Skotská Premier League souhrn - 24. kolo

26.01.2008, 18:02, aktualizováno 27.01.2008, 16:56
Komentáře a souhrny
Rangers smetli St Mirren a udrželi si tak náskok na svého městského rivala Celtic, který v nedělní dohrávce zvítězil ve Falkirku. Po sérii špatných výsledků podruhé v řadě vyhráli Hearts a z venku si tři body veze také Dundee United. Zápasy Hibernian - Gretna a Motherwell - Inverness byly odloženy...

Aberdeen FC - Heart of Midlothian 0:1

26.01.2008 16:00

Góly: 55. Christian Nadé

Velmi vyrovnaný byl souboj mezi domácím Aberdeenem a Hearts. Rozhodl ho nakonec jediný gólový moment. Christian Nade v 55. minutě zajistil svou brankou tři body pro Hearts.

První šanci zápasu měl na kopačce Christian Nade, mířil ale hodně mimo bránu. Na druhé straně přihrál Foster Smithovi a domácí záložník vyzkoušel pozornost Bankse, ten si ovšem míč pohlídal. Aberdeen měl i další velkou příležitost otevřít skóre zápasu, po rohu De Visschera mířil nad bránu Severin. Jednu z největších šancí první půle měl po krásné přihrávce Nadeho Velicka, balón už letěl do brány, na poslední chvíli ho však zastavil McNamara. Aberdeen o chvíli později utrpěl těžký úder, když museli ze hřiště odejít dva zranění hráči, Severin a Derek Young. Na hřiště vyběhli Maguire a Duff. Hearts měli po další spolupráci mezi Nadem a Velickou velkou šanci ke skórování, druhý jmenovaný hlavičkou nepřekonal Langfielda. Chvíli před koncem poločasu měl ještě jednu příležitost Velicka, ale ani tentokrát si na Langfielda nepřišel a gólman Aberdeenu skvělým zákrokem zneškodnil nebezpečnou střelu.

Krátce po začátku druhé půle to byl znovu Velicka, kdo ohrozil bránu domácích, Langfield svůj tým znovu podržel a míč vyrazil. V 55. minutě ale už nestačil na Nadeho. Velkou chybu udělal Duff, který si nepohlídal Nadeho a ten už neměl s úspěšným zakončením akce žádné potíže. Aberdeen ihned po inkasované brance otevřel hru a tlačil se dopředu. Maguire našel před bránou volného Millera, jehož zastavil zdvižený praporek v ruce pomezního rozhodčího. Velicka byl v tomto utkání velmi aktivní a výsledkem toho byla další slušná šance, kdy jen těsně přestřelil bránu. Velkou šanci ke zvýšení vedení měl Ksanavicius, Langfield dobře zakročil a svoji pravačkou míč vykopl. Rozhodčí přidal ještě pět minut nastaveného času, Aberdeen ale už nedokázal vsítit vyrovnávací gól. Hearts si tak připisují důležité tři body, díky kterým se vyhoupli na devátou příčku tabulky. Aberdeen je pátý.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Dundee United 1:2

26.01.2008 16:00

Góly: 83. Gary Wales - 30. Barry Robson, 66. Craig Conway

Očekávaným výsledkem skončilo střetnutí Dundee United a Kilmarnocku. United porazili jedenáctý tým Scottish Premier League 2:1. Hosty poslal do vedení Robson, poté skóre zdvojnásobil Conway. V samotném závěru pak korigoval domácí Wales.

Ve čtrnácté minutě se v první šanci objevil hostující kapitán Barry Robson, ale na brankáře Combeho nevyzrál. O dvacet minut později bylo horko před bránou United. Simon Ford hlavičkou z bezprostřední blízkosti poslal balon za záda brankáře Dundee Zalusku, rozhodčí však gól neuznal kvůli ofsajdu. Poté využilo Dundee svou územní převahu a otevřelo skóre. Noel Hunt, který dnes výjimečně nastoupil na postu záložníka, unikl Frazeru Wrightovi a přihrávkou našel Robsona, jenž přízemní střelou překonal domácího gólmana. Těsně před koncem se v příležitosti opět ocitl hostující tým. Combe však vytáhl proti Dodsově hlavičce parádní zákrok.

Kilmarnock se velmi snažil, ale úspěch se stále ne a ne dostavit. Místo toho United zásluhou Conwaye zdvojnásobili svůj náskok. Brankář Kilmarnocku Alan Combe špatně odhadl Robsonův centr a srazil se se spoluhráčem Corriganem. Míč doletěl až k volnému Conwayovi, který pohodlnou hlavičkou poslal míč do odkryté brány. Potom se na hřišti objevil nový hráč v dresu Kilmarnocku David Fernandéz, který výrazně oživil hru domácích. Bývalý hráč Celticu zahrál klíčovou roli při jediném úspěchu Killie. Španěl poslal míč na Walese, jenž osm minut před koncem překonal nízkou střelou brankáře Zalusku.

Více informací k zápasu

Rangers FC - St. Mirren FC 4:0

26.01.2008 16:00

Góly: 27. Chris Burke, 33. Kris Boyd, 37. Steven Whittaker, 81. Steven Whittaker

Rangers se na vítězství příliš nenadřeli a připsali si nad St. Mirrenem jasnou výhru 4:0. Do vedení se domácí dostali v 27. minutě trefou Burka. V 33. minutě zvýšil vedení Boyd a o čtyři minuty později přidal další gól Whittaker. V 81. minutě se Whittaker trefil ještě jednou a podtrhl tak jasné vítězství na 4:0.

Lépe ale vkročili do zápasu hosté a už v prvních minutách prověřil připravenost gólmana McGregora Mehmet. Ve 27. minutě se Rangers ujali vedení. Darcheville přihrál nalevo Fergusonovi, ten nacentroval před bránu a Burke dopravil míč do sítě. Pár minut po inkasovaném gólu fauloval Haining, odnesl to Hutton a rozhodčí Tumilty ukázal červenou kartu. Ve 33. minutě Rangers své vedení zdvojnásobili. Darcheville centroval a do listiny střelců se zapsal Boyd. Byl to už jeho čtvrtý gól ve čtyřech dnech, když si v poháru připsal hattrick proti Orientu Stirling. Domácí kanonáda pokračovala a už o čtyři minuty později vedli Rangers rozdílem tří gólů. Míč dostal Whittaker, který zkusil tvrdou střelu, míč se štěstím prošel přes několik hráčů St. Mirrenu a nedosáhl na něj ani Smith. Další gól mohl přidat hlavou Cuellar, rozhodčí ale odpískal ofsajd.

Druhý poločas otevřel Burke svou střelou, která prosvištěla jen těsně vedle. Krátce po hodině hry odešel ze hřiště možná nejlepší hráč Rangers - Jean-Claude Darcheville, který uvolnil místo Naismithovi. Na druhé straně přišel na hřiště Kean, který nahradil unaveného Mehmeta. Rangers byli dále lepším týmem a svého soupeře k ničemu nepouštěli. V 81. minutě ještě zvýšil výhru svého týmu tvrdou ránou Whittaker. Rangers si tak připsali tři body za vítězství 4:0.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Celtic FC 0:1

27.01.2008 15:00

Góly: 45. Scott McDonald

Celtic dovedl do vítězného konce napínavý duel na Falkirk stadionu. Zeleno-bílí domácí tým porazili 1:0. Jediný gól vsítil Scott McDonald.

Falkirk se do zápasu vrhnul s velkou chutí a hned v úvodu párkrát zahrozil. Nejprve se hráči domácího týmu pokoušeli ohrozit brankáře Celticu Boruce z dvou přímých kopů. Polský reprezentant si však s oběma pokusy snadno poradil. Poté z dálky pálil Arnau Riera, jeho rána však mířila přímo na gólmana hostí. Neujala se ani střela Grahama Barretta, kterou zablokoval na roh Lee Naylor. Po přihrávce Pedra Moutinha nebyl v koncovce úspěšný ani Kevin McBride, jehož střela mířila vysoko nad. Poté, co Celtic špatně zahrál ofsajd systém, se v šanci po dobré práci Deana Holdena ocitl Barrett. Snahu domácího útočníka vstřelit branku opět zkazil skvěle chytající Boruc. Navzdory mnoha vypracovaných šancí domácích se nakonec do vedení dostal Celtic. V nastaveném čase první půle nacentroval Shunsuke Nakamura do vápna na Scotta McDonalda a australský kanonýr hlavičkou poslal míč za brankáře Falkirku Roberta Olejnika.

Tento gól byl pro domácí velká rána, zvlášť když v první pětačtyřicetiminutovce měli převahu právě oni. Do druhé půle se vrhli svěřenci Johna Hughese s jasným cílem – vyrovnat. Svůj úkol mohli hráči Falkirku splnit hned v úvodu druhého dějství, ale střely Riery a Barretta šli vedle. I po přestávce měli domácí míč většinou na svých kopačkách, ovšem hostující obrana byla neomylná a šance Falkirku pohotově likvidovala.

Celtic ziskem tří bodů drží krok s Rangers, na které stále ztrácí čtyři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC22172352:1753
2.Celtic FC22154353:1749
3.Dundee United241221037:3138
4.Motherwell FC21112831:2835
5.Aberdeen FC2496928:3333
6.Falkirk FC24951034:3832
7.Inverness Caledonian Thistle231011231:3631
8.Hibernian Edinburgh2277829:2928
9.Heart of Midlothian24761134:4027
10.St. Mirren FC22741116:3625
11.Kilmarnock FC24571224:3522
12.Gretna FC22341519:4813
Zbývající zápasy
26.01. 16:00Hibernian Edinburgh - Gretna FC
26.01. 16:00Motherwell FC - Inverness Caledonian Thistle

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rangers jedou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele