základní skupiny - skupina B
03.12.2008 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Metalist Charkov - Olympiakos Pireus 1:0

Na Ukrajině se slavilo. Tým, který se tuto sezonu poprvé probojoval do evropských pohárů - Metalist Charkov - se totiž dokázal kvalifikovat do dalších fází Poháru UEFA. A během své jízdy dokázal zdolat i řeckého mistra - Olympiakos Pireus.

Ukrajina již není pouze Šachtar Doněck a Dynamo Kyjev. Mezi tyto kluby se po tomto zápase musí řadit také momentálně druhý tým ukrajinské Premier Lihy - Metalist Charkov. Ten se tento rok vůbec poprvé kvalifikoval do evropských pohárů - a hned je z toho postup do dalších částí. Ve své spanilé jízdě dokázal remizovat s Herthou, porazit Galatasaray a nyní si k tomu přidává další cenný skalp - řecký mistr Olympiakos Pireus, který neprohrál od konce října. Charkovským hrdinou se stal Brazilec Edmar, jenž dokázal tři minuty před koncem zápas rozhodnout.

Domácí se do zápasu pustili ve velkém tempu a veterán v brance hostů Nikopolidis měl v úvodních minutách dost práce na to, aby se musel zahřívat jinými způsoby. Nejdříve řecký gólman dokázal vytěsnit tvrdou střelu Valyayeva, posléze několik dalších, ne již tak povedených pokusů. Olympiakosu prakticky neexistoval útok a do šancí se dostával spíše sporadicky a spíše ze standardních situací - jednu takovou promarnil Dudu, jehož hlavička mířila blíž k rohovému praporku než k bráně domácích.

Konec prvního poločasu zakončil nevýrazný volej Valyayeva, který minul levou tyčku Nikopolidisovy branky.

Olympiakos se mohl k vítězství přiblížit pár minut po změně stran, skvělou přihrávku Dioga si zpracoval Torosidis, ale jeho tvrdá rána letěla jen pár centimetrů nad. Ukrajinci byli rychlým nástupem soupeře mírně zaskočeni a asi do šedesáté minuty se do hry moc nedostávali.

Poté se ale ke slovu dostali opět domácí - Edmar poslal centr na úplně osamoceného Fomina, ten ale nepochopitelně z bezprostřední blízkosti mířil nad břevno Nikopolidisovy brány. Další šance Metalistu přišla v 73. minutě, kdy se do samostatného úniku dostal Jaja, pod tlakem ale nedokázal míč umístit a řecký gólman neměl větší problémy.

Ukrajinci se nakonec zaslouženého gólu dočkali, tři minuty před koncem řádné hrací doby se totiž dokázal prosadit brazilský záložník Edmar. Velkou zásluhu na gólu měl také Valentyn Slyusar, který dokázal projít přes statickou obranu hostů a naservíroval míč před Edmara, který halfvolejem z pár metrů nedal Nikopolidisovi šanci.

Ke konci zápasu mohl ještě gólovou pojistku přidat obránce Koniushenko, ukázal se však jeho defenzivní styl a míč do brány neposlal. Přesto se domácí mohli radovat ze své druhé výhry v Poháru UEFA, když si po Galatasarayi poradili i s řeckým Olympiakosem. V příštím kole se Charkov utká s portugalskou Benfikou, která má na svém kontě jediný bod za remízu s Herthou.

Autor: Anna-Marie Kroupová / goal.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

7:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele