ZAČÍNÁ MISTROVSTVÍ EVROPY ŽEN

02.06.2005, 22:28, aktualizováno 02.06.2005, 22:28
Aktuality
V neděli 5. června začíná v kolébce fotbalu evropský šampionát žen. Ve městech Warrington, Blackpool, Preston, Blackburn a Manchester změří síly osm nejlepších evropských ženských reprezentací, které tak budou bojovat o titul starého kontinentu. Nové mistryně Evropy pak budeme znát v neděli 19. června, kdy se v Blackburnu uskuteční finálové utkání celého šampionátu.

Osm reprezentací, které se kvalifikovaly na finálový turnaj do Anglie, je rozděleno do dvou čtyřčlenných skupin. Skupinu A tvoří skandinávský trojlístek Švédsko, Dánsko, Finsko a pořádající Anglie. Aby nebylo skandinávských zemí málo, tak ve skupině B bude hrát Norsko a dále pak Francie, Itálie a úřadující mistryně Evropy z posledních tří šampionátů (1995, 1997 a 2001) Německo. Do semifinále pak postoupí nejlepší dva týmy z obou skupin a jeho vítězky se pak utkají ve finále.

Mezi největší favoritky budou zcela jistě patřit Němky, které nejen že obhajují evropské zlato, ale vyhrály i poslední mistrovství světa, které se v roce 2003 konalo v USA. Navíc ještě na loňských olympijských hrách v Aténách získaly bronzové medaile. Mezi další favoritky budou patřit Švédky a Norky. Především hráčky z Norska by chtěly napravit neúčast na olympijském turnaji v Aténách, vždyť na olympiádě v Sydney 2000 získaly zlaté medaile. Nebezpečná bude také domácí Anglie, která může spoléhat na podporu diváků.

Bohužel se na závěrečný turnaj do Anglie neprobojovala česká reprezentace. Ve čtvrté kvalifikační skupině skončily naše hráčky za bezkonkurenčním Německem druhé, když za sebou nechaly Skotsko, Ukrajinu a Portugalsko. V baráži se pak české fotbalistky střetly s Itálií. První utkání se hrálo na Apeninském poloostrově a konečný výsledek byl pro české reprezentantky velice nadějný, když prohrály jen 1:2. Ovšem všechny naděje pak smetla domácí odveta, kde Češky podlehly Italkám 0:3 a českým hráčkám zůstaly jen oči pro pláč.

Letošní ženský evropský šampionát je v pořadí už devátý. Prvními vítězkami se v roce 1984 staly Švédky, tehdy se ještě nehrál žádný finálový turnaj a finále se hrálo na dva zápasy. V dalších šampionátech v letech 1987, 1989, 1991, 1993 a 1995 se již finálový turnaj hrál, tehdy však ještě za účasti čtyř týmů. Od mistrovství Evropy 1997 byl jednak zaveden čtyřletý cyklus šampionátů a také se finálové turnaje hrají za účasti osmi týmů. Poslední mistrovství Evropy žen se konalo v roce 2001 v Německu a jak již bylo zmíněno ze zisku titulu se radovaly Němky.

V české společnosti se jistě najde pár mužů, kteří ženskou kopanou odsuzují, ale přece i něžné pohlaví si zaslouží užívat tu nádhernou radost z nejpopulárnější hry na světě přímo na trávníku a před plnými ochozy. Ženský fotbal má ve světě v dnešní době stále větší popularitu a dámy ve fotbalových dresech nám na nadcházejícím šampionátu jistě připraví spousty zajímavých okamžiků. Uvidíme také, zda se podaří někomu konečně Němky sesadit z evropského trůnu.



MISTRYNĚ EVROPY:

2001 - Německo
1997 - Německo
1995 - Německo
1993 - Norsko
1991 - NSR
1989 - NSR
1987 - Norsko
1984 - Švédsko


Autor: Marek Chromčák

Komentáře (12)

Přidat komentář
HOST*

germany women Go go Go!

Reagovat
HOST*peca

Tak to mě fákt nebere. ať si ženský klidně hrajou, ale kurnik ať se nepletou do mužskýho fotbalu-třeba rozhodčí Damková, ať si píská, ale ženský a ne chlapy. Ženskej a mužskej fotbal by se nijak neměli prolínat.

Reagovat
Xavi

s nějakýma bych se klidně prolínal

Reagovat
smazaný uživatel

proč?

Reagovat
HOST*Franta pepa jednička

el azulgrano: to si rikal na pecu nebo si nepochopil smysl vety kterou napsal Xavi?

Reagovat
HOST*azulgrano

oba ne,myslel jsem to na pecu, proč by se ženský a mužský fotbal neměl prolínat?

Reagovat
smazaný uživatel

Čo v tomto prípade znamená slovo "prolínat"?

Reagovat
HOST*CrazyLuck

Ahoj,

chtěl bych se Vás zeptat, jestli byste někdo neměli zájem spolupracovat na mých budoucích stránkách. V podstatě to bodou stránky o světovém fotbalu, hlavně teda výsledky jednotlivých lig. Kdo by měl zájem, tak by si vybral jednu nebo dvě ligy a zpracoval by výsledky a ty by pak byly na našich stránkách. Budou na nich také různé statistiky, novinky, kniha návštěv a diskuzní fórum. (možné i chat). Takže pokud máte zájem a nebo se na něco chcete zeptat, napište mi na CrazyLuck@seznam.cz

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Futbal žien má jednu veľkú výhodu-keď sa nedá pozerať na hru,dá sa pozerať aspoň na ženské

Reagovat
smazaný uživatel

No myslím, že to neplatí vždy

Reagovat
antimadrista

Tak to bych netvrdil. Sportovkyně většinou nemaj dudy

Reagovat
smazaný uživatel

Hm,to máš asi pravdu,však jak by s nimi behali

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele