Události Serie A: Vzdalující se Neapol i hádka mezi Lukakem a Barellou

14.02.2023, 12:03, aktualizováno 14.02.2023, 12:03
Komentáře a souhrny
Oslavy hráčů Neapole (© AFP)

Zaváhání Interu na půdě Sampdorie stanovilo náskok nezastavitelné Neapole na obrovských 15 bodů a zdá, se že o titulu je rozhodnuto. Boj o Ligu mistrů se naopak i nadále zamotává, tentokrát si přilepšily AC Milán a skvěle hrající Atalanta. A co dalšího přineslo 22. kolo italské Serie A?

V závěrečném utkání kola měl na druhém místě sedící Inter pohodlně splnit roli favorita a na stadionu Sampdorie získat tři body. O záchranu bojující soupeř totiž neskóroval před vlastními fanoušky do té doby neuvěřitelných šest zápasů v řadě. Jenže svěřenci kouče Inzaghiho to nedokázali, a to navzdory tomu, že trápící se domácí prodloužili svou tragickou sérii již na sedm utkání.

Bezbrankový duel však nebyl bez zajímavostí. Takový Lautaro Martínez vyprodukoval šest střeleckých pokusů a více si jich (bez toho, aby vstřelil v zápase gól) připsal naposledy loni v květnu, shodou okolností rovněž proti Sampdorii (sedm).

Inter měl více ze hry, gól ale vstřelit nedokázal (©Opta by Stats Perform)

O kulturní vložku se také postaralo duo Romelu Lukaku - Nicolò Barella. Belgický obr, který stále není ve své bývalé formě, nelibě nesl neustálé rozčilování se kamaráda Barelly, který často rozhazoval rukama a zlobil se, jak Lukaku řeší určité situace. Po jedné takové Lukaku, který mimochodem rezignoval i na napadání soupeře, vybuchl, a dal jasně najevo, že se mu takové scény nelíbí.

Lukaku mocně máchal rukama a zdviženým prstem Barellovi naznačil, že takhle by to nešlo, ať si na něj tohle nedovoluje. V závěru rozhovoru byly samozřejmě zmíněny i matky obou hráčů. Kouč Inzaghi oba o poločase vytahal za uši a prohlásil, že něco podobného se opakovat nebude. Ale zároveň dodal, že na hřišti se to prostě stát může.

Neapol zvýšila náskok na 15 bodů

O poznání lepší nálada panuje v Neapoli, která po jasné výhře nad Cremonese 3:0 zvýšila svůj náskok na čele tabulky na neskutečných 15 bodů. Ještě o deset "bodů" vyšší byl přitom před začátkem této sezony kurz na její celkové vítězství (25:1). Ono se řekne, porazit Cremonese, které v tomto ročníku ještě ani jednou nevyhrálo, to není žádná sláva, ale Neapol přesně s tím samým soupeřem minulý měsíc vypadla doma z italského poháru.

Však byl také trenér a hlavní strůjce současného úspěchu Luciano Spalletti nadmíru spokojen a prohlásil, že hráči pochopili, že se pro výsledek musí obětovat. Úctyhodných 59 bodů po 22 odehraných kolech je navíc téměř celoitalský rekord. Jen o jediný bodík více (60) totiž v této fázi soutěže měly v historii jen dva týmy (Inter v sezoně 2006//07 a Juventus v ročníku 2018/19).

Ani jeden z těchto gigantů se ale nepyšnil takovým náskokem na svého nejbližšího pronásledovatele. Inter byl před tehdy druhým AS Řím o 11, zatímco Juventus před Neapolí o 9 bodů. Partenopei mají na svém kontě skvělých 19 výher a prohru zatím utrpěli jen jednu - na Interu.

Třetí gól do sítě Cremonese z dílny Eljifa Elmase byl navíc v tomto ročníku už 12., který vstřelil střídající hráč. Síla kádru Luciana Spallettiho je obrovská, a ne nadarmo se začíná hovořit o tom, že by se Neapol neměla spokojit s prvním titulem po více než třech dekádách, ale také zlepšit jméno italského fotbalu na scéně Ligy mistrů. Tento sen se může začít plnit už příští týden ve Frankfurtu.

Atalanta poskočila na třetí místo

Zatím jen o návrat do Evropy usiluje obrozená Atalanta, která patří mezi celky napěchované mezi druhým a pátým místem. Kouč Gian Piero Gasperini o víkendu zaznamenal další velký úspěch, to když poprvé od roku 2017 ve vzájemném souboji předčil Maurizia Sarriho, což se mu z celkových 18 pokusů podařilo jen pětkrát.

Teď to ale přišlo v tu pravou chvíli, neboť se Atalanta po výhře v Římě 2:0 dostala na třetí příčku (byť jen díky skóre) a Lazio odsunula až na šestou. Duel to byl vskutku povedený, což dokazuje i počet zásahů obou brankářů. Ivan Provedel z Lazia si jich připsal osm a jeho protějšek z Atalanty Juan Musso pět. Dohromady jich tedy bylo 13, což v tomto ročníku představuje rekord.

Atalanta vyslala na bránu Lazia 23 střel (©Opta by Stats Perform)

Hráči z Bergama rovněž dobře zareagovali na krátkodobou krizi v podobě dvou proher, kdy vypadli i z poháru, a znovu jedou na střelecké vlně. Dané utkání naopak potvrdilo, že pohodu stále ještě hledá Ciro Immobile, který ani ve svém třetím vystoupení po zranění neskóroval, byť k tomu měl nejednu velkou příležitost.

Hráč kola

Takový dopad přítomnosti jednoho muže na hru týmu jinde vidět nebyl. Daniele Verde poslal v nenápadném souboji dvou průměrných celků v Empoli svou Spezii po 25 minutách hry z penalty do vedení a o šest minut později se parádní trefou postaral o její dvoubrankové vedení. Celek z přístavního města tak o přestávce spokojeně počítal narůstající náskok na sestupové pásmo.

Jenže Verde byl krátce po přestávce střídán, a to byla chyba. Spezia nadějně rozehraný duel v Toskánsku ztratila, a nakonec se musela smířit pouze s bodem za remízu 2:2. Alespoň však přerušila sérii čtyř proher, přičemž v posledních třech případech nedala ani gól. Důvodů k radosti ale mnoho není, v dalším kole svěřenci kouče Gottiho přivítají Juventus.

Gól kola

Pouhých 25 vteřin uběhlo z prvního nedělního klání v italské Serii A, když se krajní obránce Udinese Destiny Udogie zapsal mezi střelce, čímž se postaral o vůbec nejrychlejší trefu letošního ročníku. Udogie nachytal nepozornou obranu Sassuola v čele s brankářem Consiglim střelou z hranice pokutového území, kterou všichni nechali projít.

Tím ale výčet radostí pro překvapení z úvodu této sezony končí. Udinese nakonec bralo pouze bod za remízu 2:2 a z 15 utkání od 3. října vyhrálo jen jediné. Oslnivý start ho sice stále ještě drží v horní polovině tabulky, ale je jen otázkou času, kdy z ní zmizí. A ke konci se chýlí i působení Udogieho, který po sezoně zamíří zpět do Tottenhamu.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SSC Neapol
22
19
2
1
54 : 15
59
2
Inter Milán
22
14
2
6
41 : 26
44
3
Atalanta Bergamo
22
12
5
5
41 : 24
41
4
AS Řím
22
12
5
5
29 : 19
41
5
AC Milán
22
12
5
5
38 : 30
41
6
SS Lazio
22
11
6
5
37 : 19
39
7
Udinese Calcio
22
7
9
6
30 : 25
30
8
Turín FC
22
8
6
8
22 : 23
30
9
Juventus FC
22
13
5
4
34 : 17
29
10
AC Monza Brianza
22
8
5
9
28 : 30
29
11
Bologna FC
22
8
5
9
28 : 32
29
12
Empoli FC
22
6
9
7
21 : 28
27
13
US Lecce
22
5
9
8
22 : 25
24
14
ACF Fiorentina
22
6
6
10
23 : 29
24
15
US Sassuolo
22
6
6
10
26 : 33
24
16
Salernitana Calcio
22
5
6
11
25 : 42
21
17
Spezia Calcio
22
4
7
11
19 : 37
19
18
Hellas Verona
22
4
5
13
20 : 33
17
19
UC Sampdoria
22
2
5
15
10 : 36
11
20
US Cremonese
22
0
8
14
15 : 40
8

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (11)

Přidat komentář
Jason_

ta Monza ma udivuje ale aké to može mať dlhé trvanie? Dedo už je starý...

Reagovat
smazaný uživatel

Daje.

Reagovat
smazaný uživatel

Roma.

Testuji komenty.

Reagovat
Lech

Dopice kdejakou debilni anketu tu udelali a hlasuj, ale ted proste ne. Jebnou ti sem novej design mrdu let zajetyho fora o nejakem, ok rekneme postarsimu ale funkcnimu designu, a poserte se vsichni. Chapu ze modernejsi stranky nabizi jine moznosti, ale todle je humus. Davam tomu mesic a pak ocekavam budto zlepseni co se tyce prehlednosti, anebo aspon anketu o ponechani si/vraceni se k urcitemu designu a jestli se nestane ani jedno, tak se soudruzi vyvojari muzou poplacat po rameni, ale realne mi dojebali zabavu kterou mam x let vrytou pod kuzi, a budem se muset rozloucit. Ne ze bych mel nouzi o vjemy na internetu, ale co se tyce fotbalu, je eurofotbal/serie-a pro me druh zabavy a odreagivani se, a vzdycky jsem sem zasel rad, no bohuzel toto je nedodelanej paskvil, kam fakt rad chodit nebudu, to vim uz ted. Mozna tu knouram a za par let tu budu furt, ale kdyz me tenhle pristup "na tu mas a drz hubu" jebe

Reagovat
mastakillah

Reagovat
zurix_new

Chybí mi tu smajlík s otazníky nad hlavou který jsem chtěl dát A teda logo "Beta" už by být nemuselo.

Jinak jsem tu zřejmě v menšině, ale za mě je to naopak pokrok kupředu. Zpětná vazba se dala dát v průběhu testování a dá se dát normálně i teď, takže si nemyslím, že by to bylo ve stylu "na tu mas a drz hubu".

Konečně se to dá normálně používat na mobilu, takže za mě naopak velký palec nahoru za tuto novou verzi

Reagovat
Raffaello

Je to klasický střet generací. Osobně jsem na EF vždy chodil a chodit budu jen přes počítač/iPad. Články a diskuse v mobilu mě iritují, mám rád vetší obrazovku, která se v té změti tragikomických diskusí hodí. Moderní pojetí EF designu OK, chvíli mi bude trvat, než se naučím nové automatismy v klikání do jednotlivých sekcí, kde jsem to měl naučené, ale to je to nejmenší. Ono to nebude tak horké.

Reagovat
Nuno čomes

Za mě se to teda na mobilu používat nedá Už jen to scrollování mezi 500 komenty bez možnosti odzoomování je šílenost. Než najdeš ty nové komenty, to spíš ani číst nebudu.

Reagovat
ratusek

na mobilu normálně používat? To myslíš vážně? Jestli si neuměl používat starý web na mobilu, tak mobil nepoužívej raději vůbec

Reagovat
Nuno čomes

Nejvíc mě točí to, že klikneš na komentáře a stejně tě to hodí na článek To je tragédie. Snad to opraví.

Reagovat
Nuno čomes

Zatím hrozné. A to je ještě slabé slovo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele