základní část, 33. kolo
12.05.2024 14:30 CET
3 : 0
(3:0)

Reportáž

Steven Bergwijn (© AFP)

Ajax snadno zdolal Almere a zajistil si evropské poháry pro příští ročník

Ajax s blížícím se koncem sezóny stabilizoval svou výkonnost a nyní potřetí z předchozích čtyř zápasů zvítězil, když si v Amsterdamu poradil s nováčkem z Almere po výsledku 3:0. Díky tomuto tříbodovému zisku si navíc definitivně zajistil páté místo zaručující kvalifikaci Evropské ligy pro nadcházející sezónu, neboť má na kontě pětapadesát bodů a před šestým Nijmegenem si vytvořil nedostižný čtyřbodový náskok.

AFC si tak poslední zápas s Vitesse může naplno užit, jeho úhlavní rivalové Nijmegen i Utrecht totiž své zápasy prohráli. Domácí gigant tak alespoň částečně zachránil hodně zpackaný ročník, se kterým nemůže být vůbec spokojen. Hostům před tímto duelem o nic nešlo, jelikož si s předstihem zajistili udržení prvoligové licence, v tuto chvíli jim patří třináctá příčka se čtyřiatřiceti body a hůře než čtrnácti neskončí.

Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa začali přeci jen o něco opatrněji a v úvodních pětadvaceti minutách si nic zásadního nevypracovali, nicméně pak během pouhých devíti minut rozhodli o své výhře díky hattricku kapitána Stevena Bergwijna. Šestadvacetiletý útočník nejprve otevřel gólový účet tohoto klání ve 29. minutě, když si po krásném přistrčení Brobbeyho posunul míč do šestnáctky protivníka a z první nekompromisně zamířil do pravého dolního růžku.

Neuběhlo ani dalších pět minut a stejný hráč skóroval podruhé, když se po rohovém kopu z pravé strany opřel do odraženého balónu a z voleje ho parádně uklidil k bližší konstrukci kolem marně se natahujícího brankáře Bakkera. Bergwijn nakonec dokonal své úchvatné představení necelých deset minut před přestávkou, protože zkompletoval svůj hattrick za pouhých devět minut chytrým obloučkem z deseti metrů k levé tyči.

Po změně stran tempo hry výrazně opadlo a toto utkání se spíše dohrávalo. Ajax hned zkraje druhého dějství zahrozil nepřesnou střelou Brobbeyho a v samém závěru netrefil prostor tří tyčí ani Berghuis, Almere bylo vidět jen jednou a to v 54. minutě, kdy neplatila trefa střídajícího Pascua kvůli těsnému ofsajdu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele