Startuje 2. Bundesliga, o postup by měly bojovat tradiční kluby

03.08.2012, 17:57
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Tři týdny před začátkem jubilejní padesáté bundesligové sezóny se o slovo hlásí druhá nejvyšší německá soutěž. Který z plejády tradičních klubů má v divácky atraktivní lize dobré vyhlídky na postup a jaké z menších celků v čele s nováčky by naopak měly hrát o udržení?

Stejně jako v elitní soutěži, kde je takřka před každou sezónou vyjmenováván FC Bayern, se i před začátkem druhé ligy agentura DPA ptala všech trenérů, kdo že má patřit k hlavním aspirantům na postup. Hned sedmnáctkrát přitom zaznělo jméno berlínské Herthy, o "nominaci" méně obdržel Kaiserslautern a o další hlas méně má další ze sestupujících 1. FC Köln. Ke spolufavoritům patří také TSV 1860 Mnichov a St. Pauli, kterým věří třináct, respektive devět koučů.

Jak už vyplývá z předchozího odstavce, tak stejně jako před dvěma lety bude roli hlavního favorita plnit Hertha BSC. Ze tří sestupujících to byl právě celek z hlavního města, kdo nejdéle držel při životě naději na setrvání v nejvyšší soutěži a to ještě dlouho po závěrečném hvizdu ostudné barážové odvety v Düsseldorfu. Nakonec ale ani dva protesty nestačily, a tak se Stará dáma znovu pokusí o okamžitý návrat, který se jí poprvé v historii povedl právě v předloňské sezóně.

Ačkoliv se koncem jara začaly objevovat hlasy, že v případě sestupu čeká Herthu několik let v šedém druholigovém průměru, tak vedení klubu nakonec opět vsadilo na finanční riziko a poskytlo prostředky k sestavení kádru bundesligové úrovně. Další šanci překvapivě dostal manažer Michael Preetz, který bude doufat, že při volbě trenéra měl tentokrát šťastnější ruku, než tomu tak bylo v minulých měsících a Jos Luhukay zopakuje předloňský postup s Augsburgem. Vedle mladíků vracejících se z hostování dostal k dispozici zkušené oblíbence Klugeho s Ndjengem a ofenzivní hráče Kachungu, Sahara, Wagnera a především Allaguiho. Z odchodů zabolel prakticky jen ten Raffaela, jehož neoficiální částka deseti milionů eur by byla klubovým rekordem, a možná věčného talenta Eberta. Kostra týmu v čele s Kraftem, Franzem či Niemeyerem ale jinak zůstala víceméně zachována.

Kandidátem Nr. 2, a to nejen podle hlasování, ale především díky počínání si na přestupovém trhu, je podle mého názoru 1. FC Kaiserslautern. Ten mohl plánování pro druhou ligu začít o něco dříve, neboť reálnou šanci na záchranu ztratil již koncem března. Právě tehdy přišel ke kormidlu Krasimir Balăkov, který se měl sice ještě pokusit o zázrak, spíše se ale počítalo, že falcký celek povede v nadcházející sezóně za návratem. Leč nestalo se, manažer Stefan Kuntz sáhl v květnu k další změně a přivedl odchovance klubu Franca Fodu.

I Ďáblové z Betzenbergu se museli rozloučit se svou hlavní hvězdou, nejlepší nahrávač bundesligy z předminulé sezóny Christian Tiffert zamířil do Seattlu. Cítit jsou také odchody Kirche či talentovaného brankáře Trappa do Frankfurtu, další odchovanec Sippel s pomocí Hohse by ale měli post mezi třemi tyčemi vyřešit velice kvalitně. Zůstal naopak řecký talent Fourtounis, který by měl společně s novicem Azaouaghem připravovat šance pro prověřené kanonýry Idrissoua a Bunjaka, kteří přišli z Frankfurtu, respektive Norimberku, nebo pro navrátilce Micanskiho, jenž se chytil ve frankfurtském FSV.

Zatímco oba předchozí kluby suveréně vyhlásily za cíl postup, tak mnohem nejistěji působí 1. FC Köln. Porýnský velikán německého fotbalu je sice přirozeně přiřazován k aspirantům na první tři pozice, odchody takřka všech opor a sázka na mladíky ale vysoké ambice nepotvrzuje. "Máme spoustu hráčů, kteří se budou ještě rozvíjet, začínáme od znovu," připouští nový trenér Holger Stanislawski, který má s postupem zkušenosti ze "svého" St. Pauli. "Pokud vše půjde dobře, může z toho být postup. Ale nenecháme se popohánět," doplnil manažer Claus Horstmann.

Netřeba snad rozebírat nejdůležitější a nejprobíranější odchod z tábora Kozlů, třináctimilionový přestup Lukase Podolskiho do Arsenalu. Do Londýna, konkrétně Fulhamu, zamířil také klíčový záložník Riether, na japonské dobrudružství odešel Novaković a kádr opustili také Petit či Lanig. V brance budou Kozlové vsázet na talentovaného Horna, nové angažmá si proto hledá Rensing stejně jako obránce Geromel. Na RheinEnergieStadion naopak zamířili zkušený záložník Lehmann, stoper Maroh a útočník Bröker z Düsseldorfu, jinak bude Stanislawski mít k dispozici takřka výhradně hladové, avšak nezkušené mládí.

Do boje o špici tabulky se již pomalu musí počítat s TSV 1860 Mnichov, které zřejmě brzy ukončí již devítileté čekání na návrat do bundesligy. Před rokem tradiční klub zachránil jordánský podnikatel Hasan Ismaik, který údajně má během následujících tří let investovat do posil až patnáct milionů eur s jasným cílem - začlenit Lvy mezi zpět mězi německou elitu. Podle mnohých expertů by měl bavorský klub na postup vážně aspirovat již tuto sezónu, čemuž napovídají nové tváře v čele s řeckým účastníkem Eura Makosem z AEK Atény a dalším záložníkem Stoppelkampem z Hannoveru. Tým trenéra Maurera posílili také Wojtoviak, Volz, Blanco či Tomasov, odchody ofenzivních hvězd Aignera (Frankfurt) a Vollanda (Hoffenheim) ale příliš důvodů pro euforii nezavdávají.

V podobném postavení jako mnichovští Lvi je i další klub, který se dříve, a není to tak dávno, objevoval v bundeslize. FC St. Pauli loni do poslední minuty bojovalo o třetí barážovou příčku a i letos by chtělo nahoře míchat kartami. Nepříliš povedený závěr jara a neschody s hráči překvapivě ustál trenér André Schubert, jehož odchod byl prakticky hotov, aby mu nakonec představitelé klubu vyjádřili důvěru i pro další rok. Největším úspěchem hamburského klubu na přestupovém poli je udržení beka Zambrana, kterého vykoupil ze Schalke, výrazně pomoci by měl také z Dortmundu přicházející Kringe. S veteránem Ebbersem by v ofenzivě měli spolupracovat další novici, mladíci Ginczek, Thy či Gogia, obranu vyztužili Mohr a Gonther. Na druhé straně zabolely odchody Volze, Rothenbacha a hlavně Kruseho.

Taktéž do posledního kola měl v uplynulé sezóně šanci na postup SC Paderborn 07, se kterým nikdo nepočítal, avšak trenér Roger Schmidt se svými svěřenci dokázal takticky vyspělým a týmovým pojetím překvapit nejednoho soupeře. Nadějný kouč ovšem v létě vyslyšel vábení Red Bullu Salzburg, s nímž se nyní vzpamatovává z blamáže v předkole LM, a byl nahrazen svým jmenovcem Stephanem. Kádr opustila také druhá nejvýraznější postava, nejlepší kanonýr ligy Nick Proschwitz, který byl lukrativně prodán do Hullu City. Defenziva týmu pak ztratila Mohra s Gontherem, kteří rovněž nebyli adekvátně nahrazeni. Vestfálský klub tak zřejmě čeká velký propad a dost možná boj o holé přežití.

Ve druhé bundeslize tradičně vyletí nahoru jeden tým, se kterým se nepočítalo, a tuto úlohu by po Paderbornu mohl převzít FC Ingolstadt 04. I když v případě bavorského klubu by se o až tak velký šok nejednalo, byť loni neměl dlouho zajištěnou záchranu. Mužstvo trenéra Orala ale posílil útočník Eigler z Norimberku, stoper Mijatović z Herthy či Korkmaz s da Costou a naopak, s drobnou výjimkou v podobě Nemce, nikdo důležitý neodešel. Ve finančně silném celku ale zatím na postup nemyslí. ”Je potřeba se pořádně etablovat ve druhé lize, to je cílem příštích dvou sezón. Pokud se nám to podaří, můžeme potom koukat nahoru,” prohlásil zkušený Christian Eigler.

Mezi celky, které by mezi aspiranty na postup figurovat minimálně chtěly, patří FC Energie Cottbus, MSV Duisburg a VfL Bochum. Všechny tři kluby, které v minulém desetiletí patřily mezi německou elitu, loni zažily obtížnou sezónu včetně změn trenérů a nakonec po zásluze skončily unisono ve druhé polovině tabulky. Ovšem zvláště Energie by při dobré konstelaci hvězd mohla poskočit do vrchních pater a to navzdory tomu, že loni hrála až do konce o záchranu a nyní přišla o střelce Rangelova či talentovaného záložníka Bittencourta. Na jejich místa ale dorazili zkušený Sanogo, mladík Stiepermann, dále Brinkmann a Farina s Rippertem z Évianu, takže by lužický celek vedený Rudim Bommerem nemusel být do počtu.

Podobnou pozici by mohl mít Duisburg, který může vděčit bývalému brankáři Oliveru Reckovi, že ho z akutního nebezpečí sestupu dovedl až na konečnou desátou pozici. Navrátilec Koch, útočník Jovanović, Perthel, Brandy a naposledy Toni da Silva jsou ale dobrými posilami, které mají být zárukou toho, že se v Meiderichu bude hrát minimálně první polovina tabulky. Stejný cíl by měla mít i Bochum, která před rokem sahala v baráži proti Gladbachu po okamžitém návratu, jenže neuspěla a následně rovněž zažila rapidní úpadek. Nyní z Porúří odešli Inui, Azaouagh, Kopplin či Concha, navíc Federico ukončil kariéru. Iashvili, Rothenbach nebo Dědić nevypadají jako rovnocené náhrady a kouč Bergmann tak bude mít plné ruce práce.

Během několika let by se do bundesligy rády podívaly také dva kluby z východu, 1. FC Union Berlín a SG Dynamo Drážďany. Klub z německé metropole vstupuje do své čtvrté sezóny ve druhé lize v řadě s nejvyšším rozpočtem v historii a dlouholetý trenér Uwe Neuhaus mohl ve svém kádru přivítat Nemce, Kopplina, Haase či Schönheima. I vzhledem k odchodu Edeho do Mainzu to však vypadá, že se na Köpenicku spokojí s tím, pokud znovu vyjdou lépe z městských derby a co nejrychleji dokončí stavbu hlavní tribuny. Komplet nový stadion má naopak Dynamo, které se po loňském, trochu překvapivém postupu dokázalo bez potíží udržet a tento cíl zřejmě bude mít i tentokrát. Saský tým sice opustili brankáři Hesl či Eilhoff, spolu s odchovancem Kirstenem je ale nahradí nově příchozí Fromlowitz. Vedení klubu k radosti trenéra Looseho pak udrželo kanonýra Potého, se kterým by místo Dědiće nyní měl spolupracovat hlavně Fořt.

Další celek ze spolkové země Sasko, FC Erzgebirge Aue, již má klíčovou druhou sezónu po postupu za sebou a je třeba říct, že měl namále, o čemž hovoří konečné patnácté místo. Obtížný ročník stál v únoru místo úspěšného kouče Rica Schmitta, jehož pozici zaujal Karsten Baumann, který by měl s týmem posíleným o Wiegela, Sylvestra či zkušeného Munteanua hrát maximálně o střed tabulky. Totéž platí o loňském nováčkovi Eintrachtu Braunschweig, který v uplynulé sezóně uspěl a pohyboval se takřka výhradně v první polovině tabulky. Mužstvo mladého trenéra Torstena Lieberknechta zůstalo pohromadě a má ty nejlepší předpoklady, aby zažilo další klidný ročník s odstupem od sestupových pozic.

Něco podobného by si moc přálo také FSV Frankfurt, které mělo v uplynulé sezóně taktéž co dělat a i přes příchod Leckieho či Verhoeka je i letos jedním z hlavních aspirantů na sestupové pozice. Mužstvo zkušeného Benna Möhlmanna by mělo konkurovat trojici nováčků, kterými jsou SV Sandhausen, VfR Aalen a Jahn Regensburg. Ačkoliv prve dva jmenové celky hrají druhou bundesligu vůbec poprvé, tak jejich vedení dokázalo přilákat některé zkušené harcovníky. Trenér Sandhausenu Gerd Dais se může spolehnout na Morenu, Aachenbacha či Nickyho Adlera, zatímco jeho aalenský protějšek Ralph Hasenhüttl, který i přes onemocnění hantavirem nakonec zůstal ve funkci, získal Bartha, Zimmermanna, Junglase či nejlepšího třetiligového střelce Reichweina.

To Regensburg, který se ve druhé lize na rok objevil před devíti lety, vypadá, že mu role otloukánka padne jako ulitá. Vedle trenéra Weinzierla (Augsburg) odešel i nejlepší střelec týmu Tobias Schweinsteiger (rezerva Bayernu), zatímco většího počtu posil se nový kouč Corrachano nedočkal. ”Jiné kluby jsou prostě atraktivnější než Jahn. Tak to holt je, když se několik let trápíte ve třetí lize,” postěžoval si sportovní ředitel Gerber, který ale včera podepsal někdejšího reprezentanta Christiana Rahna.

Autor: Petr Vaněček

Komentáře (118)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Draždany

Reagovat
Agnar

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

SG Dynamo ole!

Reagovat
madridcan

Bývalý nemecký futbalový brankár Bernd Meier zomrel vo štvrtok vo veku 40 rokov po srdcovej príhode. Informoval o tom Nemecký futbalový zväz .R.I.P

Reagovat
smazaný uživatel

Fenin v základu http://www.sports-x.net/

Reagovat
smazaný uživatel

ovarova liga

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha bude hodne silna letos si myslim

Reagovat
smazaný uživatel

když posadí Hubníka tak ano.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

1860 i Inglostadt by mohli být překvapením. Já hlavně přeji záchranu Regensburgu. Už za ten útulný stadionek.

Reagovat
smazaný uživatel

Ses zbláznil, za tu stodolu, nemaj v 2. Bundeslize co pohledávat.

Reagovat
smazaný uživatel

Příští rok bychom se mohli dočkat mnichovského derby.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby se vrátily Drážďany, 1860 a Kolín, tak by to bylo ideální.

Reagovat
andrew96

Reagovat
Agnar

Letos se musím na ten novej stánek Dráždanskej mrknout taky

Reagovat
Arne

Jsem zjistil, že Hertha - Dynamo bude ve středu... To DFB dělá snad naschvál, jako že dá na první kolo, kdy mají trest, derby Düsseldorf - Gladbach.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem koukal, neskutecna demence...

Reagovat
smazaný uživatel

článek

Reagovat
smazaný uživatel

Chotíci snad konečně postoupí i když loni byli zralí spíš na sestup

Reagovat
smazaný uživatel

hertha a kolín udržet, dynamo a 1860 postup

Reagovat
Arne

Já myslím, že my i FC se určitě udržíme, když by postup nevyšel..

Reagovat
smazaný uživatel

mnichov 1860 do toho!!

Reagovat
JozkokozleJ

Super. Akurat dnes som si vravel, ze ani to predsezonne preview ligy, kde hraje Hertha, nemozno ocakavat. A ono je tu

Tuto sezonu sa z pochopitelnych dovodov tesim i na 2. BL. Urcite bude zaujimava, vlastne tak ako kazdy rok.

Takze Hertha priamy postup! Union a Dynamo minimalne pohodlnu zachranu a snad i nieco viac, kedze na boj o zachranu tam su ini...

Reagovat
Arne

Já jsem chtěl jen tak něco málo sepsat, takhle obsáhlý jsem to neplánoval, ale nějak to nešlo zredukovat...

Mně se líbí, jak skoro v každý sezóně se říká "beste 2 Liga aller Zeiten", to už je takovej kec, za kterej by v Doppelpassu platili do prasátka.

Možná je to špatný znamení, ale jsem poměrně optimista... Hertha a Lautern nejlepší kádry, pro mě by bylo překvapení, pokud by na prvních dvou místech byl někdo jiný. Kdo ale bude třetí, to už si netroufnu tipnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě parádní článek Taky jsem optimista, dokonce s emi zdá, že letos má Hertha papírově silnější kádr než loni v BL: Lauter je tež určitě aspirant na přímý postup. O třetí flek bude určitě zajímavý boj. Přál bych do 1860, ale ti podle mě skončí někde kolem pátého místa... uvidíme, určitě to ale bude zajímavá sezona

Reagovat
JozkokozleJ

Hoc ta dnesna (zatial asi len predpokladana) zostava Herthy vzhladom na zranenia resp. tresty az tak presvedcivo nevyzera. Hlavne si teda nie som isty Knollom a Beichlera som snad este poriadne nevidel hrat. Ak nastupi Brooks, budem na neho velmi zvedavy.

Reagovat
Arne

Na Bundesliga-Tickeru se už objevila, měla by být oficiální, a oproti předpokládaný je tam místo Kachungy Lustenberger... Docela čumím, doma bychom neměli hrát s tříčlenným středem a jen jedním útočníkem. Já vím, že to není tak, že by tam byli 3 DM, ale stejně...

Aspoň už je trochu jasný, co chce Jos hrát... Jak furt Änise bere za 10, ale přitom to vypadalo, že to bude klasika 4-4-2. Takhle by to mělo bejt vyjasněný, že to bude 4-2-3-1, akorát za týden nejspíš Lusti na lavičce.

Reagovat
JozkokozleJ

Takze zmena v rozostaveni nenastala, co az tak nevadi. Hlavne, aby dorazila zmena v style, a tedy dorazil onen agresivnejsi futbal.

Reagovat
Arne

Nebýt Raffaelova odchodu, tak bych taky řekl, ale on dělal hodně, navíc teď bez Lasagneho je to slabší... Každopádně je to ale kvalitnější než dva roky zpátky, kdy se hodně psalo o nejlepším druholigovým kádru všech dob.

Reagovat
JozkokozleJ

Mam za to, ze Hertha ma urcite najkvalitnejsi kader v 2. BL, co ale samozrejme nemusi znamenat hladky postup, ale Luhukayovi verim. Suhlasim s tym, ze za Herthou v tesnom zavese K´lautern, a ze Köln je otaznik. Obmena v Kölne bola ale potrebna. Posledne dva roky to cele stalo na Podolskim a bez neho hrat nevedeli. Je otazkou, ci sa s nimi tento faktor nepotiahne i minimalne v zacitaku 2.BL. Urcite dufam, ze do boja o postup zasiahne viac mansaftov, predpokladam 1860 a i kader St.Pauli vyzera kvalitne (maju tam vyborny vekovy prierez kvalitnych hracov).

Reagovat
Arne

Poldiho odchod podle mě pomůže... Možná ne hned zezačátku, ale dlouhodobě jo. Ten jeho návrat vyvolal spoustu euforie a určitě vydělal spoustu peněz, ale celkově se nezdařil. A ne kvůli tomu,že by Poldi hrál špatně, ale zkrátka místo pošilhávání po pohárech je z toho druhá liga.

Reagovat
JozkokozleJ

...a to je prave jedna z ich slabin. Zacinaju akoby nanovo. Budovanie novej hernej filozofie ich moze stat dost bodov. Odchod Poldiho bude ale urcite znamenat i väcsiu slobodu pre niektorych hracov, co by mohol vyuzit napr. Clemens.

Reagovat
Arne

Jo, ten by mohl... Když si ale během podzimu sednou, tak by pak nemusel být problém to dohnat. Viz. Bochum předloni nebo Norimberk před čtyřmi roky. Ten byl v srpnu/září na padáka, protože to tam taky všechno obrátili vzhůru nohama, odešel kouč von Hessen a pak finišovali drtivě.

Reagovat
smazaný uživatel

protože se ta investice začala vyplácet pozdě a jedna vlaštovka jaro nedělá

Reagovat
smazaný uživatel

V boji o přímý postup bych nezapomínal ani na St. Pauli nebo Mnichov.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte,jestli letos zas budou nějaké sportovní přenosy na SWR RP-jak loni dávali baráž o 3.ligu?

Reagovat
smazaný uživatel

SWR, WDR a MDR se dřív orientovali na třetí nejvyšší soutěž - pak už záleží na tom, o jaký jde region a podle toho by to teoreticky mohl dávat ten určitý program...

...vím, že MDR dávalo domácí zápasy Dynama a Aue

Reagovat
stas87

arne sa rozpisal no moj tohtorocny favorit na postup okrem tych jasnych je prave tsv,vzhladom k tomu ze uz snad tento rok budem travit v nemecku a konkretne v mnichove tak prajem prave levom...

ingolstadt tipujem tento rok na kludny stred tabulky,nejaky cas budu hrat stred a potom sa vyhlasi postup,dalsi tim z bavorska v BL by bol fajn sledovat budem aj dynamo,myslim ze utok dynama bude slabsi,sice neodisiel pote ale fort nie je z mojho pohladu to prave

¨

zostup-prial by som si konecne fsv ktore zostupu uteka uz nejaky cas a raz ich to dobehne nerealny zostup je st.pauli ale nehneval by som sa kebyze vypadnu do 3.ligy jahn ma skaredy stadion,slaby hracsky kader takze asi rocna epizoda

greuther postupil a tak pre mna ta sutaz straca trosku na sledovanosti,zasa mi to vynahradi hertha aka je teda situacia s perdedajom?odide na hostovacku ci prestup inam v ramci 2.Bl?

Reagovat
Arne

St. Pauli má asi druhej nejvyšší rozpočet, to by bylo, kdyby sestoupilo. O Perdem zatím žádné zprávy, vypadá to blbě, rok ve čtvrtý lize by mu byl k ničemu.

Reagovat
stas87

mne sa st.pauli definitivne znechutilo ako sme boli v norimberku v tom obchode kde mali dresy klubov BL+st.pauli,ten otrasny kus handry si doteraz pamatam to´malo farbu nejakeho pyzama ci co to bolo tjn,nevies preco rahn skoncil vo furthe?sice nebol az tolko dolezity hrac ale ta obrana je nadalej slaba a on mohol zaskocit za vykartovanych alebo zranenych

Reagovat
Arne

Myslím, že mu vypršela smlouva a nepočítali s ním, víc netuším.

Reagovat
stas87

skoda,tak asi vytiahnu nejakeho mladika a daju mu sancu alebo preskoli krajneho zaloznika na krajneho obrancu,mozno dostane dost sanci ten rahman co prisiel,nepride mi idealne dat na stopera 18 rocneho chlapca a hrat s nim BL

Reagovat
jv

Mavraj je jasná jednička, Sobiech a Kleine se porvou o místo vedle něj, začne asi kapitán, ale postupně ho Sobiech podle mě posadí, rychlostně mu nemůže konkurovat a zkušenosti to v BL nevynahradí - dopadne jako Möhrle. Měli tady přivést kvalitu do základu, aby se o třetí místo prali Kleine a Sobiech, to je může hodně mrzet a narychlo budou nakonec ještě někoho hledat, po Vánocích už může být pozdě. Rahman je jinak bek, kde má jasný místo Schmidtgal, nalevo by pak mohl zaskočit i Prib. Každopádně jednoho zkušenýho beka měli taky přivést, nejlépe na obě strany.

Reagovat
JozkokozleJ

Z tohoto pohladu skoda odchodu Schrocka do Hoffenheimu. Ten v priprave hrava dost, som pozeral. I tak ale na Becka asi nema sancu....

Reagovat
jv

To nemá. Taky je tady možnost, že počítají s tím, že Beck dříve nebo později odejde a oni chtějí být na tuto situaci připraveni, potom by to dávalo smysl. Každopádně Schröck má tu výhodu, že může hrát i v záloze.

Reagovat
stas87

ja som si myslel ze ten rahman je stoper lavy obranca je zdvojeny,mame tam schmitdgala a nahradnika rahmana,pravy obranca je len jeden a to nehrig,tu sa proste musi dotiahnut este jeden hrac,da sa to zalepit niekym zo zalohy kto by sa tam presunul ale ja by som radsej kebyze vedenie fakt niekoho kupi alebo zoberie na hostovacku,co som kukal tak napravo je schopny zaskocit geis,jeho primarny post je CM ale tych mame v kadri dost a on by mohol zahrat na pravej strane,nevyhoda je vek-18 rokov co by bola samovrazda,stoperi budu ako pises,mavraj,uvidime ci buskens uz od zaciatku nasadi sobiecha alebo dostane sancu kleine,lutovat mozme odchodu rahna do regensburgu,skoda ze sa nedohodol na novej zmluve,on je lavy obranca a rahman by sa mohol preskolit napravo treba,stred zalohy cakam v zlozeni petsos-prib,lave kridlo asi stieber a napravo by som rad videl klausa ako odchovanca ale tam asi bude hravat sararer ktory je jednotka na pravu stranu ten mikkelsen je tiez prave kridlo,takze do utoku mame relativne dost variant,ja este verim ze ten pravy obranca a stoper pridu

Reagovat
jv

Právě Mikkelsen by zahrál i toho beka, je to velkej univerzál.

Reagovat
stas87

ja vobec netusim o koho ide cize sa necham prekvapit,zaskakoval uz v dansku na bekovi?

Reagovat
jv

Podle mě tak jeden zápas chvilku hrál, snad si to s něčím nepletu. Jinak by to ale měl zvládnout, rychlostně je na tom skvěle a defenzivní práci se dá na rozdíl od té ofenzivní přivyknout mnohem lépe.

Reagovat
stas87

tak pokial ma rychlost tak to bude dobre,vsak nehrig je tiez zaloznik preskoleny na obrancu,sercana na pravom kridle nevytlaci,on moze zahrat aj nalavo ale ak s nim buskens rata na beka tak len dobre

Reagovat
frankiefcb

přál bych to hlavně TSV a Unionu.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá poklice ta trofej

Reagovat
smazaný uživatel

fandím St.Pauli, ale bude to těžký je tam opravdu hodně týmů s ambicemi na postup

Reagovat
smazaný uživatel

todle je strašně zoufalý, s timdle by Hertha neporazila ani Rustavi

Reagovat
Arne

Mně se to docela líbilo, takový svěží a agresivní, hlavně teda ze začátku... Chybí jen finální fáze, důslednost, plus je dost zbytečných ztrát a nepřesností.

Vzadu se mi to ale nelíbí... Brooks trochu nervózní, což bych ale čekal, Hubník nejistý, hlavně v rozehrávce, a Nico tam nechává šílený díry vzadu.

Reagovat
stas87

kukam ze gol dal yilmaz,ten dal gol aj werderu v priatelaku je tam vidiet nejaky posun oproti koncu jari?

Reagovat
Arne

Já myslím, že jo, herně mi první půlka nepřišla tak špatná... Ale teď už je to docela křeč.

Reagovat
JozkokozleJ

Tak a Ramos tomu doda stavu

Reagovat
JozkokozleJ

...malo byt "novy koment"

Reagovat
Arne

On prý posledních deset dní začal makat a nějak se probudil... Dneska to rozhodne.

Reagovat
JozkokozleJ

Zase nic velkolepe to v prvom polcase nebolo, ale da sa suhlasit. Bolo to proste ine (ako pises sviezejsie a agresivnejsie), ale na druhu stranu take nezohrate, hlavne teda od 25. min., kedy zacal Paderborn ovladat hru.

Reagovat
Arne

Je potřeba dát tam Wagnera, čím dřív, tím líp.

Reagovat
JozkokozleJ

Góóól!

Paradna trefa

Reagovat
smazaný uživatel

Ronny pravou

Reagovat
Arne

Kua pravačkou, kluk jeden brazilskej

Reagovat
smazaný uživatel

...co je s Kraftem?

Reagovat
smazaný uživatel

má trest, myslim

Reagovat
smazaný uživatel

no jo takovou dobu se to rozebíralo a já na to zapomenu

Reagovat
smazaný uživatel

Ani jeden zostupujúci tím sa do bundesligy nevráti !

Reagovat
smazaný uživatel

to snad ne

Reagovat
Arne

To je prostě Hubník loňský sezóny, nic se nezměnilo... U Ramose to samé, jsem si říkal po té kličce před vyrovnáním, že aspoň něco, ale co potom ty dvě situace, klasika.

Reagovat
smazaný uživatel

todle ale prostě NENÍ faul, není

super, kvůli streamu jsem neviděl gol

Reagovat
Arne

Podle mě se to dalo pískat... Nebylo to na 100 %, ale spíš bych se přikláněl k tomu, že to pentle byla.

Reagovat
jv

Reagovat
JozkokozleJ

Ja neviem, videl som to z desiatich moznych uhlov a furt mi to prisla ako pracudesna penalta

Reagovat
JozkokozleJ

Taku penaltu mozu fakt iba Hubnikovi odpiskat. To je smoliar na vecne veky a nikdy inak.

Reagovat
smazaný uživatel

tomu už pomůže jen změna prostředí

Reagovat
smazaný uživatel

Ronny

a Allagui má hned první trefu

Reagovat
Arne

Jsem se divil, že to není ofsajd, a hlavně že to nepřestřelil ty vole...

Reagovat
JozkokozleJ

To vyzeralo na offside, ale za tu penaltu...

Allagui

Reagovat
JozkokozleJ

Nakoniec sa druhy polcas vyvrbil v dost pohladny a zaujimavy zapas. Pomohli tomu striedania, najmä prichod Ronnyho, ktory priniesol do stredu ihriska kreativitu, ktora u Klugeho a Lustenbergera (od Niemeyera to ani nemozno cakat) chybala.

Inak obrana horela dost. Ndjeng ako tak, ostatni horsie... Schulz muz dvoch tvari, dozadu hroza, dopredu parada.

A Knoll celkom prekvapil. Akoby Ebert neodisiel.

Reagovat
Arne

Mně se hra, až na prvních dvacet minut druhý půle, líbila, jak už jsem psal o přestávce... Výsledek samozřejmě není dobrý, je to ztráta, ale zase bych to neviděl nějak tragicky. Teď to každopádně ve Frankfurtu a s Regensburgem chce šest bodů, to je bez diskuse. Aby se do derby šlo v pohodě. Myslím, že po morální stránce jsme z toho vyšli líp, ten závěr nás může nakopnout.

Obrana každopádně nefungovala dobře... Brooks se chytil a Ndjeng poměrně suverénní, ale Hubník kromě penalty měl dost zbytečných nepřesností v rozehrávce a Schulz, jak si řekl. Stálo by za zvážení ho posunout na křídlo místo Beichlera a na druhém nechat Knolla, ten se mi moc líbil. Co se středem zálohy, to fakt nevím, Kluge nepřesvědčil, přikláněl bych se ke složení Niemeyer - Ronny.

Reagovat
JozkokozleJ

Urcite netreba brat vcerajsi vysledok tragicky. Bol to prvy zapas sezony, boli tam muchy, ale i dost nadejnych veci.

Schulz by bol tak paradny lavy bek, kebyze sa zlepsi v braneni. Takto (zvlast proti silnejsim) tam musi byt Bastians. Jeho ofenzivna spolupraca s Knollom (dvakrat v prvom, dvakrat v druhom polcase) snad predcila najsvetlejsie okamziky minulosezonnej dvojky Lell - Ebert. Z toho hladiska by mi prisla skoda rozbit dvojku Schulz - Knoll. Ale je to len prvy zapas, zavery by boli asi zbyotcne. Ndjeng sa rychlo moze stat oblubencom fanusikov. Ale co so stredom, to neviem...

Tiez by som proti FSV skusil Niemeyera s Ronnym. Ale i vykony Ronnyho vedia byt ako na hojdacke.

Vcera sa mi pacilo na Luhukayovi, ze sa nebal stiahnut jak Klugeho, tak Niemeyera, v podstate dvoch kapitanov, a premyslal vylozene odosobnene. To (zrejme) ukazuje na to, ze nema svojich istych konov, ktorym by neobmedzene (tvrdohlavo) veril.

A nakoniec, skoro si sa trafil, ze Ramos rozhodne

Reagovat
Arne

Sanogo, der schwarze Hrubesch

St. Pauli hrálo dost pěkně, jen Ebbers zazdíval a Männel tradičně fantastický... A Sylvestr tyčka, podle sestřihu solidní výkon.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

St. Pauli pokud se to tam zase nezblázní, tak půjde vysoko, akorát bych nechal sedět Ebberse a nechal hrát mládí, Thy podle sestřihu nebyl špatnej a k němu bych postavil Ginczeka, to by mohlo fungovat. Akorát nechápu, proč seděl Zambrano, zranění by mít neměl, takže by na obzoru byla změna dresu?

Männel zase kraloval, pořád mi nejde do hlavy, že o něj nemá zájem někdo s vyššími ambicemi, sám by si to zasloužil. Sylvestr mi hned připomněl Stano Šestáka a podle všeho by se mohl i on, pokud se dobře ukáže, uchytit v některým průměrným týmu na pomezí 1. a 2. Bundesligy, měl by na to mít, akorát, že v Chorvatsku skoro nehrál.

Už když Cottbus v zimě angažovala Möhrleho, tak jsem kroutil hlavou a ještě z něj navrch udělají kapitána, nechápu. Všechno bylo způsobený tím, že se zranil Brzenska a pak i Hünemeier, dvojice, která do té chvíle pracovala skvěle. Stejně bych v současný chvíli stavěl toho Brazilce, takhle je tam jako maskot, což by spolehlivě zastal Uwe. Dneska to ale bylo šíleně průchodný a zrovna Hünemeier to celý korunoval, strašný. Zato ofenziva by měla fungovat, Sanogo může být ještě nakonec za hvězdu, stačí, když mu to budou posílat do vápna a on tam bude stát v pravou chvíli na pravým místě...

Reagovat
smazaný uživatel

date sem nejaku deravu 2.bundesligu a SPL nikde?

Reagovat
Arne

Jestli je 2. BL děravá, tak nechci domýšlet přízvisko, který by si zasloužila SPL... Navíc tohle je jenom předsezónní preview, dá se říct, víc článků tady nebude. To ale platí i o SPL, co jsem vyrozuměl, a vzhledem ke kvalitě a čtenosti P+R se nedivím.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemas tip na nejakej dobrej stream Dynama s Bochumi?

Reagovat
stas87
Reagovat
smazaný uživatel

Na tom odkazu mi vubec nic nejde...

Reagovat
stas87

nejde? mne to slape uplne v pohode,tak skus najst nejaky link na stranke meczenazywo.pl tam urcite nieco bude

Reagovat
stas87
Reagovat
smazaný uživatel

2. BL je daleko zajímavější než SPL.

Reagovat
smazaný uživatel

Scheisse Dynamo,scheisse Dynamo ale ne,je to klub s možná nejlepšími fanoušky v západní Evropě,je tak Trevor?

Reagovat
smazaný uživatel

jebač Výškovice ! Však někdy pojeď, vandráku

Reagovat
madridcan

1860 zacalo dobre

Reagovat
smazaný uživatel

nesledoval si náhodou celý zápas? zajímalo by mne, jak hrál Jahn

Reagovat
stas87

pote konecne aj sanca z hry a nie len po standartke

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

tak dynamo zatial kontroluje zapas,na zaciatku mala bochum zopar rohov alebo standartiek ale gol nepadol a potom dynamo zacalo kombinovat a prehravat domacich,paci sa mi trojan a pote

Reagovat
stas87

teraz kukam tu akciu pri gole,pote si tu sancu a jten gol vlasnte zalozil pekna narazacka

Reagovat
JozkokozleJ

Paradna atmosfera

Reagovat
stas87

ty vole teraz ta sanca domacich,prizemny center ktory minulo snad 5 hracov...aj domaci fans su aktivny a dynamovci idu svoju klasiku vonku inak mali celkom podarene tricka dynamo on tour

Reagovat
JozkokozleJ

Ta teda bola. V poslednej milisekunde to tam Schuppan poposupol

Pozeram az od druheho polcasu, takze tricka som nevidel. Ale zapas na 2.BL vyborny. Ziadna uspavacka medzi sestnastkami.

Reagovat
JozkokozleJ

A sucasne i vyborny zapas.

Reagovat
stas87

freier takto to trafit....skoda,dynamo prehrava zasluzene,v druhom polcase dynamo nic neukazalo,bochum sa vykaslala na nakopy a hraje kombinacne a vytvara si sance,musim pochvalit iasviliho 2 asistencie dnes a vsetko co rozohraval smrdelo

Reagovat
JozkokozleJ

Velmi pekny futbal hrala Bochum. Kombinacne, po zemi... Iashvili ozaj hral vyborne. A i ten Japoncik Tasaka. V druhom polcase mala Bochum veru sanci dost.

Ale kvalitu bolo vidiet i na strane Dynama. Prekvapil ma Bregerie a jeho klud, pamätam si ho ako horucu hlavu. Vyborny bol Gueye a novi hraci tiez zaujimavi... To ked dorazil Solga, bolo vidiet, ze nestiha. Neverim, ze by malo mat Dynamo s tymto kadrom nedajboze problem so zachranarskymi pracami..

Reagovat
stas87

no bude to ich druha sezona a ta byva po tej novacikovskej tazsia...tiez neverim ze by dynamo malo hravat o zachranu,vidim to na bezporblemovu zachranu 6-7 kol pred koncom ligy

mna dnes zaujal losilla,stred pola patril jemu a papadopoulosovi,hra dopredu isla trosku dole po odchode forta,ta zohratost forta s potem bola vidiet,ten ouali neukazal nic ale mal to tazsie kedze sa bochum druhy polcas zlepsila

Reagovat
jv

Bohužel jsem to nestihnul. Jak hrál Goretzka? Jinak už podle sestavy začíná být jasný, že když to těm zkušeným (Freier, Sinkiewicz, Maltritz a Dabrowski) sedne, bude hrát Bochum o čelo, vypadá to, že to tam chtělo jenom "okysličit"...

Reagovat
stas87

sledoval som to tak napoli,v prvom polcase bochum utocila po pravej strane cize po jeho strane,viac ma teda zaujal kramer,ten bol vidiet viacej,goretzka dal gol vtedy som si ho vsimol jj,ta skusenost je tam vidiet,freier nehral od zaciatku ale prisiel az v priebehu a nakoniec rozhodol,maltritz mal hned na zaciatku sancu a celkovo obrana domacich nemala problemy po centroch a standartkach,dynamo v druhom polcase moc obranu nepreverilo,iasvil iskvely,aj dedic hral dobre

Reagovat
jv

Díky. Tak on má teprve sedmnáct let, ale je to velký talent, budoucí hvězda.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele