Taktické změny nového tisíciletí #2: Pád klasické desítky

16.08.2012, 13:10
Názory a komentáře
Po ohlédnutí za osobou Pepa Guardioly a jeho přínosem pro moderní fotbal se na hřišti přesuneme dopředu: tématem dnešního zamyšlení je role klasického playmakera. Právě tato pozice, ještě nedávno naprosto klíčová, se totiž v uplynulé dekádě razantně změnila.

Předcházející dekáda odstartovala vůbec nejotevřenějším a nejútočnějším turnajem moderního fotbalu: Eurem 2000. Do semifinále se tehdy dostali Francouzi, Italové, Portugalci a Nizozemci - tedy samé týmy, které využívaly roli klasické "desítky", pohybující se mezi záložní a obrannou řadou soupeře; konkrétně to byli Zinedine Zidane, Francesco Totti, Manuel Rui Costa a Dennis Bergkamp. Vypadalo to, že mít podobný typ hráče ve svém středu je prakticky nutností, a tuto teorii podporovaly i brzká vypadnutí Anglie a Německa, dalších fotbalových velmocí, které však na pozici "trequartisty" nehrály.

V současnosti se za nejlepší hráče světa všeobecně považují Lionel Messi a Cristiano Ronaldo - dva univerzální ofenzivní fotbalisté, kteří jsou schopní podávat špičkové výkony na více pozicích a zvyklí roztahovat hru a operovat na větším prostoru. Messi nebo Wayne Rooney jsou příklady hráčů, kteří by o deset let dříve takřka jistě zakotvili na pozici "trequartisty". Trend současnosti je však jiný; tito fotbalisté, jejichž místo na hřišti by dříve bylo na "desítce", musejí svoji hru přizpůsobit době. Nejčastěji jde o pokrytí většího úseku hřiště; současné kreativní hvězdy často nastupují ze strany, což vyžaduje mnohem větší fyzické nároky. Hráči jako Messi, Rooney, Ribéry nebo Aršavin s tím nemají problém, a jsou úspěšní. Pětice Ronaldo, Rooney, Aršavin, Messi a Totti je zvyklá nastupovat na pozici falešné devítky.

Jenže co když hráč nemá potřebné kvality na to, aby se mohl pohybovat takhle vysoko, a zároveň postrádá fyzičku a jiné atributy pro nastupování ze strany? Podíváte-li se na zástup Argentinců, kteří byli v posledních několika letech označováni za "nové Maradony", můžete jej směle přejmenovat na "seznam hráčů, kteří nenaplnili svůj potenciál": Juan Román Riquelme, Pablo Aimar, Andrés D'Alessandro a Javier Saviola. To neznamená, že by tito fotbalisté nebyli svým způsobem úspěšní (například Aimar ve Valencii byl skvělý), avšak je neoddiskutovatelné, že ani jeden z nich nakonec nedokázal to, co se od něj v začátcích očekávalo.

To je zřejmě odrazem rozdílného vnímání fotbalu v Evropě a Jižní Americe. Zatímco klasická desítka, "enganche", hraje ve většině Jižní Ameriky stále klíčovou roli, na starém kontinentě se od tohoto trendu v posledních letech upustilo. Není náhodou, že tito "noví Maradonové" tak často přicházejí právě z Argentiny a mají v evropských klubech problémy s dlouhodobým prosazením se; Lionel Messi, který to v tomto ohledu dotáhl nejdál, přišel do Španělska ve 13 letech a jeho fotbalový výcvik byl tedy odlišný.

Jonathan Wilson, uznávaná kapacita přes taktiku, popisuje Riquelmeho jako "posledního ze starých playmakerů", v kontrastu s Lukou Modrićem, "prvním z těch nových" - chorvatský středopolař je rozhodně adaptabilnější, zodpovědnější a pracovitější. Problém s klasickou desítkou podle Wilsona je, že tým se na ní stává příliš závislý; na hráče na této pozici je většinou (a zvláště v Argentině) nahlíženo spíše jako na umělce, jejichž úkolem je bavit diváky svojí individuální genialitou, ale přesto na nich výrazně závisí hra mužstva. Dokud převládal trend 4-4-2 se dvěma středními záložníky (bořič a tvořič), bylo něco takového možné, jenže s hustějším středem zálohy v systému 4-3-3 (či 4-2-3-1) zkrátka zmizel prostor, v němž mohli hráči jako Zidane nebo Rui Costa předvádět svého génia.

Zamyslete se; kolik takto klasických tvůrců momentálně řídí hru některého z evropských velkoklubů? V Miláně se tak dalo mluvit o Kaká, jenže zaprvé hrál Milán za jeho éry specifický druh fotbalu, který žádný jiný klub v Evropě nepraktikoval, a zadruhé se mu aktuálně v Realu Madrid nedaří. Kaká měl v Itálii luxus volného hráče před tříčlennou zálohou (tvořenou primárně středními záložníky), což mu zajišťovalo dostatek prostoru a volnosti, a tým se zároveň mohl spolehnout i na jiné kreativní hráče. Ani špatný zápas Kaká tak neznamenal katastrofu.

Z podobného těsta je i jiný Brazilec, Diego - i on má v sobě spoustu talentu, který se mu však nedaří adekvátně zužitkovat. Totti se posunul do útoku, a Wesley Sneijder byl i v období mourinhovského Interu příliš dynamickým typem hráče, než abychom ho sem mohli počítat. Špičkové kluby používají ve středu zálohy kreativní borce jako Fábregas, Gerrard, Lampard a další, jenže tito hrají zkrátka jiným stylem, komplexněji, na větším prostoru.

Zůstává Yoann Gourcuff, možná poslední špičkový playmaker staré školy, kterého na evropských trávnících máme šanci vídat; otázku, jak je to s naplněním potenciálu v jeho případě, už si zodpovíte sami.

Závěr je zřejmý: neexistují noví Rui Costové nebo Dennisové Bergkampové, ne na přelomu první dekády 21. století. Příklon fotbalu k větší komplexitě a univerzálnosti hráčů způsobil, že nás mnohem pravděpodobněji čekají noví Ronaldové či Sneijderové.

Autor: Dominik Zezula / zonalmarking.net

Komentáře (217)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Prvníííííííííííííííí Paradní článek

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Puskas

Tak ono zas díky Pelého desítce se dříve uppozadila devítka - střední útočník a zároveň hráč, co vedl útočnou vozbu - v sytému WM to byli borci jako Pepi, Meazza, Sindelar, později třeba di Stéfano. A ty dřívější desítky byly zas jiné než ty tady zmiňované. I Maradona hrál něco jiného než Zidane. Dodnes má ale desítka na dresu pořád jiný zvuk než všecka ostatní čísla, krom výjimek samozřejmě, jako je sedmička v MU nebo čtrnáctka v Ajaxu.

Reagovat
Puskas

ale jinak dobré zamyšlení

Reagovat
smazaný uživatel

tak sedmička se celkově pojí s křídlama, 9 pak nosil spolehlivý střelec a 10 kreativní hráč uprostřed pole

...a samozřejmě 1 pro brankáře

Reagovat
Puskas

Jak kdy, Holanďani na jednom MS dávali čísla podle abecedy, takže Jongbloed měl, tuším, 5.

Reagovat
smazaný uživatel

ale Cruyff mal stále svoju 14

Reagovat
Puskas

Jo, tu mu vzali až ouřadové z UEFA

Reagovat
smazaný uživatel

...a ještě jsem zapomněl na číslo 6, které dalo v německu přezdívku defenzivním záložníkům (sechser)

Reagovat
Kaze

Hele, co konkrétně znamená doppelsechs? Googloval jsem a našel jsem, že je to hráč, který hraje vedle šestky, tedy vedle DM. Takže teoreticky vedle bommela to byl Schweini? Jaké má úlohy?

Reagovat
smazaný uživatel

nn, Doppelsechs je "dvojitá šestka" takže už podle toho je to označení pro dva DM či CM s defenzivnějším pojetím hry

Reagovat
Kily

si tak říkám, že by nebylo na škodu dát dohromady nějaký slovníček

Reagovat
Kaze

Třeba SS a AMF

Reagovat
Puskas

jo, aby mohl Mládek složit další písničku o zkratkách

Reagovat
Puskas

ale právě v MU ji nosil /7/ Robson nebo Cantona, což křídla nebyla

Reagovat
smazaný uživatel

aha, já myslel, že se to vztahuje jen na Beckse, dál do minulosti jsem nezacházel

Reagovat
Puskas

1. sedmičku - tu slavnou - udělal Best, pak už to jelo

Reagovat
smazaný uživatel

z prispevku vypada, se nejsi debil jako vetsiba uzivatelu, tqk nebudu sprosty :D V MU je magicka krome 7 taky 18.

Reagovat
Puskas

A proč bys měl být sprostý??

Reagovat
mike.84

Reagovat
Filipow

Pro mě vždy čísla a post ve stylu 4-3-3 zprava.

1

2-4-5-3

6

8 - 10

7 - 11

9

Reagovat
miky10

1

2 5 6 3

4

7 8

10

9 11

Reagovat
smazaný uživatel

druhýýýýýýýýý parádní nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

Özil. I když je často třeba až na hraně ofsajdu a nabíhá si do volných prostorů, tak téměř každá akce v 3/4 zóně jde přes jeho kopačky. A na jeden gól má asi pět asistencí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

A to letos za Real zachraňoval proti Mallorce, jinak by ten "průměr" byl ještě jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

Mata...

Reagovat
smazaný uživatel

Mata má spoustu asistencí, ale do playmakera má daleko.

Reagovat
miky10

V čem jako?

Reagovat
smazaný uživatel

Operuje spíš na kraji hřiště, nerozdá tolik balonů a tak... Hlavně pozičně.

Reagovat
miky10

To vubec neni pravda, na kraji hrál jen v LM, jinak se pohybuje ve středu (uznávám, že operuje na větším prostoru než třeba ten Riquelme, ale i tak). A chodí přes něj většina akcí, rozdá toho hodně. Pro mě docela jasnej představitel klasický desítky.

Reagovat
RMCF

Mata mě přijde jiný, je hodně rychlý, hodí s evýborně i na křídlo... Nejblíž ke klasické desítce ze současné špičky má asi Ozil(A nemyslím si to protože to napsal náš madridistický "guru" Mere, jak tu byl dneska obviněn One - Real )

Reagovat
One-Real

Myslíš! Všichni jen kopírujem jeho názory! ( )

Reagovat
RMCF

u jakýho článku to bylo? chci s epodívat jestli to mělo nějaký pokračování a nechce se mě to hledat

Reagovat
One-Real

http://www.eurofotbal.cz/clanky/ribery-s-benzemou-nakonec-jdou-kvuli-nezletile-prostituce-k-soudu-190908/

Zatim ne, ale on jitrnica krome toho, ze neumi reagovat, taky odpovida po dnech. Uz jsme meli kontroverzi asi mesic zpatky.

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný článek.

Jen mi tam nesedí Arshavin...?

A Riquelme neměl ani ne tak fyzický fond jako tak rychlost.

Pirlo nebo Ozil jsou trequartisty, ale typická desítka to není, no,,,

Reagovat
smazaný uživatel

Pirlo trequartista není.

Reagovat
smazaný uživatel

No, já myslím, že docela jo, i když hraje v 4-3-3 a tam "desítku" nemáš a Vidal, Marchisio ani nikdo jiný tvůrčí schopnosti nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

trequartista hraje pred obranou za utocnikmi... Pirlo je deep lying playmaker

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuju, ale to vím, v podstatě píšeš, to, co jsem již napsal.

Reagovat
Pinturicchio

To z něj trequartistu nedělá. Je to klasické CM, které do vínku od pána Boha dostalo tolik geniality, že kvůli tomu pak na dalších 10 hráčů nezbylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak záleží jestli bereš trequartistu jako pozičně nebo jeho rolí ve hře.

Já mluvím teda o roli na hřišti, je jasné, že pozičně je to CM.

Btw. Claudio je taky CM a Arturo víc boří?

Reagovat
Pinturicchio

Pozičně, protože kreativní může být i stoper a trequ to z něj nedělá. Claudio i Arturo jsou B2B.

Reagovat
smazaný uživatel

No, tak to je pravda.

Spíš jsem myslel, že trequartista je prostě spíš CAM dneska a Pirlo v Juve na tom postě nehraje, ale při zápasech je vidět, že spoustu (většina) jde přes něj.

Jinak děkuju

Reagovat
Pinturicchio

To máš pravdu, kreativita je na něm, Mirkovi a Prckovi. Není zač.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo má bejt ten Prcek? DP?

No, MIrko... Mohl by přijít pořádnej hrot nebo CF, co umí rozdat balon. Llorente se mi nepozdává.

Reagovat
Pettirosso

žádný no Mirko.. je to spolu s Cassanem nejlepší útočník v Itálii

Reagovat
Francesco Totti AS

Jovetič, Cavani...

Reagovat
Pinturicchio

Prcek je Giovinco. Mirko je pro nás hodně důležitý, právě s Prcekm to nejlepší, co máme v kádru.

Reagovat
smazaný uživatel

Já mu nikdy na chuť nepřišel. Nic proti němu.

Reagovat
Pinturicchio

Proti gustu

Reagovat
Fernando_Torres

Llorente ač na to možná podle parametrů nevypadá, umí rozdat balón i zapojit se do kombinace velice dobře, jestli si sledoval Bielsův Athletic aspoň v pár zápasech tak bys věděl, on je právě pro vás ideální bych řekl...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, on i Vučinič jsou skvělí, ale určitě by se našel TOP forward, tak jsem to myslel.

Reagovat
cetto

Vím, že můj názor tady nikoho nezajímá, ale nemělo by jít spíš o úlohu na hřišti než o to, zda ten hráč hraje o 5m víc vzadu\vepředu nebo zda je dostatečně kreativní? Samozřejmě, jak je zde zmíněno, kreativní může být i stoper a trequartistu to z něj nedělá, ale stejně tak nedělá trequartistu samotná pozice. Navíc se musí zohlednit celkový vývoj fotbalu. Kolikrát sleduju nějaký starší přenos a vidím tam, jak si hráči udržují své pozice, at se brání nebo útočí. Dneska se i od útočníka vyžaduje, aby se vracel a aby uměl bránit. Nikdy už ve fotbalu nenajdeme typologicky hráče, kteří hráli 30 let zpátky. Nicméně jejich role zůstává stále stejná. Nejde podle mě o to, že pokud je hráč rychlý, fyzicky zdatný a zabírá více prostoru, potom to není ten starý dobrý trequartista. Když to zkrátím, tak z mého pohledu je trequartista každý tvořivý záložník, který má tuto roli ve svém týmu a který hraje pod útočníky...

Reagovat
Pettirosso

Pintuuu?

Reagovat
Pinturicchio

Vím, vyhrál jsi, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Pirlo je ztažený tvůrce hry...

...mezi obranou a zálohou je trequartista u soupeře

Reagovat
smazaný uživatel

je to regista, hraje ze středu pole. To, že má tvůrčí schopnosti neznamená, že haje pod útočníky a dá se tedy považovat za trequartistu, doplň si fakta...

Reagovat
smazaný uživatel

Určite nie je trequartista, aj keď na to má všetky predpoklady. Momentálne hrávajú na tomto poste skôr Diamanti, Montolivo, Aquilani alebo aj Mauri (na začiatku minulej kvalifikácie).

Reagovat
smazaný uživatel

Už má taky věk, ale co se Taliánska týče tak Montolivo prostě je o třídu níž i Mauri a Aquilani... Tak to nekomentuju...

Reagovat
smazaný uživatel

zacinal na ni

Reagovat
Kaze

Arshavin má docela podobnou úlohu v repre. Teď na euru to bylo vidět dost u trojky Dzagoev, Arshavin, Kerzhakov.

Reagovat
mike.84

pirlo..

Reagovat
smazaný uživatel

Co ti nesedi na Arsavinovi?

Reagovat
smazaný uživatel

Keď tu už padlo slovo "trequartista", tak treba povedať, že najslávnejšie talianske "desiatky" Rivera, Mazzola, Antognoni, Giannini, Baggio, Zola, Del Piero či Totti neboli typickí špílmachri. Boli niečo medzi záložníkom a útočníkom s tým, že všetci boli mimoriadne kreatívni. Zatiaľ čo takí Zidane alebo Rui Costa boli klasickí tvorcovia hry hrajúci pod útočníkmi, nevysúvajúci sa na hrot.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Del Piero nikdy nebyl trequartista, Totti jo...

Reagovat
smazaný uživatel

jasné, že bol

Reagovat
smazaný uživatel

Možná jednu dobu pod Lippim, ale to jen krátce, jinak tam nehrál. Alex je útočník.

Reagovat
smazaný uživatel

nesúhlasím, ale OK

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Alex hrával víc z křídla za šedým vlekm a Viallim.

Reagovat
Pettirosso

nebyl, je rozdíl mezi SS(Alex) a AM(Totti)

Reagovat
smazaný uživatel

V Taliansku o Del Pierovi vždy hovorili a písali ako o trequartistovi, Naskytá sa otázka, aký je rozdiel medzi AM a SS?

Reagovat
smazaný uživatel

spíš jako o fantasistovi...

Reagovat
smazaný uživatel

Fantasista je klasický tvorca, niečo ako Pirlo, určite nie Del Piero.

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavé, že jako fantasista bývá označován Insigne, Cassano, Del Piero... kde se asi stala chyba

Reagovat
smazaný uživatel

.. já bych jen tak namátkou zmínil Roberta Baggia, a zvlášť jeho působení v Sacchiho 4-4-2 na MS 1994 v roli právě fantasisty po boku jednoho z forwardů

http://www.assoallenatori.it/aiacweb.nsf/WebviewAllenatorebyNumero/fd813c4c32c13907c1256f20004b5032

Reagovat
CubONE

tak v prvom rade, ze SS je utocnik a AM zaloznik? uz len v nazvoch to mas Primarnou funkciou SS je utocit a davat goly a byt spojkou hrotu a zalohy, AM je ofenzivny zaloznik, ktory moze operovat nizsie, casto tvori hru

Reagovat
smazaný uživatel

Článek úplně vo ho*ně

Reagovat
smazaný uživatel

rocky voe neser a jdi se zahrabat!

Reagovat
smazaný uživatel

Ber ohled, umřel mu syn...

Reagovat
Puskas

kde tam čteš o sobě?

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nedokážu si představit hru Barky bez Xaviho a Iniesty prostě to nejde myslím že to jsou playmakeři.... bez nich by Messi musel naběhat 2x víc aby to šlo stejně,

Reagovat
-Carles-

To akože keby Barca nastúpi k zápasu s ôsmimi hráčmi v poli?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

BarKa?

Reagovat
smazaný uživatel

A jinak Riquelme... miloval sem ho ve Villarealu a do teď mě mrzí jeho neproměněná pencle proti Arsenálu v semifinále....

Reagovat
smazaný uživatel

Ešte by som doplnil, že Cassano má podľa mňa tiež všetky predpoklady plniť úlohu trequartistu.

Reagovat
penepi

Presne o tom to je, že pri 4-4-2 tá 10 vyzerala odlišne. Pre mňa je ukážkovou modernou 10 Ozil, ale zas Real je krásny príklad toho, že podľa toho starého systému by ním kludne mohol byť označený Alonso.

Reagovat
RMCF

No Alonso má sice kreativu, ale hraje kromě záložníků nejvíc v hloubce pole.... Hlavní odlišnost těch dřívějších desítek od toho co se hraje teď je v tom, že oni měli skoro absolutní volnost a mohli s epotulovat mezi zálohou a útokem a rozdávat míče a radost, dneska musí i tvůrci hrát hodně do zadu a proto se pohybují o dobrých 20m hlouběj než třeba Riquelme....

Reagovat
CubONE

Skvely clanok A upozornil ma aj na starsi, ktory som prehliadol

Reagovat
CubONE

inac neda sa za modernu 10 povazovat podhrot v 4231 ? Ma volny priestor, ide cez neho vela akcii...taky Ozil alebo Kagawa

Reagovat
RMCF

Ozil asi jo, i když má taky víc taktických úkolů než tomu bylo dřív, Kagawu moc nasledovanýho nemám... Ještě by se možná dal takto označit David Silva, když hraje ze středu

Reagovat
smazaný uživatel

totti byl vzdycky podhrotak ,stejne jako del piero vetsinu casu utocnik a v repre obcas zaloznik,no fotbal se vyvinul spatnym smerem dle me mnohem radeji jsem se díval na klasickou francii se zidanem nez ted s riberym,benzemou stejne tak klasickou anglii v cele s becksem,owenem,shererem nez na dnesni barcelona styl..

Reagovat
Kaze

Zamotal jsem se, jaký je rozdíl mezi trequartistou a podhrotem?

Reagovat
smazaný uživatel

Podhrot je Second Striker (SS), trequarista je v obecném měřítku brán jako Attacing Midfielder (AM).

Reagovat
CubONE

Trequartista je mozog, operuje medzi zalohou a utokom, ma volnost

podhrot, stiahnutejsi utocnik, ktoreho primarnou funkciou nie je tvorenie. Teda ja sam som si tak vzdy podhrot vysvetloval.

Reagovat
Kaze

A co je Rooney? takže SS je jen útočník, který hraje o pár metrů níž?

Reagovat
smazaný uživatel

Rooneyho bych osobně označil za SS. A ano, SS je útočník hrající o několik metrů níž.

Reagovat
Kaze

Ale on je jeden z mozků týmů, má volnou roli a pokryje velké spektrum, což jsem z článku pochopil je trequartista.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle toho co říkáš hraj to, co hrál Del Piero a Del Piero nebyl trequarista, ale SS.

Reagovat
smazaný uživatel

rooney momentalne není nic

Reagovat
CubONE

tak Rooney je specialny pripad Kedysi utocnik sa coraz viac stahuje a mam pocit, ze chyta take prvy trequartistu....

Reagovat
CubONE

*prvky

Reagovat
anonym

Rooney je univerzál, který dokáže šance připravovat i zakončovat.

Reagovat
smazaný uživatel

podhrot je v rozestavení označen v malém čtvercy úhlopříčně od hrota...

...trequartista pak na výšce, která vychází ze středu strany

Reagovat
Pettirosso

Pěkný článek, stojí za úvahu, nicméně v dnešní době by se těch hráčů pár taky našlo.

Reagovat
božský John

Supr článek, domingo. Fakt zajímavý počtení.

Reagovat
smazaný uživatel

...teď když tě tu vidim, tak mne napadlo, jak hrál Kysela proti Bohemce? (případně i další zápasy, jestli si je viděl... a ještě Linka)

Reagovat
božský John

Heleď Linkič šel na plac po poločase a bylo to znát jak prase. Je to bojovník, má to v noze, u rohů dycky prudil u brankáře, ale oproti frajerovi, co tam hrál předtim, tak fakt nebe a dudy. Kysela hrál celej zápas..on prej nemá fyzičku na áčko, tak musí hrát v juniorce. Na to, že hrál za Inter Milán, tak jsem čekal větší šlágr, nohama nic moc, spíš balon posunoval na druhýho stopera, hrál alibisticky, ale zas neprohrál jedinou hlavu ..

Reagovat
smazaný uživatel

hm, tak už mi aspoň nevadí, že nešel zpět do Plzně

Reagovat
smazaný uživatel

miralem pjanic

Reagovat
Alberto Aquilani

ten v AS ale klasicku 10 rozhodne nehrá .....

Reagovat
smazaný uživatel

coz je chyba

Reagovat
Francesco Totti AS

ale zvládl by to

Reagovat
CubONE

Pre zaujimavost - komentar od Trewinna v minulom clanku a nikto nereagoval

tak přidám předpokládané formace v calciu

ŠEST! týmů hrají s trojčlennou obranou(všichni černobílí(juve,siena,udinese + Parma, Bologna a Napoli)

4 týmy ve 4-3-3(Zemanův řím, Pescara, Catania, Genoa)

pak každý tým má svého trequartistu/fantasistu

13 týmů hraje na 2 útočníky, což je v dnešním rozmachu 4-2-3-1 skoro vzácnost...

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochopím, proč SA je brána jako ,,betonářská liga"...

Reagovat
smazaný uživatel

až se někdy koukneš o poločase ligovýho kola na výsledky a uvidíš 6x 0:0 a 2x 1:0 tak pochopíš....

Reagovat
Pinturicchio

A těch zbylých 37 kol se nepočítá?

Reagovat
smazaný uživatel

já italskou ligu nesleduju, jen vim že pár sezón zpátky (co sem sázel) to bylo každý druhý kolo samá remíza 0-0 / 1-1 (neříkám že to je jediná taková liga)

Reagovat
madridfan

Díky za tenhle článek - je vidět že fotbalu aspoň někdo rozumí

Reagovat
Atlético de Madrid

Samozřejmě perfektní práce s překladem, ale myslím, že dneska by ten článek byl napsán uplně jinak Ten původní článek je z března 2010. Tedy z období před nástupem moderních desítek jako Özil, Silva či Mata. A ti dneska opět diktují hru těch předních týmů světa.

Reagovat
patas92

no podle Arshavina a Gourcuffa me to prislo nejake neaktualni

Reagovat
fantomas

Silva s Matou sou zrovna přesně ti klasičtí představitelé "nový školy", co víc roztahujou hru, sou komplexnější. A docela mi to sedí i na Özila, minimálně v reprezentaci třeba. Ale souhlasim, že ta neaktuálnost je občas až moc do očí bijící, ale celkově se to dá.

Reagovat
domingo

Ja nad tim dost premyslel, jestli to "aktualizovat" nebo ne. Cili v aktualizovane verzi by byl treba Arsavin out a misto nej nekdo jiny, zminil bych Ozila a Pastoreho.. ale nakonec jsem se rozhodl do toho nesahat. Koneckoncu, je to shrnuti prvni dekady, ktera skoncila v roce 2010, coz u clanku z roku 2010 neni a ani nemuze byt prekazkou. Ale je fakt, ze priste to zduraznim pecliveji.

Reagovat
Mr.Jindros

K Ozilovi bych přihodil ještě Hondu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já Dzagoeva.

Reagovat
smazaný uživatel

a já Rosického

Reagovat
smazaný uživatel

A mělo by to být naopak.

Reagovat
Alberto Aquilani
Reagovat
Francesco Totti AS

4:55

geniální

Reagovat
Biozdenda

Pěkné zamyšlení. Riquelmeho bych ale označil spíš jako slalomáře

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Biozdenda

http://www.youtube.com/watch?v=x0k0PStPkB0&feature=player_detailpage#t=50s ne jako, Riquelme je pro mě srdcová záležitost, ale narážel jsem na to, že nikdo jiný nedělal slalomy tohoto typu

Reagovat
One-Real

100. pro Ozila

Reagovat
smazaný uživatel

Totti na euru 2000 "desítku" nehrál

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, na tom poste hral skôr Stefano Fiore.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Alberto Aquilani

a co potom ine hral ?

Reagovat
smazaný uživatel

utočnika

Reagovat
smazaný uživatel

A co hráli Del Piero s Delvecchiem teda?

Reagovat
smazaný uživatel

Delvecchio útočníka a Del Piero väčšinu turnaja náhradníka

Reagovat
smazaný uživatel

to vím, ale v tom finále pak tam hrál Totti tvůrce, jde to vidět když nahrává del pierovi zprostřed pole a Alex zahodil 2 tutovky...

Reagovat
smazaný uživatel

Toldo-Cannavaro,Nesta,Iuliano-Zambro,Albertini,Fiore,Conte,Maldini-Totti,Inzaghi

Toldo-Cannavaro,Nesta,Iuliano-Zambro,Albertini,Fiore,Di Biagio,Maldini-Inzaghi,Del Piero

Toldo-Cannavaro,Nesta,Iuliano-Pessotto,Albertini,Fiore,Di Biagio,Maldini-Totti,Delvecchio

sestavy z vyřazovací části

Reagovat
smazaný uživatel

spíš takové 4-3-2-1

Reagovat
smazaný uživatel

a který z těch pěti obránců hrál středního záložníka ? tohle je jasné 3-5-2 nebo dokonce 5-3-2

Reagovat
smazaný uživatel

jo, sry já bral už jiné šampionáty tady máš pavdu 3-5-2

Reagovat
smazaný uživatel

A Maldini a Zambrota hrali stred? Teda u Zambrotu by som to este pochopil...

Reagovat
smazaný uživatel

* Zambrotta

Reagovat
smazaný uživatel

hráli kraje zálohy stejnětak jak je v Capellově veleúspěšném AS Řím hráli krajní beci Cafú a Vincent Candela.

Reagovat
smazaný uživatel

To hrali na 5 obrancov?

Reagovat
patas92

tak my na EURO 96 jsme hrali dost podobne

Reagovat
smazaný uživatel

Na Euru 96 jsme hráli spíš 3-6-1.

Reagovat
jitrnica

Nie všetci, len tie, One-Real. Teba sa to, RMCF, vôbec netýka, ty by si mal iba zapracovať na interpunkcii a gramatike, zle sa to od teba číta, inak no problem. Ale predtým som to zle formuloval. Tie, One-Real, máš na danú tému akýsi svoj ​​názor, ale ten neprezentuješ alebo áno, ale iba minimálne, a čakáš až na to niečo povie merengues a potom si to preberieš a horlivo prezentuješ ďalej. Ja neplačem, možno tak smiechom, pretože mi to príde hrozne vtipné a nie je to tak, že by išlo iba o Modriča, ale všímam si toho už dlho a myslím si, že nie som sám, že jiri - FBC :: smile :: ?

Reagovat
RMCF

moje interpunkce a překlepy jsou způsobený tím, že z 99% píšu na tajnačku v práci v pracovní době jinak One-real má svoje názory, např jeho obdiv k Javimarovi, který určitě nemá od Mereho. Popravdě se mě taky často stává, že něco co si myslím nebo napíšu, čtu dříve nebo později od Mereho. Ono to bude hodně tím, že sme si všichni tři názorově co se týče Realu momentálně docela blízcí. I když pamatuju si jedno období kdy jsme měli s Merem v hodně diskuzích rozdílný názor na rozestavení Realu.

Reagovat
One-Real

Nesmysl, kdybych nemel svoje nazory (tak jsem tu nepsal clanky a podobne). Jak rika RMCF, nazorove jsme si celkem blizci, i kdyz mnohokrat uz se stalo, ze jsem mel budto ja nebo on na neco jiny nazor. Kazdopadne urcite nevydavam jeho nazory za svoje. Nazor mam na vsechno svuj. Vcera bych tu vec o Modricovi vubec nepsal, kdyby se me na to neptal Carles. Mne spis prijde, ze si nejaky zhrzeny fanousek, ktery se tu driv prezentoval pod jinym nickem a ted tu prezentuje komplexy pod novym. Ale je hezke, jak moc ti lezim v zaludku.

Reagovat
patas92

a co takovy Pastore?

Reagovat
Alberto Aquilani

Reagovat
smazaný uživatel

trequartista

Reagovat
RMCF

Ten se povedl, podle mě 10 jak vyšitá.

Reagovat
discarda

Uz zustava jen Horvath a pak jeste Vizek kope za Chabry sice nevyleze za zapas ze stredovyho kruhu ,ale furt je nejlepsi na hristi:)

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem myslel, že už kope jenom beka. Aspoň někdy před rokem to říkal, že víc už nemůže.

Reagovat
exse

Jaký je rozdíl mezi CM a playmakerem? Já vždy měl za to playmaker by měl být hráč trochu hlouběji ve středu hřiště a ne podhrot, nebo-li hráč který je na začátku útoku nebo v té předfinální fázi, který tu hru jakoby řídí a ne ten, který pak tu jeho práci zúročuje. Například v Barce je pro mě playmaker Xavi a ne Messi.

Reagovat
RMCF

playmaker je podle mě obecnější název a může být jak vysunutější tak zasunutější...

Reagovat
Atlético de Madrid

Playmaker je prostě hráč, který tvoří hru a stará se o tvorbu šancí. Můžeme mít tu klasickou desítku jako Özil či Kaká, nebo spíš staženější (Xabi, Pirlo). Pak jsou tu ještě týmy, ve kterých má playmaker volnější pole působnosti a jako příklad můžeme dát Xaviho nebo Modriče. To jsou ti hráči co působí na větší ploše hřiště a neustále se nabízejí pro přihrávku. K sobě mívají právě tu desítku, která se potom stará o přímou tvorbu gólových šancí (Messi, Vaart).

CM může mít zase několik typů, buď je to ten deep-lying playmaker (Pirlo), tvůrce jako Xavi nebo box to box jako třeba Ramires nebo Parker. Pak jsou ještě hodně kreativní defenzivní záložníci, jako je Schweinsteiger, Touré, Sahin či Alonso. A samozřejmě, jsou tu hráči u kterých je to těžké jednoznačně říct.

Reagovat
exse

Reagovat
smazaný uživatel

Mě nesedí některé zařazení hráčů na posty. Saviola byl vždy klasický hrotový útočník a označení nový Maradona dostal leda tak proto, že byl mladý, malý a z Argentiny, do FCB měl jít spolu s Aimarem(Bianchi na lavičku) a dvě desítky vedle sebe nikdo nepostaví. Bergkampa bych jako 10 ve smyslu tvůrce hry taky nikdy nepopsal, z jeho spoluhráčů u gunners to sedí spíš na Paula Mersona, později roli špílmachra plnil poněkud zataženější Ray Parlour.

Jinak bych doplnil ještě jednoho klasického špílmachra na němž hra týmů opravdu stála a to je Juan Sebastian Veron. Před odchodem do United na něm stála Sampdoria, Parma i Lazio a po návratu z Anglie tuhle roli plnil obstojně i v Interu.

A na Euru 2000 dojeli jak Anglie tak Německo na skupinu smrti a vlastní problémy. V Čechách se sice používá skupina smrti pro naše D (CZE, FRA, NED, DEN) ale mnohem silnější a těžší bylo A (ENG,GER, POR, ROM). Navíc tvrdit, že dojeli na absenci 10 je v případě Němců, kteří měli velmi dobrého Scholla (playmaker Bayernu který hrál 99 finále LM a 01 ji vyhrál) a k němu další kreativní hráče ať už stárnoucího Hasslera či mladého Deislera je poněkud divné.

Reagovat
smazaný uživatel

konečne někdo kdo zpoměl Gorcuffa to je podle mě hodně dobrý hráč a dost opomíjený.... a když už sem u toho Lyonu tak i Juniho byval dobrej

Reagovat
smazaný uživatel

Zhrňme si dnešné učivo

Trequartista - tvorca hry, typické číslo 10. Hrá v strede poľa pod útočníkmi (útočníkom). V Taliansku najčastejšie pri rozostavení 4-3-1-2. Príklady: Zidane, Totti, Riquelme, Sneijder.

Regista - rovnako tvorca hry, ale pôsobí hlbšie v poli, často v priestore, kde sa pohybuje defenzívny záložník. Príklad: Pirlo.

Fantasista: kreatívny, najtvorivejší hráč v mužstve, výborný driblér. Nemusí hrať len v strede poľa, ale napr. aj na krídlach či v útoku: Príklady: Messi, Baggio, Iniesta.

Rifinitore - druhý útočník (SS), dajme tomu, že Del Piero, Cassano.

Kto súhlasí?

Reagovat
smazaný uživatel

no s tímhle jsi měl nejvíc problémy ty, pro tebe dnešní učivo evidentně

Reagovat
smazaný uživatel

problém je v tom, že sú tam len minimálne rozdiely a jednotlivé posty sa prelínajú

Reagovat
smazaný uživatel

Nesouhlasím, Cassano je čistý fantasista. Předělat .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tento článek si absolutně odoruje s tím o Pepovi a 4231

Reagovat
smazaný uživatel

Ved o to aj slo asi nie.Ved hovori o rozlicnych dobach.

Reagovat
smazaný uživatel

Mmm, pak se nemělo psát, že ve 4231 je bořič, rozehrávač - tvořič..

Reagovat
smazaný uživatel

Preco?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak např.. byl zmíněn Lampas.. Ten hrál ve 4231 za hrotem.. tvořil hru.. takže trequartista.. s postupem času se stáhnul, .. regista.. a roli má stejnou..

Reagovat
JimBob

Výbornej článek a ten slovníček pojmů by se rozhodně hodil. Samotnýho by mě zajímal, protože tady v komentářích (hlavně nahoře) padla spousta zajímavých novinek (pro mě) už jen o přidělování čísel a cizích názvech pro posty, doubleposty...

Reagovat
OnderCZ

Pokud není pro tebe problém AJ, tak tady je pěkný výklad - http://www.zonalmarking.net/glossary/

Reagovat
Tomanatura

Bohuzel klasicke desitky uz vymrely uplne. Dnesni hraci jako tu vzpominany Özil je uz jinym typem hrace, vyuziva rychlosti a bojovitosti, ne elegance.

Reagovat
10

to bude ten pravý důvod...

Reagovat
Xavi8

Iniesta.

Reagovat
smazaný uživatel

10ka je ted v Arsenalu volná

Reagovat
raduinho

OT : poradte plis někdo nějakou dobrou závodní hru, vyjma Flat Outů cokoliv.

Reagovat
Tomanatura

Jen tak mimochodem. Jediny mlady hrac, o kterem vim, ktery by mohl byt dalsi desitkou, je Sergio Canales.

Reagovat
smazaný uživatel

Aj Granero sa mi taký zdal... Keď bol mladší. Inak zaujímavý článok.

Reagovat
RMCF

No a to je přesně ta změna, dřív by z něj byl hráč na klasickou desítku, dneska díky menší rychlosti a tahu na branku ho Mourinho posouvá víc do hloubky...

Reagovat
Hristo Stoichkov

David Silva. Docela blízko by k tomu měl i Messi, ale ten je na to až moc komplexní a gólový.

Reagovat
salami

možná bych ještě spíš řekl, že má do desítky blíž Samir Nasri

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Riquelme

Reagovat
smazaný uživatel

nevidim tu nikde zminku o Scholesovi coz je docela skoda :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oddy

za článek

Reagovat
smazaný uživatel

supr článek. kolik bude dílů?

Reagovat
domingo

Celkem 10, jsou to analyzy ze zonalmarkingu z roku 2010 (rikal jsem to uz u Guardioly, ale tak pro jistotu, aby si nekdo nemyslel, ze ty clanky jsou moje). Fakt zajimavy serial, a i kdyz ta realita se za ty 2 roky trochu zmenila (treba je tam dil o upadku triobrancoveho systemu, ktery ted zaziva slusnou renesanci), tak to porad ma co rict

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanek, nejlepsi za posledni dobu. Diky!

Reagovat
smazaný uživatel

povedenej clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Xavi

Reagovat
cristiano.K.

zajímavý článek. Bergkamp a Totti byli (je) hráči na pozici SS. Zidane a Rui Costa byli hráči na AM. Je to detail,ale Zidane a Rui Costa nezahráli v útoku, zatímco první zmiňovaní v pohodě. Aršavina bych tam vůbec nemotal. Dneska tu jsou hráči jako Ozil,Gotze, Shrek,Silva, Mata,což je absolutní špička,neřekl bych že ubývají

Reagovat
ian.rush

kvalitní článek

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu se zapomíná na Rosického. V Arsenalu, pokud hrál, plnil roli trequartisty velmi dobře, ta spolupráce s Van Persiem byla jak efektní tak efektivní, škoda jen, že Rosa dostal skleněný nohy.

Reagovat
smazaný uživatel

Klasická desítka je mrtvá už daleko dřív, než se tady píše. Ani Zidane a Rui Costa nebyli těmi "pravými" desítkami. Tohle je jeden z posledních hráčů.

http://www.youtube.com/watch?v=Qtx6DBPVPhE

Reagovat
smazaný uživatel

Valderrama¨ škoda, že tenkrát nebylo tolik možností sledovat fotbal, tak jako dnes

Reagovat
Alberto Aquilani

Lucho Gonzales ?

Reagovat
božský John

Marek Jarolím, jednoznačně. Sice v kontextu hvězd v článku půdobí jak čudla, ale herně furt tou desítkou je. Je tvořivej, fyzicky nic moc, neběhá, rozděluje míče. Spíš než dynamickej, tak elegantní...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim co se tu vsichni podivujou nad zminenim Arsavina. Arsavin celej zivot hraje "desitku" nebo stazenyho utocnika - to, ze ted dve sezony v Arsenalu musel nastupovat na kridle na tom nic nemeni.

Reagovat
fantomas

A ke všemu byla chyba, že nastupoval jen na křídle, ve středu by našel lepší uplatnění. Což lehce naznačila i teď generálka v Kolíně.

Reagovat
smazaný uživatel

"10"tky znicili treneri a jejich "moderni" metody....riquelme,pirlo, pizarro, totti, aimar jsou posledni sveho druhu.....ach jo, kde jsou ty casy....valderrama, gascoigne, houghton, baggio...u nas sloncik, dubovsky....

Reagovat
ouninpohja

Bergkamp byl klasicky playmaker? Uz si ho moc nepamatuju, ale moc se mi to nezda...

Reagovat
RMCF

Bergkamp byl spíš takový staženější útočník... něco jako Alex nebo třeba Baggio

Reagovat
smazaný uživatel

Rosa je klasická "10"

Reagovat
Mr.Jindros

Ne.

Reagovat
smazaný uživatel

A Platini..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele