play off - semifinále
10.07.2024 21:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Oslavující Ollie Watkins (© AFP)

Odvážné střídání pomohlo Anglii do finále, oranžovou zeď propálil v nastavení Watkins

Anglie porazila v semifinále mistrovství Evropy Nizozemsko 2:1, a stala se tak vyzyvatelem Španělska v závěrečném boji o zlaté medaile. Do oranžova zbarvenou část Signal Iduna Parku, na němž jindy vládne proslulá "žlutá zeď" tvořená fanoušky Dortmundu, už v sedmé minutě rozjásal Xavi Simons, jenž zaznamenal nejrychlejší branku této fáze Eura od roku 1996. Nedlouho poté se ovšem přihlásil o slovo Harry Kane svým devátým gólem v play off velkých mezinárodních turnajů, přičemž tolik jich dosud žádný evropský hráč nedal. Strhující začátek utkání pak vystřídala taktická bitva, jež nabídla rozuzlení až v 91. minutě po zásahu střídajícího Ollieho Watkinse.

Three Lions tak dostanou šanci odčinit prohrané finále z předešlého evropského šampionátu, v němž ve Wembley podlehli Itálii.

Nominace sudího Felixe Zwayera pro tento zápas nepotěšila zejména Juda Bellinghama. Když totiž v prosinci 2021 ještě oblékal dres BVB, zkritizoval po šlágru s Bayernem výkon tohoto rozhodčího slovy, že od muže dříve trestaného za korupci se nedalo čekat nic jiného. Oranjes naopak měli na 43letého Němce dobré vzpomínky, jelikož vedl jejich osmifinálový duel s Rumunskem. V ani ne 100 kilometrů od nizozemských hranic vzdáleném Dortmundu navíc mohli spoléhat na obrovskou podporu fanoušků.

Už v sedmé minutě Simons přetlačil v hloubi anglické poloviny hřiště Declana Rice a následně zpoza šestnáctky trefil prudce i přesně horní roh brány. Zaskočený Albion se snažil bleskově odpovědět. Do šancí se probíjel Kane, v jedné z nich byl navíc ve velkém vápně faulován. Bundesligový kanonýr nařízeným pokutovým kopem nepohrdl a přízemní ranou k tyči vyrovnal. Ostrované chtěli skóre rychle obrátit na svou stranu, to by však po sólu Phila Fodena nesměl míč na brankové čáře zastavit penaltový hříšník Denzel Dumfries. Obránce Interu mohl ve 30. minutě dokonce vrátit Nizozemsku vedení, po rohovém kopu ale hlavičkoval pouze do břevna. Záhy zvonila konstrukce i na druhé straně, když Foden zkoušel štěstí kroucenou střelou na zadní tyč.

Po chvíli ofenzivního mlčení mohl v 65. minutě dostat fanoušky Oranjes do varu Virgil van Dijk. Stoper Liverpoolu číhal ve vápně na centr z pravého kraje hřiště, jeho zakončení ale skončilo jen na rukavicích pozorného Jordana Pickforda. Three Lions se k první střele ve druhé půli propracovali až v 79. minutě, kdy dokonce rozvlnil síť Bukayo Saka. Hvězdě Arsenalu ale přihrával v ofsajdu stojící Kyle Walker, a gólové oslavy tak rychle utichly. Netrvalo to však dlouho a Angličané se mohli radovat naplno. Cole Palmer totiž poslal do vápna přihrávku na volného Watkinse, jenž se pohotově otočil ke střele a zakončením na zadní tyč skóroval.

Od zlatého úspěchu z roku 1988 tak už počtvrté skončila cesta Nizozemců těsně před finálovými branami. Anglii čeká rozhodující duel proti Španělsku 14. července.

Co se může stát: Navzdory silné kritice Angličanů, povětšinou hrajících pod své možnosti, má jejich současný reprezentační tým šanci ovládnout Euro, což se dosud žádnému z předchozích výběrů nepodařilo.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (1255)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele