základní část, 27. kolo
20.03.2022 14:30 CET
3 : 2
(1:2)

Reportáž

Fanoušci Ajaxu (© AFP)

Ajax znovu zvládl závěr a v důležitém utkání s Feyenoordem slaví výhru 3:2

Do nedělního šlágru 27. kola vstupoval v lepším rozpoložení Feyenoord a také mnohem lépe zvládl první poločas, nicméně amsterdamský gigant zvrátil nepříznivý vývoj 1:2 v závěrečné čtvrthodině díky brankám Dušana Tadiće s Antonym a po výhře 3:2 si upevnil vedoucí pozici Eredivisie, před druhým PSV si prozatím vytvořil pětibodový náskok. Naopak hosté jsou po smolné porážce téměř ze hry o titul, neboť na Ajax ztrácejí propastných jedenáct bodů.

Rotterdamský celek začal s velkým odhodláním a bylo na něm vidět, že se před utkáním nachází ve větší pohodě, jelikož hned svou první větší šanci přetavil ve vedoucí gól. Po akci na pravé straně vypálil z osmnácti metrů Guus Til a brankář Onana vyrazil jeho pumelici pouze do strany, kde hlavičkující kolumbijský klenot Luis Sinisterra i s trochou akrobacie dopravil balón do poloprázdné branky.

Ajax se od tohoto okamžiku snažil přidat, ale do pokutového území dobře bránícího protivníka se dostával jen zřídkakdy, a proto zkoušel hrozit za střední vzdálenosti. Nejprve napřáhl ze zhruba dvaadvaceti metrů dlouholetý kapitán Feyenoordu Steven Berghuis a izraelský gólman Marciano měl co dělat, aby jeho dělovku odvrátil do bezpečí. Favorit tohoto nedělního šlágru přeci jen srovnal stav krátce po polovině úvodního dějství.

Na pravém křídle odvedl výtečnou práci Dušan Tadić a předložil balón Gravenberchovi, jenž tvrdě vypálil z hranice šestnáctky. Marciano sice proti jeho ráně dobře zasáhl, jenže balón se odrazil pouze na hlavu nejlepšího ligového kanonýra Sábastiena Hallera, který zaznamenal svou jubilejní dvacátou trefu tohoto ročníku Eredivisie pohotovou hlavičkou doprostřed branky. Svěřenci trenéra Erika ten Haaga zákonitě ožili a pěkných pár minut prakticky neopouštěli polovinu protivníka, pak ovšem udělali obrovskou chybu.

Berghuisovu špatnou zpětnou přihrávku totiž vystihl nigerijský forvard Dessers a balón se po odrazu dostal ke zcela osamocenému Tilovu, jenž s naprostým přehledem zamířil do levého spodního růžku kolem bezmocného brankáře Onany - 1:2. O pár minut později mohl Dessers dokonce navýšit náskok svého týmu, avšak mezi dvěma protihráči nevyzrál na pozorného Onanu přízemní střelou ze čtrnácti metrů.

Hosté po změně stran stále hráli aktivně a zhruba deset minut se střídavě zdržovali před šestnáctkou amsterdamského vyzyvatele, pak už ale spíše přebíral otěže Ajax. Ten měl blízko k vyrovnání přesně po hodině hry, kdy centr z levého křídla nasměroval Timber hlavou do břevna. Dvacet minut před závěrečným hvizdem zahrozil hlavou také Brobbey, ovšem ten prostor tří tyčí vůbec netrefil.

Senzační obrat Ajaxu nastartoval v 78. minutě kapitán Tadić, jelikož se postavil k přímému volnému kopu z pravé strany a z hodně ostrého úhlu famózně usměrnil míč do protější šibenice nad naprosto zaskočeného Marciana, který se stačil jen zoufale ohlédnout. Domácí pak nenechali soupeře ani chvilku vydechnout a za dalších osm minut vstřelili rozhodující zásah.

Po hezké akci na levém křídle obdržel kolmici do volného prostoru Tagliafico a zpětnou přihrávkou téměř od brankové čáry vybídl ke skórování zapomenutého brazilského snajpra Antonyho, jehož okamžitá střela z deseti metrů zapadla k levé konstrukci kolem marně se natahujícího Marciana. V nastaveném čase byl po druhé žluté kartě vyloučen právě Antony kvůli nevhodnému komentáři směrem k rozhodčímu Makkeliemu (první žlutou uviděl za sundání dresu při oslavě rozdílové branky), jeho předčasný odchod však neměl na výsledek žádný vliv.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1,33-6-7,8. Jak se s tím popere naše jednička?????? Zvláště pak hcsky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ted nevím,čekal jsem výhru s Benfikou a poté hcs -2,5 s Feyenoordem . Zatím je na výhru Ajaxu o 3 více nižší kurz, než na jeho výhru přesně o 2 goly. 3,52-4,1. Asi vynechám.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele