základní skupiny - skupina D, 5. kolo
30.11.2023 18:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Marcus Edwards (© AFP)

Bergamo si zajistilo postup z první příčky. Sporting do další fáze posunul výsledek z Rakouska

Sporting remizoval v pátém kole skupiny D Evropské ligy na hřišti Atalanty 1:1. Domácí se dostali do vedení již ve 23. minutě, kdy se prosadil Gianluca Scamacca, pro nějž šlo o první zásah v dresu Lombarďanů na evropské půdě. Urostlý útočník ale po změně stran trestuhodně spálil obrovskou tutovku, což vzápětí potrestal žolík Marcus Edwards. Týmu z Bergama však remíza stačila k jistotě postupu z první pozice. Z výsledku se radovali také Portugalci, jelikož výhra Rakówa v současně hraném duelu proti Sturmu Graz je posunula do další fáze ze druhé příčky.

Italský celek si sice vítězstvím v minulém duelu zajistil postup do vyřazovací fáze, tím ale jeho práce nekončila. Stále totiž potřeboval uhrát dostatečný počet bodů, aby stvrdil své postavení v čele tabulky, což by mu vyneslo nasazení rovnou mezi 16 nejlepších týmů soutěže. Jistotu už měl také klub z Lisabonu. Ten díky triumfu nad Rakówem věděl, že si na jaře zahraje alespoň nějakou kontinentální soutěž. V případě úspěchu v Bergamu však mohl definitivně uhájit svou účast v Evropské lize.

Hned v úvodní čtvrthodině musel podržet hostující mužstvo zkušený Španěl Antonio Adán, jenž napřed zlikvidoval Edersonovu střelu doprostřed branky a poté si poradil také s dobře mířenou ranou k tyči od Scamaccy. I na druhé straně bylo ovšem rušno. Skvělou přihrávku dostal Viktor Gyökeres, jehož následný pokus nakonec jen prosvištěl těsně okolo zadní tyče. Jako první tak přece jen oslavovali příznivci Bergama. Zabiják Scamacca za to vzal z velké vzdálenosti a vymetl pavučinu v pravé šibenici. Lepší šanci na vyrovnání si nemohl přát Pedro Goncalves, nicméně jeho nepovedený pokus byl lahůdkou pro Juana Mussa.

Hned po pauze vyslal Ederson do souboje jeden na jednoho s brankářem Scamaccu, italský hrotový útočník ale tuto stoprocentní gólovku spálil, když z bezprostřední blízkosti minul. Přesnější byl ovšem střídající Edwards, jenž po pěkné kombinaci s Gyökeresem nakonec vyrovnal. Lvi mohli utkání i otočit, avšak Goncalves nenasadil střelecké kopačky a po zmařené gólovce z první půle neuspěl ani v 67. minutě, kdy jeho střela pouze rozezvonila levou tyč.

Atalanta tedy dovedla zápas k remíze, i ta jí ale vynesla první místo ve skupině. Podzimní část Evropské ligy uzavře italský tým 14. prosince proti Rakówu. Postup ze druhého místa vybojoval díky porážce Sturmu Graz portugalský celek. Právě proti němu se Sporting představí v posledním duelu.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat
John Obi Mikel

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele