Statistické zajímavosti před finále LM: Hummels panem nepostradatelným, Vinícius Júnior může napodobit Figa

01.06., 11:13
Aktuality
Na legendárním stadionu Wembely je vše připraveno na sobotní finále. (© Profimedia)

Houževnatá německá obrana proti útočné síle Realu Madrid. Zákroky Gregora Kobela proti působivým číslům Vinícia Júniora. Livesport Zprávy nabízejí před sobotním finále Ligy mistrů mezi Dortmundem a Realem Madrid pestrý výčet statistických zajímavosti na základě čísel společnosti Opta.

Real Madrid se chystá na 18. finále, přičemž ve 14 případech pozvedli jeho hráči "ušatý pohár", Borussia na třetí. V roce 1997 Dortmund proti Juventusu uspěl, před 11 lety nestačil v německém souboji na Bayern.

"Bílý balet" a BVB se v milionářské soutěži střetli patnáctkrát, naposledy v roce 2017 ve skupinové fázi, kdy se v obou případech radoval Real. Poslední úspěch Dortmundu se datuje do dubna 2014, kdy v domácí odvetě čtvrtfinále zvítězil 2:0, po předchozí porážce 0:3 se však s LM rozloučil.

Podle datových predikcí společnosti Opta je Real Madrid ve finále poměrně výrazným favoritem, jeho šance na triumf jsou 63,5 %.

V aktuálním ročníku Ligy mistrů jsou svěřenci Carla Ancelottiho stále neporaženi - osmkrát vyhráli a čtyřikrát remizovali. V případě úspěchu by hráči z Pyrenejského poloostrova v tomto ohledu vyrovnali rekord Barcelony z ročníku 2005/2006.

Borussia naopak posbírala během sezony LM dvě porážky - s PSG ve skupinové fázi a s Atlétikem v úvodním čtvrtfinále.

Kroose čeká 465. zápas

Marco Reus a Toni Kroos. Dva Němci, dvě obrovské persony. Oba nedávno shodně oznámili, že ve svých klubech budou hrát naposledy. Zatímco Reusova budoucnost je nejistá, Kroos pověsí po blížícím se evropském šampionátu kopačky definitivně na hřebík.

Už v sobotu večer skončí jeho desetiletá spolupráce s Realem. Pokud zkušený dirigent záložní řady nastoupí, odehraje v dresu čerstvých španělských mistrů 465. zápas. Pakliže by "Bílý balet" zvítězil, Kroos by byl po Xavim (2015) prvním hráčem, který triumfoval v LM ve svém posledním soutěžním utkání.

Pro Kroose půjde už o sedmé finále Champions League. Bývalý hráč Bayernu Mnichov a Leverkusenu ve svých 150 vystoupeních v Lize mistrů zkompletoval 10 004 přihrávek, což je víc než kdokoli jiný od sezony 2003/04.

Železný muž Hummels

Na Euru 2024 si nezahraje, trenér německého národního týmu Julian Nagelsmann na něj neukázal. O to větší motivaci má Mats Hummels v posledním utkání sezony ve Wembley. Poté, co gólem rozhodl dvojzápas s PSG, usiluje obránce o ojedinělý rekord - v 35 letech nevynechal v aktuální sezoně LM ani minutu.

Pokud tomu tak bude i ve finále, Hummels se stane prvním "nenahraditelným" hráčem milionářské soutěže od sezony 2017/18, kdy se do role železného muže vžil Cristiano Ronaldo. Mezi obránci to dokázal v sezoně 2004/05 Sami Hyypiä z Liverpoolu.

Kromě gólů Hummels vynikal i obrannými zákroky - v tomto ročníku jich zaznamenal 48, což je nejvíc od počinu Lúcia z Interu (2009/10, 53 zákroků). Spolu s Reusem si Hummels zahrál ve Wembley i před 11 lety, kdy Dortmund ve finále padl s Bayernem.

Napodobí Vinícius Figa?

V letošním ročníku Ligy mistrů nebyl Real Madrid dominantní, tedy alespoň co se týče skóre. V šestnáctce soupeře strávili hráči Bílého baletu pouze 7,5 % herního času, tedy 90 minut z 1200.

Borussia se může spolehnout na brankáře, neboť v průběhu sezony inkasovala pouze 12 branek. To je nejméně od ročníku 2003/2004. Skvělými čísly se může pyšnit Gregor Kobel, který zlikvidoval 84 % střel (42/50).

Jedna z otázek před sobotním večerem zní: Povede se lépe Brazilcům (Vinícius Júnior. a Rodrygo), nebo Angličanům (Jude Bellingham a Jadon Sancho)? Pozornost je záhodno věnovat zejména prvně jmenovanému, vždyť v posledních třech sezonách nenastřílel v LM nikdo víc gólů než Vinícius.

Brazilský útočník nasázel 16 gólů, k nimž přidal 15 asistencí. Hned 17 branek, na kterých se podílel, padlo ve vyřazovací fázi soutěže.

V tomto ročníku skóroval pětkrát a pokud ve finále zaznamená asistenci, stane se prvním hráčem, který dal víc než pět gólů a přidal více než pět asistencí ve dvou po sobě jdoucích sezonách LM od dob Luíse Figa (Barcelona a Real) v letech 1999/00 a 2000/01.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Massimiliano Macaluso

Komentáře (1)

Přidat komentář
DidusIneptus

Dnes je největší svátek evropské klubové kopané! Užijme si to!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele