play off - finále
14.07.2024 21:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Mikel Oyarzabal rozhodl o vítězství Španělska. (© AFP)

Španělsko ve finále Eura porazilo Anglii, prvním gólem na turnaji rozhodl Oyarzabal

Španělsko zvítězilo ve finále mistrovství Evropy nad Anglií 2:1. Utkání se v jeho prospěch začalo lámat po poločasové pauze a velkou roli opět sehráli mladíci. Čerstvě 17letý Lamine Yamal totiž asistoval skórujícímu Nicu Williamsovi, titul však Španělům po vyrovnávací trefě Colea Palmera nakonec vystřelil až v 87. minutě Mikel Oyarzabal. Svěřenci Luise de la Fuenteho, jenž už dovedl na evropských šampionátech ke zlatu výběry Španělska do 19 a 21 let, zároveň vylepšili vlastní fantastickou bilanci. Červení totiž uspěli již v pátém ze šesti finále velkých turnajů. Další smutnou kapitolu naopak napsali Angličané, kteří na svůj premiérový triumf z Eura nadále čekají.

Pro La Roju, která se po celý turnaj prezentovala pohlednou hrou, by případné vítězství znamenalo již čtvrtý triumf na mistrovství Evropy, díky čemuž se v historických tabulkách mohla dostat před Německo jakožto nejúspěšnější tým evropských šampionátů. Angličané se i přes spíše defenzivní pojetí hry probojovali do finále už druhý ročník v řadě, a byli tedy opět jen krůček od získání první velké mezinárodní trofeje od roku 1966, kdy ovládli mistrovství světa.

Úvodní minuty utkání se nesly v očekávaném duchu. Španělé drželi míč na svých kopačkách a snažili se tlačit na poměrně hluboký defenzivní blok Anglie. Hráči v bílých dresech se však postupně začali osmělovat k útočným akcím. Diváci na stadionu v Berlíně tak sledovali velmi vyrovnanou hru, při níž neměli brankáři příliš práce. Do nebezpečnější šance se až v nastaveném čase dostal Phil Foden, jedinou střelu na bránu v úvodní půli ale bez problému zlikvidoval Unai Simón.

Pozornost po celý zápas byla znovu upřena i na mladého Yamala, který na tomto evropském šampionátu překonal již několik rekordů. Téměř ihned po změně stran se tento diamant blýskl, když si po chytré nahrávce od Daniela Carvajala navedl míč do středu hřiště a na levé straně našel úplně volného Williamse. Jeden z nejlepších hráčů turnaje poté levačkou z první zakončil nechytatelně k pravé tyči.

V 70. minutě se rozhodl Gareth Southgate poslat na trávník Palmera, což se nakonec ukázalo jako šťastný tah. Jen o tři minuty později totiž Jude Bellingham na hranici velkého vápna šikovně sklepl balon právě na ofenzivního záložníka Chelsea, jenž tvrdou střelou placírkou k levé tyči nedal Simónovi šanci.

Nakonec však přece jen propukla obrovská euforie ve španělském táboře. V závěru střetnutí totiž Marc Cucurella z levé strany hřiště našel v pokutovém území Oyarzabala, který ve skluzu doklepl míč do sítě, a stal se tak španělským hrdinou. Společně s ním bude země z Pyrenejského poloostrova oslavovat i Daniho Olma, jenž v posledních minutách na brankové čáře vyhlavičkoval míč do bezpečí.

Španělsko tak finální překážku v podobě Anglie zdolalo a poprvé od roku 2012 ovládlo mistrovství Evropy.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (1990)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele