základní skupiny - skupina D, 6. kolo
14.12.2023 21:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Gonçalo Inácio (vlevo) (© AFP)

Švédský kanonýr Sportingu si zvedá cenovku. Sturm si přes porážku zahraje Konferenční ligu

Sporting porazil v závěrečném kole skupiny D Evropské ligy na domácí půdě rakouský Sturm 3:0. O triumfu portugalského celku, který už měl před utkáním jistou druhou postupovou pozici, rozhodl 16. trefou ve všech soutěžích letošní sezony v závěru první půle Viktor Gyökeres, jehož jméno je spojováno s potenciálním lednovým přestupem do nejednoho evropského velkoklubu. Po změně stran pak přidal dva góly Goncalo Inácio. Graz však porážka nemusí mrzet, jelikož z nepřímého souboje s Rakówem vyšel vítězně a díky lepšímu skóre si zahraje ve vyřazovací fázi Konferenční ligy.

Sporting již měl o svém jarním působení v evropských pohárech jasno, o druhou příčku už ho žádný z pronásledovatelů připravit nemohl a naopak vedoucí Atalanta pro něj byla v nedostižnu. Hrozba vypadnutí už nemusela strašit ani Graz, když bíločerným stačilo v předchozím utkání neprohrát s Rakówem. To se ovšem nepovedlo, a tak se dostali do svízelné situace, v níž sice disponovali lepším celkovým skóre než polský celek, před sebou ale měli duel na stadionu, kde v průběhu sezony bodovala jen Atalanta.

Do utkání před prořídlými ochozy Estádia José Alvalade nastoupili lépe domácí, kteří mohli otevřít skóre v šesté minutě poté, co se po přihrávce do vápna ocitl u balonu Nuno Santos. Proti střele mířící do pravé části branky byl připravený Kjell Scherpen. Postupem času si šance vytvářeli i hosté, avšak ve finální fázi se trápili.

Klub z hlavního města Portugalska tak udeřil jako první. Ve 39. minutě předvedl parádní samostatný průnik Matheus Reis, který pak přesnou přihrávkou našel před brankou Gyökerese a ten ranou z bezprostřední blízkosti doprostřed otevřel střelecký účet utkání. O tři minuty později mohlo být na domácím stadionu ještě veseleji, autor jediné branky první půle ovšem po povedeném centru napálil hlavou pouze tyč.

Po změně stran se pokračovalo v zajetých kolejích. Druhou branku přidal po čtvrthodině na hřišti Inácio, který si šikovně naskočil na rohový kop rozehraný Marcusem Edwardsem a hlavičkou z poměrně obtížného úhlu rozvlnil síť. V 70. minutě přidal třetí branku opět Inácio, k němuž se balon dostal po odrazu o tyč, kterému předcházela hlavička Sebastiána Coatese, a z bezprostřední blízkosti neměl problém se zakončením.

Sturm Graz tak v hlavním městě Portugalska nebodoval, příznivý výsledek z Čenstochové ho však udržel na třetí příčce. Oba celky se své soupeře pro jarní pokračování evropských pohárů dozví 18. prosince.

Autor: Livesport.cz / Viktor Stojanov

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele