Začíná první MS žen na jižní polokouli. Poprvé se bude hrát s 32 týmy

19.07.2023, 23:28
Aktuality

V Austrálii a na Novém Zélandu začne ve čtvrtek deváté mistrovství světa žen. Na zlatý hattrick zaútočí reprezentantky Spojených států amerických, které ovládly předchozí dva turnaje a se čtyřmi triumfy jsou nejúspěšnějším týmem historie. Premiérový šampionát na jižní polokouli se bude hrát poprvé v rozšířeném formátu se 32 týmy.

Na turnaji se představí osm nováčků. Debut si odbudou fotbalistky Irska, Vietnamu, Zambie, Haiti, Maroka, Panamy, Portugalska a Filipín.

"Vždycky tu bylo zhruba deset elitních týmů, ale ostatní se stále přibližují. Už neuvidíme výsledky 7:0 nebo 8:0. Podívejte se na Německo, které prohrálo 2:3 se Zambií," připomněl trenér USA Vlatko Andonovski porážku dvojnásobných šampionek z nedávného přípravného utkání.

Američanky budou opět největšími favoritkami. Vedoucí tým žebříčku FIFA hrál finále třikrát po sobě, naposledy před čtyřmi roky ve Francii zdolal v souboji o zlato 2:0 Nizozemsko. Právě s výběrem "Oranje" se USA utkají ve skupině E, ve které jsou ještě Vietnamky a Portugalky.

O premiérové zlato se budou ucházet další velmoci Španělsko, Francie nebo loňské mistryně Evropy z Anglie. Možná poslední šanci na vysněný titul bude mít šestinásobná nejlepší fotbalistka světa Marta. Sedmatřicetiletá Brazilka je se 17 góly nejlepší střelkyní historie MS, mezi elitou se představí už pošesté.

Šampionát zahájí ve čtvrtek v 9:00 SELČ duel Nový Zéland - Norsko. Z každé z osmi skupin projdou do osmifinále dva nejlepší týmy. Finále je na programu 20. srpna na Olympijském stadionu v Sydney.

Autor: ČTK

Komentáře (106)

Přidat komentář
monty25

Letošní MS žen je podle mě zajímavé v tom, že nemá úplně jasného favorita. Bohužel hodně top týmů se bude muset obejít bez nějaké zraněné hvězdy, minimálně Anglii, Francii a Španělsku (tam je to ale kvůli sporům s trenérem) chybí těch důležitých hráček i víc. Samozřejmě se hodně čeká od Američanek, ale na LOH v Tokiu už bylo vidět, že jim ta nejlepší generace pomalu odchází. Určitě může vyhrát i někdo z širšího okruhu favoritů, třeba to po všech těch bronzech a stříbrech na velkých akcích vyjde Švédsku, taky by se konečně mělo zvednout Norsko a doufám, že pozadu nezůstanou ani Nizozemky jako obhájkyně stříbra. Z těch méně známých týmů jsem vzhledem k přípravě hodně zvědav na Zambii, ten zápas proti Německu byl opravdu parádní...

Čeká nás určitě zajímavý turnaj, navíc ho vysílají ČT sport i Nova Sport. Nevýhodou je bohužel ten časový posun, takže zápasy ve skupinách uvidím převážně ze záznamů nebo sestřihů. Na play-off už ale budu mít volno.

Reagovat
Thelvin

Posunula se nějak fyzická vybavenost hráček? Protože co jsem koukal na pár zápasů posledního MS, tak mi přišlo že část hráček už kolem sedmdesáté minuty potila krev a nemohla.

A druhá otázka, jak se díváš na to rozšíření? Vím že je to teď trend a jasný záměr od FIFA, ale má vůbec ženský fotbal dostatek kvalitních reprezentací, aby dokázaly udržet nějakou tu úroveň, jakou by MS mělo mít? Už na tom posledním MS byl jeden šílený výsledek (USA 13:0 Thajsko), což by se na vrcholové akci nemělo stávat.

Reagovat
monty25

Tak ta fyzická vybavenost asi záleží případ od případu. Je fakt, že ty fotbalistky z top evropských klubů hrajou v sezoně čím dál víc zápasů (navíc ještě na podzim přibude Liga národů), z toho bohužel pramení i ty zranění...

Co se týče rozšíření, tak to samozřejmě píšeš správně. Ve skupinách taky očekávám víc jednoznačných zápasů, proto budu mít dovolenou až na play-off (a taky proto, že už jí tolik nemám).

Reagovat
Thelvin

No jo, ale když se ti tohle stane v semifinále mistrovství světa, tak to je prostě problém. Už jen z pohledu atraktivity, spoustu lidí to odradí, a část si tím potvrdí takové ty stereotypy, které o ženském fotbale mají.

Vidíš, kdybys byl Brazilec, tak ti kvůli tomu posunou pracovní dobu. Fialo odctup!

Reagovat
monty25

Tak v semifinále se nějaký debakl asi nestane, i když relativně nedávno se to stalo i na mužském MS. O těch Brazilcích jsem taky četl, tam to mají dobře pořešený.

Reagovat
Thelvin

Myslel sem to že tam ženský začnou odpadávat v sedmdesátý minutě, ne že němci daj brazilcům 7:1

Reagovat
monty25

Jo takhle. Já myslím, že to nebude tak hrozný.

Reagovat
Thelvin

Doufám

Reagovat
Kinky7

Ještě že makam na směny

Reagovat
Nadržený šimpanz

Možná by bylo atraktivnější, kdyby hrály 2x35 minut

Reagovat
Thelvin

Určitě, ale v dnešní době, kdy je všechno sexismus a diskriminace, to asi neprojde Stejně je to jen aktuální problém, tohle časem vymizí, jak se bude zlepšovat tréninkové prostředí a metody ženského fotbalu. Podívej, jak se ta fyzická připravenost posunula za posledních deset let u chlapů

Reagovat
Kinky7

Ono i u ženských. Polovina dnešních účastníků MŠ by ho před 15ti lety vyhrála ....

Reagovat
JacoBee

Ten fotbal by měl hned jiný říz. Pomohlo by to tomu. Ano jsou tam "freak" atleti kteří těch 90 dají. Ale většina prostě ne.

Reagovat
Mimalu

Nebo mohou začít víc polehávat a udělají z toho 2x25 minut jak chlapi

Reagovat
Kinky7

No když jsem viděl jak Angličanky udělaly na Na MS z 12 minut fotbalu minutu a půl tak holky to zvladaj taky

Reagovat
Kucka

Reagovat
Miguel19

A pak brečet, že chtějí prachy jako chlapi

Reagovat
Kinky7

Tak to brečeli jen Američanky a ty jsou zvláštní případ v všech sportech...

Reagovat
Thelvin

Teď nedávno ještě Australanky, ne? Ale jasně, je to v podstatě minoritní záležitost.

Reagovat
Maximm9

Reagovat
roman1978

Letošní MS žen bude zajímavé především tím, že se opět ukáže, že to nemá s fotbalem nic společného. Úroveň patnáctiletých kluků je mnohem vyšší.

To, že na ČT to propagují, jako hlavní fotbalovou událost letošního roku je naprostý výsměch.

Reagovat
monty25

Když bylo loni Euro žen v Anglii, tak třeba slovenská nebo polská televize to vysílaly už od prvního zápasu (ač tam jejich repre taky nebyly), zatímco ČT začala až v závěrečné fázi turnaje. Takže bych rozhodně netvrdil, že ČT nějak moc prosazuje ženský fotbal. Letos se to sešlo tak, že MS žen se hraje v časech, kdy by stejně neměli co vysílat. Krom toho ČT sport na rozdíl od soukromého Nova Sportu nebude vysílat všechny zápasy. A jinak jsi měl letos možnost sledovat na ČT asi tři mládežnické turnaje kluků, tak si nestěžuj.

Reagovat
roman1978

Tak jinak. Liga mistrů, Evropská liga, Konferenční liga, národní fotbalové ligy až po tu nejnižší úroveň, národní poháry, různé audi cupy, emirates cupy, gamper capy a další přípravné zápasy, tréninkové zápasy, to vše je zajímavější, než babské ms. Nevadí mi, že to bude třeba na všech kanálech. Vadí mi, že to prezentují jako fotbalovou událost roku.

Vadí mi, že ty ženské zase chtějí stejné peníze i když hrají vlastně úplně jiný sport. Jestli chtějí stejné prachy, tak ať hrají s chlapama. Příští rok budou chtít stejné odměny junioři (protože diskriminace na základě věku na nepřijatelná), potom děti, pak si udělají ms třeba gayové, lesby, transky, nebinární atp. a budou chtít taky stejné odměny.

Seru na to, jdu něco dělat

Reagovat
monty25

Tak na to nejlepší z toho ale ČT nemá práva. A co se týče těch odměn, tak to se řeší jenom v některých státech... K té poslední větě: Jo, to bude lepší.

Reagovat
fabec1222

Tak co mu zbejvá, když ženské jsou na MS. Asi mu na měsíc dopředu nenavařila.

Reagovat
monty25

Že by měl nějakou cizinku?

Reagovat
Kinky7

Třeba ta jeho sleduje ženský fotbal a jeho štve že chce na ženský fotbal klid jako on na LM

Reagovat
monty25

Reagovat
Kucka

Zambijku?

Reagovat
Freedo

A kdo to prezentuje jako fotbalovou událost roku? Pokud je tam nějaká větší reklama, tak to odpovídá tomu, že ČT Sport už skoro žádnej fotbal nevysílá až na výjimky typu kvalda na ME, LN, druhá liga.

Reagovat
monty25

Mají reklamu na "Léto plné ženského fotbalu", kromě MS žen totiž vysílají i Euro WU19 a dávali dva přáteláky ženského áčka. Ty devatenáctky ale mají hlavně díky české účasti, jinak by je asi těžko dávali.

Reagovat
Mimalu

To by mě taky zajímalo, na webu ČT je na hlavní stránce jeden článek, tady, na webu specializující se na fotbal, je jeden text ještě od ČTK, ale podle Romana nás masírují o sportovní události roku, aha... A ne, toto MS určitě v rozpočtu neudělalo takovou díru, že by nas připravilo o LM nebo Českou ligu...

Reagovat
Kinky7

Ono v ČR je opravdu pocit že ženský fotbal je blbost ale tady v rajchu hodně lidí ženský fotbal opravdu sleduje.

Reagovat
Well

Tak úplně blbost to není, jen ta úroveň je zatim opravdu nízká, to je dáno především tím, že se tomu nevěnuje zdaleka tolik lidi jako mužském fotbalu, takže logicky nižší konkurence. Mně by třeba ani nevadila ta horší fyzická vybavenost, jako mi občas trhají oči ty technické nedostatky. Vždycky mi to přišlo tak, že tam je pár šikovných fotbalistek a pak ty týmy doplňují i hráčky, které mají problém dát normální nahrávku. Pokud se to bude více propagovat a bude větší hráčská základna, tak věřím, že tohle se zlepší.

Reagovat
fenixLFC

estli chtějí stejné prachy, tak ať hrají s chlapama.

nie, ked chcu rovnake prachy tak nech generuju rovnake prijmy...ale to je len detail, obecne je ten koment plny totalnych blbosti a urazenych konstatovani o akejsi diskriminacii a podobne vypatlane vyroky

Reagovat
Kinky7

Přesně. Pokud bude generovat ženský sport větší prachy než mužský tak i kdyby to byla bez urážky absolutní paralympiada tak si víc peněz zaslouží

Reagovat
Gazdo

S tymto v cesku a slovensku pozor. Tu totiz panuju nazory ze futbalisti si zasluzia max minimalku lebo “len” kopu do lopty a za to by sa predsa miliony platit nemali

Reagovat
Kinky7

zase ty kulturni odlisnosti

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
okokolo

Reagovat
okokolo

Reagovat
j_mrazik

MS by se nemělo hrát v zimě... Búúú húúúú

Reagovat
j_mrazik

Kdyby se CRonaldo začal cítit jako žena, mohl by hrát tenhle turnaj za repre Portugalska?

Reagovat
Kinky7

Ne.

Reagovat
O.Giroud

Inak toto je niečo čo by ženskému futbalu mohlo pomôcť. Keby všetky ženy nahradili muži čo sa cítia ako ženy.

Reagovat
ACSeRw!n

kouka na to nekdo ? ty holky nic neumi

Reagovat
Kinky7

Kouká a mám na to odlišný názor

Reagovat
Prometheus

Pak nerozumíš fotbalu

Reagovat
Kinky7

Ne. Jen nesrovnavam mužský a ženský fotbal. To je totiž jiný sport. Stejně jako např basketbal, tenis, atletika, lyžování apod

Reagovat
jsemdement

A v čem je ženský a mužský fotbal (sport) jiný?

Reagovat
Kinky7

V tom kdo ho hraje, stejně jako u výše zmíněných sportů. Nebo máš snad názor že chlap a ženská jsou stejní?

Reagovat
Well

No v dnešní době už kolikrát nevíš.

Reagovat
jsemdement

To opravdu nemám, ale co to na tom fotbale mění, když jeden zápas budou hrát ženy a druhý muži? Nebo jeden poločas ženy a druhý muži, žádná změna přeci nebude v rámci fotbalu jako takového.

Reagovat
Thelvin

Sport je stejný, ale nemůžeš očekávat stejné výsledky. To je jako by sis stěžoval, že ženská stovka je nudná, protože to ty nejlepší taky neběhaj pod deset vteřin jako muži. A to jde o sport, kde je tréninkové zázemí stejné, jako u mužů.

Reagovat
Well

Tak ty fyzické predispozice neovlivnis, ale další věci by se srovnávat dali.

Reagovat
Thelvin

Jo. Většina z nich jsou dřeva. Jenže tohle zlepšíš jen tréninkem. Potřebuješ kvalitní zázemí, trenéry, dlouhodobou výchovu od dětství. Mají tohle ženy na stejné úrovni jako muži? Určitě ne. Dejme jim ještě pár let. Srovnávat je s profi muži mi prostě pořád přijde nefér. Srovnávejme je radši s tím, jak ten jejich fotbal vypadal před pěti, deseti lety. A tam už progres uvidíš

Reagovat
Well

Jo to píšu výše, porovnávat třeba sílu střely, výskok, rychlost nebo vytrvalost je nefér a ostatní zlepší zázemí + větší rozvoj toho sportu a s ním spojená konkurence a hračka základna.

Reagovat
Thelvin

Přesně

Reagovat
Kinky7

Tohle jsem myslel tím jiným sportem. Člověk když něco takového sleduje tak to musí brát v kontextu.

Reagovat
Kinky7

V tom kdo hraje, stejně jako u výše zmíněných sportů. Nebo ty si snad myslíš že chlap a ženská jsou stejní?

Reagovat
Well

Bylo tam pár pěkných momentů, ale třeba ty centry jsou strašné a snad každý konci v náručí brankářky.

Reagovat
okokolo

Reagovat
Kinky7

Novozélandanky zatím siper

Reagovat
ACSeRw!n

dyt si ani neprihrajou

Reagovat
Kinky7

Porovnávas to s mužským fotbalem... Ber to tak že novozélandanky jsou outsider i mezi holkama.... Na to jak jsou na tom je to hodně dobrý výkon

Reagovat
Well

Byly i lepší.

Reagovat
monty25

Klimková se zatím drží.

Reagovat
veikko

Ta trenérka Norska nastavila taktiku "Pojďme si to užít!" Vůbec si nedovedu představit, že by proběhla nějaká taktická příprava před zápasem. Tam nebyl ani náznak nějakého herního systému.

Reagovat
monty25

Což mě dost překvapuje, protože tahle trenérka získala loni s Norskem stříbro na Euru WU19 ve Slezsku a právě na základě toho ji potom posunuli k áčku. Jestli Norky nepostoupí ze skupiny, tak to bude po loňském Euru jejich další blamáž.

Reagovat
Kinky7

No já věřím že nz Filipíny porazí a papa Norsko

Reagovat
veikko

Taky může Norsko porazit Švýcarsko a bude rozhodovat minitabulka. Jinak ne, že bych na to po tom prvním dni, který mě fakt nenadchnul, nějak zvlášť zvědavý, ale za Filipíny není v kádru snad ani jedna rodilá Filipínka, takže kdo ví, jak na tom budou s kvalitou. Třeba to od nich nebude taková hrůza.

Reagovat
O.Giroud

To už radšej zapnem volejbal alebo hádzanú

Reagovat
Front hell

To vůbec

Reagovat
Gazdo

No pockat zensky plazovy volejbal je top vec ak chytis dobry zapas

Reagovat
Well

Celkově je plážový volejbal super sport.

Reagovat
Front hell

To věřím,ale fakt mě to nebaví

Reagovat
Thelvin

Pust si hobby horse riding. To je panečku sport

Reagovat
O.Giroud

No ak mám pravdu povedať tak sa to bojím dať aj do Google

Reagovat
Thelvin

Najdi si to na youtube Work safe

Reagovat
O.Giroud

som čakal reálneho koňa. Ale teda neviem radšej by som v práci v histórii mal pecko než toto

Reagovat
Thelvin

jojo, tohle by se vysvětlovalo mnohem hůř

Reagovat
Well

Krize středního věku a hledání nového koníčku.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kucka

Reagovat
sound la

pekna akce

Reagovat
Well

Reagovat
Kinky7

Reagovat
monty25

První zápas MS žen a hned taková senzace. Jsem hodně zvědav na záznam, podle všeho vyhrál Zéland úplně zaslouženě.

Reagovat
Kinky7

Ano

Reagovat
10adam

Monty si tady našel kamárada na ženský fotbal?

Reagovat
Kinky7

Jako Monty to fakt nesleduji

Reagovat
10adam

Spíš jsem to myslel, že tě asi ženský fotbal zajímá, aspoň podle komentářů. Už na to tady Monty není sám

Reagovat
monty25

Zajímá to tady víc lidí, třeba s Coutinhem jsem byl už dvakrát na slávistkách.

Reagovat
10adam

Sraz byl v 17hod před Edenem?

Reagovat
monty25

Posledně jsme se sešli dřív, protože se hrálo už od 12:30.

Reagovat
10adam

Reagovat
sound la

Reagovat
Kucka

Reagovat
8lampard8

Reagovat
dantetomas

Reagovat
Kinky7

Tak ono i to sledování ženského fotbalu vypadá jinak když se tě lidi na hale ptají jestli si myslíš že Lena dokáže dotáhnout tým do finále a podobně. Nebo když tvoje domácí s tebou konzultuje sestavy apod. Ta kultura je prostě jiná

Reagovat
jsemdement

Ano, Norky víceméně nastoupily až od 80. minuty.

Reagovat
okokolo

Ženský sport v podstatě nemá žádnou úroveň. A nejde jen o fyzické dispozice, jsou v prdeli i mentálně. Kdo sleduje šachy, tak ví…

Reagovat
Kinky7

Chudák Judith Polgár. Ta by ti dala

Reagovat
Kiss Me Polka!

ty jsi ale pica

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele