě domácí jeden gól přidali a zvítězili 2:0.

Hned zpočátku utkání se dostali do útoku domácí. Garry Kenneth vhazoval před bránu soupeře, k míči se dostal Noel Hunt a nemilosrdně zakončil. Hosté se po tomto gólu začali tlačit dopředu a chtěli za kažkou cenu vyrovnat, dlouho jim to ale nevydrželo. Znovu se do šance dostali domácí. V jedenácté minutě po spolupráci Baubena s Robertsonem ale gól nepadl. Větší šanci si připsali za pár minut. Morgaro Gomis zkusil štěstí zdálky a brankář Kilmarnocku Combe měl co dělat, aby míč vytěsnil. Hosté se stále nemohli dostat do žádné větší šance, naopak hráči Dundee stále útočili a chtěli zvýšit své vedení. Málem se jim to povedlo chvíli před přestávkou. Rohový kop zahrával Sean Dillon a v pokutovém území našel Dodse, ten ale svou hlavičkou brankáře neohrozil.

Druhou půli začali lépe hosté a dostávali se do čím dál větších šancí. Darren Dods fauloval Colina Nishe a hosté tedy mohli zahrávat volný kop. Ke kopu se postavil Flannigan a poslal dělovku, kterou ale stačil před bránou odkopnout Kerr. Hosté chvíli poté zahrávali rohový kop. Míč už mířil na hlavu Wrighta, ale gólman Szamotulski míč lapil do svých rukavic. Na druhé straně dostal příležitost skórovat z volného kopu Hunt, jeho střelu ale chytil Combe. Konec zápasu se blížil a přibývaly tvrdé fauly. Za jeden takový byl vyloučen domácí Jordan Robertson. Hosté ještě víc otevřeli hru a málem přišel trest. Baubena v pokutovém území fauloval O'Leary a domácí mohli zvýšit své vedení. Penaltu ale Hunt neproměnil. Za pár minut ale domácí přece jenom zvýšili. Ve skrumáži před brankou se nejlépe orientoval Bauben a zvýšil na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Gretna FC - Hibernian FC 0:1

10.11.2007 16:00

Góly: 52. Steven Fletcher

Gretna nedokázala překvapit a na svém stadionu podlehla 0:1 Hibernianu. Jediný gól vstřelil v 52. minutě zápasu Steven Fletcher. Gretna je tak v tabulce stále beznadějně poslední, Hibernian je třetí hned za silnou dvojicí Celtic, Rangers.

Vlastník Gretny Brooks Mileson slaví šedesáté narozeniny, od hráčů ale vítězství jako dárek nedostal. Do sestavy Gretny se vrátili Chris Innes a Brendan McGill. Pro Erika Paartalu a Mickaela Buschera tak zbylo jen místo na lavičce. Na druhé straně nemohl kvůli zranění žebra nastoupit David Murphy a jeho místo v sestavě tak zaujal Thierry Gathuessi. Hibs začali zápas velmi ofenzivně a už zpočátku utkání si vytvořili několik slibných příležitostí. Fletcher přihrál Moraisovi a jeho střelu musel vytěsnit na roh brankář Fleming. Morais se za chvíli ukázal znovu. Prošel obranou která ho nedokázala zastavit, ale střela mu už tolik nevyšla a mířila mimo. První šanci si pak připsala také Gretna. S dalekonosnou McGillovou střelou ale neměl Ma-Kalambay žádné problémy. O chvíli později fauloval dlouhán Rob Jones hráče domácích Yantorna. Volný kop Graingera ale brankář Hibs vyrazil. Poslední šanci před přestávkou měli znovu hosté. Hlavička Roba Jonese ale vedení nepřinesla a zůstávala tak bezbranková remíza.

Po přestávce měli znovu převahu hosté. Moraisovu jedovatou střelu chytil Fleming. Převaha Hibs se zúročila v 52. minutě. Lewis Stevenson dostal do šance Fletchera a ten se z blízka nemýlil. Gretna začala útočit a ze všech sil se snažila vyrovnat. Šance Gavina Skeltona ale gólem neskončila. Trenér Hibs se rozhodl vystřídat Moraise, místo něho přišel O'Brien a byl to právě on kdo mohl zvýšit vedení. Po spolupráci s Kerrem musel Fleming míč vyrazit nohou. Do konce zápasu už gól nepadl a Gretna tak na svém stadionu prohrála s Hibs 0:1.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Motherwell FC 0:3

10.11.2007 16:00

Góly: 15. David Clarkson, 53. David Clarkson, 87. Darren Smith

Inverness se před svými fanoušky příliš nepředvedl, dostal dvě červené karty a tři góly. Motherwell si zaslouženě odváží všechny body a v tabulce skotské ligy je na pátém místě. Inverness je stále předposlední.

Trenér domácích Craig Brewster udělal oproti minulému zápasu jednu změnu. Do hry postavil Cowieho, místo Proctora. Za prvních patnáct minut nešla na žádného brankáře ani jedna střela, první ale hned skončila gólem. Po rohovém kopu McCormacka se k míči dostal Clarkson a přesně zakončil. Motherwell se tak ujal vedení. O chvíli později mohl ještě vedení zvýšit McCormack, jeho střela z dálky ale proletěla nad bránou. Do šancí se začal dostávat i Inverness, ale Cowieho dalekonosná střela mířila jen do postraní sítě. Příležitost k vyrovnání měl i Russel Duncan, ale také jeho střela mířila vedle. Do přestávky se už skóre nezměnilo.

Trenér Invernessu se rozhodl střídat a do druhé půle tedy naskočil místo Blacka Wilson. Oba týmy hrály velmi tvrdě a v 51. minutě dostal Bayne z Invernessu za faul druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Toho využili hosté a zdvojnásobili své vedení. McCormack centroval přímo na Clarskona, jeho první střela se odrazila od tyče, ale napodruhé už Clarkson míč dorazil do brány. Hráči Invernessu byli čím dál více frustrovaní špatným vývojem zápasu. Navíc ještě za faul na McGarryho dostal červenou kartu Tokely. Domácím moc času nezbývalo a tak zkusil štěstí Duncan, jeho střela ale do brány nezamířila. Inverness více otevřel hru a chvíli před koncem ještě jeden gól inkasoval. Třetí a poslední gól zápasu vstřelil střídající Darren Smith. Inverness prohrál s Motherwellem 0:3

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Aberdeen FC 4:1

11.11.2007 16:00

Góly: 3. Andrew Driver, 14. Andrius Velička, 54. Ibrahim Tall, 62. Christian Nadé - 38. Jeffrey de Visscher

Hearts of Midlothian si v třináctém kole Skotské ligy na svém hřišti bez problémů poradili s Aberdeenem, který rozstříleli 4:1. Po prvních patnácti minutách vedli domácí už 2:0, střelecky se prosadili Driver a Velicka, další dva góly pak přidali Tall a Nade. Za hosty zaznamenal čestný úspěch De Visscher.

První gól přišel už ve třetí minutě zápasu. Obrana Aberdeenu zachybovala, Christian Nade vybojoval míč pro mladíčka Drivera, který se už v koncovce nemýlil. Ve 14. minutě byl gólman hostí Langfield překonán podruhé. Nade připravil míč pro Velicku, jenž střelou zpoza velkého vápna prostřelil všechno co mu stálo v cestě.

První šance Aberdeenu se zrodila poté, co na hřiště přišel Clark, který vystřídal Nicholsona. A prakticky první Clarkův dotek s míčem byla střela, která skončila na břevně soupeřovy brány. Jeffrey de Visscher dopadl ve 38. minutě o něco lépe, když mu Scott Severin nacentroval míč a de Visscher nepovedenou střelou překonal Steva Bankse.

Hearts se ale z inkasované branky rychle oklepali a znovu zaměřili svou pozornost na útok. Přímý kop Michaela Stewarta našel ve vápně Ibrahima Talla a ten hlavičkou poslal Hearts znovu do dvoubrankového vedení. Na konečných 4:1 upravil v 62. minutě svým čtvrtým gólem v devíti zápasech Christian Nade. Své sólo zakončil střelou k tyči poté, co jeho první pokus byl zastaven na brankové čáře.

Edinburghský tým se tímto vítězstvím posunul z osmé příčky na šestou. Aberdeen naopak klesnul a nyní nachází se na sedmém místě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Celtic Glasgow1291234:1128
2.Glasgow Rangers1281330:1125
3.Hibernian Edinburgh1374221:1325
4.Dundee United1381419:1225
5.Motherwell FC1362515:1520
6.Hearts of Midlothian1353523:2318
7.Aberdeen FC1353519:1918
8.Kilmarnock FC1344515:1816
9.St. Mirren FC124268:1914
10.Falkirk FC1233617:2512
11.Inverness Caledonian Thistle1331915:2810
12.Gretna FC1311119:314
Zbývající zápasy
10.11. 16:00Celtic Glasgow - Falkirk FC
11.11. 15:00St. Mirren FC - Glasgow Rangers

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*inzaghi

Tak výhra Hibernianu se dala očekávat...

Reagovat
HOST*

Ale je fajn, že letos hrajou o titul hned 4 týmy, to je ve skotsku dosti nezvyklé

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele