předkolo playoff - 1. zápasy
16.02.2023 18:45 CET
2 : 2
(0:0)

Reportáž

Marcos Alonso (© AFP)

Barcelona remizovala s Manchesterem United, do odvety zůstává vše otevřené

Takhle si to diváci představovali a po bezbrankové první půli nabídlo očekávané střetnutí dvou gigantů FC Barcelony a Manchesteru United celkem čtyři branky. Do vedení šla Barca, nicméně Manchester dvěma zásahy výsledek otočil. Z věhlasného Camp Nou si ale výhru nepřivezl, protože čtvrthodinu před koncem srovnal na konečných 2:2 Raphinha. Postupové šance do playoff Evropské ligy tak zůstávají otevřené.

Těžko se na Camp Nou hledal favorit. Barcelona byla v uplynulých několika letech ve vzájemných zápasech lepší, ale Manchester je aktuálně ve slušné formě. Totéž platí i o domácích, kteří dokonce s náskokem vévodí LaLize. Jak domácí lodivod Xavi, tak i Erik Ten Hag vsadili na očekávané jedenáctky.

A byla to Barcelona, kdo si vypracoval první velkou šanci zápasu. V 9. minutě si zaběhl za obranu Robert Lewandowski a střelou z úhlu prověřil brankáře De Geu. Katalánci se snažili i o své typické držení balónu, nicméně United si dokázali vytvořit své příležitosti. Ve 27. minutě si seběhl na Wan Bissakův přízemní centr Sancho a jeho střelu zblokovali Katalánci na rohový kop. Vzápětí Angličané znovu zahrozili a útočník Weghorst dokonce postupoval sám na Ter Stegena a nedokázal ho překonat.

Manchester nacházel v defenzívě Barcelony skulinky, ale v prvním poločase jich nedokázal efektivně využít. Velmi dobrá střela Rashforda skončila na zákroku Ter Stegena a na druhé straně zase utopil balón v úhlu Alba. "Rudí ďáblové" byli v prvním poločase o něco nebezpečnější, gól však nepadl.

V nastoleném tempu se zákonitě diváci museli dočkat gólu a skutečně po změně stran udeřilo, a to na obou stranách. Xavi ani ten Hag nestřídali a v 50. minutě se poprvé měnilo skóre. Dobře zahraný rohový kop Raphinhy se snesl až k zadní tyči, kde Marcos Alonso hlavou rozradostnil zaplněný Camp Nou. Barcelona se ale z vedení dlouho neradovala.

První branka zápasu totiž výrazně pomohla a "Rudí ďáblové" okamžitě přispěchali s odpovědí. Fred průnikovou přihrávkou vysunul Marcuse Rashforda a ten z úhlu propálil německého brankáře. Hra nabírala na tempu a hosté dokonce otočili výsledek ve svůj prospěch. Manchester rozehrál rohový kop na krátko, Rashford pak procpal balón na malé vápno, kde se nejlépe zorientoval Brazilec Casemiro, který s pomocí Koundého dostal míč do sítě.

Barca i přes nelichotivý vývoj neskládala zbraně a i ona srovnala krok. Čtvrthodinu před koncem odvedl další výbornou práci Raphinha a jeho centr prošel až do brány, pod což se podepsal i clonící Robert Lewandowski.

Střet dvou evropských titánů gradoval i v závěru a nemuselo zůstat u čtyřech branek. Hlavičku dobře hrajícího Raphinhy zlikvidoval De Gea a tři minuty před koncem zachránila Manchester i branková konstrukce. Barcelona si vytvořila tlak a po voleji Fatiho musel znovu zasahovat De Gea. Svěřenci Erika ten Haga cítili, že remíza 2:2 bude do odvety přívětivá a rozhodli se v pokutovém území domácích zaparkovat pomyslný autobus. Ještě během pětiminutového nastavení si Barcelona vytvořila loženku a nebezpečná Fatiho střela skončila jen rohovým kopem. První zápas mezi Barcelonou a Manchesterem United skončil remízou 2:2. Do odvety na Old Trafford tak zůstává vše otevřené.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (353)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele