základní skupiny - skupina C, 2. kolo
20.06.2024 15:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Luka Jović v nastaveném čase srovnal na 1:1. (© AFP)

Slovinsko znovu remizovalo 1:1, vyrovnávací gól Srbska vstřelil v nastaveném čase Jović

Slovinsko bodově navázalo na předchozí duel, když ve druhém kole skupiny C mistrovství Evropy remizovalo se Srbskem 1:1. Vyrovnaný duel dlouho přinášel jen neproměněné šance, po hodině hry se už ale síť rozvlnila. V 69. minutě se prosadil slovinský bek Žan Karničnik, na nějž v dechberoucím závěru nastavení druhé půle odpověděl vyrovnávací trefou po rohovém kopu Luka Jovič. Srbové, kteří před utkáním pohrozili odstoupením ze šampionátu kvůli proti nim mířeným nenávistným a nepotrestaným pokřikům v duelu Chorvatů s Albánci, tak při své první účasti na Euru získali první bod. Při postupových ambicích však musí v závěrečném kole bezpodmínečně porazit Dány.

Reprezentace Slovinska vstupovala do turnaje jako třetí nejhůře postavený účastník v žebříčku FIFA, výkon proti Dánům tomu však neodpovídal. V ofenzivě působil velmi živě Benjamin Šeško, střelec se nicméně našel v zadních řadách, když se tečovanou ranou prosadil Erik Janža. Srbové v úvodním klání rovněž zaujali, proti silně favorizovaným Angličanům ale doplatili na prospaný úvod podtržený gólem Juda Bellinghama.

Orli mohli brzy inkasovat i tentokrát, když se v osmé minutě do předbrankového prostoru šikovně protáhl Jan Mlakar, jehož přízemní ránu však odrazil gólman Predrag Rajkovič. Po půlhodině hry se na druhé straně pokoušel o zakončení hlavou Aleksandar Mitrovič, ztroskotal ovšem na důsledné obraně. Naopak srbská defenziva chvíli nato znovu zaváhala, když osamocenýTimi Max Elšnik orazítkoval skrytou střelou pravou tyč a Šeško z dorážky zamířil nad břevno.

Ihned po návratu z kabin protančil po narážečce s Dušanem Tadičem do vápna Slovinska kvalitně hrající Mitrovič, úvodnímu gólu ale zabránil skvěle vyběhnutý Jan Oblak. Srbský kanonýr chvíli nato zahrozil znovu, hlavičku z dobré pozice však poslal příliš vysoko. Před hodinou hry se na druhé straně ozval i talentovaný Šeško, jehož technickou střelu pod horní tyč vytáhl Rajkovič jen konečky prstů.

Hvězdného forvarda slovinské reprezentace zastoupil v 69. minutě krajní bek Karničnik, jenž na zadní tyči doklepl do odkryté sítě přesný centr Elšnika. O několik okamžiků později mohl kontrovat Mitrovič, z jasné gólové pozice na hranici malého vápna ale pouze napálil brankovou konstrukci. Oblaka nenachytal v 85. minutě ani střídající Veljko Birmančevič, jehož nepříjemný přímý kop letěl do levé šibenice. O poznání úspěšnější byl v nastavení Luka Jovič, který krásnou hlavičkou k levé tyči rozesmutněl slovinské fanoušky.

Souboj dvou zemí bývalé Jugoslávie, které se na Euru představily poprvé od roku 2000, tak skončil remízou. Slovinsko zakončí základní skupinu 25. června proti Anglii, Srbsko tentýž den změří síly s Dánskem.

Co se může stát: Slovinec Šeško dal před turnajem košem několika zájemcům z Premier League. Mnoha hvězdám právě této soutěže se postaví v závěrečném skupinovém vystoupení, v němž spolu se spoluhráči bude doufat v první výhru na Euru v samostatné historii země. Případné postupové naděje Srbska jdou ruku v ruce pouze se skalpem Dánska.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (356)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele