Události Serie A: Velká derby plná emocí a nesmrtelný Zlatan rekordmanem

20.03.2023, 12:29
Názory a komentáře
Roger Ibañez (© AFP)

Přesně podle očekávání nenabídlo římské derby ani souboj Interu s Juventusem oslnivou fotbalovou podívanou, ale spíše urputnou bitvu, která se pak v obou případech přenesla s větší či menší intenzitou i mimo hřiště. Nevyrovnaných výkonů svých pronásledovatelů opět využila nezastavitelná Neapol, která po jasné výhře v Turíně 4:0 vede už o 19 bodů. A co dalšího přineslo 27. kolo italské Serie A?

V nejlepším okamžiku, který zastihl italský klubový fotbal za posledních 17 let, kdy se do čtvrtfinále Ligy mistrů dostaly hned tři jeho celky, se v posledním kole před reprezentační pauzou střetly hned čtyři těžké váhy. A protože Lazio, AS Řím, Inter i Juventus za sebou měly těžká vystoupení na evropské scéně, trochu se předpokládalo, že vyvrcholení zimní části sezony nebude ideální.

Co však obě klání postrádala z hlediska fotbalové krásy, se dohnalo v předzápasových či pozápasových vyjádřeních. A v hlavním městě také u laviček či následně v šatně... Zpátky se ve svém rozčílení nedrželi ani jejich severští kolegové, nicméně v Miláně se zloba vyjadřovala pouze před mikrofony. A nesměřovala ani tak na soupeře, jako spíše na sudí.

To proto, že jediná branka, kterou dal Juventus, padla po sporné situaci, jež mnozí bez váhání označí jako hru rukou. VAR však provinění Adriena Rabiota za zásadní neshledal a kouč Massimiliano Allegri mohl slavit. Výhra se navíc zrodila přesně tak, jak to má rád. Stačil na ni jediný gól, který dal Juventus hned ze své první střely na branku, a také rekordně nízké procento držení míče: 30,8 % - to je nejméně od roku 2004, kdy se v Itálii začala podobná data sbírat.

Trenér soupeře Simone Inzaghi neměl pochyb, že rozhodnutí bylo "skandální a hrubě ovlivnilo průběh zápasu," nicméně faktem zůstává, že Inter byl na druhém místě předstižen Laziem a v tomto ročníku prohrál už devět ligových utkání. Po úvodních 27 kolech má na svém kontě tolik porážek dokonce teprve podruhé v tomto století. A rázem se zase musí ohlížet.

Sedmý Juventus totiž ztrácí na šestou Atalantu čtyři body, ale ani sedmibodové manko na první čtyřku nevypadá neřešitelně. Bianconeri si v neděli výrazně zvedli náladu, když poprvé od ročníku 1976/77 porazili Inter dvakrát v jedné sezoně, aniž by od něj dostali jediný gól. Nebýt bodového odpočtu, je Juventus na druhém místě s čtyřbodovým náskokem na Lazio. Je nutné připomenout, že do konce sezony se ještě bude probírat odvolání Juventusu, které může být teoreticky i vyslyšeno. A odpočet může zmizet.

Však kouč Allegri razí už několik týdnů teorii "bodů získaných na hřišti", která zavání posvátnou klubovou mantrou o počtu "titulů získaných na hřišti". Někteří jdou však ještě dál. Takový obránce Bremer po výhře nad Interem prohlásil, že Juventus získal na hřišti 56, možná 58 bodů. Jde o velmi zajímavou teorii, která zřejmě počítá s tím, že by Bianconeri měli být za své útrapy ještě dvěma body odškodněni.

Ještě o poznání veseleji bylo v Římě, kde tradičně došlo i na fyzický kontakt. Derby della Capitale bylo přitom ochuzeno o své dvě hlavní postavy. Na straně Lazia nemohl nastoupit pro zranění nejlepší střelec Ciro Immobile, na opačné zase musel klání někde tajně v útrobách stadionu sledovat potrestaný José Mourinho. Ten navíc "za trest" na oplátku nehovoří s médii, takže zůstáváme ochuzeni o jeho pohled na celou věc.

Římané přikládali do ohně dlouho před začátkem duelu a svou jedinou možnost využil i portugalský stratég, který se po postupu v Evropské lize ve Španělsku ptal, jestli Lazio po svém vyřazení z Evropské konferenční ligy "zamíří ještě do nějakého třetího poháru." Výsledkem toho bylo samozřejmě urputné klání a také strkanice mezi oběma lavičkami. Tu žlutočervenou vedli drsní Mourinhovi asistenti, o jejichž zápasnických schopnostech ví celá Evropa.

Utkání se neobešlo ani bez červených karet, přičemž tu zásadní dostal obránce AS Roger Ibaňez. Podobně jako jeho kolega Kumbulla minule proti Sassuolu ji i on obdržel již v prvním poločase. A to se potom hraje špatně, zvlášť, když je vaší jedinou strategií urputná defenziva. Lazio obranný val soupeře prolomilo ve druhé půli, když skóroval Mattia Zaccagni.

Závěr střetnutí okořenila vzájemná potyčka Bryana Cristanteho a Adama Marušiče, kteří byli odměněni červenými kartami. To hlavní ale teprve mělo přijít. Před římskou šatnu se "omylem" dostal Alessio Romagnoli, který se přišel dotázat, jestli mají jeho soupeři v záloze ještě nějaká vyjádření: "Teď už nic neřeknete?", což nechtěl nechat bez povšimnutí - již zcela vysvlečený - obránce AS Gianluca Mancini, který na soupeře z kabiny hned vystartoval a počastoval ho mírnou urážkou.

Situaci se jal uklidňovat prezident Lazia Claudio Lotito, jenže zrovna v ten samý moment se na scéně zjevil José Mourinho v doprovodu svého bodyguarda a asistenta Fotiho. Mourinho už dostal od delegáta povolení ke vstupu do šatny (oficiálně bylo po zápase) a při pohledu na Lotita si neodpustil poznámku ve stylu "Na koho čumíš?".

Lotito vysvětlil, že on je prezident Lazia, zatímco o Mourinhově roli v Římě sám nic neví. O pár metrů dal už málem došlo na pěsti, když se k sobě dostali útočník Lazia Luis Alberto a již zmiňovaný římský asistent Foti. Různé zdroje pak ještě hovoří o tom, že římský kondiční trenér Rapetti se pustil do nerovného boje ve stylu sám proti všem, ve kterém ho pak přišel podpořit klubový analytik Cerra (mimochodem rovněž v trestu). Vášně ale nakonec ochladly a všichni se vydali domů.

Statistiky zápasu Lazio - AS Řím (©Opta by Stats Perform)

Hráč kola

Hned dvakrát skóroval v neděli po obědě Manolo Gabbiadini, který pomohl svému celku k cenné výhře nad Veronou 3:1, přičemž obě své trefy vměstnal do úvodních 35 minut. Pro Sampdorii šlo teprve o třetí ligové vítězství v tomto roce, ale z hlediska nadějí do závěru sezony bylo nesmírně důležité.

Kouč Dejan Stanković stále v záchranu věří, byť Sampdoria ztrácí na Spezii devět bodů a vzájemným obíráním se o body nahrávají celky v sestupovém pásmu spíše svým protivníkům. Ve hře ale zůstává stále ještě 33 bodů a naděje tedy žije. A hlavní zásluhu na tom má Gabbiadini, přičemž krásná byla především jeho druhá trefa.

Gól kola

Nejdůležitější branka kola tentokrát padla z penalty a postaral se o ni Zlatan Ibrahimovic z AC Milán. Nestárnoucí Švéd sice svou 156. trefou v Serii A, čímž vyrovnal například současného trenéra italské reprezentace Roberta Manciniho, prohře v Udine 1:3 nezabránil, vstoupil však nesmazatelně do historie. V 41 letech a 166 dnech se totiž stal nejstarším střelcem v nejvyšší italské soutěži.

Paradoxní je, že Ibrahimovic překonal dosavadního rekordmana Alessandra Costacurtu, který držel svůj zápis od roku 2007, kdy se rovněž jako hráč AC Milán rovněž trefil z pokutového kopu proti Udinese. Zlatan se navíc do důchodu nechystá, sám prohlásil, že pokud se bude cítit dobře, chce pokračovat a Rossoneri podle něj potřebují zkušenosti. Současný tým podle něj střídá dobré a špatné časy jako na houpačce právě kvůli svému mládí.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SSC Neapol
27
23
2
2
64 : 16
71
2
SS Lazio
27
15
7
5
42 : 19
52
3
Inter Milán
27
16
2
9
47 : 31
50
4
AC Milán
27
14
6
7
44 : 36
48
5
AS Řím
27
14
5
8
35 : 26
47
6
Atalanta Bergamo
27
13
6
8
44 : 31
45
7
Juventus FC
27
17
5
5
45 : 22
41
8
Udinese Calcio
27
9
11
7
37 : 31
38
9
ACF Fiorentina
27
10
7
10
32 : 31
37
10
Bologna FC
27
10
7
10
33 : 36
37
11
Turín FC
27
10
7
10
29 : 33
37
12
US Sassuolo
27
10
6
11
35 : 40
36
13
AC Monza Brianza
27
9
7
11
32 : 37
34
14
Empoli FC
27
6
10
11
24 : 36
28
15
US Lecce
27
6
9
12
24 : 32
27
16
Salernitana Calcio
27
6
9
12
31 : 47
27
17
Spezia Calcio
27
5
9
13
23 : 43
24
18
Hellas Verona
27
4
7
16
22 : 41
19
19
UC Sampdoria
27
3
6
18
16 : 44
15
20
US Cremonese
27
1
10
16
22 : 49
13

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (7)

Přidat komentář
10

3. tým tabulky a 9 proher, to je docela síla. Tolik většinou nemá 4. tým na konci sezony, ne 11 kol před koncem ligy.

O titulu je rozhodnuto, ale souboj o LM bude letos hodně na krev, stejně na krev, jako mají ty týmy nastavený rozpočty, počítající s LM (AC, Juve, Inter, ale i AS...). Tyhle týmy by bez LM musely udělat dost zásadní škrty v kádru.

Reagovat
Furia Ceca

Ta cesta je složitá, ale... bylo by ideální kdyby Juve nebo AS skončily nejlépe 5. a ten klub by pak LM urval přes EL. Nejen, že by Itálie měla podruhý v řadě evropskou klubovou trofej, ale příští sezónu by měla v LM 5 klubů

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
DelPiero137

Mat vacsi pocet klubov v poharoh nie je vzdy vyhra. Ten rocnik sa potom deli vacsim poctom co moze byt kontraproduktivne ked niekto ziska v skupine 3body a pod.

Reagovat
Furia Ceca

To ano, ale LM berou italský kluby vážně, což se o EL/KL nedá říct vždy.

Reagovat
Pipo123

Po dlhej dobe som videl zápas Lazia, futbalovo to pripomínalo slovenskú ligu, ale tie emócie to trošku zachránili.

Za posledné dva mesiace som videl jeden zápas a to derby, no ak pozriem na naše výsledky tak ma prekvapuje obrana, minulú sezónu čistá katastrofa a teraz druhá najlepšia obrana v lige. Čo čítam nejaké diskusie tak sa vyzdvihuje hlavne Romagnoli, tomu to evidentne sadlo, to isté Casale, včera hrali obaja super a teší ma že po dlhej dobe máme taliansku stopérsku dvojicu a obaja hrajú výborne.

Na druhej strane ma sklamali vyjadrenia Sarriho, stále tie isté sračky že Lazio nemá mentalitu, že nevedia zahrať v pohároch atd. Pritom on evidentne vypustil zápas proti Alkmaaru, či už šetrením niektorých hráčov, alebo striedaniami v druhom polčase keď posadil opory teamu. Každopádne to že hráme o LM je zázrak, polovicu sezóny bez útočníka, mať jednoho útočníka na 3 súťaže, to som ešte nevidel, nejaká posratá Salernitana tam má 4 útočníkov

Sarrimu fandím, aj keď odignoroval možnosť vyhrať InterTotoCup, (čo ma mrzí, pretože stále to je trofej, aj keď ju nepovažujem za nič extra), tak ten progres tam je, nevybavím si sezónu kde by sme porazili Inter, AS, AC, Neapol. Vyhrané derby a samotné postavenie v tabuľke ma motivuje pozerať aj ďalšie zápasy, no na druhej strane ma tie výsledky nechávajú chladným, ako keby som po Covidovej sezóne stratil záujem o šport, čo sa btw prejavilo aj na mojej osobnej váhe

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele