Zapomněli jsme na Kevina: 2. kolo Eura v kostce

22.06.2021, 14:55
Názory a komentáře
Kevin De Bruyne (© AFP)
Evropský šampionát má ďábelské tempo. Nestihli jsme se ani vzpamatovat z toho, že jsou za námi všechny zápasy druhého kola základních skupin, a už sledujeme, jak si týmy klestí cestu do osmifinále ve třetí rundě. Nyní se ještě jednou vrátíme k prostředním kláním ve skupinách, vyzdvihneme nejkrásnější góly a nejlepší individuální výkony a taky si povíme něco o případných soupeřích pro Česko.

Jelikož jsme pro jednou s kostkou trochu pozadu, bude to částečně takové vzpomínání. A musíme počítat taky s kontextem už z půlky odehraného třetího kola. Černý kůň z Turecka, kterého jsme v představovačkách pasovali dokonce do semifinále, tak nejenže po matném výkonu prohrál s Walesem, ale dokonce už "po uzávěrce" dostal další rychtu od Švýcarska a s Eurem se potupně loučí bez jediného bodu.

Totéž platí i pro Beglii. Svěřenci Roberta Martíneze v prvním kole postrádali největší hvězdu Kevina De Bruyneho - a ještě víc ho postrádali v prvním poločase proti Dánsku. Ale po vzoru Julia Caesara ve druhé půli přišel, viděl, zařídil dva góly a zvítězil. A stejně jako u Turků, i v tomto případě po včerejšku víme, že nešlo o ojedinělý výkon...

Velký poprask - především na ostrovech - vyvolal penaltový zákrok Dejana Lovrena na Patrika Schicka. Gary Lineker se div nerozčílil a ještě to dle svého dobrého zvyku hodil na chudáky u videa, kteří tentokrát opravdu neměli rozhodovací právo. A ne, Dejane, není potřeba skákat jako svíčka s rukama podél těla. Stačí se nepřirozeně nerozpřahovat, nezvedat je nad hlavu a nerozbíjet jiným lidem nosy.

No a zatímco Anglie v čele se stále bezgólovým Harrym Kanem (před turnajem jedním z největších favoritů na zlatou kopačku) proti Skotsku zklamala, Francie si vylámala zuby na Gulascim a Španělsko zatím nudí jako málokdo, Němci se proti Portugalsku vzepjali v možná nejhezčím zápasu Eura ke skvělému ofenzivnímu výkonu. A najednou můžou klidně pomýšlet i na triumf ve skupině. Nebo na druhý flek a osmifinále s Českem...

Matematika je jasná; a platí podobně i pro Albion. Postup máme po včerejších výsledcích v kapse. Teď jde jen o to, s kým si osmifinále zahrajeme. Bodový zisk proti Anglii znamená pro Čechy vítězství ve skupině a - jak zmiňuji výše - souboj s druhým týmem ze skupiny F. Tím může být kterýkoli celek, dokonce včetně Maďarska. Nejpravděpodobněji to však vypadá na jednoho z dvojice Francie/Německo.

Když ale ve Wembley Anglii těsně podlehneme a Chorvatsko zároveň nesmete Skotsko, skončíme druzí. A to znamená osmifinále s druhým týmem skupiny E. Tam to nejpravděpodobněji vypadá na Švédsko nebo Španělsko. No a když se přece jen propadneme na třetí místo, čeká nás buď Nizozemsko, nebo vítěz z "éčka". A to je jsou asi pořád lehčí soupeři než Německo či Francie...

Ryze pragmatický úsudek - zcela osekaný od morálky či mentality související s náladou po vítězství/porážce (která má obzvláště na turnajích možná větší moc než kvalita hráčů na trávníku) - tedy velí, že papírově nejschůdnější cestou je přeci jen dnešní porážka.

Ale jak říkám, nakonec bude stejně nejlepší Angličany vyprášit z domácího svatostánku a pak s čerstvě nabytou sebedůvěrou totéž ve Wembley zopakovat i s Německem!

Top 3 góly 2. kola




Nejlepší hráči 2. kola podle WhoScored.com


1. Gareth Bale (Wales) - 9.41 | 2 asistence, 5 střel, 5 klíčových přihrávek, vybojovaná penalta, 2 úspěšné průniky (50%)

2. Kevin De Bruyne (Belgie) - 8.97 | gól, asistence, 2 klíčové přihrávky, 5 úspěšných průniků (100%)

3. Manuel Locatelli (Itálie) - 8.69 | 2 góly, 90% úspěšnost přihrávek, 2 přerušené útoky soupeře

Nejlepší Čech (32.): Patrik Schick - 7.37 | gól, 4 střely, vybojovaná penalta, 2 úspěšné průniky (100%)

Králové Fantasy Euro 2020


1. Denzel Dumfries (Nizozemsko) - 14 | 90 odehraných minut, čisté konto, 1 vstřelený gól, 1 vybojovaná penalta

1. Manuel Locatelli (Itálie) - 14 | 86 odehraných minut, čisté konto, 2 vstřelené góly, 1 gól zpoza vápna

1. Robin Gosens (Německo) - 14 | 62 odehraných minut, 2 asistence, 1 vstřelený gól

4. Connor Roberts (Wales) - 12 | 90 odehraných minut, čisté konto, 1 vstřelený gól

5. Kevin De Bruyne (Belgie) - 10 | 45 odehraných minut, 1 asistence, 1 vstřelený gól, 1 gól zpoza vápna

5. Diogo Jota (Portugalcko) - 10 | 83 odehraných minut, 1 asistence, 1 vstřelený gól

Ideální sestava 2. kola skupin



autor: Marek Ustohal

Gólman - Heorhij Buščan (Ukrajina): Skvěle zachytal už proti Nizozemsku, kde se však nakonec trošku poskvrnil u prvního gólu nedůrazným zákrokem. Severní Makedonii ale ničil, vytáhl dva famózní zákroky a chytil i penaltu. To, že Alioski z dorážky přesto skóroval, už padá i na liknavé Buščanovy spoluhráče.

Pravý obránce - Joshua Kimmich (Německo): Jde vůbec opomenout Denzela Dumfriese, který vlastně sám rozhodl zápas s Rakouskem? Když pak koukáte na Kimmicha, tak ano. Oba dva křídelní obránci Německa byli proti Portugalsku naprosto nezastavitelní. Bek Bayernu měl "druhé áčko" u první vlastní branky, přímou asistenci u té druhé - a nakonec nahrál na gól i Gosensovi.

Pravý stoper - Igor Divejev (Rusko): Rusové na turnaji působili mimořádně rozpačitý dojmem a jen s velkými obtížemi porazili alespoň Finsko. A to jen díky velkému štěstí při těsném ofsajdu střelce Pohjanpala - a taky skvělému výkonu stopera Divejeva. Jen jeho dva klíčové skluzy proti samostatně unikajícím Finům daly Rusku naději na čisté konto.

Levý stoper - Grant Hanley (Skotsko): Tenhle stoper Norwiche vypadá jako typický ostrovní bek, který si nebude s ničím lámat hlavu, odmázne balón za tribunu, ale bude ostrý jako břitva. To druhé platí. K tomu prvnímu si musíme přičíst, že má dost solidní techniku a taky brilantní poziční hru. Proti Anglii vyhrál nejvíc hlaviček ze všech obránců na hřišti (5) - navíc ani jednu neprohrál. Přidal navíc 3 úspěšné obranné zákroky (nejvíc po Mountovi).

Levý obránce - Robin Gosens (Německo): Platí pro něj totéž co pro Kimmicha, jen ještě výrazněji. Konkurenci v podobě Maďara Fioly pokořil snadno, celý zápas s Portugalskem byl totiž nesnesitelně dobrý. Semedo jej nestíhal bránit už při první krásné brance, která pro ofsajd neplatila. Vynahradil si to ale dalším gólem a dvěma asistencemi.

Pravý ofenzivní záložník - Kevin De Bruyne (Belgie): Někdy stačí k MOTM výkonu jen poločas. De Bruyne vlétl do utkání z lavičky hned po přestávce a zcela změnil obraz hry. Spolu s Lukakuem se postarali o obrat proti Dánsku, záložník Man City nejprve geniálně předložil míč před prázdnou branku Thorganu Hazardovi, načež skóroval i sám.

Střední záložník - Manuel Locatelli (Itálie): Jak poznamenal Erich Brabec v přímém přenosu po první brance. I kdyby kromě gólu už nic jiného neudělal, bude to skvělý výkon. Locatelli akci založil nádherným pohotovým pasem na pravý kraj, pak přesprintoval půlku hřiště a nakonec i zakončil. Jo a po změně stran dal ještě další branku.

Levý ofenzivní záložník - Aaron Ramsey (Wales): U Balea jsme na to už zvyklí, ale oni v tom Walesu vážně hráčům dávají něco do jídla. Po matné sezóně v Juventusu předvedl Aaron Ramsey v klíčovém duelu s Tureckem fantastický výkon. Příkladně bojoval, dřel, vracel se z útoku i do vlastního vápna, kde klidně zachraňoval spoluhráče heroickými skluzy. Dostal se při tom i do řady šancí a jednu z nich proměnil ve vítězný gól.

Pravé křídlo - Andrij Jarmolenko (Ukrajina): Občas na hřišti vypadal jako taková ta okresní hvězda, která si stoupne na ofsajdovou linii, chodí sem a tam, párkrát za zápas udělá náběh za zkoprnělou obranu... a zařídí všechny góly. Jarmolenko to měl proti Makedonii za 1+1 a jen díky němu můžou Ukrajinci stále doufat v postup. Navíc na jeho obranu - celý zápas se rozhodně neflákal a párkrát vypomohl i v defenzivě.

Falešná devítka - Kai Havertz (Německo): Už Thomas Tuchel v Chelsea jej rád využíval jako útočníka, respektive falešnou devítku. Havertz sice není typický hroťák, ale často hraje zády k bráně, sklepává míče, podrží je a hodně rád si taky nabíhá do šestnáctky. Přimotal se ke všem čtyřem německým gólům a jeden sám vsítil. Obrovská pomoc pro spoluhráče.

Levé křídlo - Gareth Bale (Wales): Když chce, pořád patří k nejlepším hráčům světa. Je to prostě velký fotbalista, kterému ve Walese dělá dobře, že na něj tým tolik spoléhá. On prostě potřebuje cítit důležitost. Když je potřeba, stáhne se níž a vykouzlí gól pro Ramseyho nádherným vysokým míčem. Když je potřeba, udělá penaltu (a nepromění ji), a když je potřeba, dvakrát z rohu obehraje dva hráče a vytvoří další šanci a gól. Tak jako proti Turecku.

Střípky ze sociálních sítí


Fotbal je všechno. Ale zdraví je ještě víc.



Eriksenovi se vzdával hold na stadionu...



...i mimo něj.



Kauza fotbalových móres z tiskovek se přenesla i na sociální sítě.



A cena pro nejlepšího fanouška na turnaji goes to...

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (18)

Přidat komentář
diastan

Reagovat
smazaný uživatel

To uz bylo pri MS. Neco noveho...

Reagovat
Pablos

Ten Bale

Reagovat
Pablos

jako nic proti němu, ale Turecko mělo den otevřených dveří celej turnaj a navíc ta neproměněná penalta je prostě průser do hodnocení... je to hrubá chyba utočníka.

Reagovat
Usty

Což nic nemění na tom, že když v tom zápase s Tureckem odečteš jeho akce, Wales by si nevytvořil snad ani jednu gólovou příležitost.

Reagovat
Pablos

Asi jo, asi jsem moc kritickej ...každopádně mě to překvapuje, že má větší hodnocení než KdB.

Reagovat
smazaný uživatel

Bych mu nevyčítal. Stejně tu penaltu nedal jenom protože ho mám na tiketu https://ctrlv.cz/YKFl

Reagovat
Pablos

tak to dneska budeš trnout u Poláků, aby kdyby netrefil Lewa nic, aby vůbec postoupili né ?

Reagovat
smazaný uživatel

Už nebudu trnout. Ten tiket je mrtvej podle mě už

Reagovat
Pablos

však je to zatím jedinej otazník přímej. Němci (velmi pravděpodobně) i Wales hrajou dál.

Reagovat
smazaný uživatel

Wales má Dánsko tam budou končit. A nevím jestli zrovna Dánům Dá Golfista góla Ale uvidíme no.

Reagovat
Pablos

dá z pecky

Reagovat
Usty

No tak měl na to celej zápas, KDB jen 45. Navíc vytvořil 5 fakt clear goalscoring opportunities (snad nejvíc ever na Euru).

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Ángel di María 22

Musime si promluvit o Kevinovi..

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý film.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele