Události Serie A: Překvapivé výsledky aneb Pronásledovatelé Neapole ztrácejí zájem

14.03.2023, 09:56
Názory a komentáře
Chviča Kvaracchelija (© AFP)

Na nedostatek překvapení si fanoušci italské Serie A tentokrát stěžovat nemohli. Tím největším byla prohra Interu na půdě Spezie, ale velkou konkurenci představovaly i čtyři branky, které vstřelilo Sassuolo v Římě tamnímu AS. Napodobit tyto celky se snažila i Sampdoria, která ale nakonec na stadionu Juventusu neuspěla, zato Salernitana urvala bod na půdě AC Milán. A co dalšího přineslo 26. kolo italské Serie A?

Nezastavitelná vedoucí Neapol se po výhře nad Atalantou znovu přiblížila k vysněnému mistrovskému titulu a odborníci už se jen dohadují, kdy získá i matematickou jistotu. První odhady hovoří o začátku května. Její senzační jízda ale evidentně demotivovala ostatní favority. Jejich výkony jsou totiž jako na houpačce, což tentokrát potvrdil třeba Inter.

Ten se na klíčový duel v Portu, kde mu půjde o postup do čtvrtfinále Ligy mistrů, a zároveň o důležitou finanční injekci pro další ročník, nepřipravil vůbec ideálně. V pátek totiž v La Spezii prohrál v utkání plném penalt 1:2. A trenér Simone Inzaghi před sebou má rázem dost nezáviděníhodný úkol. Pokud v Portu neuspěje a nepostoupí, může si klidně balit kufry.

Inter přitom v přístavním městě začal aktivně a po necelé čtvrthodině hry dostal možnost kopat penaltu. Argentinský útočník Lautaro Martínez ale nabízenou šanci nevyužil a potvrdil, že v Serii A najdeme i spolehlivější exekutory těchto kopů - neproměnil jich hned pět z celkových 14.

Lautaro Martínez a jeho bilance pokutových kopů (©Opta by Stats Perform)

Samozřejmě je zapotřebí vyzdvihnout brankáře domácích Bartlomieje Dragowského, který v prvním poločase nezlikvidoval jen tuto penaltu, ale i další tři velmi dobré pokusy mířící na branku - všechny z dílny argentinského mistra světa. Polský gólman je navíc na penalty specialistou a v posledních pěti letech jich zlikvidoval hned sedm, čímž se může pochlubit už jen jeho krajan z Juventusu Wojciech Szczęsny.

Povzbuzen tímto představením založil Dragowski krátce po přestávce útočnou akci, na jejímž konci stál Daniel Maldini. Pokračovatel slavného milánského rodu dostál svému jménu a zasadil nenáviděnému rivalovi první ránu. Tu druhou pak přidal Mbala Nzola, který odpověděl na penaltu Romela Lukaka a vrátil vedení na stranu domácích. Útočník Spezie navíc zaznamenal už svůj 12. gól v tomto ročníku Serie A, což představuje jeho osobní rekord. Tím byl i počet tří penalt zahrávaných v jednom zápase - tolik jich žádný sudí letos v Itálii ještě nenařídil.

Fotbalisté Interu doplatili na mizernou koncovku (©Opta by Stats Perform)

O těch negativních zase něco vědí hosté, kteří museli po utkání na kobereček před fanoušky. Ve 13 venkovních ligových zápasech této sezony totiž inkasovali již 24 branek, což je nevíce od ročníku 1947/48. Právě venku tedy Inter působí dojmem, že ho nějaký boj o druhé místo v podstatě už nezajímá. Jenže to by se mu mohlo vymstít, neboť odveta s Portem se hraje v Portugalsku.

Juventus proti Sampdorii nezaváhal

Svou roli favorita naopak před blížícím se velkým derby o Itálii splnil Juventus, který doma porazil Sampdorii 4:2. To se však nerodilo úplně snadno, stejně jako příprava na tento duel. A i když herně a výsledkově se Juventus jeví velmi dobře, zcela ideální situace v jeho řadách nepanuje. Důkazem budiž případy Dušana Vlahoviče a Paula Pogby.

To, že se druhý jmenovaný do statistik této sezony zapíše především počtem zápasů, do kterých nezasáhl kvůli zranění, je už dávno dobře známo. Když se však dal dohromady, zradila ho disciplína. Ve čtvrtek měl totiž nastoupit do domácího klání s Freiburgem, jenže přišel pozdě na sraz. Kouč Allegri byl neoblomný a francouzského záložníka vyřadil z nominace. Ten se pak chtěl před nedělním utkáním se Sampdorií tak zavděčit, až se zase zranil. V klubu si tak kladou otázku, co bude dál, a jaké podmínky spolupráce nastavit pro příští sezonu. Pokud vůbec nějaké.

Vlakovicovi se letos nedaří tolik, jako v předešlých sezonách (©Livesport)

V nepohodě je i Dušan Vlahovič, který se už dlouhou dobu střelecky trápí a minulý týden končil své střídání s hlavou na rameni kouče Allegriho, který ho utěšoval. Proti Sampdorii se Vlahovič hodně snažil, ale jeho pokusy ztroskotaly buď na obráncích nebo na břevně. A vrcholem byla i neproměněná penalta. Utěšovat svého krajana se tentokrát po zápase jal trenér Sampdorie Dejan Stankovič, který má přitom svých starostí dost.

Tři body nicméně Juventusu velmi prospěly. Bianconeri rázem ztrácejí na šestou Atalantu pouhé čtyři body a vzhledem k výkonům aspirantů na první čtyřku opravdu ještě nemůže být jejich tažení za Ligou mistrů prohlášeno za ukončené. A kdyby snad soud rozhodl ve prospěch jejich odvolání a vrátil 15 odečtených bodů, bylo by z toho s přehledem druhé místo.

Tahounem posledního výkonu byl Adrien Rabiot, který se postaral o dvě branky. Celkem jich v tomto ročníku nasázel již devět a lepší výkon mezi záložníky Juventusu předvedl naposledy v sezoně 2015/16 jistý Paul Pogba. Juventus pak potvrdil, že hraje hodně hlavou, a to doslova, když první dvě branky padly právě tímto způsobem, což platilo i o sedmi z jeho předchozích deseti soutěžních tref.

Takový obránce Bremer má na svém kontě již čtyři přesné hlavičky a lépe jsou na tom pouze Osmihen z Neapole a Jovic z Fiorentiny s pěti - oba jsou přitom útočníci. Trenéra Allegriho tak nepotěšilo zřejmě jen krátké rozmezí 72 vteřin, kdy Juventus inkasoval obě branky a kratší interval dělil dva góly v jeho síti naposledy v roce 2011 v souboji s Chievem.

Hráč kola

Tak trochu hokejově vypadají momentálně statistiky Armanda Laurientého, který v minulém kole proti Cremonese zaznamenal gól a dvě asistence. V tom aktuálním pak standard tří kanadských bodů udržel, jen se na výhře na půdě AS Řím (4:3) podílel dvěma trefami a jednou přihrávkou. Skvělá forma francouzského útočníka je pak hlavním důvodem současného vzestupu Sassuola.

Trenér Alessio Dionisi moc dobře věděl, co říká, když před pár týdny prohlásil, že Laurientého čas přijde. A skutečně, útočník se v této sezoně podílel již na 13 brankách, přičemž šest z nich padlo v minulých dvou kolech. Jediné, čeho mohou fanoušci Neroverdi litovat je fakt, že neměl formu už na podzim. Oslnivá spolupráce Berardi - Laurienté by pak jistě přinesla boj o poháry. Ale není všem dnům konec.

Gól kola

Ten gól chválil i slavný Marco Van Basten, až taková paráda to byla. Chviča Kvaracchelija zaznamenal svou v této sezoně už 11. branku v Serii A v ten správný moment. Běžela druhá půle souboje vedoucí Neapole s Atalantou a stav byl stále nerozhodný. Nemohlo to zlomit jiné duo než právě "Kvaradona" a Victor Osimhen - kromě 19 ligových tref tentokrát i autor přihrávky.

Kvaracchelija míč převzal kousek před vápnem, naznačil jednu kličku, druhou, třetí a zakončil do šibenice. V momentě, když střílel na branku byl ze svého týmu v pokutovém území sám. Kolem něj z různých stran stálo sedm hráčů soupeře a brankář Musso. Nic naplat, tahle Neapol je k nezastavení a otázkou už zůstává jen to, s jakým předstihem blížící se titul oslaví.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SSC Neapol
26
22
2
2
60 : 16
68
2
Inter Milán
26
16
2
8
47 : 30
50
3
SS Lazio
26
14
7
5
41 : 19
49
4
AC Milán
26
14
6
6
43 : 33
48
5
AS Řím
26
14
5
7
35 : 25
47
6
Atalanta Bergamo
26
12
6
8
42 : 30
42
7
Juventus FC
26
16
5
5
44 : 22
38
8
Turín FC
26
10
7
9
29 : 29
37
9
Bologna FC
26
10
6
10
31 : 34
36
10
Udinese Calcio
26
8
11
7
34 : 30
35
11
ACF Fiorentina
26
9
7
10
31 : 31
34
12
AC Monza Brianza
26
9
6
11
31 : 36
33
13
US Sassuolo
26
9
6
11
34 : 40
33
14
Empoli FC
26
6
10
10
23 : 34
28
15
US Lecce
26
6
9
11
24 : 31
27
16
Salernitana Calcio
26
6
8
12
29 : 45
26
17
Spezia Calcio
26
5
9
12
23 : 42
24
18
Hellas Verona
26
4
7
15
21 : 38
19
19
US Cremonese
26
1
9
16
21 : 48
12
20
UC Sampdoria
26
2
6
18
13 : 43
12

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (3)

Přidat komentář
Albert Rusnák ml.

Akonáhle sa Škriniar zranil, obrana Interu sa zrútila ako domček z karát a prišli prehry s Bolognou a Speziou...

Reagovat
cresposuper

To je blbost, obrana je najmensi problem.

Reagovat
Largo

V útoku mají mnohem větší potíže než v obraně.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele