V nominaci na závěr kvalifikace ME jsou i nováčci Chorý a Kušej

07.11.2023, 11:51, aktualizováno 07.11.2023, 12:20
Aktuality

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý povolal na listopadové poslední dva zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Polsku a doma s Moldavskem i dva nováčky - ofenzivní hráče Tomáše Chorého a Vasila Kušeje. V nominaci naopak tentokrát schází útočník Tomáš Čvančara a nadále i záložník Antonín Barák. Zranění nepustí do hry brankářskou jedničku Jiřího Pavlenku a stále také nejlepšího střelce Patrika Schicka. Šilhavý oznámil nominaci na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Český tým nejprve 17. listopadu nastoupí ve Varšavě proti domácímu Polsku a o tři dny později přivítá v Olomouci Moldavsko. Šilhavého svěřenci figurují ve své kvalifikační skupině na postupovém druhém místě a k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu jim stačí porazit Moldavsko. Velmi pravděpodobně by je na závěrečný turnaj poslaly i dvě remízy. Případná další šance na postup přes playoff Ligy národů pak závisí na tom, které týmy postoupí přímo z kvalifikace, jistotu účasti v playoff český tým nemá.

Mužstvo i v listopadových zápasech povede Šilhavý, jehož pozice byla po říjnové porážce 0:3 v Albánii v ohrožení. Výkonný výbor jej podržel ve funkci, mírně však upravil kontrakt s koučem a jeho realizačním týmem, smlouva nově vyprší 30. listopadu s možností oboustranné opce.

Mladoboleslavský Kušej i plzeňský Chorý si vysloužili nominaci díky posledním povedeným výkonům v lize. Na první reprezentační sraz z aktuální nominace čekají i brankář Matěj Kovář a obránce Martin Vitík, kteří už ale s národním týmem v minulosti byli.

"Trápí nás koncovka. Tomáš Chorý ve vápně je typologicky velký hráč, o kterého si můžeme pomoct dlouhou přihrávkou při standardních situacích. Umí dát gól, je to bojovník. Vasil Kušej je taky nepříjemný, protivný útočník, který umí dát gól. Proto jedou," uvedl Šilhavý.

Vedle brankář Pavlenky a Schicka, který znovu nehraje kvůli zranění, bude český kouč ze zdravotních důvodů postrádat i obránce Ladislava Krejčího mladšího. "Patrika Schicka znovu trápí zranění, není to nic vážného, ale potřebuje 14 dní uvolnit z tréninku. Věřím, že po krátké rekonvalescenci bude znovu na hřišti. Bohužel se to přihodilo, je to smůla a do tohoto srazu zasáhnout nemůže," řekl Šilhavý.

Z útoku tentokrát překvapivě vynechal Čvančaru z bundesligového Mönchengladbachu. "Poslední zápasy to nebylo od Tomáše úplně ono. V Německu sbírá starty jen po minutách, proto jsme se rozhodli útok obměnit," vysvětlil Šilhavý.

Nominace:

Brankáři: Jindřich Staněk (Viktoria Plzeň), Aleš Mandous (Slavia), Matěj Kovář (Leverkusen).

Obránci: Vladimír Coufal (West Ham United), Jakub Brabec (Aris Soluň), Martin Vitík (Sparta), David Jurásek (Benfica), Patrizio Stronati (Puskás), Tomáš Holeš (Slavia), David Douděra (Slavia).

Záložníci: Václav Černý (Wolfsburg), Tomáš Souček (West Ham United), Alex Král (Union Berlín), Lukáš Provod (Slavia), Michal Sadílek (Twente), Ondřej Lingr (Feyenoord Rotterdam), Lukáš Sadílek (Sparta), Lukáš Masopust (Slavia).

Útočníci: Adam Hložek (Leverkusen), Jan Kuchta (Sparta), Tomáš Chorý (Plzeň), Mojmír Chytil (Slavia), Vasil Kušej (Mladá Boleslav).

Autor: ČTK

Komentáře (467)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele