Tu zlobu jsem nechápal. Zůstává za námi kus práce, myslí si Šilhavý

21.11.2023, 09:06
Aktuality
Jaroslav Šilhavý (© AFP)

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý připustil, že nechápal zlobu a agresi, které musel v poslední době čelit. Kvůli rostoucímu tlaku na svou osobu se proto rozhodl už před závěrečným zápasem kvalifikační skupiny o mistrovství Evropy proti Moldavsku skončit. Když to po výhře 3:0 a postupu na šampionát oznamoval v Olomouci mužstvu, byl dojatý. Na tiskové konferenci uvedl, že více než pětileté působení u reprezentace celkově považuje za úspěšné. Další kroky v kariéře zatím neřeší, nyní si chce hlavně odpočinout.

"Už jsme tu nějaký pátek a situace kolikrát eskalovala. Tlak i na mou osobu poslední dny a týdny byl enormní, až jsem to cítil," řekl Šilhavý. "U nároďáku se sejdete na 10 dní, ale v tu dobu nominace, sestava, výsledek... Celá republika to ví, jak by to mělo být. Když to potom nevyjde, je lze. Teď to narůstalo, už od posledního srazu jsem nechápal tu zlost, agresi nebo jak bych to nazval. Tyhle všechny věci k mému rozhodnutí napomohly," doplnil dvaašedesátiletý kouč.

Připustil, že je zvláštní, že trenér končí po úspěšné kvalifikaci a postupu na Euro. Hráči mu v kabině poděkovali dlouhým potleskem. "Když jsem jim to říkal, byl jsem naměkko. Ale život jde dál, kluci jsou zvyklí na to, že trenéři přicházejí a odcházejí. Myslím, že nějaké vazby na některé hráče mám, budu na ně rád vzpomínat. Proběhlo rozloučení a popřáli jsme jim hodně štěstí na Euru," uvedl Šilhavý.

"Nebylo to jednoduché (rozhodování). Zvlášť teď po zápase, velká radost v kabině, fanoušci a tak dále. Je to divné, ale rozhodnutí padlo už před zápasem. Mám velkou radost, že se to podařilo, že zase na Euru nebudeme chybět, akorát to bude bez nás. Nicméně já tvrdím, že tým je na prvním místě. Česko postoupilo na Euro v Německu, není to o Šilhavém," prohlásil bývalý kouč Liberci či pražské Slavie.

Připustil, že k jeho rozhodnutí částečně přispěl také incident z noci ze soboty na neděli, kdy tři zkušení hráči Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta navštívili v Olomouci diskotéku a kvůli porušení týmových pravidel byli vyřazeni z mužstva.

"Nechci říkat, že je to kvůli tomu, určitě to tak nebylo. Už to v nás zrálo nějakou dobu, ale přihrálo to k tomu rozhodnutí," uvedl Šilhavý. "Hodně mě to ranilo. Nečekal jsem to, že by udělali takovou obrovskou chybu. Jim to určitě je teď taky líto. Ale nemyslím si, že by to udělali kvůli mně, abych skončil," mínil trenér.

Potěšilo ho, jak mužstvo těžkou situaci ustálo. Vyšla mu sázka na útočníka Tomáše Chorého, který při premiéře v reprezentačním "áčku" zaznamenal gól a asistenci. "Nebylo to jednoduché, narychlo jsme se rozhodli o skladbě týmu. Myslím, že jsme vybrali správně a trefili se do sestavy. Vyšla nám i střídání," uvedl Šilhavý.

Svou éru u národního mužstva celkově považuje za povedenou. S týmem dvakrát postoupil na mistrovství Evropy, na tom minulém pak s mužstvem dokráčel až do čtvrtfinále. Ze světové kvalifikace naopak na závěrečný turnaj neprošel.

Skupina E

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Albánie
8
4
3
1
12 : 4
15
2
Česko
8
4
3
1
12 : 6
15
3
Polsko
8
3
2
3
10 : 10
11
4
Moldavsko
8
2
4
2
7 : 10
10
5
Faerské ostrovy
8
0
2
6
2 : 13
2

"Je otázka, co si přeje a jak to vidí český lid, na co máme. Jestli je to dost nebo málo. Z mého pohledu si myslím, že za námi byl kus práce. Dostali jsme se do skupiny A Ligy národů, úplně jsme tam nepropadli. Dvakrát postup na mistrovství Evropy, tam čtvrtfinále. Za mě úspěšné působení. Nemluvím ale jen za sebe, i za kolegy. (Asistenti) Jirka Chytrý, Milan Veselý, Galas (Tomáš Galásek). Bez nich bych to nedokázal," řekl Šilhavý.

Cení si skalpů několika elitních reprezentací. "Když porazíte Anglii nebo postoupíte do čtvrtfinále na mistrovství Evropy s těžkým soupeřem (Nizozemskem), to jsou krásné vzpomínky. Na to budu moc rád vzpomínat," uvedl Šilhavý.

Nynějšího postupu si cení i vzhledem k tlaku, který kolem reprezentace panoval. "Když se tahle skupina kvalifikace vylosovala, všichni říkali, že je to jasné. Když jsme seděli vedle Slováků, říkali, že Čehúni zase mají štěstí. Nakonec se ukázalo, že to nebyla úplně jednoduchá skupina. Moldavsko se do posledního zápasu pralo o postup na mistrovství Evropy," řekl Šilhavý.

Na další kroky v kariéře nyní nemyslí. "Teď potřebuji v první řadě pořádný odpočinek. Byť je sraz na ten týden, kdy se hrají utkání, je to hodně náročné, možná ještě více než na klubové úrovni. Ještě když na tom člověku tolik záleží a je to za celou zemi. Všichni jsme najednou trenéři. Nebylo to jednoduché," uvedl Šilhavý a při odchodu z tiskové konference se od novinářů dočkal dlouhého potlesku.

Autor: ČTK

Komentáře (63)

Přidat komentář
DonAndres

Díky, pane trenére za mě největší highlight euro2020. Koukatelná hra ve skupině, Schickův wondergoal a parádní zápas s Holanďany. Škoda jen toho Dánska. Ať se daří.

Reagovat
Hasan Šáš

co to? koukatelná hra ve skupině? skotové nás kompletně přehrávali, s angličanama sme nepřelezli půlku.. tak snad myslíš ten ubetonovanej bod s chorvatama?

Reagovat
wyqinac

Reagovat
DonAndres

Kompletně přehrávali asi těžko. Vyrovnaný zápas a góly ti asi zmiňovat nemusím. S Chorvatskem to byl horší výkon, 1:2 na střely, ale nasazení a srdíčko nechyběly. Anglie si jela svoje.

Ale chápu, ty si očekával 3:0 pro nás každý zápas v téhle skupině.

Reagovat
kattos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kily

se Skotskem to od nás byl hrozný výkon, který pro spoustu lidí zahladil výsledek

Reagovat
Kucka

Reagovat
kattos

Ale hovno, vyhráli jsme o 2 goly, neříkám že jsme byli lepší ale vyloženě špatnej výkon nebo horší jsme nebyli.

Kdyby ty naše 2 goly skončili třeba na tyčce, řekneme že jsme měli prohrát?

Reagovat
Pablos

Kdyby ty naše 2 góly skončili na tyčce tak by se muselo říct, že zasloužená plichta... Skoti víc než dvě vyložené šance neměli snad. Výkon byl klasickej šilhavého fotbal v té době, nic extra líbivého, ale nic hrozného.

Reagovat
kattos

Přesně tak

Reagovat
Kily

ten výkon zahladil gólový Schick a výborný Vaclík. Hra prostě dobrá tehdy nebyla, Skotové byli lepší, ale z toho zápasu si vedle výsledku beztak spousta lidí pamatuje už jen gól Schicka

Reagovat
Kiss Me Polka!

To je nesmysl, měli jsme v tom zápase víc střel na branku v obou polocasech než oni, měli jsme u dost jiných šanci, mimo góly. v pohodě jsme to kontrolovali. Je jasné ,že Skoti tam ve 2. Půli taky měli šance, když tekli o dva góly a museli se tlačit dopředu

Reagovat
kattos

Šance na obou stranách stejné

Reagovat
Frank Lampard 8

Vaclík čaroval

Reagovat
OTASi

Reagovat
0:1

Podívej se na záznam. Skoti měli pořádné šance až za stavu 0:2 a hlavně byli doma. S podobnými soupeři u nich většinou dostáváme na prdel a my vyhráli o 2 góly.

Reagovat
OTASi

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Selänne

Reagovat
xjert02

Reagovat
0:1

Skoti hráli doma a měli šance až když prohrávali 0:2, V první půli s Chor... jo to seš ty . Že vůbec reaguju.

Reagovat
Salfovic

Já jo.

Reagovat
utatis

Když ta hra nemá hlavu a patu, a nejsou ani výsledky, tak jsou holt lidi nasraní. Souhlasím nicméně, že dvakrát postup na Euro a z toho jedno čtvrtfinále úspěchem je, kvalita hráčů není taková jako dřív. A mám strach, že se teď také ukáže, že ani co se týče trenérů není moc z čeho vybírat.

Reagovat
kattos

Kvalita hráčů je nejlepší od 2008, je pravda ale že zranění hráčů (hlavně Schick) tomu hodně nepomohlo

Reagovat
utatis

Souhlas, ja narazel na brucknerovu eru

Reagovat
kattos

S tím už jdi do prdele, to je pravěk

Reagovat
OTASi

Reagovat
Pablos

No možná kdyby po té kvaldě na MS kdy nebyl zase tak šílenej tlak se Chytrý necejtil jak nejvíc ublížená holka, že to někdo si dovolil kritizovat a že vy vše děláte přitom nejlíp a ty ses na téhle vlastní bublině taky nesvezl... tak by ten tlak nebyl teď takový, kdybyste se poučili z toho, že to začínalo bejt špatný, než zaujmout postoj ukřivděnosti. Nu což to už je teď fuk. Jen se mi zdálo už předtím, že nechce te moc z hrušky spadnout na zem. Hlavně ten Chytrý mě neskutečně sral.

Reagovat
kattos

To je prostě jak ted Vrba, když jsou oslavováni tak dobrý, ale když příjde kritika tak každej je najednou proti němu...

Reagovat
icka

Od zapasu s Danskem to slo z kopce. Po kvalde na MS mel jit a nikdo by nerekl ani slovo. Tedka to vygradovalo, nevim proc se tak divi te zlobe a tak. Svymi kroky a prohlasenim po zapase, ze by nic nemenil na tom ma lvi podil.

Reagovat
PP

borec za tu férovost. Je to takový hodný strejda, který ne na každého funguje a po čase se toto chování většině zají, ale za toto rozhodnutí palec hore..

Reagovat
Gryphonheart

Na jednu stranu ok rozhodnutí, ale jsem zvědav, kdo tam přijde teď. Nikoho lepšího nevidím. Možná někdo ze zahraničí? Každopádně bude to mít těžký, aby aspoň udržel tu úroveň co tam aktuálně je..

Reagovat
Pablos

úroveň ? To se dalo napsat tak před rokem ještě trochu

Reagovat
smazaný uživatel

Že tam zas musel spomínať nejakých zakomplexovaných Slovákov . Ako úprimne môžem povedať , že v mojom okolí výrazy ako “čehúni” vôbec nepadajú. Ja som dokonca nervózny aj keď sa spisovne v slovenčine povie Česi … namiesto Češi ako to je správne v češtine .

Reagovat
kilobyte

Hlavně Slováci měli pravdu. Ta naše skupina byla fakt lehká. To, že Moldavsko bojovalo až do posledního kola o postup, je toho právě důkazem. Nebylo to o jejich síle, ale o slabotě ostatních.

Reagovat
stuff

Reagovat
Puskas

Reagovat
O.Giroud

Albánsko sa dosť podceňuje, ale samozrejme to nie je nič nehrateľné. Ale Poľskom ste fakt vyhrali, to sú fakt tragédi. Do toho skoro celá kvalifikácia bez Schicka ak vôbec niečo odohral

Reagovat
kilobyte

Albánie není špatná. Ale v žádné jiné skupině by nebyla první. V tom třetím koši moc jednodušších soupeřů nebylo. Dostat ještě třeba Irsko a nebo Island. Tak už by ta naše skupina byla vyloženě k smíchu.

Reagovat
Kucka

Reagovat
OTASi

Reagovat
0:1

Těžko mít větší štěstí než měli Slováci, být z 5. koše a dostat takto hratelnou skupinu. My byli aspoň z 2. koše tam je větší pravděpodobnost, že dostaneš lehčí grupu.

Reagovat
kilobyte

Tak Slovákům museli dát tu nejlehčí, aby zase neplakali. Že mi máme štěstí a je zařízli sudí.

Reagovat
Salfovic

Česi

Reagovat
vladino10

Reagovat
stuff

Reagovat
hornito

Češkovia

Reagovat
Kaspar

To je holt dusledek toho, kdyz trener presluhuje.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Ten odstavec o neslabe skupině je strašná blbost. to, že podprůměrné týmy jako je Albánie a Moldavsko hráli o postup, bylo jen a pouze způsobeno naším a polským selháním.. co do toho tahá Slováky už vůbec nechápu. Bez tohoto docela ok zhodnocení, splnil cíl, a v minulosti jeni předčil, ale změnu to chce.

Btw to, že mu ted tleskají kokoti ze sportu a spol. je taky dost směšné, když to byli hlavně oni, co ho svými kydy vyštvali..

Reagovat
kattos

Souhlas skoro se vším, ale ta Albánie má fakt slušný tým

Reagovat
0:1

Jen zmínil co Slováci řekli. Proč kolem nich pořád chodit jak kolem horké kaše, když se ví, že nás ve sportu nenávidí. Kdyby to bylo naopak, už píšou někomu výsměšný dopis, tak jako tehdy Rosickému.

Reagovat
Kiss Me Polka!

no ale tady meli pravdu (pokud to vubec opravdu rekli), naopak je vysmech to jeho obhajovani, ze moldvasko a albanie jsou dobri.

Reagovat
0:1

A proč by si to vymýšlel. My Češi si pořád Slováky malujeme na růžovo a děláme tak ze sebe blbce. Pro tvoji informací takový řeči o někom v tomto kontextu, že má pořád štěstí neřekneš, když toho někoho máš rád nebo jsi k němu neutrální, ale jen když ho nenávidíš.

Reagovat
Kiss Me Polka!

protoze je ubreceny a bere nejake pofiderni vykriky jako bernou minci pro kritiku vsech slovaku (stejna jako ty)

jestli tu nekdo vypada, jako ze tu nekoho nenavidi, tak jsi to predevsim ty, precti si ty reci, co pises..

Reagovat
0:1

On kritizoval všechny Slováky? Jen se ptám nečetl jsem o tom víc než co bylo tady. A já Slováky, jen co se týče sportu, opravdu nenávidím a to dlouhodobě. Cokoliv jiného vůči Slovákům mi přijde divné vzhledem k tomu jak se oni staví od nepaměti k nám. Připomínám ještě jednou, jen ve sportu.

Reagovat
O.Giroud

Skončil ako šéf, máloktorý tréner to dokáže

Reagovat
r.mrazik

s tim kusem prace teda nevim,v jake realite zije

Reagovat
Muffi

V minulé kvalifikaci jsme uhráli 12 bodů s Estonskem a Běloruskem, proti Walesu a Belgii jsme přidali jen 2 body za domácí remízy. V baráži prohra ve Švédsku.

Nyní 6 bodů s Faery, domácí výhry nad Polskem a Moldavskem, venku remízy, s Albánií doma remíza, venku prohra.

Z toho se jako pozitivní dají brát oba zápasy s Polskem a plichta s Belgií, negativně že jsme neporazili Wales a Albánii. Výsledkově těžký průměr.

K tomu nepochopitelné nominace, jak z hlediska formy, tak perspektivy, mizerná komunikace a podle posledního srazu i nulová autorita trenéra.

Reagovat
xjert02

Reagovat
0:1

V Baráži ve Švédsku remíza. doma bychom si je podali, kdyby to bylo klasický doma venku.

Reagovat
0:1

Reagovat
dontcallmeandre

Nevím, jak má nastavené smlouvy a odměny, ale imho je to dobrá taktika pro jeho kariéru. Odstoupil sám, na EURO postoupil, po EURU by se na 99% pakoval tak jako tak.

Když se na euru bude dařit, task je to i jeho úspěch, když se dařit nebude, tak ho to nepoškodí. A od nové sezony může někde trénovat s čistou hlavou..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele