Životopisy

Viliam Schrojf - Černá kočka

I kdyby kromě veleslavného MS v Chile nepředvedl už zhola nic, přesto by patřil mezi nejslavnější brankáře čs. historie. Právě s Chile je jeho jméno spojováno nejvíc, ač výborné výkony podával i v jiných zápasech. A asi jen díky éře svého nástupce v reprezentační brance - vynikajícího Ivo Viktora - upadl tak trochu v zapomnění.

Svatopluk Pluskal - Sváťa

"Bez něj bych se nikdy nestal tím, čím jsem," prohlásil na sklonku kariéry Josef Masopust o spoluhráči, s nímž vytvořil fantastickou záložní dvojici, při jejímž vyslovování zahraniční odborníci zelenali závistí a soupeři bledli strachem. Svatopluk Pluskal patřil ve své době k nejužší světové špičce.

Jozef Adamec - Hatrlo

Na ihrisku bol ako oheň a voda. Chrlil plamene okolo seba, nadával protihráčom a rozhodcom a nemohol zniesť krivdu. Jeho temperament vychádzal z komplikovanej povahy. Na druhej strane takmer vždy spoľahlivo vykonával pozíciu vodcu mužstva, dokázal usmerniť mladších spoluhráčov, vynikal prefíkanosťou ako lišiak...

Miroslav Wiecek - Největší z chacharů

Když měl kdysi Josef Masopust uvést tři nejnepříjemnější protihráče, odpověděl: "Wiecek, Law a Puskás." Mirek Wiecek, autor 174 ligových gólů, čtyřnásobný král ligových střelců, vynikající kanonýr, který však pouze jednou reprezentoval... Zcela určitě nejlepší fotbalista baníkovské historie.

14.02.2012 Životopisy 209 komentářů
Zaujalo nás

Denis Law - The King

"Jsou tři druhy gólů: snadné, těžké a ty, které střílí Denis Law," napsal druhdy jeden novinář o hráči, jenž naplňoval jako snad nikdo před ním či po něm zásadu svých keltských předků: "Jestliže v této bitvě nemůžeme vyhrát, ještě to neznamená, že nebudeme bojovat."

02.02.2012 Životopisy 151 komentářů
Zaujalo nás

Ladislav Přáda - Prochlastaný talent

Možná se někomu bude tento výraz zdát až příliš expresivní, ale "propitý" by dostatečně nevystihlo životní příběh fotbalisty, jenž byl jedním z největších talentů, jaký se kdy v této zemi narodil. Jeho nadání bylo vskutku mimořádné, měl na to předčít své generační souputníky (byl ročník 1932) v čele s Masopustem.

Oldřich Nejedlý - Král střelců MS

Bezesporu jeden z nejlepších útočníků historie našeho fotbalu. "Dovedl všechno, co má umět fotbalista nejvyšší třídy," píše ve svém životopisu Ladislav Ženíšek. Báječný technik, znamenitý střelec, hráč s výtečnou přihrávkou a dvojími plícemi. Stal se nejlepším střelcem MS 1934 a byl prvním Čechem, který hrál ve vybraném mužstvu světa.

Dneska hraje Káďa

"Byl to nejfantastičtější hráč, proti kterému jsem kdy hrál," prohlásil Santiago Bernabeu. Jmenoval se vlastně Karel Pešek, ale celý svět ho znal jako Káďu a uznával za nejlepšího středního záložníka své doby. "Vidět Káďu a umřít," psávali tehdy italští novináři o muži, při jehož posledním zápase fanoušci plakali.

Flórián Albert - První "Císař"

Když nedávno (31.10.) zemřel v Budapešti sedmdesátiletý Flórián Albert, přešlo se to takřka bez povšimnutí. Tedy u nás. V Maďarsku se jeho pohřbu účastnil premiér s prezidentem, u jeho rakve zahalené do státní vlajky stála čestná stráž a vitrína se Zlatým míčem za rok 1967. V té rakvi ležela legenda světového fotbalu.

Kazimierz "Kaka" Deyna - Generál

Když ukončil kariéru, řada fandů prohlásila, že ztratila důvod chodit na fotbal. V Polsku se tehdy chodilo spíš na Deynu než na hru samotnou. V té době platil za nejlepšího špílmachra na světě a dvořily se mu nejlepší světové kluby. Před pár lety vyhlášen polským fotbalistou století. Kazimierz "Kaka" Deyna.

Pět let od smrti bájného Ference Puskáse

17. listopadu uplynulo pět let ode dne, kdy zemřel legendární maďarský fotbalista Ferenc Biró Puskás. Muž "s kouzelnou levačkou, s níž střílel kouzelné góly", jak se svého času psalo. Neznamená to sice, že by pravou měl jen do počtu, jak se občas tvrdí, ale právě svou levou nohou dokázal věci, jaké před ním či po něm už opravdu málokdo.

Martín Palermo - bláznivá legenda se loučí

Nemehlo? Nešika? Blbec? Jak nazvat hráče, který v jediném zápase nepromění tři penalty? Známý případ je na světě pouze jeden a přezývaný byl již dlouho předtím více než výstižně a prostě. Bláznivý. Martín "El Loco" Palermo!

O šampionovi jen pokorně a šeptem

Už si plánuje rozlučku s kamarády z Ajaxu. S pomocí Jaapa Vissera nedávno publikoval svou první autobiografii. Konečně se bude moci naplno věnovat své rodině, která před 18 měsíci málem přišla o jednoho ze svých nejdůležitějších členů. Ledově klidný bouřlivák Edwin van der Sar napsal tečku za svou 21letou kariérou.

24.06.2011 Životopisy 395 komentářů
Zaujalo nás

Juan Arango: Ostrostřelec z Venezuely

Málokdo zná údajně nejtalentovanějšího venezuelského fotbalistu všech dob. Ve své rodné zemi se stal legendou, kapitánem národního týmu a pravidelným účastníkem Copa América. Pojďme si tohoto ofenzivního záložníka, jenž je znám zvláště pro své dlouhé působení na Baleárských ostrovech, představit.

Jmenuji se Carson Yeung a mám peněz jako želez!

Jak praví srbské přísloví: Budeš bohatý - budeš rohatý. A skutečně, také nemálo majetných vlastníků celků Premier League bývá spojováno se samotným ďáblem. Penězi posedlí, veškeré bariéry bořící, dlouholetou tradici ničící. Takoví jsou prý důstojní pánové ve fracích...

29.04.2010 Životopisy 199 komentářů
Zaujalo nás

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele