základní skupiny - skupina G, 6. kolo
08.12.2016 21:05 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Standard Lutych - AFC Ajax 1:1

Amsterdamský Ajax si výtečnými výkony zajistil účast v jarní vyřazovací fázi z výhodnějšího prvního místa ve skupině G již s předstihem, ovšem i tak nizozemský velkoklub v závěrečném klání na půdě Standardu Lutych nedal svou kůži lacino a remízou 1:1 vyprovodil svého belgického soupeře z pohárové Evropy.

Domácí totiž potřebovali uhrát tentýž výsledek jako Celta Vigo v zápase s řeckým Panathinaikosem, a jelikož Celta v Athénách zvítězila 2:0, zůstává Lutych až na třetím nepostupovém místě a s Evropskou ligou se pro letošek loučí.

Na první pohled přitom šance Lutychu nevypadaly vůbec špatně. Ajax totiž nastoupil v abnormálně omlazené sestavě, která se od té z posledního ligového kola proti Groningenu lišila hned na devíti postech, přičemž s výjimkou zkušeného brankáře Boera neměl na trávníku z hráčů hostí nikdo více než třiadvacet let. Úvod utkání poznamenala odplata fanoušků Ajaxu, kteří se svým belgickým protějškům revanšovali stejnou mincí za světlice vržené na trávník během předešlého vzájemného zápasu obou týmů v Amsterdamu.

Poté, co se hra opět naplno rozběhla, měl první gól utkání na kopačce domácí Dompe, jenže v samostatném úniku již z úhlu nedokázal brankáře Boera obstřelit. Na opačné straně pak v pětadvacáté minutě již zvedal ruce nad hlavu Davy Klaassen, když jeho hlavička ze standardní situace překonala brankáře Huberta, avšak levý bek Fiora na poslední chvíli dokázal míč letící do brány zastavit přímo na brankové čáře a odpálit do bezpečí.

Pouhé dvě minuty nato se už ale hosté přece jenom dočkali. Skvostný dlouhý pas Donnyho van de Beeka si za zády lutyšské obrany zpracoval Anwar El Ghazi a prudkou ranou propálil zaskočeného Huberta. Domácí tak pro zajištění postupu rázem potřebovali skórovat minimálně dva góly, jenže i po zbytek první půle byli na trávníku horším týmem. Střely Nouriho s Cassierrou ovšem skončily mimo tři tyče, a tak se do kabin o přestávce odcházelo za stavu 1:0 pro Ajax.

Po změně stran se Lutych přece jen začal více prosazovat, ale Orlando Sá se svou hlavičkou z osmapadesáté minuty neuspěl. Vyrovnávací gól sice nakonec přišel, jenže až osm minut před koncem, když se ze vzduchu tvrdou hlavičkou na přední tyči prosadil Benito Raman. Více už toho hráči Standardu nestihli a vzhledem k pohodlné výhře Celty 2:0 se s pohárovou Evropou pro letošní sezonu definitivně loučí.

Autor: Martin Kantor / uefa.com

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
EverlastD

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
pawelFCB

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele