základní skupiny - skupina B
21.06.2013 00:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Nigérie - Uruguay 1:2

Díky velecennému vítězství nad čerstvým africkým šampionem z Nigérie by Uruguaycům měla k postupu do semifinále stačit vysoká výhra nad Tahiti, zatímco Super Eagles potřebují nutně porazit Španělsko a doufat v příznivou souhru okolností. Takový je výstup dnešního vzájemného střetnutí obou soupeřů - a Nigerijci mohou litovat, nebyli totiž horším týmem..

Prvních zhruba deset minut to však vypadalo na hotovou střelnici před Enyeamovou bránou - uruguayský kouč Tabarez totiž do sestavy opět zařadil veterána Forlána (a zkompletoval tak obávanou útočnou trojici Suárez - Forlán - Cavani), což se projevilo nevídanou aktivitou už od úvodních vteřin a Enyeama musel zasahovat hned zkraje proti dobré dalekonosné ráně Rodrígueze. Cavani se následně skvěle uvolnil, ale sám před gólmanem přebíral Suárezovu nahrávku již v ofsajdu; Nigerijci trestuhodně chybovali v rozehrávce před vlastním vápnem, což ústilo v nečekaně snadné pronikání modrobílých do nebezpečných prostor.

To však nemělo dlouhé trvání; Nigérie se rychle osmělila a brzo převzala otěže zápasu. První vlaštovku vyslal po rychlém útoku Musa, ale více škody nadělal přímý kop Ideyeho Browna, který sice letěl po zemi na Musleru, ale gólman Galatasaraye jej i tak musel krotit nadvakrát. Živelné tempo utkání pokračovalo a oba celky zaznamenaly celou řadu nepřesných střel; i přes větší aktivitu Nigérie to však byl Uruguay, kdo šel v 19. minutě do vedení. Po rohovém kopu se míč přes Forlána dostal až k Cavanimu, který jej sice netrefil, ale za ním stojící Lugano už ano - dlužno dodat, že nebýt obrana v zelených dresech tak statická, těžko by Luganův "šourák" prošel až do sítě..

Ihned po inkasování se africký mistr vrhnul opět dopředu, a tentokrát ještě s větší vervou; chyběly však pořádné šance, jelikož hru Keshiho týmu svazoval přílišný individualismus. Nedařilo se ani trestat velké množství uruguayských faulů kolem vápna - a když už z některého z přímých kopů byla střela, jako ta Mikelova na zadní tyč, zaúřadoval pozorný Muslera. Uruguayci mohli hrozit z brejků, a jeden takový málem skončil v síti - míč po skvělé Suárezově individuální akci sice došel až na malé vápno k Forlánovi, ten byl však zaskočen a nedokázal jej zpracovat.

Nigerijci však nakonec byli za svoji aktivitu (ač notně platonickou) přece jen odměněni - 8 minut před koncem poločasu se míč po rychlé akci dostal od Ideyeho k Mikelovi, který před Luganem naznačil střelu, zaseknul míč a parádně jej poslal do vinglu Muslerovy brány. Ještě v samém závěru půle musel uruguayský gólman vytahovat další hlavičku po rohu zpoza břevna..

I po změně působili borci v zeleném živějším dojmem, jenže co naplat - uruguayský útočný trojzubec si zkrátka nebere servítky. V 51. minutě tak byli diváci v prořídlých ochozech salvadorského stadionu svědky vítězné branky - spojka Suárez - Cavani zafungovala perfektně a forvard Neapole posunul míč Forlánovi, který si jej srovnal a svůj 100. reprezentační start oslavil vynikající navštívenkou za záda zkoprnělého Enyeamy.

V tento okamžik se od Nigérie očekávalo další přeřazení na vyšší rychlostní stupeň, a nelze říct, že by se o to Super Eagles nesnažili - jen to bylo takové nemastné, neslané, a vlastně bez reálné šance na úspěch. Ideyeho nůžky z 62. minuty neměly gólové parametry, ale přesto to byla asi největší příležitost Keshiho týmu - Uruguaycům bylo v aktivně vystupující obranné ulitě evidentně dobře, nikam se nehnali, nigerijské obléhání bez problémů eliminovali, a ještě si troufali i na brejky - takto šel 20 minut před koncem po Forlánově pasu sám na bránu Cavani, leč střílel mimo.

V samém závěru bylo hodně vidět, jak by Nigérie ráda s výsledkem něco udělala, ale prostě neví jak. Jihoamerický celek si svoje vedení zcela bez problémů uhlídal, a Afričanům nepomohl ani fakt, že byli herně výraznější; jejich upracovaný projev bez jiskry a nápadu, kterému chyběla větší týmovost i moment překvapení (vše na sílu tlačit středem), na zkonsolidovaného a kompaktního protivníka stačit zkrátka nemohl.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (17)

Přidat komentář
Tomtaf

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle muze bejt zajimavej zapas. Nigerie bude rozkopana z Tahiti, Uruguay zatim taha za kratsi stranu, ale kdo vi jak k tomuhle zapasu pristoupej, tipuju prestrelku 2:2

Reagovat
klokan.paul

X 1:1/2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Tento zápas je velmi důležitý pro oba týmy, ve vývoji postupových šancí skupiny B hodně napoví. Nigérie tu teprve v druhém utkání na Poháru FIFA ostře otestuje svoji výkonnost a uvidíme, jak to na tom opravdu je. Samozřejmě, že v tomto zápase budu stranit celku Uruguay. Doufám, že předvedou daleko aktivnější výkon než v zápase předchozím. Ofenzivní vozba bleděmodrých by se v tomto utkání měla konečně ukázat a spolu se zajištěnou obranou a jistotou v brance by z toho mohli být 3 body za výhru. Tip 1:2

URUGUAY !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:3 Oduamadi, Suarez, Cavani 2x

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

URUGUAY !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 2...1:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
Bazingaaa

Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Bravo URUGUAY !!!

Veledůležité vítězství !!! Nigérie byla vyrovnaným soupeřem bleděmodrých, ale až na jednu vyjímku (John Obi Mikel) postrádala individuality, které rozhodnou zápas. V tomto zápase se o to právě postaral nestárnoucí Diego Forlán a svůj 100. start korunoval výstavní a rozhodující brankou. Rozhodně tým trenéra Oscara Taberéze předvedl daleko lepší výkon než v předchozím utkání a i dle statistik měl přeci jen trochu více než tým Orlů. No a hned je pohled na tabulku skupiny B veselejší ...

Trochu jsem taky čekal větší návštěvu, i když samotná atmosféra ušla. A hlavně je třeba ocenit Diega Forlána ...

Reagovat
smazaný uživatel

To je skody pro Nigerijce, dokazali prakticky hned srovnat a vyrovnat se souperi. A troufam si rict, kdyby neprislo zraneni Oduamadiho, tak by srovnani opet mohlo prijit, takle to utocnej trojzubec jak pise redaktor zvladnul, tentokrat si dulezitej gol pripsal Forlan, kterej porad ma repre co nabidnout ocividne. No ale ani remiza by nic neresila, jelikoz Nigerie narazi na Spanelsko, zatimco Uruguay si zastrili proti Tahiti, takze tady uz je o postupujicich taky jasno. Semifinale budou stat za to

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.dailymotion.com/video/x113x2x_nigeria-v-uruguay_sport#from=embediframe

Na to jaký mají Uruguayci útok, tak je Nigerie poměrně přehrávala.... pro Forlána, dal pěkný a ještě k tomu rozhodující gól ve svém stém zápase za reprezentaci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele