Těžká trenérská řehole v Marseille: Gasset na jihu Francie nezůstane, vezme práci Fonseca?

26.04., 10:34
Aktuality
Paulo Fonseca (© AFP)

Marseille prožívá na domácí scéně velmi strastiplnou sezónu. Vůbec není jisté to, že se pro příští období kvalifikuje do evropských pohárů, a ačkoli se po příchodu kouče Jeana-Louise Gasseta výsledky přece zlepšily, pořád to nestačí. Podle francouzského sportovního deníku L'Équipe sedmdesátiletý kouč na lavičce nezůstane. A klub už se pevně poohlíží po náhradě.

To, že Gasset skončí na jihu Francie po tomto ročníku, není vlastně tak překvapivá zpráva. Když v únoru nahrazoval Gennara Gattusa, on i vedení klubu počítali s tím, že tomu bude jen pro zbývající měsíce. Za úkol měl především zachránit, co se dá, a zůstat na příčkách, které zajistí OM alespoň účast v Konferenční lize. Tenhle cíl se nicméně nedaří plnit, a jakkoli v Evropské lize OM překvapivě září a je už v semifinále, zklamáním je působení ve francouzské nejvyšší soutěži.

Dlouhodobě se Les Phocéens nedaří získat stabilního muže na střídačku. Být u nich v pozici hlavního trenéra představuje opravdovou zkoušku ohněm. Hovoří se o tom, že tlak je tam abnormálně velký, fanoušci velmi těžce skousávají jakékoli neúspěchy a dávají je všem kompetentním osobám, lidově řečeno, sežrat. Jorge Sampaoli, Igor Tudor, Marcelino, ti všichni vydrželi v klubu krátkou dobu, i když po výsledkové stránce úplně nezklamávali. A odešli za poněkud prazvláštních okolností. V kuloárech se hovořilo o tom, že tuhle nevděčnou roli prostě ani jeden z nich neměl zapotřebí.

Na seznamu nových nástupců Gasseta byli třeba Sérgio Conceicao a Franck Haise, jenže oba muži mají platné smlouvy v Portu, respektive v Lens, ještě na další sezóny. Na rozdíl od Paula Fonsecy, jemuž vyprší spolupráce s Lille v červnu. Marseille se snažila vábit Portugalce, který dlouhodobě s LOSC vykazuje ustálenou výkonnost, už během minulého léta, tehdy se však na severu Francie zdráhali svého lodivoda pouštět. Stěží odhadovat, zda se nakonec jednapadesátiletý rodák z Mosambiku rozhodne právě pro Olympique, údajně ho totiž na radaru mají blíže nespecifikované anglické celky či AC Milán.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
30
20
9
1
73 : 26
69
2
AS Monaco
30
17
7
6
56 : 38
58
3
Stade Brestois
30
15
8
7
44 : 29
53
4
Lille OSC
30
14
10
6
43 : 26
52
5
OGC Nice
30
13
9
8
33 : 24
48
6
RC Lens
30
13
7
10
39 : 32
46
7
Stade Rennes
30
11
9
10
44 : 36
42
8
Olympique Marseille
30
10
11
9
45 : 37
41
9
Olympique Lyon
30
12
5
13
39 : 49
41
10
Stade Reims
30
11
7
12
37 : 41
40
11
Toulouse FC
30
9
10
11
36 : 39
37
12
Montpellier HSC
30
9
10
11
38 : 42
36
13
Racing Strasbourg
30
9
9
12
33 : 41
36
14
FC Nantes
30
9
4
17
28 : 48
31
15
FC Metz
30
8
5
17
31 : 49
29
16
Le Havre AC
30
6
10
14
27 : 38
28
17
FC Lorient
30
6
8
16
36 : 59
26
18
Clermont Foot
30
4
10
16
21 : 49
22

Autor: Patrik Sandev / getfootballnewsfrance.com, lequipe.fr

Komentáře (32)

Přidat komentář
SunFells

V PL, aby si to někdo přečetl?

Reagovat
Talker

Taky jsem koukal, s kým má být spojovaný.

Reagovat
Wazza228

... údajně ho totiž na radaru mají blíže nespecifikované anglické celky...

Reagovat
jk

chelski nebo Liverpool?

Reagovat
Wazza228

Řekl bych, že LFC teď nacpou všude, protože je jistý, že hledají trenéra. CFC si podle mě vyhazov Pocheho nemůže dovolit a sezónu mu ještě dají.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Pozor skluz!!!

ADL po Paulovi nesáhne, když už zkusil Rudiho?

Reagovat
PP

Marseille je taková Francouzská Chelsea..

Reagovat
cr7sux

Ty přestupy mi přijdou strašný bizár

Reagovat
Israha

Některé jo (Garcia, Moumbagna, odchod Guenduouziho, Malinovskij), ale generálně to poslední roky, po příchodu McCourta jako majitele, dělají podle mě docela dobře. Že takoví Ndiaye a Vitinha mentálně nezvládnou přesun do výbušného prostředí a že Correa během angažmá v Interu ukončil kariéru, se nedá předpokládat. Mbemba, Clauss, Veretout, Harit, Aubameyang top přestupy, i takový Kondogbia či Sarr dávají smysl. Prodeje Lodiho, Ündera taky super. To, že každému trenérovi chtějí nakoupit nové hráče a kádr fluktuuje, je druhá věc, ale ta volba jmen pro přestupy je IMHO nadstandardně dobrá.

Reagovat
Kucka

Moumbagna je docela v pohodě, ne? Přijde mi platnější než Vitinha a nestál takovou dardu. A Maliňák se aspoň povedl zpeněžit s malou ztrátou.

Reagovat
Israha

No mi přijdou oba dva jako neproduktivní dříči (s tím, že Moumbagna asi má trochu lepší schopnost udělat klíčový gól z ničeho), tak mi přijde nesmyslné koupit druhého a poslat prvního na hostování.

Reagovat
Kucka

Jo já jsem myslel, že Vitinha je tam s povinnou opcí, abyste se ho zbavili.

Reagovat
Israha

Ta opce, pokud vím, povinná není a je vypsána na 20 mega. To za něj, pokud jsou soudní, nemůžou v té Itálii dát.

Reagovat
Kucka

Je to tak, to byl slušný ústřel.

Reagovat
Man__United

Erik ten Hag banned reporters from The Sun, Manchester Evening News, and The Mirror from asking questions during his pre-match press conference today. [@MailSport]

Reagovat
Busby babes

Reagovat
jk

Reagovat
iamek

Reagovat
Busby babes

https://twitter.com/AttackingFooty/status/1783649226875977890

VAR komunikace pro penaltu v zapase Spurs s Chelsea, ten Romero za redku.

Btw Sterling

Reagovat
Busby babes

btw vsimnete si, ze tam rika k te cervene: in my opinion this is serious foul play... Oliver klidne mohl rict: hele, ok, ale ja si to nemyslim a dat jen zlutou.

Reagovat
SunFells

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Busby babes

a taky to ukazuje jak brutalne nepresny pro offsidy ta technologie je.

Reagovat
Salfovic

To píšu pořád, že u těsných ofsajdů je to loterie. A pak mi tu nějakej vocas bude psát, že i centimetrovej ofsjad je prostě ofsajd.

Reagovat
Miguel19

A není?

Reagovat
Salfovic

No nemusí být, když vyberou špatnej záběr, podle kterého to malují. A správnej výběr z přenosu 60 fps fakt není prdel.

Reagovat
Truffaldino

To malování mi přijde strašně nepřesný. Jinak i semi-automated offside system je limitovaný u kamer na 50 snímků, ale senzor v míči snímá data 500/s, takže se dá vybrat nejbližší snímek přesně a přidat k němu maximální možnou odchylku, navíc ty kamery snímají přesně konkrétní části těla a nestane se, že by někdo maloval čáru někomu na záda, tam kde ve skutečnosti nejsou. Takže těsné ofsajdy se posuzovat dají, ale nesmí za nimi stát kreslíř u videa.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
jk

Toho Sterlinga jak zakopne o trávník, jsem si předtím nevšiml

Jinak těch Romerovitých zákroků, jsme letos viděli docela dost (nebo se na to i díky tomu Romerovi víc upozorňovalo). Někdo za to viděl redku, někdo ne. My sme měli smůlu, že to bylo ve vápně i s penaltou.

Reagovat
Grahf

u tej červenej je to ok, proste išiel do toho jak idiot a ten šlapák na holeň tam bol. Ale to čachrovanie s čiarami pri ofsajde a počítanie milimetrov, toto podľa mňa sa do budúcna bude musieť zmeniť, buď za niečo strojovo presné, alebo sa od toho upustí uplne.

Reagovat
Busby babes

to zmeni ten semiautomated system, do jiste miry.

U cervene je moje pointa jinde. uplne v klidu to mohla byt zluta, stacilo aby rozhodci mel jinej nazor. a bylo by to taky spravne.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele