Terzic má nové parťáky: Jeho trenérský štáb posílili Sahin s Benderem, skončil Reutershahn

29.12.2023, 15:26
Aktuality
Edin Terzic a Nuri Sahin (© Borussia Dortmund)

Měsíc prosinec představoval pro Dortmund velmi rušné období. V šesti utkáních, včetně Ligy mistrů a Německého poháru, celek ze Severního Porýní-Vestfálska nevyhrál ani jednou a v Bundeslize po neúplné podzimní části obsadil až páté místo. Klub se tak rozhodl podniknout změny v současném trenérském štábu. A šéfovi Edinovi Terzicovi již nyní budou nápomocni Nuri Sahin a Sven Bender.

V Borussii zřejmě nepanovala úplně nejlepší atmosféra před posledním vystoupením kalendářního roku s Mohučí. Televizní společnost Sky Germany přinesla informaci, že se někteří hráči již neztotožňují s Terzicovými metodami a měli své názory naplno říci také Hansovi-Joachimovi Watzkemu, výkonnému řediteli klubu. Spekulovalo se o tom, že by jednačtyřicetiletý stratég mohl skončit, vedení klubu se ale usneslo, že pro jarní část Terzice odvolávat nebude.

Rozhodlo se jít jinou cestou, tedy vybrat po jeho bok jiné tváře. Změny se přímo dotkly také Antalyasporu, účastníka turecké nejvyšší soutěže, kde Sahin kvůli nynější nabídce ukončil svoje působení. Aktuální osmý tým Süper Lig vedl od října roku 2021, angažmá na Turecké riviéře pro něj bylo první na profesionální bázi. "Nebylo to snadné rozhodnutí. Opustil jsem po více než dvou letech Antalyaspor, vybudovali jsme tam něco speciálního. Všem bych chtěl z celého srdce poděkovat, především svým hráčům,” komentoval Sahin. "Přeji klubu vše nejlepší. Jsem přesvědčen, že úspěšný příběh může pokračovat. Pokud si vás však žádá Dortmund, nemůžete prostě říct ne,” dodal.

Druhým novým asistentem u BVB se stal čtyřiatřicetiletý Sven Bender, který rovněž musel završit své dřívější závazky. Jako pravá ruka kouče Christiana Wücka sekundoval u německé sedmnáctky. "Intenzivně jsme analyzovali dosavadní průběh. Jedním z našich společných zájmů bylo vnést trenérskému personálu nový impuls,” osvětloval Sebastian Kehl, sportovní ředitel, o jehož odchodu ze Signal Iduna Parku se mimochodem taktéž před pár dny nahlas hovořilo. "Nuri Sahin a Sven Bender nás díky svým odlišným zkušenostem obohatí o nové poznatky. Jsme přesvědčeni, že oni dva nás posílí jako jeden tým, abychom dosáhli na naše cíle ve druhé polovině sezóny.”

Ačkoli v oficiálním prohlášení není zmínka o Sahinově daleké budoucnosti, německá média mluví o tom, že by mohl nahradit Terzice během léta, pokud by ročník nakonec nebyl úspěšný a došlo opravdu na jeho odvolání. Jisté ovšem je, že dále v Dortmundu nebude pokračovat třiašedesátiletý Armin Reutershahn, který odešel na vlastní žádost. "Armin se k nám připojil v lednu za obtížné situace, ze zdravotních důvodů nás totiž musel opustit Peter Hermann,” připomínal Kehl. "Rádi bychom mu poděkovali za jeho nasazení. A přejeme vše nejlepší do jeho osobního života," loučil se.

Autor: Patrik Sandev / bvb.de, getfootballnewsgermany.com

Komentáře (18)

Přidat komentář
Rudnevs

Opustiť post hlavného trénera v prvej tureckej kvôli postu asistenta v BVB? Tam bude určite nejaka vidina postu hlavného trénera…

Reagovat
karborliv

Však jo. To bylo někde v expresce dneska, že pokud by Terzic odešel tak hlavním kandidátem by byl Sahin. Ten Watzke to tam úplně ničí.

Reagovat
Martin9719

Hlavně to taky asi neudělá úplně dobrotu v trenérském týmu když Terzič bude vědět, že se s ním už nemusí počítat. Nebo na to přistoupil s tím, že předá žezlo, to je další varianta. Každopádně to na mě taky nepůsobí nejlepším dojmem.

Reagovat
karborliv

Já myslím, že tohle vůbec nepomůže tomu týmu. Naopak mu to uškodí. Pochopil bych kdyby řekli, že Terzice na jaro nechají a do nové sezóny půjdou pak s někým novým protože teď je asi těžké někoho najít, ale tohle nedopadne dobře...

Reagovat
Rudnevs

Fungovalo by to, kebyže Terzic o tom vie a chce Sahinovi predať skúsenosti a tak trochu ho zaučiť (na štýl Lattek-Sammer). Takto to v tíme nebude robiť dobrotu. Alebo Sahina doviedli čiste ako asistenta a odvolajú ho prípadne spolu s Terzicom? Alebo bude robiť asistenta následne ďalšiemu trénerovi? Zatiaľ čo mal v Turecku rozbehnutú dvojročnú kariéru hlavného trénera, v klube, kde mu doviedli posily a všetko… Je to taký mačkopes, celklm zvláštne rozhodnutie od BVB. Akoby chceli Terzicovi priviesť konkurenciu, tak ako sa to robí v prípade hráčov, ale u trénerov to tak fungovať nebude, obávam sa.

Reagovat
Martin9719

No to jsem chtěl možná dodat, že posilovat by měl spíš hráčský tým než ten trenérský. Na podzim tu byla spousta otazníků viz Bensebaini, pak Meunier, vyčpělý Haller, občas nespolehliví stopeři atd. Hlavně ten střed zálohy je takový prapodivný po odchodu Bellinghama a Nmecha když začal ukazovat proč přišel tak injured. Chybí taky nějaký hráč na kterého bude stálý spoleh v ofenzivní části.

Reagovat
Rudnevs

S tými posilami súhlasím. Myslel som si už v lete, že ten káder potreboval osviežiť trochu viac, resp. trochu inými hráčmi. Nedávno tu bol článok o miernych nezhodách Watzkeho a Kehla. Kehl chcel doviesť oveľa zaujímavejších hráčov, no keďže je nižšie v hierarchii, nepodarilo sa mu to.

Reagovat
Martin9719

No a pak se Watzke na tribuně diví co se to vlastně děje.

Reagovat
Rudnevs

Watzke už podľa mňa dosluhuje a nechápem prečo zrovna v tomto veku zastupuje tri dôležité pozície v nemeckom futbale, kde navyše hrozí stret záujmov.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
smazaný uživatel

Alebo sa s ním dohodli, že ho neodvolajú teraz v zime, privedú náhradu, ktorej to postupne predá a v lete v prípade, že nebude mať možnosť ísť trénovať inde, tak ho upracú na nejakú pozíciu, čo my vieme… No pôsobí to na mňa, že Terzić má v BVB akýsi špeciálny status a s inými by nemali takú trpezlivosť.

Reagovat
esmuellert

Taky mi to nedává smysl...

Reagovat
Gajdy38

Mne to celkom dáva zmysel, ako asistent trénera v BVB sa má možnosť asi viac posúvať ako tréner v priemernom tíme Tureckej ligy. Otázne je ako to tam bude do budúcna dohodnuté, ak vôbec...

Zase ako tak pozerám na ten Antalyaspor tak za tie 2 roky čo tam Sahin bol tak vynikali skôr lepšou obranou aspoň podľa inkasavaných gólov ako mužstvá v strede tabuľky, v ofenzíve veľa gólov nedávali. Čiže neviem či by tam bola nejaká zmena, ale uvidíme možno si to sadne, všetci traja si rozdelia úlohy a bude to spolu fungovať.

Reagovat
esmuellert

Bude to stačit?

Reagovat
Dortmunder

Tento krok BVB z výsledkového marazmu nevyslobodí.

Reagovat
Ricken15

V současné době pokud tam nahoře budou takoví šetřilkové jako Watzke, který přesluhuje a je jich víc, tak tam ani sebelepší trenér nic nezmůže. Se 17-21letýma se bundesliga nedá vyhrát a že sem tam někoho koupí hotového, ale žádný zázrak, nic nezáchraní. V tuto chvíli to táhne Reus s Hummelsem což je smutné. Tuto variantu trenérského štábu vítám, ale nevím to s Watzkem bude fungovat.

Reagovat
Ricken15

jestli

Reagovat
SGD Fan

Taky si myslím. Mají největší příjmy ze vstupenek, jsou v nejbohatší oblasti německa, ale na posilách to není vidět

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele