Zdaleka jsme nepředvedli náš nejlepší výkon, hodnotil po zisku první trofeje Guardiola

11.08., 18:27
Aktuality
Pep Guardiola (© AFP)

Manchester City přerušil negativní sérii neúspěšných úvodů nové sezony a do ročníku 2024/2025 vstoupil cenným skalpem městského rivala. Citizens oplatili United květnovou porážku z finále FA Cupu a získali svůj sedmý Community Shield. O vítězi derby se přitom rozhodovalo až v penaltovém rozstřelu, po němž trenéra vítězů Pep Guardiola mimo jiné ocenil odvahu střelce rozhodující branky Manuela Akanjiho.

Hráči City neuspěli v tradičním úvodu sezony třikrát za sebou. V roce 2021 proti Leicesteru City (0:1), o rok později proti Liverpoolu (1:3) a loni, kdy po výsledku 1:1 neuspěli v rozstřelu proti Arsenalu. Oproti finále FA Cupu, které se konalo před 77 dny, udělal Guardiola v základní sestavě Citizens hned osm změn.

"Samozřejmě jsem viděl spoustu věcí, které se mi líbily, prvních 35 minut jsem byl nadmíru spokojený. Hráči jsou ale stále na dovolené, jak Angličané, tak Rodri, takže jsme ještě zdaleka nepředvedli náš nejlepší výkon, ale to je normální. V této sezoně jsme už získali trofej, což je příjemné," uvedl španělský kouč.

Úřadující ligoví mistři měli v prvním poločase územní převahu, z níž však nevyplynulo žádné ohrožení branky, a stejně tomu bylo i v případě United. Góly tak přišly až ve druhé půli, kdy nejprve v 54. minutě Bruno Fernandes potěšil červenou část Wembley nádhernou střelou zpoza šestnáctky, ale jeho radost vzápětí překazil ofsajdový verdikt.

Jako první se po hodině hry odhodlal ke změnám Erik ten Hag. Nizozemský kouč United poslal na trávník kvarteto čerstvých hráčů a mezi nimi i autora úvodní branky Garnacha. Argentinský mladík v 82. minutě po individuální akci překonal Edersona a už se zdálo, že se stane hrdinou večera. Střídající žolík byl však úspěšný i na druhé straně, Bernardo Silva poslal konfrontaci mezi městskými rivaly trefou z 89. minuty do penaltového rozstřelu.

Ačkoli to byl právě Silva, kdo jako první selhal při kopech z bílého bodu, jeho zaváhání napravil ve čtvrté sérii Ederson, který zneškodnil pokus Jadona Sancha. V osmé sérii selhal zkušený stoper United Jonny Evans, čehož využil Akanji.

"Jsme zklamaní. Když všichni v týmu cítí bolest, je to pro mě dobrý signál. Vidím i pozitiva, dvakrát jsme vedli, v zápase i v penaltách," řekl Ten Hag.

Právě Akanji, který na začátku července na mistrovství Evropy v Německu při penaltovém rozstřelu zaváhal, zahodil negativní vzpomínky za hlavu a zápas ukončil. Devětadvacetiletý obránce tehdy jako jediný neproměnil svůj pokus v první sérii ve čtvrtfinálovém rozstřelu s Anglií.

"Na mistrovství Evropy mu to nevyšlo a líbí se mi, že měl odvahu to teď vzít na sebe," poznamenal Guardiola na adresu svého svěřence, který měl právě nešťastný moment v hlavě: "Nechal jsem ostatní střílet jako první, protože když neproměníte penaltu, tak do té další už nejdete s takovým sebevědomím."

City získali sedmý Community Shield, čímž vyrovnali Tottenham jakožto pátý nejúspěšnější tým. United jsou v čele pomyslné tabulky s 21 trofejemi, přičemž jejich zatím poslední triumf přišel v roce 2016. Rudí ďáblové zároveň prohráli ve finále Superpoháru už desetkrát, což je nejvíce ze všech týmů.

Autor: Livesport.cz / TASR

Komentáře (15)

Přidat komentář
unk

Bol to otras z oboch stran, ale vidiet oficialny klubovy futbal po takej dobe bolo skvele

Reagovat
bbbauch

Ten tweet city zmrdi

Reagovat
pantondavo

Reagovat
Bowie

Reagovat
Sigma Olomouc

Proč?

Reagovat
kilobyte

Manu = Manchester United

Reagovat
AlevsakNevadi

ManU je dokonca tusim pre nich aj urazlive spojenie. They are called Man United, United or MUFC but never "ManU", as it is an insult to the club. No football fan, in their right mind, would ever use "ManU" in an insulting, disrespectful way

Reagovat
kilobyte

Jo, v Anglii to používají hlavně rivalové. Mělo by tam být nějaké spojení na nehodu v Mnichově.

Reagovat
Biozdenda

Ja si vzdycky myslel, ze to je kvuli výslovnosti, ktera je téměř totozna s manure, coz znamena hnuj.

Reagovat
mupi23

Kdyby novináři v Česku uměli anglicky, tak by asi čuměli, co všechno se pokřikuje při derby. Narážím hlavně na to, že se mohli posrat, že bylo minulé ligové derby v Edenu trochu víc vyhrocené a že se zrovna neřvali pokřiky Sparta do hnoje nebo Slávisti jsou saláti

Reagovat
Sigma Olomouc

A jo

Reagovat
pesky passer-by

Povedať ManU do očí je pre priemerného anglického futbalového fanúšika horšie ako keď mu kultúrne obohatia (rozumej znáslinia) dcéru/y príslušníci tzv. náboženstva mieru.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Ladas321

Po dlouhé době city vyhrálo tuhle trofej.

Reagovat
Salfovic

Což o její prestiži říká tak nějak všechno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele