Spartak Moskva bude i letos spoléhat na brazilskou osu

03.03.2010, 11:40
Aktuality
Nejúspěšnější ruský klub, devítinásobný vítěz ruské Premier Ligy Spartak Moskva čeká už několik let marně na jubilejní desátý ligový titul. Další pokus splnit vysoké nároky svých hrdých fanoušků mají červenobílí letos. Kromě toho čekají Spartak i náročné boje v milionářské Lize mistrů.

"Spartak musí být pouze první," tak zní filozofie slavného moskevského klubu, jiné umístění jednoduše nároční fanoušci červenobílých považují za neúspěch. Do nadcházející sezóny, která je považována za vůbec nejsilnější v historii ruské Premier Ligy, Spartak vstoupí s nejmladším kádrem ze všech uchazečů o mistrovskou trofej.

V předsezónním období se Spartak připravoval v Turecku a Španělsku, příležitost se ukázat dostalo velké množství hráčů, trenér Karpin podle očekávání povolal i několik hráčů z dublu, z nichž nejlépe se jeví šikovné levé křídlo Anton Chodyrev.

V zimním přestupovém Moskevští příliš nezasahovali do kádru a lovili menší ryby, z Alkmaaru přišel útočník Ari, z pražské Slavie na hostování Suchý. Velké věci si trenér Karpin sliboval od defenzivního záložníka Drinčiče příchozího z Amkaru Perm, černohorský Beckham si ale v přípravě zlomil nohu a do léta je mimo hru. Na jeho post tak dodatečně přišel Šešukov z rozpadajícího se FK Moskva, na spadnutí je i podepsání dalších měšťanů Iliče a Mareniče. Investicí do budoucna je pak angažování mladého brankáře Zabolotneho ze Zenitu Petrohrad.

V přípravě se do kádru loňského vicemistra připojili z hostování Prudnikov, Šiškin a Dzjuba, jejich další budoucnost v klubu je ale nejistá. Kolonka zimních odchodů je pořádně zaplněna. Nové angažmá si museli hledat Kovalčuk, Dědura, Chomič, Bojarincev a Nizamutdinov. Na hostování byli poslání Carioca, Fathi, Gorbatěnko, Ryžkov, Filipenko, Pavlenko, Ivanov, Owusu-Abeyie a Malojan.

Klíčovými muži Spartaku jsou hvězdní Brazilci Alex s Wellitonem, kteří minulou sezónu zařídili naprostou většinu branek ruského mužstva. Letos by jim mělo na křídlech sekundovat mladé nadějné duo Ananidze a Jakovlev, jež si ve své první sezóně mezi seniory vedlo nad očekávání dobře. Kvalitní alternativou do útoku za Wellitona by měl být Brazilec Ari a po vážném zranění se uzdravil ruský reprezentační krajní záložník Ivan Sajenko. Právě kraje zálohy budou pro Spartak klíčový post, ve druhé polovině sezóny se po šokujícím návratu Bystrova do Zenitu, mužstvo na stranách ofenzívy spíše trápilo.

Defenziva v kvalitě zaostává. Brankář Džanajev sice skoro celou sezónu chytal výborně, ale když se měl lámat chleba, udělal dvě velké hrubky a vyřadil Spartak ze hry o titul. Za mladými talentovanými krajními obránci Makejevem a Paršivljukem poněkud zaostává stárnoucí stoperské duo Jiránek - Stranzl, které ne vždy odolává nájezdům dynamických útočníků. V tomto směru trenér Karpin hodně očekává od české posily Marka Suchého, talentovaný zadák ale nejspíš začne sezónu na lavičce.

Ve středu zálohy by měla kralovat letní posila Ibson, Brazilec měl velkou část podzimu zdravotní problémy a ještě nestihl ukázat, co v něm doopravdy je. Post defenzivního záložníka měl mít zarezervován bývalý amkarovec Nikola Drinčič, ale poté, co se vážně zranil, se o jeho místo budou ucházet Sabitov s Šešukovem.

Prezident a trenér Spartaku Moskva Valerij Karpin se nechává inspirovat filozofií FC Barcelony, proti které hrával v dresu Realu Sociedad, Valencie nebo Celty Vigo. Jakožto velký obdivovatel Barcy od svých svěřenců požaduje precizní kontrolu míče a atraktivní útočný fotbal. Fanoušky Spartaku však ze všeho nejvíce zajímá, zda jeho mužstvo dokáže konečně prolomit dlouhé čekání na mistrovský titul. Povede se to Karpinově "školce"?

Pravděpodobná sestava Spartaku v sezóně 2010: Džanajev - Paršivljuk, Stranzl, Jiránek, Makejev - Ananidze, Sabitov, Ibson, Jakovlev - Alex - Welliton.

Autor: David Kubáň

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dobrá práce mě snad to rusko i začne zajímat

Reagovat
smazaný uživatel

Další perfektní článek. Ještě pár takových článků a všichni setu staneme fanoušky Ruska

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Ja uz jsi sleduju ted to bude 3 rokem,je to zajimava liga .Ale ma nejsledovanejsi je Turecka Superliga

Reagovat
Bakary3

Pěkný Jen doufám, že Sucháč vystrnadí Stranzla..

Reagovat
smazaný uživatel

Suchymu pribyla dalsi konkurence, kdyz Spartak koupil talentovanyho Sesukova z FK Moskva. Ten ma proti Suchymu i vyhodu v tom,ze se nepocita do limitu pro cizince.

Reagovat
smazaný uživatel

talentovany k 26-rocnemu nie je asi vhodne, Suchy to je talent

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je pravda, ze by se hodilo spis "objev" nebo neco takovyho ...neni to dlouho co zazaril do ty formy ze si vyslouzil pozvanku do Spartaku

Reagovat
smazaný uživatel

Objav, to je to slovo , v FK Moskva malo minulu sezonu vela objavov

Reagovat
Bakary3

Aha, to je nepříjemný.. No tak se uvidí, při nejhoršim se vrátí do Slavie..

Reagovat
smazaný uživatel

To si nemyslím.

Reagovat
smazaný uživatel

S Šešukovem Karpin počítá na defenzivního záložníka, byl o tom s ním rozhovor.

Reagovat
Radar

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele