základní část, 18. kolo
25.01.2023 18:45 CET
1 : 4
(0:1)

Reportáž

Jukinari Sugawara (© AFP)

Alkmaar zvítězil i potřetí v řadě a minimálně na pár hodin se posunul do čela Eredivisie

Hráči favorizovaného Alkmaaru, po rozpačitém vstupu do nového roku, zvítězili již potřetí v řadě, jelikož dokázali uspět na půdě houževnatého Go Ahead po výsledku 4:1. Svému soupeři povolili za celých devadesát minut pouze dvě střely mezi tři tyče a díky zaslouženému tříbodovému zisku se vyhoupli do čela Eredivisie se ziskem devětatřiceti bodů, a to o bod před druhý Feyenoord. Na ten však ještě čeká duel 18. kola s Nijmegenem.

Celek z Deventeru utrpěl první ligovou porážku téměř po pěti měsících, až do tohoto střetnutí držel šňůru jedenácti neprohraných zápasů v řadě. K tomu proti AZ nezačal vůbec špatně a svou první slibnou možnost si vypracoval v polovině úvodního dějství, avšak střela Edvardsena byla na poslední chvíli zablokována. Hosté se poprvé ozvali deset minut před přestávku, kdy dělovku Reijnderse bravurně zlikvidoval pozorný brankář De Lange.

V následujících minutách přišli chvíle řeckého kanonýra Vangelise Pavlidise. Ten nejprve otevřel gólový účet ve 38. minutě po fantastické finální přihrávce japonského mladíka Jukinariho Sugawary a z bezprostřední blízkosti umístil míč přímo do bližšího spodního růžku. Stejný hráč se mohl podruhé prosadit ještě do přestávky, ale tentokráte hlavičkoval vedle levé konstrukce o několik decimetrů.

Hosté pojistili svůj náskok po necelé hodině hry. Sugawara tentokráte vymyslel úžasný pas z křídla a ve volném prostoru našel hlavičkujícího Djordjeho Mihailoviče, jenž nekompromisně rozvlnil síť - 0:2. Necelých deset minut před závěrečným hvizdem se dočkal kýženého gólu také nejlepší muž na trávníku Sugawara.

Dvaadvacetiletý obránce se totiž opřel do odraženého balónu a nechytatelně ho usměrnil do levé šibenice mimo dosah De Langeho. Divoký závěr poté přinesl ještě dvě branky. Domácí se nejprve dočkali čestného úspěchu ve druhé nastavené minutě z pokutového kopu, který s přehledem proměnil Willum Willumsson, a to po nedovoleném zákroku Sugawary. Nicméně v poslední možnou chvíli dokonale odpověděl střídající Zico Buurmeester, neboť po konečné nahrávce Pavlidise snadno vsítil svůj vůbec premiérový ligový gól mezi profesionály.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele