Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

čtvrtfinále - odvety
18.04.2024 21:00 CET
1 : 0
2:3 pen.
(1:0, 1:0)

Reportáž

Konstantinos Tzolakis (© AFP)

Istanbulská penaltová loterie vynesla Řecku po 28 letech evropského semifinalistu

Olympiakos zvládl odvetu čtvrtfinále Konferenční ligy, když na hřišti Fenerbahce díky výsledku 1:1 po penaltách postoupil do semifinále. Tempo utkání bylo s tím ze souboje z Pirea takřka neporovnatelné, a v rámci 90 minut základní hrací doby tak byly k vidění pouhé tři střelecké pokusy mířící na bránu. Jeden z nich přesto skončil až v síti, a to zásluhou Irfana Cana Kahveciho. Nervy drásající duel nakonec musel rozhodnout až závěrečný rozstřel, v němž byli úspěšnější hosté. Řecký fotbal tak bude mít vůbec poprvé od roku 1996, kdy Panathinaikos úspěšně zápolil v Lize mistrů, svého zástupce mezi čtyřmi nejlepšími týmy některého z evropských pohárů.

Nejdivočejší úvodní čtvrtfinálový duel Konferenční ligy se před týdnem odehrál v řeckém Pireu. Domácí Olympiakos tam po hodině hry vedl o tři góly, pak se však Fener vzchopil a dvěma zásahy markantně zvýšil své šance do odvety. Vítězství v ní by mohlo znamenat poslední možnost získat v této sezoně trofej. Turecký Superpohár totiž Kanárci na protest proti tamní fotbalové federaci věnovali Galatasarayi a za stejným sokem zaostávali i v ligové soutěži.

Ve dvojzápase s Olympiakosem však soupeři nic zdarma nedarovali a již v 11. minutě se jim po přesném a zároveň razantním zakončení Kahveciho k pravé tyči podařilo smazat ztrátu z úvodního mače. Tentýž muž, který se prosadil již v prvním duelu, mohl skórovat také ve 34. minutě, jeho projektil na vzdálenější tyč však dokázal zastavit Konstantinos Tzolakis. V nastaveném čase se domácí hráči dožadovali pokutového kopu, videorozhodčí nicméně pád Sebastiana Szymaňského jakožto penaltový nevyhodnotil.

Hostujícímu týmu se navázat směrem vpřed na výkon z předcházejícího vzájemného střetnutí, v němž se Řekové krátce honosili tříbrankovým náskokem, nedařilo. V prvním poločase nezvládli svěřenci Josého Mendilibara vystřelit na branku ani jedinkrát a ani v půli druhé jejich nebezpečnost navzdory prvnímu přesnému zásahu nevzrostla.

Především taktické šachy bez střely na branku ovšem hráli také Turci, a tak se čekalo až na prodloužení. Nezabránil mu ani Michy Batshuayi, který sice dokázal v 82. minutě rozvlnit síť, jeho pokusu však předcházelo ofsajdové postavení.

V závěru první půle prodloužení byl blízko k postupu řecký celek. Vicente Iborra nejprve parádní hlavičkou po volném přímém kopu zasáhl místo srdcí tureckých fanoušků pouze tyč, s následnou dorážkou si pak na brankové čáře taktéž hlavou poradil Alexander Djiku.

Ve druhé části prodloužení mohl překlopit mač na svou stranu naopak turecký celek, Dušan Tadić ale v záklonu nedokázal proměnit chytrou patičku Batshuaye v gól. Zkušený Srb pak selhal i na úvod penaltového rozstřelu. Jeho pokus totiž skončil na rukavicích Tzolakise, který posléze přečetl i záměry dvou dalších hráčů.

Olympiakos tak postoupil do svého prvního evropského semifinále v historii. Soupeřem mu v něm bude Aston Villa, úvodní střetnutí je na programu 2. května.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (3)

Přidat komentář
Elmas

3:1

Reagovat
FOKER

Olympiakos postup

Reagovat
Firkraag

Skvělý pencle

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele