Skotská Premier League souhrn - 18. kolo

22.12.2007, 18:04, aktualizováno 23.12.2007, 17:55
Komentáře a souhrny
Celtic opět ztratil body, ale o první příčku nepřišel. Rangers totiž remizovali v Aberdeenu, mají však dva zápasy k dobru. Šokem je výhra poslední Gretny na hřišti Dundee United a nečekalo se ani vítězství Falkirku v Motherwellu. Inverness si veze tři body z Hearts, v duelu St Mirren s Kilmarnockem branka nepadla...

Celtic FC - Hibernian FC 1:1

22.12.2007 16:00

Góly: 78. Jiří Jarošík - 20. David Murphy

Výsledková krize Celticu pokračuje i po zápase s Hibernian. Domácí uhráli s edinburghským klubem pouze remízu 1:1. Hibernian do vedení dostal přesnou trefou Murphy a dvanáct minut před koncem vyrovnal Jiří Jarošík.

První příležitost byla k vidění před bránou Hibernian. McGeady unikl po levé straně dvěma obráncům a odcentroval do vápna na Venegoora of Hesselinka, který však hlavou mířil nad. Poté Scott Brown zhruba z 25 metrů prozkoušel brankáře Hibs Ma-Kalambaye, ten byl ovšem pozorný a střelu vyrazil na roh. Po dvaceti minutách hry přišel pro fanoušky Celticu velký šok. Benjelloun přiťukl na vápno Murphymu, který trefil přesně horní konstrukci brány, od které se míč odrazil za záda brankáře Marka Browna.

Ve 29. minutě vystihl Hartleyho přihrávku Zemmama, jenž v pokutovém území přihrál doprava na volného Benjellouna. Marocký útočník místo střely volil kličku, ale jeho úmysl vystihl McManus a nebezpečí zažehnal. Pět minut před odchodem do kabin byl těsně před velkým vápnem hostů faulován McDonald. Aiden McGeady však z přímého kopu mířil těsně nad.

Hned v úvodu druhé půle pálil z hranice malého vápna z otočky Brown. Jeho pokus šel bohužel těsně vedle. V 78. minutě se Celtic přece jenom dočkal vyrovnávací branky. Po rohu Browna se k odraženému míči dostal český reprezentant Jiří Jarošík, který vystřídal Donatiho, a placírkou poslal míč do brány.

V posledních deseti minutách měl Celtic neuvěřitelný nápor, ale skórovat se mu už nepodařilo. Brankou neskončil ani pokus McDonalda, jenž se obtočil kolem obránce a zamířil těsně vedle. Celtic opět ztratil a ještě víc si zkomplikoval cestu za obhajobou titulu, která letos bude nesmírně těžká.

Více informací k zápasu

Dundee United - Gretna FC 1:2

22.12.2007 16:00

Góly: 29. Noel Hunt - 12. Kenny Deuchar, 42. Nicky Deverdics

Velké překvapení se zrodilo na Tannadice Parku, kde poslední Gretna nečekaně zvítězila 2:1 nad místními United. V dresu hostí se střelecky prosadili Kenny Deuchar a Nicky Deverdics. Za domácí si pak jedinou trefu připsal Noel Hunt.

Domácí zápasu dominovali, ale nedokázali proměňovat šance. Zato Gretna měla dvě příležitosti a obě přetavila v góly.

Hráči Dundee se zřejmě v úvodních minutách zápasu viděli na nějaké krásné dovolené, protože jejich hra byla plná chyb a nepozornosti. Nebylo tudíž žádným překvapením, když ve dvanácté minutě potrestal žalostnou obranu Kenny Deuchar a otevřel skóre. Deuchar využil nedorozumění obránce Stuarta Duffa s brankářem Euanem McLeanem a míč bez problému dopravil do prázdné brány.

Hosté pokračovali v srdnatém výkonu, ale ve 29. minutě přece jenom inkasovali. Garry Kenneth a Sean Dillon zakombinovali a poslali zatočený centr na neobsazeného útočníka United Noela Hunta, který ze šesti metrů propálil brankáře a srovnal na 1:1.

Dundee remízový stav neudrželo příliš dlouho. Těsně před přestávkou se Gretna opět dostala do vedení. Centr, který mířil z hloubi pole, sklepl hlavou Deuchar na Nickyho Deverdicse, který využil zaváhání brankáře a poslal hosty v tomto zápase už podruhé do vedení.

Po změně stran mělo Dundee velký tlak, Hunt nedokázal přesně zakončit ze tří metrů, ale skóre se už neměnilo a tak mohla Gretna slavit teprve své druhé vítězství v této sezóně.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Inverness CT 2:3

22.12.2007 16:00

Góly: 62. Christophe Berra, 90. Andrius Velička (pen.) - 22. Russell Duncan, 53. John Rankin (pen.), 90. Graham Bayne

Napínavý zápas až do poslední vteřiny zvládli nakonec lépe hráči Invernessu, kteří si za výhru 3:2 nad Hearts odváží všechny body. Dva góly padly až na samém konci zápasu, nejprve vyrovnal pro Hearts na 2:2 Velicka, hned z další akce ale vsítil vítězný gól Invernessu Bayne.

Začátek zápasu byl v režii Hearts, kteří mohli jít do vedení už po šesti minutách hry. Gólman Invernessu Michael Fraser nedokázal udržet míč po střele Velicky, McGuire ale stačil odkopnout do bezpečí. O chvíli později nebezpečně střílel Ivaskevicius, Fraser míč reflexivně vyrazil a Ivaskevicius už napodruhé mířil mimo. Po 11. minutách hry byli domácí ještě blíže gólu, dalekonosná střela Ksanaviciuse ale skončila jen na tyči. Ve 22. minutě ale zůstal Tynecastle jak zmrazený. Black našel volného Rankina, ten předal míč Duncanovi, jenž krásnou střelou zdálky vstřelil první gól zápasu. Hearts se po inkasovaném gólu nedokázali probrat a Rankin byl velmi blízko zvýšení vedení, mířil však vedle. Brewsterovi svěřenci se snažili vedení udržet, což se jim dařilo. Ve 34. minutě navíc odkulhal ze hřiště nejaktivnější hráč Hearts Ksanavicius, místo něj naskočil do utkání Elliot. Hearts se stále nedokázali dostat do pořádného útoku, nevýrazní Kingston a Stewart se stali terčem pískotu nespokojených diváků a domácím se tak nešlo do šaten moc vesele.

I ve druhém poločase se dařilo Invernessu držet míč na svých kopačkách. První šanci měli Hearts v 51. minutě. S ránou Velicky si ale Fraser poradil a míč vyrazil. Do další akce se dostali znovu hosté, Niculae se uvolnil a v pokutovém území byl faulován gólmanem Kurskisem. Rozhodčí nařídil pokutový kop, který John Rankin bez problémů proměnil. Hearts tak museli dohánět už dvougólovou ztrátu, v 62. minutě ale dal svému týmu alespoň nějakou naději Berra po rohu Drivera. Zápas se blížil ke konci a Inverness stále držel vedení na své straně. Tento zápas se rozhodně nevyvedl gólmanu Hearts Kurskisovi, který nejprve několikrát špatně vyrazil míč a vše vyvrcholilo v 87. minutě. Po špatném vyběhnutí musel faulovat Duncana a po druhé žluté kartě musel odejít do šaten. Do brány se musel postavit obránce Lee Wallace, Hearts už totiž využili všech střídání. Těsně před koncem normální hrací doby fauloval ve vlastním pokutovém území Rankin Velicku, který sám proměnil penaltu a vyrovnal tak na 2:2. O pár vteřin později se ale na druhé straně hřiště dostal k míči Bayne a prostřelil obránce Wallace. Hearts nevěřili vlastním očím, Inverness si odváží všechny body za výhru 3:2.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Falkirk FC 0:3

22.12.2007 16:00

Góly: 49. Michael Higdon, 60. Michael Higdon, 65. Patrick Cregg

Falkirk si odváží z Motherwellu tři body za jasnou výhru 3:0. Falkirk vstřelil všechny góly až ve druhé půli, ve 49. minutě se trefil Higdon, v 60. minutě ten samý hráč vedení zvýšil a o pět minut později přidal třetí gól Falkirku Cregg.

Lépe vstoupili do zápasu domácí, dalekonosná střela McCormacka ale mířila vedle. O chvíli později McCormack přihrál Porterovi, který také nemířil přesně. Ve 12. minutě už musel Krul poprvé zasahovat, s tvrdou střelou McCormacka si poradil. Falkirk se do útoku zrovna nehrnul a když už si hosté nějakou střelu připsali, Graeme Smith míč za svá záda nepustil. Jedinou větší šanci hostí si připsal Thomson, jeho střela ale mířila nad bránu. Větší příležitosti ke skórování měli domácí, Clarkson ani Porter nedokázali vsítit vedoucí gól. Smith si poprvé sáhl na míč až šest minut před přestávkou, Higdonova hlavička ho však nevystrašila.

Ve 49. minutě padl nečekaný gól. Holden přihrával a Higdon přesně zakončil akci vedoucím gólem. Motherwell byl blízko vyrovnání, volný kop McCormacka mířil mimo. Hosté si své vedení zdvojnásobili v 60. minutě. Moutinhův centr z pravé strany se dostal k Higdonovi a útočník Falkirku střelou z dálky překonal podruhé Smithe. V 64. minutě už fanoušci domácích viděli gól, Porterova střela z úhlu ale skončila jen v postranní síti. O minutu později ale hosté své vedení ještě zvýšili. Thomson prošel do pokutového území soupeře, přihrál Creggovi, který střelou z otočky překonal bezmocného Smithe. Do konce utkání už se stav nezměnil a hosté si tak odváží všechny body za výhru 3:0.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Kilmarnock FC 0:0

22.12.2007 16:00

Góly: -

Bezbrankovou remízou skončil předvánoční zápas mezi domácím St. Mirrenem a hosty z Kilmarnocku.

V první půlce se zrodila pouze jedna větší příležitost ke skórování, kterou měli na svědomí hosté. Willie Gibson našel přihrávkou Colina Nishe. Vytáhlý útočník ale mířil ze šesti metrů hlavou vedle. Gus MacPherson byl první z dvou manažerů, který zasáhli do hry. Kormidelník St. Mirrenu stáhl ze hřiště debutanta Davida Barrona, aby mohl do hry poslat zkušenějšího Alana Reida. Druhý debutant v dresu domácích Graig Dargo byl dalším hráčem, který opustil hřiště. Nahradil ho Franco Miranda. V první půli nenápadný Gary Mason měl v druhém dějství na kopačkách největší šanci St. Mirrenu, ale jeho pokus z pětadvaceti metrů mířil těsně vedle. Potom se do šance dostal i Kilmarnock. Jamie Hamill nacentroval na Colina Nishe, který však se šancí nenaložil nejlépe a též neskóroval. Poslední šanci zápasu měl v devadesáté minutě obránce domácích Andy Millen. Jeho střelu, která prošla skrz všechny hráče v pokutovém území, zázračně lapil brankář hostů Combe.

Oba týmy si po dnešním zápase v tabulce nepolepšili ani nepohoršili. St. Mirren zůstává jedenáctý a Kilmarnock se nachází o jednu příčku výš.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Rangers FC 1:1

23.12.2007 16:00

Góly: 45. Lee Miller - 30. Charlie Adam

Vypjaté utkání skončilo spravedlivě pro obě strany. Týmy získávají za tento zápas bod po remíze 1:1, když všechno zajímavé se odehrálo už v první půli. Do vedení se ve 30. minutě dostali Rangers gólem Adama, těsně před přestávkou ale zachránil pro domácí alespoň bod Miller.

Herní podmínky nebyly příliš dobré, silný vítr dokázal udělat s míčem své. Domácí Jamie Smith měl první šanci ohrozit bránu Rangers, jeho střela ale nebyla přesná. Hosté hned odpověděli také velkou šancí a gólman Langfield se musel pořádně protáhnout po hlavičce Naismithe. Další velkou šanci Rangers měl po přihrávce Whittakera Cousin, byl ale pod tlakem a míč nenamířil do brány. Ve 30. minutě se promrzlí diváci dočkali prvního gólu. K míči se dostal McCulloch a jeho následnou střelu tečoval Adam do sítě Aberdeenu.

Rangers byli rozjetí, ale přehnali to s důrazností v soubojích. Nejprve Hutton zbytečně srazil Clarka, ale zatím proběhlo jen ústní vyřizování mezi hráči. To nebylo ale nic proti tomu co se stalo o chvíli později. Clark tvrdě vrátil Huttonovi faul a McCulloch v zápalu vášní srazil Severina. Rozhodčí ihned ukázal McCullochovi červenou kartu a je dost možné, že incident se bude ještě řešit. Rangers přesto dokázali dál útočit a Naismithovu střelu akrobaticky vyrazil Langfield. Těsně před přestávkou byl ošetřován hráč Rangers Kevin Thomson, čehož využili domácí k vyrovnání. Rangers hráli v tu chvíli s devíti hráči a Aberdeen se dostal do útoku. Byrne zkoušel prostřelit McGregora, ten míč sice zblokoval, ale na následnou hlavičku Millera už byl krátký.

I druhá půle se hrála ve velmi vypjaté atmosféře, tvrdé fauly nebyly výjimkou. Těžký zápas si vybral svou daň na hráčích, v 74. minutě odkulhal ze hřiště se zraněným kotníkem Severin. První větší šanci druhého poločasu měli hosté, Cousin ale skvělého Langfielda znovu nepřekonal. V 80. minutě měl po centru Naismithe velké štěstí Diamond, který si míč málem srazil do brány. Do konce hrací doby se už nic nestalo a po odpískání konce zápasu svítilo na světelné tabuli skóre 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC18114346:1737
2.Rangers FC16112338:1435
3.Motherwell FC18102624:1932
4.Dundee United1892725:2029
5.Hibernian Edinburgh1877426:2228
6.Aberdeen FC1874725:2825
7.Inverness Caledonian Thistle1881925:3225
8.Falkirk FC1864830:3422
9.Hearts of Midlothian1855829:3220
10.Kilmarnock FC1846819:2618
11.St. Mirren FC1744910:2916
12.Gretna FC17231215:399

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
-Kopy-

Dobře Jirka

Reagovat
smazaný uživatel

skar to jsou pěkně nečekaný výsledky... Gretna, Falkirk

Reagovat
smazaný uživatel

*Sakra

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně Gretna mne poradne nas*ala dva tikety v kosi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele