play off - osmifinále
29.06.2024 21:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Kai Havertz proměňuje penaltu (© AFP)

Andersenova pohádka se bleskově změnila v horor, postup Němců trefil z penalty Havertz

Německo na domácím evropském šampionátu proklouzlo mezi osm nejlepších týmů poté, co v osmifinále porazilo Dánsko 2:0. Nezvykle dlouho hraný duel, který v průběhu první půle přerušila na necelou půlhodinu silná bouřka, rozhodl v 53. minutě Kai Havertz z pokutového kopu. Ten byl nařízen za letmý dotek míče s rukou Joachima Andersena, jenž se přitom o chvíli dříve radoval na druhé straně hřiště z gólu, který mu nebyl uznán kvůli milimetrovému ofsajdu. Pojistku zařídil pořadatelské zemi třetím přesným zásahem na turnaji Jamal Musiala.

Když Německo na úvod šampionátu rozstřílelo Skotsko, domácí fanoušci už pomalu viděli Die Mannschaft zvedat trofej pro vítěze. Výkony Němců se však postupně mírně zhoršovaly a proti Švýcarům takřka ztratili první příčku, kterou jim až pozdním vyrovnávacím gólem navrátil Niclas Füllkrug. Proti Dánsku, jež se k postupu doslova proremizovalo, musel Julian Nagelsmann řešit problém v obraně, kde chyběl vykartovaný Jonathan Tah a Antonio Rüdiger byl limitovaný zraněním stehenního svalu.

Domácí miláčci dupli na plyn hned od začátku a po čtyřech minutách už bylo celé Německo na nohou. Nico Schlotterbeck se basketbalovým skokem pověsil do vzduchu a hlavou zavěsil. Gól však byl kvůli faulu odvolán. Die Mannschaft dál hrozil, nicméně iniciativa se postupně vyrovnávala. Po půlhodině byla sice hra kvůli silné bouřce přerušena, avšak jakmile se přehnalo i krupobití, mohlo se pokračovat. Němci začali znovu zostra, když se krátce po sobě dostali k nebezpečným hlavičkám Havertz a Schlotterbeck. Obří šanci měli i Dánové, a to krátce před pauzou, když po brejku mohl šokovat ochozy Rasmus Höjlund. Měl však balon na dlouhou nohu a legendárního Manuela Neuera nepřekonal.

Obrovské rozčarování pro domácí však přišlo hned po pauze, když ze závaru před brankou Neuera zakončil nechytatelně Andersen. Podobně jako na začátku utkání však videorozhodčí gól zrušil - tentokrát pro minimální ofsajd. Bláznivý vývoj pokračoval, když z navazující akce videorozhodčí na druhé straně rozhodl o pokutovém kopu pro domácí, a to kvůli ruce v šestnáctce. Míč si na puntík postavil Havertz a střelou o tyč otevřel skóre. Hráč Arsenalu mohl být dvougólový, když před hodinou hry předvedl senzační převzetí míče za obranu. Samostatný únik však zakončil pouze lobem mimo branku. Jeho zaváhání napravil v 68. minutě Musiala, který svůj nájezd po zaváhání Kaspera Schmeichela proměnil ranou na vzdálenější tyč. V nastavení ještě zrušil gól Floriana Wirtze pro ofsajd videorozhodčí.

Sny německého národního týmu o historicky čtvrtém triumfu na mistrovství Evropy tak pokračují. Další překážkou na této cestě bude 5. července buď Španělsko, nebo Gruzie.

Autor: Livesport.cz / Jan-Filip Novotný

Komentáře (736)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele