osmifinále - odvety
16.03.2023 21:00 CET
1 : 1
3:5 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Pedro Gonçalves (© AFP)

Sporting po penaltách vyřadil Arsenal a postaral se o největší překvapení osmifinále Evropské ligy

Sporting Clube de Portugal zaskočil Emirates Stadium a vyřadil v osmifinále Evropské ligy vedoucí tým Premier League Arsenal. Lisabonský tým vybojoval po 120 minutách remízu 1:1 a v následném penaltovém rozstřelu jeho střelci zachovali chladnější hlavu a zajistili jeho postup do další fáze soutěže.

Navzdory remízovému výsledku v prvním utkání byli domácí jasným favoritem zápasu a po úvodních minutách, které byly rozkouskováné ošetřováním zraněných hráčů, tuto roli potvrzovali. V úvodu sice nebezpečně pálil Trincão, ale po jeho akci už úřadoval Arsenal.

Defenzivě Sportingu dělala problém hlavně aktivní křídla Gunners, a právě po akci ze strany hřiště portugalský celek poprvé inkasoval. Martinelli se uvolnil na levém křídle a vypálil na Adána, který míč vyrazil pouze k dobíhajícímu Xhakovi, jehož práce už byla jednoduchá a umístil kulatý nesmysl do odkryté části brány.

Další gól mohl v obklopení obránců Sportingu přidat Jesus, ale zasáhl proti němu připravený Adán. Hosté o sobě dali na druhé straně hřiště podruhé výrazněji vědět až v konečné fázi prvního poločasu. Po kratším tlaku se v nastaveném čase ke střele z hranice pokutového území odhodlal Ugarte a nebýt teče branicích hráčů, míč by zaplul za záda brankáře Ramsdalea.

Po změně stran ubrali hráči Arsenalu na ofenzivní aktivitě a nechali tvořit hru zejména hosty. Na další velkou šanci však diváci na Emirates Stadium čekali dlouho. V 62. minutě tak přišel gól jako blesk z čistého nebe. Pedro Gonçalves z pozice těsně za polovinou hřiště využil vyběhnuté pozice Ramsdalea a špičkovým lobem vyrovnal stav utkání.

Hned o pár minut později mohlo být v do posledního místa zaplněném sektoru hostů ještě veseleji. Po Gonçalvesově centru z rohového kopu mířil hlavou těsně nad břevno Paulinho. V 72. minutě mohl po průnikové přihrávce Esgaia skórovat sám před Ramsdalem Edwards, ale trefil pouze obličej vyběhnutého brankáře Arsenalu.

První výraznější šanci druhého poločasu si Arsenal vypracoval až v 79. minutě minutě. Přímý volný kop z dobré pozice vzal na svá bedra Vieira, ale jeho zakončení vyrazil Adán mimo nebezpečné území. Mikel Arteta mezitím osvěžil řady svého týmu, zatímco Sporting hrál stále se základní jedenáctkou, takže to byli domácí, kteří v závěru základní hrací doby diktovali tempo. Závěrečný hvizd sudího Lahoze však znamenal, že utkání šlo do prodloužení.

První část prodloužení provázela v úplně prvních minutách opatrná hra a strach z chyby. První nakonec napáchal střídající Essugo, který omylem připravil domácímu Trossardovi přesnou přihrávku do běhu, ale belgický útočník trefil pouze Adána, od kterého se míč odrazil do tyče.

Hned na začátku druhé části prodloužení pálil nebezpečně z hranice velkého vápna Partey, ale míč mířil nakonec mimo bránu. Ve 117. minutě skvěle zasáhl proti Gabrielově hlavičce po centru z volného přímého kopu Adán a udržel naděje Sportingu ve hře. Z následného rohového kopu zachránil své spoluhráče Diomande proti další hlavičce Gabriela.

V závěru prodloužené hrací doby zasáhl Ugartě tvrdě Saku a po druhé žluté kartě šel ze hry. Arsenal většinu prodloužení ohrožoval pokutové území soupeře, ale Sporting do poslední minuty usilovně bránil na hraně pravidel hry a dotáhl nakonec zápas do penaltového rozstřelu.

V tom se začal chleba lámat ve čtvrté sérii, kdy Adán vychytal špatně zahraný pokutový kop Martinellimu. Santosovi tak na začátku páté série stačilo napodobit své spoluhráče, což se mu povedlo a razantní střelou rozhodl o senzačním postupu Sportingu přes lídra Premier League.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (343)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele