základní část, 34. kolo
28.05.2023 14:30 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Klubové vlajky PSV (© AFP)

PSV zvládlo duel v Alkmaaru a v příštím roce se popere o hlavní fázi Ligy mistrů

Vyvrcholení základní části Eredivisie se odehrálo v Alkmaaru, kde místní AZ nedokázalo vyzrát na lépe postavené PSV a po dvou trefách Xaviho Simonse s ním prohrálo 1:2. Domácí výběr tak nedokázal využít nečekaného zaváhání Ajaxu v Enschede (1:3) a obsadil konečné čtvrté místo se ziskem sedmašedesáti bodů, které mu zaručuje jen předkolo Konferenční ligy. Hosté naopak zvládli těžkou úlohu bez rezignujícího trenéra Ruuda van Nistelrooije.

Bývalý legendární útočník skončil těsně před tímto duelem a nahradil ho dosavadní asistent Fred Rutten, jenž však v klubu už také působit nebude a vedení tak musí sehnat náhradu. Simons celkově nastřádal v tomto ročníku nejvyšší nizozemské soutěže úctyhodných devatenáct branek a společně s Anastasiosem Douvikasem se stal králem tabulky střelců celé soutěže, toto klání nakonec rozhodl zásahem v osmé nastavené minutě. PSV skončilo druhé s pětasedmdesáti body a čeká ho tedy kvalifikace Ligy mistrů.

První poločas tohoto pikantního souboje nic zásadního nepřinesl, za zmínku stojí jen jedna slibná příležitosti AZ. Přesně v polovině úvodního dějství totiž mohl otevřít gólový účet Pavlidis, ale jeho bombu z deseti metrů brilantně vyrazil před sebe pozorný gólman Benítez. Obrázek hry se příliš neměnil ani po přestávce, eindhovenský gigant se z ničeho nic dostal do vedení v 65. minutě.

Simons po skvělém přistrčení Luuka de Jonga uprchl z půlící čáry a řítil se směrem k brankáři Ryanovi, kterého i přes nedovolený zákrok skluzujícího Sugawary překonal v pádu překvapivým přízemním pokusem do levého spodního růžku. Výběr vedený koučem Pascalem Jansenem se však nevzdal a zhruba deset minut před závěrečným hvizdem srovnal krok.

Veerman ve vlastní šestnáctce naprosto zbytečně podrazil střídajícího Bazoera a rozhodčí Makkelie bez váhání nařídil pokutový kop, ke kterému se postavil švédský špílmachr Jesper Karlsson a s přehledem ho proměnil střelou k pravé konstrukci.

PSV si ještě více zkomplikovalo svou situaci v 90+2. minutě, protože Anwar El Ghazi bezohledně atakoval Kerkeze a po druhé žluté kartě pro něj zápas předčasně skončil. Nicméně v poslední možnou chvíli podruhé udeřil Simons, neboť ten se po úchvatném sólu zbavil hned čtyř bránících protihráčů včetně Ryana a z dvanácti metrů uklidil balón přímo doprostřed branky.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele