Sparta dostala za chování fanoušků pokutu 300 tisíc korun, Baník 150 tisíc

30.11.2023, 17:03
Aktuality
Fanoušci Sparty (© AFP)

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) udělila pražské Spartě pokutu 300 tisíc korun za chování fanoušků v utkání 15. kola nejvyšší soutěže na hřišti Ostravy. Domácí Baník zaplatí za porušení povinnosti pořadatele 150 tisíc korun, navíc má na jeden zápas podmínečně uzavřenou část stadionu. O trestech informovala na oficiálním webu LFA, která v Česku řídí profesionální soutěže.

Sparťanští příznivci se během zápasu, který Pražané vyhráli 1:0, provinili použitím pyrotechniky, nevhodnými pokřiky, výtržnostmi a poškozením zařízení stadionu. Pro letenský klub je to třetí nejvyšší pokuta za chování fanoušků. Více Sparta zaplatila jen po zářijovém derby na hřišti Slavie (600 tisíc korun) a po domácím zápase s Plzní v březnu 2019 (350 tisíc korun).

"Utkání v Ostravě bylo poznamenáno hned několika výraznými incidenty v sektorech fanoušků. A to jak domácích, tak hostů, kteří závažným způsobem poškodili Městský stadion ve Vítkovicích. Sparťanští fanoušci se podruhé během několika týdnů provinili založením požáru na sociálním zařízení stadionu, který toalety silně poškodil. Zároveň s tím došlo k napadení jednoho z hasičů, což považujeme za naprosto nepřijatelné," uvedl předseda disciplinární komise Richard Baček.

Baník pyká za pronesení a použití pyrotechniky a vhazování předmětů na hrací plochu, kvůli kterému se mimo jiné zpozdil začátek utkání. Podmínečně má uzavřené dva sektory se zkušební lhůtou na dva měsíce, tedy do konce podzimní části sezony.

"Domácí příznivci mohutným použitím pyrotechniky hned dvakrát přerušili průběh utkání na několik minut. Důvodem podmínečného uzavření sektorů D3 a D4 je, že incident v utkání se Spartou nebyl ojedinělý. Naopak se ze strany ostravských příznivců jedná o recidivu, která se v podobné formě objevila v sezoně už poněkolikáté," vysvětlil Baček.

Za chování fanoušků zaplatí i další prvoligové týmy Hradec Králové a Zlín. Východočeši dostali trest 20 tisíc korun za vhazování předmětů na hrací plochu během utkání s Libercem (1:1). Zlínští příznivci se provinili nevhodnými pokřiky při duelu s Jabloncem (1:1), jejich klub zaplatí pokutu 30 tisíc korun.

Peněžitý trest dostaly i třetiligové Velvary po osmifinálové pohárové porážce 1:2 s druholigovou Opavou. Domácí fanoušci při odchodu ze hřiště polili rozhodčí pivem, za což středočeský klub zaplatí 10 tisíc korun.

Autor: ČTK

Komentáře (1)

Přidat komentář
Zdechlina

Co jsou nevhodné pokřiky?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele