Tykač má svolení, může od Číňanů odkoupit Slavii

06.02., 14:09
Aktuality

Podnikatel a investor Pavel Tykač může prostřednictvím společnosti Fulleren koupit klub Slavia Praha včetně stadionu v Edenu od čínské společnosti CITIC Group. Ve zjednodušeném řízení to povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, uvedl v tiskové zprávě jeho mluvčí Martin Švanda. Rozhodnutí je pravomocné.

Úřad konstatoval, že aktivity Slavie a společnosti Eden Arena, která pronajímá stadion fotbalovému klubu, se s činností Tykačovy společnosti nepřekrývají. Úřad musel fúzi posuzovat, protože to zákon nařizuje u všech společností s ročním obratem přes 250 milionů korun. Klub o transakci informoval v prosinci, cenu nezveřejnil, podle odhadů médií činí zhruba dvě miliardy korun.

Tykač společnost Fulleren založil loni v listopadu a převezme 99,98 procenta klubových akcií, které dosud držela firma CITIC. Ta byla majoritním vlastníkem pět let, před ní červenobílí patřili od roku 2015 jiné čínské společnosti CEFC. Za tu dobu získali tři ligové tituly, třikrát ovládli domácí pohár a třikrát se dostali do čtvrtfinále v evropských pohárech.

Devětapadesátiletý Tykač je podle říjnového vydání magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem 183,3 miliardy korun. "Patřím mezi věrné slávistické fanoušky, stejně jako mezi ně patřil už můj táta i děda. Moci se podílet na dalším rozvoji Slavie je pro mě velkou ctí. Doufám, že v mé práci budou jednou pokračovat i moje děti," uvedl v prosincové tiskové zprávě Tykač.

Jednadvacetinásobného ligového mistra dál povede současný předseda představenstva Jaroslav Tvrdík, který Tykače s návrhem na odkup klubu oslovil.

Autor: ČTK

Komentáře (27)

Přidat komentář
icefish

Fulleren, to je celkem vtipný

Reagovat
Lemond Laws

Fullereny je souhrnné označení třídy alotropických modifikací uhlíku, jež svým tvarem vytvářejí formu podobnou kouli, elipse či trubici.

Reagovat
Freedo

První objevený druh fullerenu je C60, který má tvar symetrické koule s 60 uhlíkovými atomy spojenými do pentagonů a hexagonů, podobně jako fotbalový míč.

A je to jasný. Kruh se uzavřel.

Reagovat
srandamač

No vždyť to je právě ta sranda ne!

Reagovat
icefish

Jo, já jsem původně chemik, vím, co to je. Takže proto mi to pobavilo - vytvořit společnost pro koupi fotbalového klubu a nazvat ji Fulleren je celkem kvalitní humor

Reagovat
Lemond Laws

No, já to slovo třeba v životě neslyšel

Reagovat
icefish

A proto je dobře, že sis to našel - zvědavost a touha po vzdělání z tebe učiní ještě lepšího člověka!

Reagovat
Bex5

Kevine, mazej do svyho pokoje, jinak dneska spis s Fulleren

Reagovat
Kaspar

Nevite nekdo jak daleko jsou jednani o prodeji v Budejcich, Teplicich a Bolce? Simane a Bolka vypadalo uz pomalu jako hotova vec a najednou je ticho po pesine kolem toho.

A do toho se zacalo jednat i prodeji Sigmy.

Reagovat
Kaspar

Kdyz si clovek vezme kolik ted lidi ma zajem o kluby v lize jen potom co se zvedla cena vysilacich prav a pritom se to tu tak dlouho skrtilo pod cenou, tak uz ty kluby mohly mit davno movity majitele a jen v ty lize neprezivat

Reagovat
srandamač

Neřekl bych, že na tom má zásluhu hlavně cena práv, ale zájem o fotbal celkově (divácká návštěvnost) a zvyšující se kvalita soutěže a s tím spojeno více vstupenek do evropy.

Reagovat
Shevchenko

Vždyť je to pořád dokola, občas návštěvnost vyletí ale hned další rok se vrátí do normálu, to samé se zvyšující se kvalitou soutěže, až budeme mít 5 týmu v Evropě tak to zas půjde dolů.

Reagovat
kilobyte

Návštěva jde nahoru dlouhodoběji. A kvalita se taky zvedá. Do ligy chodí zajímavý hráči, kteří by sem před třeba 10 lety nešli.

Reagovat
dontcallmeandre

Hele, teď jse vepředu několik týmů s dobrý finančním zázemím a to 5týmové koeficientové jojo by nemsuela být taková tragédie. Hlavně díky tomu, že tam vznikla ta třetí soutěž a české týmy jsou schopné ve skupinách bodovat. Bych se nedivil, kdybychom se dlouhodoběji usídlili kolem 10. místa. Nesmí přijít krach v pohárech hned příští sezonu, ale to se teď děje obtížnějí, než dřív.

Reagovat
kilobyte

Těch věcí bude víc. Odstranění Berbra a Pelty. Českému fotbalu se na klubové sféře daří. A přijde mi, že ten větší zájem o fotbalové kluby je celosvětový.

Reagovat
Robbie

Chce koupit jen mládež, potřebuje vyprat

Reagovat
Sigma Olomouc

Kde je spekulace, že Sigmičku prodávají

Reagovat
Uwe háže buly

No prodej Sigmy těm amikum by znamenal konec ambicím Vyškova a Sigmu B trvale v MSFL, max by si mohli prohodit soutěže.

Budějky se neprodali, jenom se dohodli s těma Nigerijcema, že jim seženou kupce.. Takže reálně bude mít novýho majitele Bolka. Budějky krachnou a půjdou do pralesa. Teplice se budou placat zajištěný dál bez ambic a investic.

Reagovat
Salfovic

Od paní Tykačové ?

Reagovat
alegre

paní Tykačova se nejmenuje Fulleren! Jen tak na okraj,,,

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Robbie

Fk Teplice stejně nikdo nekoupi, ten miliardář chce hlavně mládež, potřebuje dotace a vyprat peníze, navíc když stadion není města a vyplatit by stálo raketu, do toho nikdo nepůjde, jedině že by to koupil Red Bull, to by byla jediná možnost a ne naky blbci, Chaloupek prodaný a ostatní moc za zmínku ani nestojí, Yassir je na hostování s All Ahli, jak řekl Rudolf Řepka, All Ahli je třetí nejlepší tým světa, teda že byli na MS klubů, ale potom psal na stránky, že není v silách FK Teplice ho odkoupit, takže hostování bylo prodlouženo, ale potom s toho nic mít nebudou, to samý Filla, teď ho Slavia nechce, pro Teplice dobrý hráč, ale bohužel není v možnostem odkoupení, těžko se scháním hráči na přestup, jediná šance je podle mě ze Sparty B nebo Slavia B nějakýho mladého a vzít aspoň stím že ho prodají tak každý dostane 50%, je to kruh ze kterého se nedá dostat

Reagovat
h8_sfatto

kéž by i naše vláda dostala svolení od Číny na zákaz sraček jako je HHC, elektronické cigarery, speed caps, kratom a další sračky, které tu prodávají klidně i dětem ve školách

Reagovat
Mass

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele