Zlatý hattrick v poháru nedotáhl, Raków však na prahu nové éry míří ještě výš

06.05.2023, 11:29
Aktuality

Když se v úterý Raków Częstochowa postavil Legii Varšava ve finále polského poháru, usiloval přitom o napodobení husarského kousku svého soupeře, který v letech 2011-13 této soutěži nepřetržitě kraloval. Raków padl na penalty a po 16 pohárových výhrách v řadě tak hattrick zlatých medailí nezkompletoval, už o tomto víkendu však může slavit o poznání významnější trofej.

Klub z Częstochowé, třináctého největšího města v zemi se čtvrtým nejmenším stadionem v Ekstraklase, zajíždí v neděli na půdu 14. Korony Kielce a se sérií tří dominantních výher v zádech bude jasným favoritem na tříbodový zisk. Ten by mu už teď, tři kola před koncem, zajistil premiérový titul a také historicky první účast v Lize mistrů.

Inspirativní kouč Marek Papszun by tak dotáhl svou sedmiletou pouť v čele skromného mužstva, s nímž dvakrát postoupil a kromě zmíněných dvou triumfů v Pucharu Polski jej dovedl ke dvěma superpohárům a dvěma ligovým finišům v pozici vicemistra.

Po sezoně tato pouť z rozhodnutí samotného trenéra skončí. Raków sice stál o pokračování spolupráce, Papszun si ho však už nedovedl představit. Končí patrně vyčerpán, neboť na šokující tiskové konferenci oznámil, že nemá žádné specifické plány a žádná nová práce není na obzoru. O jeho odchodu prý rozhodlo "několik aspektů”.

Vysoce ceněného 48letého odborníka tak čekají poslední čtyři zápasy ve funkci, v nichž bude Raków coby majitel nejlepšího útoku i obrany v lize (o 12, respektive 10 gólů) hájit luxusní 11bodový náskok před svým přemožitelem z finále domácího poháru.

Papszunův odchod by však nakonec nemusel způsobit žádné velké zemětřesení, což při tříleté ligové bilanci o famózních 59 výhrách a pouhých 13 prohrách rozhodně nebylo třeba.

Klub se totiž před pár dny rozhodl svěřit otěže do rukou jeho dosavadního asistenta Dawida Szwargy, který si i v pouhých 32 letech vybudoval velmi slušnou pověst. Za sebou má dvě necelé sezony coby pravá ruka Papszuna, jinou asistentskou pozici v Katowicích i prestižní stáže v Barceloně, Portu a Atlétiku Madrid.

Szwarga, který podepsal dvouletou smlouvu s dvouletou opcí na její prodloužení, bude tím správným progresivním nástupcem Papszuna, jehož filozofii dle svých slov neplánuje opouštět. Již v tak mladém věku Szwarga ostatně stihl založit vlastní projekt "Deductor”, který spolupracuje s polským fotbalovým svazem a vede trenéry k modernějšímu vzdělání.

Autor: Tomáš Daníček / pilkauk.home.blog, przegladsportowy.pl

Komentáře (5)

Přidat komentář
Shevchenko

a nutno dodat, že i v Evropě hráli skvěle, bohužel pokaždé jen v EKL. Teď už by se přes ty předkola měli překousat, jsem na ně ve skupině zvědav.

Reagovat
Mönchengladbach

Já právě čekám, že v předkole LM narazí na Slavii. A ta už nebude mít to štěstí, co s nimi měla minule.

Reagovat
delfin

Reagovat
Salfovic

Ten titul jim přeju

Reagovat
Mass

Maj tam hodně dobrej tým. Hlavně jak se jim povedlo splašit Ivi Lópeze.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele