základní část, 33. kolo
12.05.2024 14:30 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Radost hráčů Alkmaaru (© AFP)

Alkmaar snadno vyhrál v Deventeru a udržel si naději na třetí místo

Alkmaar potvrdil skvělou formu z poslední doby i na půdě tápajícího Go Ahead a díky snadné výhře 3:0 má stále šanci na třetí místo. AZ po minulém skalpu úhlavního rivala Twente (2:1) zůstalo ve hře o konečnou třetí příčku zaručující kvalifikaci Ligy mistrů a situace před posledním kolem zůstává stejná - v tuto chvíli má na kontě čtyřiašedesát bodů a za vyzyvatelem z Enschede opět zaostává o body dva.

Svěřenci trenéra Maartena Martense tak na závěr musí porazit Utrecht (nejlépe o dvě branky) a zároveň musí doufat, že Twente prohraje nebo remizuje ve Zwolle. Go Ahead nevyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži již pošesté za sebou, i přesto si díky porážce Heerenveenu (1:3 s Vitesse) definitivně zajistilo dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy. Momentálně je totiž deváté s třiačtyřiceti body o šest bodů před "Srdíčky".

Hosté vstoupili do tohoto utkání aktivněji a vést mohli již po necelých třech odehraných minutách, ale Ruben van Bommel svou bombou z dvanácti metrů pouze napálil bližší tyč. AZ pak hrálo trpělivě a vedoucího gólu se dočkalo ve 39. minutě, kdy Ibrahim Sadiq po dlouhém nákopu z vlastní poloviny svedl souboj s nejistým brankářem De Langem, poté se dobře zorientoval a míč nakonec snadno uklidil hlavou do zcela prázdné branky.

Alkmaar od tohoto okamžiku ožil a ještě do přestávky zvýšil svůj náskok, neboť Sven Mijnans ve třetí nastavené minutě prvního poločasu obdržel finální kolmici do volného prostoru od Pavlidise a bez váhání zamířil přímo do protějšího spodního růžku. Hosté si po změně stran hlídali dostatečný náskok a definitivně ho pojistili zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, to totiž skóroval střídající Myron van Brederode krásnou kroucenou střelou z hranice šestnáctky pod vzdálenější šibenici.

Domácí alespoň mohli korigovat nepříznivý stav těsně před koncem, kdy rozvlnil síť tradiční kanonýr Oliver Valaker Edvardsen, ovšem tato branka přeci jen nebyla uznána kvůli těsnému ofsajdu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele