základní část, 20. kolo
05.02.2023 12:15 CET
0 : 5
(0:2)

Reportáž

Steven Berghuis (© AFP)

Ajax i podruhé pod Heitingou přesvědčil a předposlední Cambuur rozstřílel 5:0

Obhájce mistrovského titulu Ajax zažívá po odvolání trenéra Alfreda Schreudera znovuzrození a poslední dva duely pod vedením kouče Johna Heitingy mu vyšly na jedničku. Před týdnem si odvezl všechny body z Rotterdamu po výhře 4:1 nad Excelsorem, nyní úřadoval v Leeuwardenu a poslední celek tabulky deklasoval v poměru 5:0. Dvě branky dokázali vsítit Steven Berghuis a střídající Brian Brobbey.

Ajax se tak po druhé výhře v řadě posunul na třetí místo tabulky se ziskem čtyřiceti bodů a na vedoucí Feyenoord už má manko pouhých tří bodů. Naopak Cambuur nebodoval podruhé za sebou a kvůli této vysoké porážce klesl na úplně poslední osmnáctou příčku o skóre za sedmnáctý Groningen. Jasný favorit tohoto nedělního utkání držel otěže ve svých rukách od samého začátku a svou první větší možnost krátce po odehrané čtvrthodině přetavil ve vedení.

Ve druhém zápase po sobě měl přesnou mušku srbský špílmachr Dušan Tadić, jenž se po přesně načasované přihrávce Klaassena před hranici brankového území dostal k okamžitému zakončení a i přes zásah gólmana Ruitera rozvlnil síť. Hosté se od tohoto okamžiku mnohem více uklidnili a druhou důležitou trefu přidali necelých deset minut před přestávkou.

Po zblokované střele z více jak třiceti metrů převzal balón na pravé straně šestnáctky Kudus a zpětně ho předložil Berghuisovi, jenž prudkou hlavičkou z bezprostřední blízkosti nedal Ruiterovi žádnou naději na úspěch. V následujícím průběhu musel domácí brankář předvést několik perfektních zákroků, jenomže po zhruba dvaceti minutách druhého dějství inkasoval potřetí a i v tomto případě ho překonal Berghuis.

Zkušený jednatřicetiletý útočník po geniálním přistrčení Tadiće napřáhl z první z osmnácti metrů a jeho skákavý kroucený pokus zapadl přímo do levého spodního růžku - 0:3. Od tohoto momentu se utkání spíše dohrávalo, nicméně Ajax byl stále při chuti a v závěrečné čtvrthodině přidal ještě další dvě trefy.

Brobbey ani ne po šesti minutách strávených na trávníku využil zmatky v defenzivě Cambuuru, ve středu šestnáctky měl trochu času na rozmyšlenou a svůj projektil nechytatelně uklidil přesně pod břevno. Stejný hráč uzavřel gólový účet ve třetí minutě nastavení, jelikož po parádním pasu Berghuise za obranu přelstil Ruitera jemnou tečí a s notnou dávkou štěstí ho přeci jen pokořil.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele