semifinále - odvety
09.05.2024 21:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Ademola Lookman (© AFP)

Atalanta díky Lookmanovi nakoukne do svého prvního evropského finále

Fotbalisté Atalanty potvrdili vynikající formu i v odvetném utkání semifinále Evropské ligy, ve kterém porazili na vlastním hřišti Marseille 3:0, a zahrají si tak v Dublinu o trofej. Výborně chytajícího Paua Lópeze překonal jako první Ademola Lookman, jenž na svůj zásah ze 30. minuty navázal po změně stran asistencí na trefu mladého odchovance Lombarďanů Mattea Ruggeriho. V Bergamu tak propukly velké oslavy, jelikož Nerazzurri budou mít možnost zabojovat o své první evropské vavříny v historii.

Vycházkové tempo stačilo Atalantě v pondělní dohrávce ke skalpu poslední Salernitany, v souboji s Marseille se ovšem čekala zcela odlišná intenzita hry. Tomuto příslibu napovídal i výsledek úvodního klání, když se celky na Azurovém pobřeží rozešly po remíze 1:1. Nejdůležitější otázkou pro odvetu bylo, zda obránci francouzského týmu, kteří o víkendu odpočívali, dokážou ubránit Gianlucu Scamaccu, autora sedmi branek z jeho posledních sedmi startů.

Jako první se museli mít na pozoru obránci Marseille. V pokutovém území si totiž nepohlídali Charlese De Ketelaera, který obešel brankáře, ale z úhlu zamířil pouze do tyče. Převaha domácích fotbalistů s přibývajícími minutami narůstala a zúročit ji mohl ve 24. minutě Scamacca. Italský fantom posledních týdnů ovšem z bezprostřední blízkosti pouze orazítkoval břevno a s dorážkou De Ketelaera si poradil López. Herní dominance italského týmu vyvrcholila ve 30. minutě po individuální akci Lookmana. Nigerijský křídelník se s míčem prokličkoval až před hranici vápna a tečovanou střelou k tyči otevřel gólový účet zápasu. Hráči Bergama pokračovali v tlaku až do konce poločasu. Naděje Olympioniků držel pouze López, jenž vyrazil nebezpečný pokus velmi aktivního De Ketelaera.

Již sedm minut po začátku druhého dějství výrazně zvýšil postupové akcie Nerazzurri Ruggeri. Ten si narazil s Lookmanem a vyslal nádhernou ránu do vzdálenější šibenice. Hráčům v bílých dresech se málem podařilo snížit po hodině hry, když Jordan Veretout dalekonosným obloukem z přímého kopu překvapil Juana Mussa a rozezvučel břevno. Kromě tohoto pokusu však Les Olympiens nedokázali předvést nic, co by mohlo zvrátit výsledek utkání, a prodloužili tak svou nelichotivou sérii proti italským týmům na devět zápasů bez výhry. Závěrečné razítko na postup modročerných ještě v nastavení přidal střelou na vzdálenější tyč El Bilal Touré.

Bídná venkovní forma Marseille se tak projevila i na Apeninském poloostrově a do finále postoupila Atalanta. Jejím soupeřem bude 22. května v irském Dublinu buď Leverkusen, nebo AS Řím.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Kocián

Komentáře (12)

Přidat komentář
Elmas

1:2 po prodloužení

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Elmas

Tak nějak jsem si říkal, že by ta Marseille mohla..

Reagovat
Pharrell

Jo no ale tady vidíš konečný výsledek zápasu .

Reagovat
Mandanda_30

Život nemá smysl. Ndiaye totálně k hovnu ať ho deportujou zpátky do Sheffieldu, Harit taky, no všichni taky. Prohráváš a vystřídáš Mbembu, 2. nejlepšího střelce letos OM (stoper, jen ukazuje jak k hovnu celej útok kromě Aubameyanga je)........... Snad se otrávím a do rána umřu. Utrpení. Konec.

Reagovat
Israha

Lopez, Balerdi, Kondogbia . Veretouta mám chuť pochválit jemně taky, ale za ty zpackané standardky raději nakonec ne.

Reagovat
Israha

Není co řešit, poprvé se narazilo na tým, co letos nemá problémy a je stabilizovaný, a ten rozdíl byl vidět. Gasset OM zklidnil a dostal z největšího srabu, ale na systematicky pracujícího soupeře s funkční taktikou a velmi chytře vyčíhnutým stylem pískání sudího to stačit za žádnou cenu nemohlo. Tohle byl strop a na finále nešlo pomýšlet.

Reagovat
Mandanda_30

Šlo na finále pomýšlet, však co dělá Dortmund (vím, že oproti nim jsme total SHIT ale..............). Depresivní porucha aktivována na další 3 měsíce.

Reagovat
Israha

Dortmund nemá takové turbulence na trenérské lavici. Navíc Gasset viditelně není moc stratég, ale spíš klidný motivátor. To nelze srovnávat.

Reagovat
Langi

Skoda, nakonec dost jednoznacne…a v nedeli prakticky o vsechno s Lorientem…

Reagovat
Israha

Jestli z Lorientu, Reims a Le Havre nebude 9/9 bodů, tak v těch pohárech stejně nemáme co dělat...

Reagovat
Shevchenko

Super

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele